Hem
Elon Musk. Makak som fått chip inopererade av Neuralink. (TT/Youtube)

Musks Neuralink nekar till misshandel av försöksapor

Den ideella amerikanska organisationen Physicians Committe for Responsible Medicine, PCRM, anklagar Elon Musks medicinska forskningsbolag Neuralink och deras samarbetspartner vid University of California för att misshandla aporna som används som försöksdjur.

Enligt PCRM har aporna fått sina hjärnor ”stympade i usla experiment och sedan lämnats att lida och dö”.

Neuralink nekar till anklagelserna i ett inlägg på Twitter. Enligt bolaget hade flera apor underliggande hälsoproblem och dessa fick avlivas, vilket ledde till att forskare gjorde ingrepp på kadaver. Ytterligare sex apor fick avlivas efter komplikationer med implantat, eller på grund av användningen av Bioglue.

Neuralink skriver vidare att man” förbundit sig att arbeta med djur på det mest humana och etiska sättet som är möjligt”.

bakgrund
 
Neuralink
Wikipedia (sv)
Neuralink är ett amerikanskt företag som utvecklar implanterbara människa-dator-gränssnitt (human-computer interfaces) som en "neural lace". Företaget grundades år 2016 av Elon Musk och redovisades offentligt mars 2017.Neuralink Corp. registrerades i den amerikanska delstaten Delaware, som är vanligt för många företag, men verkar i Kalifornien. Neuralink är registrerad i Kalifornien som ett medicinskt forskningsbolag. Målet för bolaget, enligt VD Elon Musk, är att förstärka människor så att de kan fortsätta att vara ekonomiskt användbara när de tävlar med maskiner.Liknande teknik bedrivs av Bryan Johnsons företag Kernel, Facebook, NeuroSky, Netflix, Thync, Neuroverse, Emotiv, och DARPA.[källa behövs]

Läs även

Monkey MindPong

Erbjudande: Läs Omni Ekonomi gratis i två månader

Nyheten du läste här kommer från Omni Ekonomi, som är Omnis systerapp för affärsläsare. Omni Ekonomi ger dig Sveriges bästa och mest heltäckande bevakning av börs-, bolags- och marknadsnyheter. Dessutom får du dagliga expertkommentarer och långläsning från bland annat Wall Street Journal, Financial Times och The Economist. Du kan också välja att bevaka de bolag och/eller ämnen som intresserar dig allra mest.

Nu kan du som Omni-läsare testa Omni Ekonomi gratis i två månader (värde 318 kronor). Erbjudandet är helt utan förpliktelser, det blir ingen automatisk förlängning och du behöver inte ange något kreditkortsnummer.

Erbjudandet gäller endast dig som inte har nyttjat prova-på-erbjudande från Omni Ekonomi tidigare.

Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen