Inrikes

Morgonens viktigaste nyheter – läs eller lyssna på bara några minuter

Morgonens viktigaste:
• 100-tal insatser pågår mot skogsbränder runt om i Sverige
• Dödssiffran i Sri Lanka stiger till 359 – nya gripanden under natten
• Barn till IS-återvändare kan omhändertas av Socialtjänsten, enligt regeringen

Dödssiffran stiger i Sri Lanka efter terrordåden

Antalet döda efter terrordådet i Sri Lanka stiger till 359 efter helgens terrordåd. Totalt har 58 personer gripits. Terrorgruppen IS har påstått sig ligga bakom dådet och har släppt bilder på det man hävdar är självmordsbombare.

SOS Alarm: 100-tal pågående skogsbränder i Sverige

SOS Alarm hade i går kväll ett 100-tal pågående insatser för att bekämpa gräs- och skogsbränder runt om i södra Sverige. På grund av torka och vindar bedömer SMHI spridningsrisken som överhängande de kommande dagarna.

S-ministrar: ”Barn till IS-återvändare i Sverige kan omhändertas”

Barn till IS-återvändare som befinner sig i en svensk kommun kan omhändertas med stöd av Lagen om vård av unga, skriver inrikesminister Mikael Damberg (S) och justitieminister Morgan Johansson (S) på DN Debatt. En rättslig analys har gjorts av lagstiftningen.

Därför ska du investera i faktorfond

ANNONS: Är det dags att se över sparandet? Nu kan du låta modern teknologi och Nobelprisvinnande forskning avgöra vad som är bra investeringar för ett långsiktigt sparande. Fördelarna med faktorfond är möjligheten till god avkastning, lägre risker och låga avgifter.

L vill ha med sig M och KD på ny kärnkraftslinje

Liberalerna vill skrota energiöverenskommelsen och få till en ny som är mer kärnkraftsvänlig, rapporterar DI. L ska gå fram med ett utskottsinitiativ på torsdag och hoppas då få M och KD med sig. I dag träffas partierna bakom överenskommelsen: S, MP, C, KD och M.

40-tal kommuner möts om IS-återvändarna

I dag möter ett 40-tal kommuner Center mot våldsbejakande extremism. Kommunerna har gemensamt att de förvarnats om att det kan komma IS-återvändare till dem. Syftet är att kommunerna ska få råd och utbyta erfarenheter kring arbetet.

Trumps strid mot USA:s kongress tilltar

Donald Trump vill inte att Vita husets medarbetare ska vittna i kongressen efter att Robert Muellers Rysslandsutredning släppts – Vita huset har redan varit samarbetsvilligt, säger han i en intervju. Utspelet ses som att konflikten mellan Trump och representanthuset trappas upp.

”Historiskt misstag att inte skriva på kärnvapenkonvention”

Sveriges regering och riksdag gör ett historiskt misstag om man inte skriver på FN-avtalet mot förbud mot kärnvapen, skriver ordföranden för Svenska FN-förbundet på SvD Debatt. Utredningen som kommit fram till att Sverige inte bör skriva på innehåller flera brister, skriver hon.

Djurgården körde över Frölunda – kvitterat i finalserien

Djurgården utklassade Frölunda inför ett fullsatt Globen och vann den andra SM-finalen med 5–1. Segern grundlades i den andra perioden när Axel Jonsson-Fjällby och Emil Bemström gjorde 2–0 och 3–0 inom loppet av någon minut. Det står nu 1–1 i matcher i SM-finalserien.

Dagens händelser

• POLITIK. Moderaterna presenterar förslag i arbetet mot terrorism (09.30)
• POLITIK. Partierna bakom energiöverenskommelsen diskuterar M-förslag om kärnkraft (13.30)
• INRIKES. Hovrättsdom i det så kallade dikesmordet i Göteborg (11.00)
• UTRIKES. Avrättning för brutalt rasistiskt mord i USA 1998
• SPORT. Fem matcher i herrallsvenskan i fotboll, bl a Malmö-Hammarby och AIK-Häcken (19.00)

Premiär för daglig sammanfattning med Omni Morgon

Omni Morgon är ett nytt koncept i Omni där vi sammanfattar nattens och morgonens viktigaste nyheter i kortform. Det ska vara så kort att du hinner läsa på 2-3 minuter. Hoppas att du gillar! Maila gärna dina synpunkter! info@omni.se

Vill du hellre lyssna på nyheterna? Omni Pod ger dig den senaste nyhetssammanfattningen varje vardag.

