Människor i Rakhine flyr undan strider mellan rebeller och regeringsstyrkor - / AFP
Våldsamheterna i Myanmar

Myanmar skjuter upp planerat besök av FN-topp

Myanmars myndigheter har tills vidare stoppat ett planerat besök från FN:s flyktingchef Filippo Grandi, rapporterar AFP.

Grandi skulle ha besökt Rakhine-provinsen i västra delen av landet från vilken hundratusentals muslimska rohingyer fördrivits sedan 2017. Myndigheterna förklarar beslutet med att säkerhetsläget i provinsen har försämrats. Kritiker menar dock att Myanmar inte har levt upp till sina åtaganden gällande rohingyerna.

– De har inte gjort någonting alls, och det vill de inte gärna visa upp, säger anonym källa inom FN: säkerhetsråd.

Toppnyheter

Jaroslav Lavryniv och Olexsandr Traiduk misstänks för mordet på Gert-Inge Bertinsson.  Polisen.
Misstänkta mordet på Gert-Inge

Polisen går ut med namn och bild på Gert-Inges misstänkta mördare

Nu går polisen ut med namn och bild på de två män som misstänks för mordet på Gert-Inge Bertinsson, 70 i Markaryd. Det är Yaroslav Lavryniv och Olexsandr Traiduk som polisen nu söker upplysningar om. De två misstänks ha flytt till sitt hemland Ukraina.

– Man ska inte utsätta sig för fara. Jag konstaterar att de här två är efterlysta misstänkta för mord och då ska man inte ingripa själv utan kontakta polisen, säger Robert Loeffel, pressinformatör hos polisen, till Kvällsposten.

Samtidigt söker man uppgifter om Bertinssons guldfärgade bil som misstänks ha stulits i samband med mordet. Polisen har anledning att tro att den är falskskyltad.

De två männen förekommer också i utredningen kring försvinnandet av en 80-årig man i Västerbotten, där Gert-Inges stulna bil också setts till, skriver Aftonbladet.

1 tim
Montage. TT
undefined

Bärföretagaren säker: ”Mötte gärningsmännen”

Männen som misstänks ha mördat Gert-Inge Bertinsson kan ha flytt till via svensk-finska gränsen och vidare österut mot Ukraina.

I helgen spärrades ett hus av i västerbottniska Adak, samma område som Bertinssons bil har setts omskyltad med falska plåtar. Ägaren av huset som driver ett bärplockningsföretag är säker på att han mött de misstänkta gärningsmännen, berättar han för Aftonbladet.

– Jag träffade först tre av dem vid affären och de berättade att de ville plocka bär. Men de hade ingen bil så jag förklarade att de inte kan arbeta här utan bil när de ska frakta bären ur skogen. Samtliga var från Ukraina, säger han till tidningen.

2 tim
Gert-Inge Bertinsson/polisens sökarbete i Markaryd. Arkivbild. Privat/TT
undefined

Bilen i Gert-Inge-fallet har setts där åldring saknas

Samma bil som stals efter det misstänkta mordet på 70-åriga Gert-Inge Bertinsson Markaryd i Småland, har synts i trakterna i Malå i Västerbotten, där en 80-årig man varit försvunnen sedan i början av augusti, skriver Norran.

– Det är konstaterat att den bil som stals i samband med mordet är samma bil som synts i trakterna av Adak i Malå i början av augusti, säger Johann Kristiansson vid polisen i Skellefteå, till tidningen.

80-åringens försvinnande utreds nu som misstänkt människorov, även om det inte finns något som tyder på att mannen utsatts för brott.

Igår 15:31
Läs mer om Misstänkta mordet på Gert-Inge
Matteo Salvini och Giuseppe Conte. ANDREAS SOLARO / AFP
Italiens nya regering

Guiseppe Conte avgår – bakslag för Matteo Salvini

Italiens premiärminister Giuseppe Conte meddelar inför senaten att han avgår, skriver AFP. Han kommer nu att lämna in sin avgångsansökan till presidenten.

Conte inledde sitt tal inför senaten med att säga att det är ”ansvarslöst” av vice premiärminister Matteo Salvini att utlösa denna kris.

– Salvini visar att han följer sina egna intressen och sitt partis intressen. Hans val innebär en seriös risk för landet, sa han.

