Jean-Claude Juncker Francisco Seco / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Inrikes

Morgonens viktigaste nyheter – läs på bara några minuter

Morgonens viktigaste:
Liberalerna utan mandat enligt sammanvägning från tunga sajter
Guaidó: ”Vi kommer att prata med Maduros regim”
Nu öppnar vallokalerna runt om i Sverige och Europa

Financial Times och Politico: L blir utan EU-mandat

Liberalerna mister båda sina mandat i Europaparlamentet, enligt sammanvägningar av opinionsundersökningar som Financial Times och Politico gjort. Båda spår att Liberalerna landar strax under de fyra procent som krävs för att komma in.

Guaidó: ”Vi kommer att prata med Maduros regim”

Representanter från Nicolás Maduros regering och Juan Guaidós opposition i Venezuela kommer för första gången att mötas ansikte mot ansikte i Norges huvudstad Oslo. Det uppger Guaidó i ett uttalande, enligt nyhetsbyrån AFP. Mötet planeras till nästa vecka.

Klockan 8 öppnar vallokalerna – tider att hålla koll på

Nu öppnar vallokalerna runt om i Sverige och Europa. Sent ikväll inleds den första preliminära rösträkningen men dessförinnan presenteras SVT:s vallokalsundersökning som ger en fingervisning om resultatet.

Mätning: Svenskarna vill inte ge mer makt till EU

En majoritet av väljarna, 76 procent, vill inte att EU ska kunna besluta i fler frågor än i dag. Det visar en opinionsundersökning som Ipsos gjort på uppdrag av DN. Enligt mätningen vill endast runt var tionde svensk flytta mer beslutsmakt från Sverige till EU, skriver DN.

Polisen utreder misstänkt mord i Helsingborg

En svårt skadad man hittades utomhus i Helsingborg under natten och avled senare på sjukhus. En förundersökning om mord är inledd och efterlyser tips från allmänheten. Enligt polisen har mannen skador på kroppen som gör att man inte kan utesluta att brott har begåtts.

Risk för nätattacker – myndighet stänger webb på valnatten

Alla Sveriges länsstyrelser stänger ner sina webbplatser under valnatten, skriver myndigheten i ett pressmeddelande. Anledningen är risken för digitala attacker och att länsstyrelsen vill kunna koncentrera sig på att räkna röster. Webbplatserna planeras att öppna igen på måndag morgon.

Juncker: Rösta – vi har ödet i våra händer

EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker uppmanar alla väljare att utnyttja sin röst i EU-valet, i en artikel på DN Debatt. ”EU finns till för dig – inte tvärt om. Och det är genom att rösta du ser till att det förblir så”, skriver Juncker bland annat. ”Vi har alla vårt öde i våra händer”, fortsätter han.

Analys: Populisterna skapar inte mys – men ökad skärpa

Många oroar sig för att EU-kritiska krafter ska få ökat inflytande i EU efter valet. Men i en analys skriver SVT:s Christoffer Wendick att en ny, riktig opposition kan stärka parlamentet. Han hänvisar till nederländaren Luuk van Middelaar som i en ny bok skriver att EU blir mer trovärdigt med mer strid och ifrågasättande.

Favorittippad sydkorean vann Guldpalmen i Cannes

Den favorittippade sydkoreanske regissören Bong Joon-Ho vann Guldpalmen för filmen ”Parasite”. I centrum av den står en mycket fattig familj där sonen lyckas få jobb som engelskalärare åt dottern i en mycket rik familj.

Finland mot Kanada i VM-finalen

Finland ställs mot Kanada i finalen i hockey-VM som går av stapeln i kväll klockan 20. Finland tog sig till finalen genom att sensationellt slå ut stjärnspäckade Ryssland med 1–0. För Kanadas gick vägen till final via en enkel semifinalseger med 5–1 mot Tjeckien.