Toppnyheter

EU-valet Anklagelserna mot Lundgren
Kristina Winberg Anna Karolina Eriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
EU-valet Anklagelserna mot Lundgren

Winberg sparkad via mejl: ”Gör mig såklart besviken”

Den tidigare SD-politikern Kristina Winbergs kontakt med partiet har varit obefintlig sedan uteslutningen i helgen, säger hon i en intervju med Expressen. Hon fick beskedet om att hon skulle strykas från sin fjärdeplats på EU-kandidatlistan och uteslutas ur partiet via ett protokoll från verkställande utskottet som mejlades till henne.

– Det gör mig besviken så klart, jag tycker att de hade kunnat ringa mig, säger Winberg.

EU-parlamentarikern var den som berättade att partikollegan Peter Lundgren tagit på en SD-kvinnas bröst på en fest förra året. I ett videoklipp som SD publicerade i går anklagar SD-kvinnan och Lundgren henne för att ha svikit deras förtroende genom att gå ut med uppgifterna.

Enligt Wiberg tror många inom partiet att hon läckt till medier, vilket hon säger att hon inte har gjort.

SD har hävdat att Winberg agerat klandervärt men att det inte finns någon koppling till turerna kring Lundgren.

1 tim
Emilie Pilthammar och Peter Lundgren. TT
Anklagelserna mot Lundgren

Sölvesborgs M-topp: ”Ett spel för att misskreditera”

Sölvesborgs moderata kommunalråd Emilie Pilthammar tar SD-politikern Peter Lundgren i försvar efter att han medgett att han tagit en kvinnlig kollega på brösten i samband med en fest förra året.

”Som jag ser detta är det ett spel för att misskreditera någon. Timingen inför valet i detta är nämligen alldeles för tydlig. Någon har sparat detta för att sedan bete sig illa”, skriver Pilthammar i ett blogginlägg.

Hon kommenterar att SD-kvinnan som utsatts inte velat göra någon polisanmälan och att hon sagt att det hela är överspelat. Själv hade Pilthammar ”tagit tillbaka” om en vän tog henne på brösten på en fest, skriver hon. ”Rör du mig lite så rör jag dig och sedan hade jag skrattat.”

25 min
Peter Lundgren. Tomas Oneborg/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Anklagelserna mot Lundgren

Lundgren polisanmäld för sexuellt ofredande efter tafsskandalen inom SD

En polisanmälan om sexuellt ofredande har kommit in mot SD:s EU-kandidat Peter Lundgren, rapporterar Ekot. Nu kommer en åklagare att utreda om det finns anledning att inleda en förundersökning mot Lundgren som tagit en partikollega på brösten.

– Jag tog henne nog på brösten när vi satt där. Vi var ganska fulla den kvällen, och hon puttade undan händerna, har Lundgren tidigare beskrivit händelsen.

Både Lundgren och kvinnan som utsatts har tonat ner händelsen och sagt att de har lagt händelsen bakom sig.

Igår 14:53
Läs mer om EU-valet
Brottsplatsen.  Björn Larsson Rosvall/TT / TT NYHETSBYRÅN
Våldtäkten i Billdal

58-åringen fick straffrabatt – väcker starka reaktioner

Den 58-årige man som dömts till fängelse för en 24 år gammal överfallsvåldtäkt på en flicka i Billdal i södra Göteborg fick två års straffrabatt – något som har väckt starka reaktioner, rapporterar P4 Göteborg.

Anna Witte, domare i målet, motiverar domen med att man måste ta med i beaktande hur lång tid som förflutit sedan brottet begicks.

– Vi hittade ett fall i Högsta Domstolen från 2013 där man gett ett års reducerat straff på grund av att det gått tolv år mellan brott och åtal. Därför kom vi fram till två år i det här fallet, säger hon till radiokanalen.