Att Conte självmant avgår beskrivs som ett bakslag för Salvini som önskar ett nyval. Detta eftersom det nu blir upp till presidenten att bestämma huruvida han vill utlysa ett nyval eller sondera terrängen för en ny regering.

1 tim
Matteo Salvini med flera.  Alberto Pellaschiar / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
undefined

Avgår Conte behåller han viss politisk legitimitet

I dag samlas den italienska senaten för att lyssna till premiärminister Giuseppe Contes syn på den politiska krisen i landet, skriver TT. Om Conte avgår självmant går vice premiärminister och inrikesminister Matteo Salvinis förhoppning om ett nyval i kras. Men om Conte behåller sin position kan Salvini hålla en misstroendeomröstning om premiärministern och sin egen regering. Om Conte förlorar så faller regeringen.

– Traditionen säger att om premiärministern blir nedröstad så bör landet gå till nyval. Om Conte däremot avgår självmant behåller han till viss del sin politiska legitimitet, säger statsvetaren Fabio Cristiano, vid Lunds universitet, till TT.

Den politiska krisen i Italien uppstod i början av augusti då regeringskoalitionen bestående av främlingsfientliga Lega och antietablissemangspartiet Femstjärnerörelsen inte kunde enas om satsningar på höghastighetståg.

Idag 05:41
Läs mer om Italiens nya regering
Irans utrikesminister Mohammad Javad Zarif vid en presskonferens med Sveriges utrikesminister Margot Wallström Maja Suslin/TT / TT NYHETSBYRÅN
Kärnavtalet med Iran

Analys: Kärnavtalet högst upp på mötesagendan

Den iranske utrikesministerns besök i Sverige präglas av de alltmer spända relationerna mellan Iran och USA och det upptrappade läget i Persiska viken. Det skriver SVT:s Mellanösternkorrespondent Stina Blomberg i en analys.

Hon menar att kärnenergiavtalets överlevnad står högst upp på agendan under Javad Zarifs besök i Stockholm.

Sveriges Radios Mellanösternkorrespondent Cecilia Uddén tror att syftet med Zarifs besök är att samla stöd inom EU efter att USA förra året drog sig ur avtalet.

David Wainer skriver i en analys i Washington Post att sommarens upptrappade konflikt mellan Iran och USA riskerar att hota stabiliteten i hela Mellanöstern vilket är en anledning till att europeiska länder försöker att rädda kärnenergiavtalet.

20 min
Utrikesminister Margot Wallström  Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Wallström om mötet med Zarif: ”Rakt och uppriktigt”

Utrikesminister Margot Wallström (S) säger på en pressträff att hon har haft ett rakt och uppriktigt samtal med Irans utrikesminister Javad Zarif.

De båda ministrarna har diskuterat utmaningar som Iran och Mellanöstern står inför, bland annat mänskliga rättigheter och Irans kärnavtal.

– Vi har diskuterat behandlingen av fackliga ledare, journalister och kvinnorättsförsvarare – och situationen för homosexuella, säger Wallström, som samtidigt konstaterade att situationen för mänskliga rättigheter i landet inte förbättrats.

Margot Wallström och Zarif skakade inte hand med varandra när de möttes, skriver Expressen.

3 tim
Läs mer om Kärnavtalet med Iran
Brexit Storbritanniens framtid
Hannah Mckay / TT NYHETSBYRÅN
Brexit Storbritanniens framtid

Storbritannien skippar EU-möten från 1 september

Från och med 1 september så kommer brittiska representanter inte att närvara på EU-möten som inte gäller ärenden ”av nationellt intresse”. Det meddelar den brittiska regeringen under tisdagen.

I ett uttalande säger brexitministern Steve Barclay att de hundratals timmar som ”sparas” kommer istället att användas för att förbereda landet att lämna EU 31 oktober.

”Det här beslutet syftar på inget sätt till att störa EU-arbetets gång”, heter det vidare.

8 min
Virginia Mayo / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
undefined

EU ger Boris Johnson kalla handen om förhandling

Om EU tar bort den så kallade backstop-lösningen från uppgörelsen så kommer Storbritannien att kunna skriva under ett utträdesavtal med EU. Det budskapet gav britternas premiärminister Boris Johnson i går.