Dagens händelser

• POLITIK. Val till EU-parlamentet, vallokalerna håller öppen mellan 08 och 21.
• POLITIK. SVT:s vallokalsundersökning Valu presenteras klockan 21
• UTRIKES. EU-val i flera länder, bland annat Tyskland, Frankrike, Spanien, Finland och Danmark
• SPORT. Final i ishockey-VM i Slovakien, Finland möter Kanada (20.00)

Dela

Öppna i ny flik

Relaterade ämnen

Omni Pod

Toppnyheter

En silverfärgad Audi är polisens huvudspår. Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Dödsskjutningen i Herlev

Polisen vädjar om hjälp – morden över på sekunder

Ingen har ännu gripits för dubbelmordet i Herlev utanför Köpenhamn där två unga män, enligt polisen mest troligt svenskar, sköts ihjäl.

Nu söker polisen vitten som sett den silvriga Audi som gärningsmännen mest troligt flytt i, rapporterar TT.

Den stals i fredags och har hittats norr om Köpenhamn, där gärningspersonerna tycks ha försökt tända eld på den.

Enligt uppgifter till Expressen och Aftonbladet är en av de som dödats en svensk gängledare. Bilder som Aftonbladet tagit del av visar att de misstänkta gärningsmännen genomförde dubbelmordet på bara några sekunder innan de flydde platsen.

31 min
Två personer sköts ihjäl i danska Herlev. Mathias Øgendal / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Uppgifter: Gängledare sköts till döds i Köpenhamn

En av de två personerna som sköts ihjäl i Herlev utanför Köpenhamn var en svensk gängledare, enligt uppgifter till Expressen.

Sedan tidigare har dansk polis gått ut med att inledande uppgifter pekar på att offren var två unga svenska män. Den svenskregisterade bil de satt i sköts ett tiotal gånger med pistol och automatvapen.

Mycket talar för att det är kopplingar till Stockholm och Rinkeby men identiteter är inte 100 procent fastställda och därför väljer vi att inte kommentera. Det är dessutom en pågående utredning i Danmark, säger Stephan Kiernan, chef för polisens insatsgrupp ”Team 2022”, till Expressen.

Ett anonymt vittne till händelsen som Ekstrabladet talat med säger att det fanns en tredje man som klarade sig undan oskadd.

Bilder som Aftonbladet tagit del av visar förloppet och hur dubbelmordet genomförs under loppet av några sekunder.

5 tim
Läs mer om Dödsskjutningen i Herlev
Hans Wallmark (M). Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN
Konflikten i Ukraina

M kräver svar av S efter omröstning: ”Är allvarligt”

Moderaterna kritiserar Socialdemokraterna efter att en S-ledamot ställt sig bakom att Ryssland får tillbaka rösträtten i Europarådet medan de andra fyra svenska ledamöterna röstade emot, skriver DN.

Nu kräver Hans Wallmark (M) att S förklarar sig.

– Det här är allvarligt och innebär att bilden av enighet nu splittras, säger han till tidningen och framhåller att det i Sverige funnits samsyn om att man bör hålla en stram linje mot Ryssland efter annekteringen av Krimhalvön.

Utrikesminister Margot Wallström (S) menar att S-ledamotens agerade inte representerar hur regeringen ser på sanktioner mot Ryssland.

38 min
Rysslands president Vladimir Putin. Alexander Zemlianichenko / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
undefined

SD: ”Skamlöst svek från S att rösta för Ryssland”

Opinion Socialdemokraterna har bidragit till ett historiskt och skamlöst svek när de i Europarådet gav stöd för Rysslands återinträde i Europarådet, skriver SD-politikerna Markus Wiechel och Alexander Christiansson på SvD Debatt.

De menar att Europarådet, genom att ge Ryssland sitt stöd, övergivit förbudet för ett land att kränka ett annat lands territorium då det var på grund av ockupationen på Krimhalvön 2014 som Ryssland förlorade sin rösträtt vid voteringar.

”Principerna tycktes enbart ha gällt så länge den egna krävan var full, för att sedan till synes falla till föga när första bästa penningpåse dinglat framför näsan”, skriver de.

4 tim
Läs mer om Konflikten i Ukraina
Trumps USA Gränspolitiken
Óscar Alberto Martinez från El Salvador och dottern Valeria som drunknade i Rio Grande när de försökte ta sig in i USA.  STR / AFP
Trumps USA Gränspolitiken

Analyser: Bilden får inte Alan Kurdi-effekt på USA

Bilden på Óscar Alberto Martinez från El Salvador och dottern Valeria som drunknade i Rio Grande när de försökte ta sig in i USA jämförs i flera analyser med den på 3-årige Alan Kurdi som dog på en strand i Turkiet.