19 min
Göteborgs tingsrätt.  Björn Larsson Rosvall/TT / TT NYHETSBYRÅN
Våldtäkten i Billdal

Analyser om domen: ”Fler kriminella kommer åka dit”

Fängelsedomen efter den 24 år gamla våldtäkten i Billdal bör göra grova brottslingar som tror att de klarat sig nervösa, skriver Aftonbladets Oisín Cantwell i en analys.

Fallet visar enligt honom att det är möjligt att sätta dit brottslingar genom att polisen får söka i register över dömda, över misstänkta som riskerar fängelse och kommersiella släktregister.

”Fler grovt kriminella kommer att åka fast. Fler brottsoffer kommer att få upprättelse.”

Johanna Björkman, advokat och expert på dna-bevisning, säger till Ekot att dna-bevis i allmänhet inte är tillräckliga för att man ska fällas utan att det måste finnas andra bevis som till exempel signalement eller att man kan bindas till platsen.

I Billdalsfallet fanns ingen alternativ förklaring från den dömde mannen.

– Han har helt enkelt minnesluckor från tidpunkten, och det gör att oemotsagt har vi alla de omständigheterna som talar åt samma håll, säger hon.

Igår 18:52
Bilder från brottsplatsen tagna efter gripandet.  TT
Våldtäkten i Billdal

Offret 24 år efter brottet: Skönt att han blivit dömd

Den 58-årige man som överföll en 8-årig flicka på väg hem från skolan och våldtog henne för 24 år sedan har dömts. Kvinnan som utsattes vill inte uttala sig om hur hon känner sig, men hälsar via sitt målsägandebiträde att det känns skönt att han har blivit dömd.

– Just i och med att det har gått så lång tid är det skönt att det i vart fall har kommit fram till ett avslut nu, säger målsägandebiträdet Anna Rösman till TT.

Fallet är det första där så kallad familjesökning i dna-registren har lett till en dom. Mannen dömdes till sex års fängelse.

Igår 12:44
Läs mer om Våldtäkten i Billdal
Trumps USA USA:s abortpolitik
Beto O'Rourke John Locher / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Trumps USA USA:s abortpolitik

O’Rourke vill se skydd för reproduktiva rättigheter

Den demokratiske presidentkandidaten Beto O’Rourke vill förbättra skyddet för kvinnors reproduktiva rättigheter och bygga ut den reproduktiva hälsovården i USA. Det uppgav han under ett väljarmöte i Iowa som CNN anordnade i går kväll.

– Kvinnor har lett kampen för sina reproduktiva rättigheter under långt tid. Det är dags att vi alla tar den fighten, sa O’Rourke under väljarmötet.

Abortfrågan i USA har aktualiserats efter att delstaten Alabama har röstat igenom en lag som i princip totalförbjuder abort.

22 min
En kvinna talar i samband med protester i Georgia. Elijah Nouvelage / GETTY IMAGES NORTH AMERICA
USA:s abortpolitik

Protester över hela USA till stöd för aborträtten

Fler än 400 demonstrationer hölls över hela USA till stöd för aborträtten under gårdagen, skriver CBS News.

Det efter att Alabama röstat igenom ett i princip undantagslöst abortförbud. Även delstaterna Georgia, Kentucky, Mississippi och Ohio har skärpt sina abortlagar för att göra det olagligt med abort efter att ett fosters hjärtljud hörs.

Flera profilerade politiker från Demokraterna deltog i protestmarscherna som arrangerades av Planned Parenthood, däribland Bernie Sanders, Pete Buttigieg och Amy Klobuchar.

2 tim
Shamdasani/demonstration i Alabama. FN/TT
Trumps USA USA:s abortpolitik

FN uppmanar USA att säkra rätten till att göra abort

De nya hårda abortlagarna i vissa amerikanska delstater riskerar att leda till att kvinnor gör medicinskt osäkra aborter som kan kosta dem livet. Det säger Ravina Shamdasani, FN:s talesperson för mänskliga rättigheter, till Reuters.

– Vi uppmanar USA och alla länder att säkerställa att kvinnor har möjlighet att göra säkra aborter. Ett absolut minimikrav är att det går att göra säkra aborter i fall av våldtäkt, incest och fosterskador, säger hon.

