Inrikes

Morgonens viktigaste nyheter – läs eller lyssna på bara några minuter

Morgonens viktigaste:
Vladimir Putin framme i Vladivostok för första möte med Kim Jong-Un
• Hillary Clinton kräver att kongressen agerar efter Muellerutredningen
• Regeringen föreslår skärpt straff för mord

Regeringen föreslår skärpt straff för mord

Regeringen vill att betydligt fler än i dag ska dömas till livstids fängelse för mord, rapporterar Ekot. Vid dagens regeringssammanträde kommer man att fatta beslut om ett konkret förslag som ska ange omständigheter i brottsbalken som ska ses som skäl för att kunna döma till livstids fängelse.

Putin framme i Vladivostok för möte med Kim

Rysslands president Vladimir Putin är framme i Vladivostok där han har träffat Nordkoreas diktator Kim Jong-Un för första gången. Samtalen väntas behandla säkerhetspolitik och de internationella sanktionerna mot Nordkorea.

Clinton: Kongressen måste agera efter Muellerutredning

Kongressen måste följa upp Muellerutredningen och utkräva ansvar, skriver Hillary Clinton i en debattartikel. Den tidigare presidentkandidaten anser att utredningen bevisar att USA:s demokrati attackerades 2016 och varnar för liknande händelser i framtiden om inte något görs.

Därför ska du investera i faktorfond

ANNONS: Är det dags att se över sparandet? Nu kan du låta modern teknologi och Nobelprisvinnande forskning avgöra vad som är bra investeringar för ett långsiktigt sparande. Fördelarna med faktorfond är möjligheten till god avkastning, lägre risker och låga avgifter.

”Bättre stöd för barn som överlevt cancer behövs”

”Livssituationen för vuxna före detta barncancerpatienter kan innebära flera sena komplikationer av olika slag. Men den här gruppen möts inte alltid av förståelse på olika håll i vårt samhälle”, skriver företrädare för uppföljningsmottagningar på SvD Debatt.

S går fram med ändrad arbetsrätt – dagar före första maj

Socialdemokraterna är nära att spika förslag om förändringar i arbetsrätten, uppger källor för Aftonbladet. Innehållet väntas bli klart under torsdagen. ”Otroligt att man gör det här inte ens en vecka före första maj, arbetarrörelsens egen dag”, säger en S-källa.

Kina: Vi bygger forskningsstation på månen

Kina vill skicka människor till månen och bygga en forskningsstation vid en av månens poler inom tio år, uppger landets rymdfartsmyndighet. Kineserna satsar på att bli en rymdsupermakt, och planerar att skicka en sond till mars nästa år.

Fördel City i titeljakten efter seger i Manchesterderbyt

Manchester City vann bortaderbyt mot stadsrivalen United med 2–0 och tog tillbaka serieledningen från Liverpool. Segerskyttar blev Bernardo Silva och Leroy Sané. Med tre omgångar kvar är City en poäng före Liverpool.

Dagens händelser

• POLITIK. SD presenterar sitt vårbudgetförslag (11.30)
• POLITIK. KU-utfrågningar med Annika Strandhäll och Peter Hultqvist (11.00)
• INRIKES. Inrikesminister Mikael Damberg besöker branddrabbade Hästveda. (11.00)
• INRIKES: Hovrättsdom om människohandel med tiggare
• UTRIKES. Kim Jong-Un möter Vladimir Putin i Vladivostok
• SPORT. SM-final tre i ishockey mellan Frölunda och Djurgården (19.30)
• SPORT Tre matcher i fotbollsallsvenskan för herrar

Premiär för daglig sammanfattning med Omni Morgon

Omni Morgon är ett nytt koncept i Omni där vi sammanfattar nattens och morgonens viktigaste nyheter i kortform. Det ska vara så kort att du hinner läsa på 2-3 minuter. Hoppas att du gillar! Maila gärna dina synpunkter! info@omni.se

Vill du hellre lyssna på nyheterna? Omni Pod ger dig den senaste nyhetssammanfattningen varje vardag.

Toppnyheter

illustrationsbild. Tomas Oneborg/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Misstänkta rånmordet i Göteborg

Överläkare: Antalet vårdade för knivskador har ökat

Rånmordet på en 18-årig kille i Göteborg har gett bränsle till debatten om knivvåld. Enligt en kartläggning som SVT Nyheter har gjort fick 828 personer sjukhusvård efter knivangrepp förra året jämfört med de 158 personer som skadats av skott. Detta enligt siffror från Socialstyrelsens patientregister.

– Det har skett en klar ökning om man tittar från början av 2000-talet till i dag, säger Louis Riddez, överläkare på Karolinska universitetssjukhuset i Solna där knivskadorna ökat med 40 procent på två år.

19 min
Bild från platsen där två unga män rånades, en av männen dog. Adam Ihse/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Anhållna för rånmordet har samtliga drogproblem

De tre unga personerna som sitter anhållna för inblandning i rånmordet i Göteborg har samtliga missbruksproblem, rapporterar Göteborgs-Posten.

– Det kanske är en av anledningarna till att det blivit som det blivit, säger åklagaren Thomas Willén, till tidningen.

