Mammor i Somalia, arkivbild. Ben Curtis / TT NYHETSBYRÅN
Barnadödligheten i världen

Mödradödligheten minskar – men i lägre takt

Barn- och mödradödligheten i världen fortsätter att minska men i lägre takt än tidigare, visar en ny FN-rapport.

Särskilt är det riskerna vid förlossningar som är fortsatt höga och hundratusentals nyblivna mammor dör varje år. I Afrika söder om Sahara är mödradödligheten 50 gånger högre än i rika länder, enligt Reuters.

När det gäller barnadödlighet kommer totalt ett 60-tal länder att missa FN:s globala hållbarhetsmål som ska vara uppfyllda till år 2030, rapporterar Ekot.

Toppnyheter

En sjukhussäng i ett förstört sjukhus i Beirut/En skadad kvinna evakueras efter explosionerna  TT
Explosionerna i Beirut

Antalet döda stiger till 135 – krisläge på sjukhus

Dödstalet efter de enorma explosionerna i Beirut har nu stigit till minst 135 och över 5 000 uppges vara skadade, rapporterar Reuters.

Samtidigt kommer rapporter om ohyggliga scener på sjukhusens akutmottagningar, skriver TT. Under tisdagskvällen sammankallade Röda Korset sina 5 000 ambulansvolontärer och 375 ambulansteam sattes i arbete, berättar den svenska landrepresentanten Sofia Andersson.

– De har jobbat hårt hela natten och alla resurser har tagits i bruk. Det viktigaste just nu är att ta hand om de svårast skadade, säger hon.

Andersson säger att sjukvården redan före explosionen var på bristningsgränsen och det saknas mediciner och andra resurser. Dessutom förstördes flera sjukhus i explosionen.

15 min
En skadad man i Beirut.  Hassan Ammar / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Hamnansvariga i Beirut placeras i husarrest

De ansvariga för lagring och säkerhet i Beiruts hamn har försatts i husarrest efter gårdagens massiva explosioner i hamnen, rapporterar BBC.

Beslutet togs under ett extrainkallat regeringsmöte i Libanon på onsdagen, och i väntan på resultatet av en utredning av explosionerna.

Hamnens tullchef Badri Daher har sagt att hans myndighet upprepade gånger krävt att ammoniumnitratet som förvarades i hamnen skulle flyttas, men att så inte skedde.

Minst 100 personer dog i explosionerna och över 4 000 skadades.

5 tim
Skadade hus efter explosionerna i Beirut.  Hussein Malla / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Uppemot 300 000 hemlösa efter explosionerna i Beirut

Mellan 250 000 och 300 000 människor befaras ha mist sina hem efter gårdagens massiva explosioner i Beirut i Libanon. Det uppger stadens guvernör Marwan Abboud, enligt AFP.

Han uppskattar samtidigt kostnaderna för de materiella skadorna till mellan tre och fem miljarder dollar – ”kanske mer”.

Myndigheterna arbetar nu med att förse de hemlösa med vatten, mat och husrum. Samtidigt säger landets handelsminister Raoul Nehme till Reuters att Libanon inte ens har tillräckligt med spannmål för en månad, då landets största reserver förstördes i explosionerna.

Idag 10:19
Läs mer om Explosionerna i Beirut
Bitte Hammargren/En kvinna står i en raserad restaurang i Beirut  TT
Reaktioner på explosionerna i Beirut

Experter: Libanon var på väg mot kollaps redan innan de dödliga explosionerna

Redan innan explosionerna i Beirut och spridningen av coronaviruset befann sig Libanon i en djup ekonomisk kris, skriver BBC.

Libanon har världens tredje högsta skuld i relation till BNP och en arbetslöshet på 25 procent. Den ekonomiska situationen har drivit tusentals personer in i fattigdom och gett upphov till stora protester mot regeringen.

I maj varnade landets premiärminister för akut livsmedelsbrist och nu har landets största vetesilo förstörts i explosionen, vilket betyder att Libanon bara har vete för mindre än en månad framåt, skriver TT.