Delstaten Alabama införde nyligen stenhårda lagar som förbjuder abort vid incest och våldtäkt. Missouri väntas inom kort rösta igenom en lag som förbjuder abort efter åttonde graviditetsveckan.

Igår 21:27
Läs mer om Trumps USA
EU-valet Svenska valrörelsen
Sara Skyttedal, arkivbild. Pontus Lundahl/TT / TT NYHETSBYRÅN
EU-valet Svenska valrörelsen

M och KD dominerar på sociala medier inför valet

Moderaterna och Kristdemokraterna dominerar i sociala medier inför söndagens EU-parlamentsval, skriver Expressen. Toppkandidaterna Tomas Tobé (M) och Sara Skyttedal (KD) får flest reaktioner med sina inlägg på Facebook.

Siffrorna kommer från företaget Bumblewings analysplattform för sociala medier och bygger på mätning från den senaste veckan.

Bäst genomslag hade ett inlägg från Tobé som handlade om kriminella stöldligor.

2 tim
Tomas Tobé (M). TT
EU-valet Svenska valrörelsen

Majoritet av toppnamnen vill minska jordbruksstödet

De flesta toppkandidaterna till EU-valet vill se minskat EU-stöd till lantbrukare, enligt en enkät som SR Ekot har gjort bland de fem översta namnen på partiernas vallistor.

Jordbruket är EU:s största utgiftspost och utgör 40 procent av budgeten. Varje år delar svenska bönder på omkring 10 miljarder. Moderaten Tomas Tobé vill att en del av pengarna går till annat.

– Vi skulle kunna få mer europeisk brottsbekämpning. Endast tre procent går till säkerhet och det är inte rimligt, säger han till Ekot.

Bland de som förespråkar ett bibehållet jordbruksstöd finns kandidater i Centerpartiet, Miljöpartiet och Feministiskt initiativ.

1 tim
Ebba Busch Thor. Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
EU-valet Svenska valrörelsen

Busch Thor: Vi står bakom den svenska aborträtten

Kristdemokraterna står bakom den svenska aborträtten och har gjort så i flera decennier. Det säger partiledaren Ebba Busch Thor i ett videoinlägg på Instagram efter avslöjandet att partikollegan Lars Adaktusson röstat emot abort 22 gånger i EU-parlamentet.

– De som påstår något annat nu far antingen medvetet eller omedvetet med osanning, säger hon.

Skälet till Adaktussons nej-röster är att han anser att det inte är upp till EU att besluta i frågan, säger KD:s talesperson i medicinsk-etiska frågor Michael Anefur till DN.

– Lars Adaktusson har valt strategin att rösta nej som ett sätt att visa att han inte anser att det är en fråga för EU.

Igår 21:55
Läs mer om EU-valet
Frank Augstein / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Storbritanniens framtid

EU-parlamentet ska utreda Farage för miljongåvor

EU-parlamentet inleder en utredning efter uppgifter om att den brittiske EU-parlamentarikern Nigel Farage – nu partiledare för Brexitpartiet – inte redovisat att han tagit emot nära en halv miljon pund i gåvor. Det skriver Politico.

Det var brittiska Channel 4 som förra veckan rapporterade att Farage mottagit gåvor för 450 000 pund, motsvarande över 5,5 miljoner svenska kronor, från försäkringsmagnaten Arron Banks. Gåvorna inkluderade en bil med medföljande privatchaufför och en lägenhet i Chelsea i London.

Affärsmannen är en av medgrundarna till lobbysistgruppen Leave.EU.

21 min
Theresa May.  TT
Brexit Storbritanniens framtid

Analyser: Små chanser att May får igenom nytt avtal

Premiärminister Theresa Mays nya brexit-förslag är sockrat med löften för att få ledamöterna i det brittiska parlamentet att rösta ja. Det skriver Erik de la Reguera i en analys i DN. Han syftar bland annat på Mays erbjudande om att låta parlamentet rösta om en ny folkomröstning – under villkoret att hennes avtal går igenom.

”Men inte mycket tyder på att hon lyckas”, skriver de la Reguera.