En av de 21-åriga männen har tvångsvårdats för missbruk, och den andra har dömts för narkotikabrott fyra gånger sedan 2015. Även den 17-åriga kvinnan har omhändertagits för missbruk för ett par år sedan.

När de frihetsberövades kunde inte förhör genomföras för att de var så drogpåverkade. Hittills har ingen av de gripna gjort några medgivanden.

Igår 17:42
Bild från platsen där rånmordet skedde, samt en bild på Morgan Johansson (S), justitie- och migrations­minister.
undefined

Straffet för brott mot knivlagen väntas skärpas

Justitieminister Morgan Johansson (S) vill att straffet för brott mot knivlagen ska skärpas med anledning av rånmordet i Göteborg tidigare i veckan, skriver TT.

Regeringen skärpte nyligen straffet för vapenbrott, men vill gå längre än så.

– Det finns en risk att när man skärper straffen mot just den typen av vapen, att kriminella börjar använda sig av andra typer av vapen och nu talar jag om kniv.

S-ministern framförde även sina kondoleanser.

– Att en ung människas liv ska släckas på det här fullkomligt meningslösa sättet är förstås djupt tragiskt och våra tankar går förstås till de anhöriga.

Igår 14:14
Läs mer om Misstänkta rånmordet i Göteborg
Trumps USA Kärnavtalet med Iran
Mohammad Javad Zarif. Mike Segar / TT NYHETSBYRÅN
Trumps USA Kärnavtalet med Iran

Iran tillbakavisar: Har inte förlorat någon drönare

Iran tillbakavisar USA:s uppgifter om att en av landets drönare skjutits ner i Hormuzsundet under torsdagskvällen, rapporterar AFP.

– Vi har ingen information om att vi skulle ha förlorat en drönare i dag, säger Irans utrikesminister Mohammad Javad Zarif.

USA:s president Donald Trump meddelade tidigare under kvällen att en iransk drönare kommit inom en kilometers avstånd från ett amerikanskt hangarfartyg och att landets flotta skjutit ner den för att skydda fartygets besättning.

Läget mellan USA och Iran är spänt efter att en amerikansk drönare skjutits ner och en brittisk oljetanker tagits i beslag i sommar.

Igår 21:22
Fartyget USS Boxer. Ahmed Jadallah / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Trump: USA:s flotta har skjutit ner iransk drönare

Den amerikanska flottan har skjutit ner en iransk drönare som kommit inom en kilometers avstånd från ett amerikanskt hangarfartyg i Hormuzsundet, uppger USA:s president Donald Trump, enligt internationella medier.

– Detta är den senaste av många provokativa och fientliga handlingar från Iran mot fartyg på internationellt vatten, säger han.

Trump uppmanar samtidigt andra länder att fördöma Iran och skydda sina fartyg.

I slutet av juni sköt Irans revolutionsgarde ner en amerikansk drönare. Iran hävdade att drönaren befunnit sig i iranskt luftrum, medan USA menade att den varit i internationellt luftrum.

Igår 19:23
Fartyget som under torsdagen beslagtogs av Iransk revolutionsgarde. TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
undefined

Analys: Irans senaste drag i politiska schackspelet

Det mesta talar för att Irans beslag av tankerfartyget i Persiska viken under torsdagen är landets senaste drag i det storpolitiska schackspelet i regionen, skriver DN:s Nathan Shachar i en analys. En viktig signal är att det var revolutionsgardet och inte den iranska flottan som genomförde operationen – eftersom ”alla politiskt laddade iranska militära aktioner utförs av gardet”.

Newsweeks Tom O’Connor skriver att relationen mellan Iran och USA återigen har sjunkit till 80-talets krisnivåer och att fokus nu ligger på att säkra flödet av olja genom de internationella farvattnen i Persiska viken.

Igår 19:40
Läs mer om Trumps USA
Kosovare Asllani.  PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Fotbollens silly season

Asllani om värvningen: ”Historiskt vara den första”

Kosovare Asllani värvas av Real Madrid till nya laget CD Tacón. Hon är den första som värvas till truppen som tänker locka till sig storstjärnor.

– Det är historiskt att vara den första. Att bli presenterad av dem. Jag kan inte sätta ord på det, säger VM-bronsmedaljören till Sportbladet.

29-åringen menar att det är helt rätt steg för den spanska klubben att ta.

– Det här kommer att bli otroligt stort, ett framtida storlag, och nu är jag här, säger Asllani.

1 tim
Kosovare Asllani. MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN
undefined

Kosovare Asllani: Uppspelt över att få skriva historia

Kosovare Asllani skriver på Twitter att hon är stolt över att hon blir den första som officiellt har signerats för Real Madrids nya damlag CD Tacón.

Laget köptes i juni av fotbollsklubben som tidigare inte haft ett damlag.

”Uppspelt över att få skriva historia, för att hjälpa till att bygga och vara en del av det här lagts resa från början”, skriver hon på Twitter och fortsätter:

”Det kommer vara en dröm att få bära den vackraste tröjan i världen nästa säsong. HALA MADRID”.

Igår 14:39
Läs mer om Fotbollens silly season