– När brödpriserna stiger finns det inte många reserver kvar för människor att leva på, säger Utrikespolitiska institutets Mellanösternanalytiker Bitte Hammargren till nyhetsbyrån.

Hammargren säger att explosionerna inträffade i ett ”redan alarmerande läge” och menar att gränsen nu kan vara nådd för många libaneser.

2 tim
Bilder på saknade publicerade på Instagram/Två kvinnor samlar in donationer till personer som förlorat sina hem  Instagram/TT
undefined

Beiruts invånare i desperat jakt efter saknade anhöriga

Dagen efter explosionerna i Beirut söker stadens invånare febrilt efter saknade bland rasmassorna och i sociala medier, rapporterar flera medier.

På radio läser presentatörer upp namnen på saknade och på Instagram har en särskild sida skapats för att publicera namn och bild på saknade personer, skriver AP.

Många invånare spenderade natten med att gå från sjukhus till sjukhus i sökandet efter saknade anhöriga, rapporterar Sky News. Tidningen The Guardian har pratat med en av dem, Elie, som gått genom staden med en bild på sin far hela natten.

– Det var det som var vår natt. Vi försökte hitta honom och sprida ordet, säger han.

5 tim
Läs mer om Reaktioner på explosionerna i Beirut
Amerikanskt stridsflyg utanför Hongkongs kust. Arkivbild. PHILIPPE LOPEZ / AFP
USA vs Kina

Forskare om USA och Kina: Upptrappning ökar risk

Det pågår en tydlig militär upptrappning både från USA och Kina som ökar risken för incidenter av misstag. Det säger Sofia Ledberg, forskare på Försvarshögskolan, till Expressen.

– Både USA och Kina har ökat sina militära aktiviteter i området kring Sydkinesiska havet, säger hon till tidningen.

Enligt en kinesisk tankesmedja ska USA ha gjort 50 flygningar över Sydkinesiska havet under de tre första veckorna i juli, skriver Expressen.

Asienexperten Michael Auslin vid Stanford-universitetet i USA säger att det har inträffat ”kollisioner, hot och förvärrade relationer”.

– Varken Peking eller Washington väljer krig, men jag är mycket orolig för att de kan snubbla, säger han till South China Morning Post.

20 min
Kinesiska utrikesdepartementets talesperson Wang Wenbin. Mark Schiefelbein / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Kina motsätter sig Taiwan-besök: ”Äventyrar freden”

Peking motsätter sig att USA:s hälsominister Alex Azar inom de närmsta dagarna kommer att besöka Taiwan, rapporterar Reuters och AFP.

Kina ser Taiwan som sitt territorium och kräver att mötet avbokas då det ”äventyrar freden” mellan USA och Kina.

– Vi uppmanar USA att följa principen om ”ett Kina” (...) för att undvika att allvarligt skada relationen mellan länderna, säger en talesperson för kinesiska utrikesdepartementet.

Idag 09:01
Läs mer om USA vs Kina
Coronaviruset Smittans effekter
Arkivbild.  Emil Langvad/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Smittans effekter

Läkare: 50 svenska barn drabbade av nytt syndrom

Omkring 50 barn i Sverige har drabbats av en ny allvarlig sjukdom som fått namnet multi-inflammatoriskt syndrom (MIS) i år. Barnen har i många fall varit i övrig helt friska när de insjuknat och flera har behövt intensivvård, rapporterar SVT Nyheter.

Tidigare i år kom internationella rapporter om att barn som testats positivt för covid-19 senare insjuknade i något som man först trodde var Kawasakis sjukdom. Men enligt barnläkaren Jonas F Ludvigsson i Örebro är MIS något nytt och har större påverkan på barns hjärtan, även om den liknar Kawasakis sjukdom.

Inga dödsfall har ännu inträffat i Sverige och läkarna säger till SVT att ”dödsfall är oerhört sällsynta”. Ludvigsson säger att han känner sig ganska säker på att covid-19 är den utlösande faktorn.

– Men alla barn har inte testats positivt för covid-19, vilket jag tror beror på att alla inte verkar utveckla antikroppar efter en infektion.