Sean O’Grady skriver i den brittiska tidningen The Independent att Mays öppning om en ny folkomröstning låter fantastiskt, men i själva verket är det en fälla. Enligt O’Grady finns det i nuläget nämligen inte något stöd för en andra folkomröstning om brexit, och det vet Theresa May om.

O’Grady utesluter dock inte att en andra folkomröstning blir verklighet längre fram.

BBC:s Laura Kuenssberg beskriver Mays omarbetade brexit-förslag som ett försök att kompromissa när ingen längre är intresserad av lyssna.

Igår 19:08
Läs mer om Storbritanniens framtid
Oliver Ekman-Larsson. Claudio Bresciani/TT / TT NYHETSBYRÅN
Ishockey-VM 2019

Oliver Ekman-Larsson: Nu är det vinna eller försvinna

Tre Kronor kollapsade brutalt mot Ryssland men Oliver Ekman-Larsson säger sig vara övertygad om att Sverige kommer igen i ishockey-VM.

– Nu är det vinna eller försvinna. Det kommer att vara roligt att spela, säger han till TT.

På torsdag spelar Tre Kronor kvartsfinal mot Finland och Ekman-Larsson hoppas att Sverige ska spela som under första perioden mot Ryssland.

– Vi höll dem på utsidan och då skapade de inte jättemånga farliga chanser. Det är väl framför allt så vi vill fortsätta spela och att försöka spela så i tre perioder.

7 min
Bildbyrån
Ishockey-VM 2019

Rejält irriterad Grönborg röt till mot SVT-studion

Det blev dålig stämning när Sveriges förbundskapten Rikard Grönborg intervjuades i SVT:s studio efter förlusten mot Ryssland.

Grönborg blev irriterad på programledaren Marie Lehmanns frågor och menade att han inte fick möjlighet att svara. När intervjun rundades av ville Grönborg inte svara och en isande tystnad spreds i studion.

– Hon ställde en fråga och så började hon prata i munnen på mig. Det var det enda hon gjorde, säger Grönborg till Sportbladet efter intervjun.

Lehmann säger till Expressen att hon ställde relevanta frågor och att hon inte ser något konstigt med det.

Igår 21:39
Sverige radar upp sig efter förlusten. JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Ishockey-VM 2019

Sverige sågas: ”Ledsamt, undermåligt, miserabelt”

Att förlora mot en bättre motståndare är inget att skämmas för men att rasa ihop så fullständigt som Tre Kronor gjorde mot Ryssland är oroväckande, skriver Expressens Magnus Nyström efter förlusten.

Spelar Sverige på samma sätt i kvartsfinalen mot Finland blir det förlust, tillägger han.

”Här krävs några timmar av självkritik och självrannsakan.”

Radiosportens expert Lars-Gunnar Jansson var imponerad av Sverige efter första perioden men desto mer bedrövad efter andra.

– Undermåligt, miserabelt spel i egen zon. Det var bland det mest ledsamma man har upplevt, säger han.

Hockeynews krönikör Mattias Ek tror ändå på svensk seger mot Finland och påpekar att Tre Kronor har 21 NHL-spelare mot Finlands 0.

”Sorry, Finland. För er tar VM slut på torsdag.”

Igår 20:50
Läs mer om Ishockey-VM 2019
EU-valet Europa röstar
Prideparad i Warszawa.  Czarek Sokolowski / TT NYHETSBYRÅN
EU-valet Europa röstar

Sex och religion dominerar de polska EU-kampanjerna

EU-valskampanjerna i Polen har förvandlats till ett skyttegravskrig om religion, sex och moral sedan en dokumentär om övergrepp inom den katolska kyrkan slagit ner som en bomb i det europeiska landet, skriver The Guardian. Filmen har väckt frågor om det styrande konservativa partiets kopplingar till kyrkan och dess försök att utmåla homosexuella som ett hot mot barn.

– I den senaste kampanjen var det muslimska migranter som var det stora hotet. I andra tider var fienden judarna. Nu är det vår tur, säger Piotr Godzisz från organisationen Lambda, som bevakar hatbrott mot hbtq-personer.