”Det är en påminnelse om migranternas helvete och att vi behöver bilder för att förstå och reagera”, skriver Jan Höglund i GP.

Men att den skulle få samma effekt som på Europa, att USA öppnar gränserna är inte troligt menar Aftonbladets Wolfgang Hansson. Däremot kan den bidra till att kritiken mot Trumps invandringspolitik ökar.

”Barnens levnadsförhållanden måste betraktas som den logiska slutpunkten på Donald Trumps kärva invandringspolitik”, skriver DN:s Martin Gelin.

Independent jämför bilden med den ikoniska bilden på en naken flicka täckt med napalm under Vietnamkriget och menar att bilden möjligen kan ha en tillfällig påverkan men att medkänslan inte kommer att vara i längden.

6 min
Óscar Alberto Martinez och dottern Valeria.  Julia Le Duc
undefined

Fotografen berättar om bilden: ”Berörde mig djupt”

Fotografen Julia Le Duc berättar själv för AP om bilden på Óscar Alberto Martinez och dottern Valeria som väckt uppmärksamhet över världen.

– Det var något som verkligen berörde mig djupt eftersom den visade att hon var bunden vid sin pappa till sista andetaget. Hon låg inte bara under hans tröja utan de höll också om varandra när de dog tillsammans, säger hon.

Martinez och tvååriga dottern drunknade i Rio Grande under flykten till USA. Mamman var också med men klarade sig. Familjen är från El Salvador och hade flytt genom Mexiko.

Idag 09:52
Óscar Alberto Martinez och dottern Valeria.  STR / AFP
undefined

Pappa och tvåårig dotter drunknade i flykten till USA

Óscar Alberto Martinez från El Salvador och hans knappt tvååriga dotter Valeria drunknande i Rio Grande när familjen försökte ta sig in i USA utan att bli upptäckta. Dödsfallen fångades på en stark bild som nu fått stor spridning och som fått den redan infekterade debatten om migration att blossa upp på nytt i USA, rapporterar AP.

Mamman överlevde men uppges ha sett sin man och dotter försvinna i Rio Grandes strömmar, skriver CNN.

Demokratiska kongressledamoten Joaquin Castro kallar fotografiet för USA:s version av fotot på den syriska pojken Alan Kurdi, som hittades död vid en strandkant under flyktingkrisen 2015.

Idag 07:54
Läs mer om Trumps USA
Trumps USA Rysslandsutredningen
Donald Trump/Robert Mueller. TT
Trumps USA Rysslandsutredningen

Trump till hård attack: ”Mueller har begått brott”

USA:s president Donald Trump går till hårt angrepp mot den särskilde utredaren i Rysslandsutredningen, Robert Mueller, och anklagar honom för att ha begått brott.

I en intervju med Fox Business Network säger presidenten, utan att lägga fram bevis, att Mueller på ett illegalt sätt förstört FBI-kommunikation såsom textmeddelanden och mejl.

– De är borta. Och det är illegalt. Det är ett brott, säger Trump.

Attacken kommer efter att Mueller gått med på att frågas ut inför representanthusets underrättelseutskott, där Demokraterna är i majoritet.

3 tim
Robert Mueller  MANDEL NGAN / AFP
undefined

Tystlåtna Robert Mueller ska nu vittna i kongressen

Den särskilda utredaren i Rysslandsutredningen om USA:s president Donald Trumps kampanj ska vittna offentligt i kongressen 17 juli, rapporterar flera medier.

Demokraterna i representanthuset har i två månaders tid förhandlat med utredaren Robert Mueller för att han ska vittna. Mueller har varit tystlåten både under sitt arbete och efter att rapporten presenterades. Nu ska han svara på frågor i öppna utfrågningar i både justitieutskottet och i underrättelseutskottet.

– Vi här glada att amerikanska folket ska få höra direkt från Mueller. Vår nationella säkerhet är hotad och det amerikanska folket förtjänar svar, sa Demokraternas ledare i representanthuset Nancy Pelosi.

Idag 03:38
Läs mer om Trumps USA