1 tim
Gruppen The Mamas vann Melodifestivalen 2020. Pontus Lundahl/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

SVT uppges ha reservplan för Melodifestivalen 2021

Melodifestivalens turné 2021 kan ställas in och i stället planerar SVT att sända sex tv-shower från Stockholm, enligt uppgifter till Aftonbladet.

Anledningen är coronapandemin och enligt en källa till tidningen planerar nu kanalen att sända lika många program med lika många låtar som man brukar – fast utan publik eller med en liten publik.

En person med god insyn säger också att Melodifestivalens chefer sagt att showen ska bli lika påkostad som vanligt.

– De säger att det fortfarande ska kännas väldigt lyxigt och dyrt, säger källan.

2 tim
Från ”Mulan” Jasin Boland / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Disney släpper storfilmen ”Mulan” digitalt

”Mulan” var tänkt att bli en av Disneys största filmer under året, med planerad premiär i mars. Efter att pandemin lett till ett stort antal uppskjutna premiärdatum ska filmen nu i stället släppas digitalt, rapporterar Variety.

Filmen kommer att finnas tillgänglig på nöjesjättens strömningstjänst Disney+ från och med 4 september, men inte ingå i det normala abonnemanget utan kommer endast kunna ses för en extra kostnad.

I de länder där Disney+ ännu inte lanserats kommer filmen trots allt gå upp på bio. Hur det blir i Sverige är ännu oklart, tjänsten lanseras här 15 september.

Idag 05:14
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Smittan i Sverige
Illustrationsbild, Anders Tegnell TT
undefined

”Bisarr motvilja mot munskydd – prestigefråga”

Opinion Sveriges åtgärder i coronapandemin är ett av flera ämnen på dagens ledarsidor.

I Svenska Dagbladet ifrågasätter Naod Habtemichael om Folkhälsomyndigheten är mottaglig för nya rön och tar inställningen till munskydd som exempel. Han menar att detta blivit en ”prestigefråga”.

”Är myndigheten flexibel och mottaglig för nya rön eller låser man sig tidigt vid en position och försvarar den sedan in absurdum”, undrar Habtemichael.

Expressen skriver att risken fortfarande är stor att ett vaccin som ger omfattande och långvarigt skydd kommer att dröja eller utebli. Tidningen jämför med kampen mot malaria och hiv där stora framsteg gjorts trots att vaccin saknas men uppmanar läsarna:

”Strunta i Folkhälsomyndighetens bisarra aversion mot munskydd. 130 länder har infört dem och nya studier som visar att de fungerar dimper ner dagligen. Bär dem åtminstone på bussen och tåget”, skriver tidningen.

Idag 06:50
Läs mer om Coronaviruset
Liberalernas Allan Widman.  Naina Helen Jama/TT / TT NYHETSBYRÅN
Svenska brottsbekämpningen

Widman (L): Försäljning av skyddsvästar bör regleras

Liberalernas Allan Widman vill se en ökad kontroll av försäljningen av skyddsvästar efter Ekots granskning, som visar att Kronofogdemyndigheten auktionerar ut skyddsvästar på nätet. Skyddsvästarna kommer i flera fall från kriminella och säljs också till personer som dömts för brott. Widman vill att lagstiftningen ändras så att skyddsväst enbart får bäras av vissa yrkesgrupper, som till exempel polis och väktare.

Centerpartiets Per-Ingvar Jonsson, som tidigare satt i riksdagens konstitutionsutskott, försvarar den nuvarande lagstiftningen.

– Vill vi inte att människor ska dödas så måste man ha rätt att ha skyddsväst, och jag menar att det är en mänsklig rättighet att kunna ha det, säger han till radion.

5 tim
Auktion av skyddsväst.  Kronofogden / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Kronofogden säljer skyddsvästar till kriminella

Skyddsvästar som auktioneras ut av Kronofogdemyndigheten på nätet kommer i flera fall från kända kriminella och säljs även till personer dömda för olika brott, visar en granskning som Ekot gjort.