Hbtq-rättigheter har varit centrala i EU-valskampanjerna sedan i mars, då den liberala borgmästaren i Warszawa, Rafal Trzaskowski, presenterade ett antal åtgärder för att stärka minoriteters rättigheter och stödet till sexualundervisning.

1 tim
Farage. Scott Heppell / TT NYHETSBYRÅN
EU-valet Europa röstar

Fransk minister: Farages framgång är en huvudvärk

Det är oroväckande att Nigel Farages nya parti Brexitpartiet leder i opinionsmätningarna inför EU-parlamentsvalet i Storbritannien. Det säger Frankrikes finansminister Bruno Le Maire enligt Reuters.

Enligt Le Maire kommer en seger för Brexitpartiet skapa ”en huvudvärk” för resten av unionen. Frankrike har länge tryckt på för att britterna ska lämna EU så fort som möjligt men flera länder, däribland Tyskland, fick sin vilja igenom och sköt upp brexitdatumet till den 31 oktober.

– När en separation tar för lång tid hindrar den parterna från att bygga upp sitt liv på nytt. Det gäller för både människor och nationer, säger Le Maire.

Igår 16:25
Italiens vice premiärminister Matteo Salvini kampanjar i Milano. ALESSANDRO GAROFALO / TT NYHETSBYRÅN
EU-valet Europa röstar

EU-valet kan ge eurorally – om populister får stryk

Euron är nära tvåårslägsta mot dollarn och analytiker från UBS tror på ett eurorally om resultatet från EU-parlamentsvalet går emot kontinentens populistpartier och visar att deras framgångar har nått ett topp. JP Morgans analytiker är inte lika övertygade och anser att euron fortfarande har fallhöjd, skriver Bloomberg.

JP Morgan menar att en koalition bland högerpopulister kan se dagens ljus och att den i så fall skulle kunna arbeta för mer nationellt oberoende. Det skulle i sin tur påminna investerare om att valutaunionen en dag kan bryta samman, varnar bankens analytiker.

Valframgångar för Italiens styrande populistkoalition skulle kunna uppmuntra ett ökat motstånd mot EU:s budgetregler, menar James Athey, förvaltare vid Aberdeen Standard.

Igår 11:49
Läs mer om EU-valet
Illustrationsbild.  Kallestad, Gorm / TT NYHETSBYRÅN
Arbetsförmedlingens framtid

Rapport: Arbetslösa får sämre stöd när AF krymper

Arbetsförmedlingen är sämre på att hjälpa de som står längst från arbetsmarknaden att få jobb efter de stora neddragningarna. Det visar en intern rapport som SR Ekot skriver om. Framför allt drabbas långtidsarbetslösa och personer med funktionsnedsättningar. Färre i de grupperna har fått jobb eller börjat studera när man jämför årets första kvartal med motsvarande period förra året.

Christina Storm Wiklander, chef för Arbetsförmedlingen i norra Sverige, bekräftar den bilden. Hon tror att resultaten kommer att påverkas negativt av ytterligare nedskärningar.

– Det kommer att hända, absolut. Men som sagt, vi måste bli bättre på att prioritera de som står allra längst bort.

1 tim
Jessica Gow/TT / TT NYHETSBYRÅN
Arbetsförmedlingens framtid

1 800 personer sägs upp från Arbetsförmedlingen

Totalt 1 800 medarbetare sägs upp från Arbetsförmedlingen.

Ekot har tagit del av ett internt meddelande som berättar att 1 600 personer har sagts upp. Ytterligare 200 kommer snart att få samma besked, uppger Arbetsförmedlingen för TT.

– Fram tills nu har 1 600 fått besked om uppsägning och ytterligare knappt 200 kommer att få besked under de närmaste veckorna så totalt räknar vi med 1 800, säger Patrik Svensson, presschef hos Arbetsförmedlingen, till TT.

Varslet som lades i januari berörde 4 500 personer. Enligt Ekot skriver myndigheten: ”att neddragningen inte behöver bli så omfattande, bland annat för att många medarbetare valt att säga upp sig själva efter att ha sökt och fått nya jobb”.

Igår 12:57
Läs mer om Arbetsförmedlingens framtid

Lokala nyheter

Välj mellan Stockholm, Göteborg och Malmö/Lund