Kronofogdemyndigheten har inga planer på att reglera försäljningen av varor som uppfattas som mindre lämpliga att sälja. Men polisen är kritisk.

– Om vi nu mäter ut saker från en kriminell och hen kan köpa tillbaka dagen efter, så handlar det om ett spel för galleriet enligt mig, säger Marcus Ekvall som är operativ samordnare inom polisen i nordöstra Göteborg.

Idag 05:50
Illustrationsbild. Claudio Bresciani / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Nya lagförändringar ska förebygga terrorism

Den första augusti trädde lagförändringar i kraft så att polismyndigheten och socialtjänsten har fått utökade möjligheter att dela information i syfte att förebygga terrorbrott. Det rapporterar Sveriges Radio.

Det rör sig om ändringar i socialtjänstlagen och offentlighet- och sekretesslagen som klubbades av riksdagen tidigare i år.

Tidigare har det, enligt Magnus Sjöberg, chef på Nationella taktiska rådet hos NOA, legat på enskilda handläggare och lokala poliser att komma fram till vad som ska och får delas. Det i sin tur ledde ofta till att man delade för mycket eller för lite information.

Idag 06:58
Läs mer om Svenska brottsbekämpningen
Coronaviruset Ekonomiska effekter
Magdalena Andersson.  Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Ekonomiska effekter

Analyser: Påminner om att spinna upplagesiffror

Minus 8,6 procent.

Det går att läsa den svenska ekonomins historiska inbromsning i det andra kvartalet på flera olika sätt.

”En relativ framgångssaga”, menar SvD Näringslivs Johan Carlström och pekar på att Sverige klarat sig bättre än länder som Tyskland och USA samt klart bättre än genomsnittet för eurozonen och EU.

”En svindlande katastrof”, enligt Dagens Nyheters Torbjörn Petersson som konstaterar att en liknande nedgång aldrig tidigare skådats.

”Det värsta är av allt att döma över”, skriver ekonomijournalisten Johan Schück på sin blogg, med avstamp i framförallt inköpschefsindex för industrin som pekar uppåt.

Framåt är den stigande arbetslösheten, framförallt bland ungdomar, den utveckling som just nu är viktigast för politikerna att bromsa, enligt SVT Nyheters Kristina Lagerström.

”Hur väl eller illa det lyckas vet vi först nästa eller till och med nästnästa år”, skriver hon.

Aftonbladets Oisín Cantwell noterar samtidigt att finansminister Magdalena Andersson (S) flera gånger lyckades nämna att Sverige gått mindre dåligt än andra länder, vid sin presskonferens vid lunchtid.

”Dagens sommarvärd i sin retorik påminner om hur tidningarna numera spinner sina upplagesiffror: Vi minskar minst”, skriver han.

4 tim
Andersson Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

”Fallet mindre än väntat – återhämtningen tar tid”

Sveriges BNP-fall – 8,6 procent – under andra kvartalet är något mindre än vad finansdepartementet tidigare räknat med. Det säger finansminister Magdalena Andersson (S) på en pressträff, rapporterar TT.

Hon menar att svensk ekonomi nu befinner sig i en återhämtningsfas.

– Men det är en återhämtning som kommer att ta tid, säger hon.

– Det är tydligt att vi har problem på arbetsmarknaden.

En ny ekonomisk prognos från regeringen kommer i slutet av augusti.

Idag 10:42
Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Sveriges historiska BNP-fall blev en världsnyhet

Den svenska BNP-siffran för det andra kvartalet har fått stor uppmärksamhet i internationella affärsmedier under onsdagen.

Amerikanska CNBC noterar att BNP-fallet på 8,6 procent var det värsta i Sverige under modern tid, men betonar att rasen var ännu större i många andra europeiska länder. Även Financial Times och Reuters rubriker handlar om att den svenska ekonomin krympte mindre än eurozonens under pandemins värsta period.

Nyhetsbyråerna AFP och Bloomberg konstaterar samtidigt att Sverige inte lyckades undkomma pandemins ekonomiska förödelse, trots Europas ”mjukaste” virusstrategi utan några nedstängningar.

Idag 11:57
Läs mer om Coronaviruset