Nu kommer svaret från flera EU-håll, i det närmaste synkroniserat:
• En talesperson för Finlands premiärminister Antti Rinne säger att Rinne i går gav Johnson beskedet att EU inte kommer att omförhandla avtalet, enligt Reuters.
• ”Backstoplösningen är den enda lösningen som identifierats av båda parter som undviker en hård irländsk gräns”, säger EU-kommissionens talesperson, enligt The Guardian.
• ”De som är emot backstop-lösningen och inte presenterar realistiska alternativ sätter i själva verket en hård gräns på plats. Även om de inte erkänner det”, twittrar Europeiska rådets ordförande Donald Tusk.

4 tim
Boris Johnson och kvinna vid brexit-plakat.  AP/TT
undefined

Johnson till EU: Slopa den antidemokratiska planen

Den brittiska premiärministern Boris Johnson har tagit till hårda ordalag mot EU och sagt att den så kallade backstop-planen måste skrotas eftersom den är antidemokratisk och ogenomförbar, rapporterar BBC.

I ett brev som premiärministern skickade till EU-rådets ordförande Donald Tusk i går, skriver Johnson att planen riskerar att sabotera för fredsprocessen på Nordirland. Johnson menar att om EU går med på att slopa planen, så kan det brittiska parlamentet rösta igenom ett brexitavtal.

Backstop-planen är en del av utträdesavtalet och syftet är att undvika en hård gräns på Irland.

Idag 04:22
Läs mer om Brexit
Flyktingsituationen Flykten till Europa
Open Arms utanför ön Lampedusa. Salvatore Cavalli / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Flyktingsituationen Flykten till Europa

Spanien skickar hjälp: Tar migranterna till Mallorca

Spanien kommer att skicka ett fartyg till den italienska ön Lampedusa för att hämta de över 100 migranter som finns ombord på räddningsfartyget Open Arms, skriver Reuters.

Fartyget kommer att nå Lampedusa inom tre dagar och därefter ska migranterna föras till Palma i Mallorca.

Tidigare i dag beskrevs situationen ombord som allt mer kritisk och flera personer kastade sig överbord.

1 tim
Migranter på Open Arms. Francisco Gentico / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
undefined

Läkare om situationen: De lever staplade på varandra

De 107 migranter som befinner sig ombord på räddningsfartyget Open Arms har nått en bristningsgräns när det kommer till deras medicinska och psykologiska tillstånd, varnar läkare enligt The Guardian.

– Migranterna lever staplade ovanpå varandra; det finns ingen möjlighet att gå, säger läkare som besökt migranterna ombord.

Personerna ombord på fartyget, som ligger utanför den italienska ön Lampedusa, har nekats att gå i land av den italienska regeringen.

Igår 15:56
Läs mer om Flyktingsituationen
Bilder på explosionsplatsen, Garnisonen, Linköping.  Jeppe Gustafsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Utrymningen i Linköping

Polisen utreder samband med tidigare sprängning

Polisen ska utreda om det finns kopplingar mellan nattens sprängning och den kraftiga explosion som skedde på Ådalagatan i Linköping i juni.

– När man hittar sprängmedel i Linköping och det tidigare har skett en explosion är det självklart att vi är angelägna om att titta på om det finns ett samband, säger Daniel Axelsson, chef för avdelningen för grova brott, på en presskonferens.

Båda händelserna kommer nu att utredas av samma avdelning inom polisen.

2 tim
Christian Winkler. Jeppe Gustafsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Polisen: ”Någon form av sprängmedel på mopeden”

Polisen i Linköping höll på tisdagen en pressträff om nattens explosion.

– I går skulle en stulen moped lämnas ut till sin ägare, då upptäcktes att någon typ av sprängmedel fanns i mopeden, berättar polisen Christian Winkler.

I samband med detonationen av mopeden sprängdes också ett av polisens förråd.

– Jag förstår om Linköpingsborna känner oro, säger polisen på en pressträff.

Polisen är fortsatt förtegen om hur själva explosionen inträffade.

– Detaljfrågor runt hur nationella bombskyddet går till väga kan jag inte gå in på, säger Winkler.

Explosionen både hördes och kändes en bra bit från platsen. Händelsen utreds som förberedelse till allmän ödeläggelse.

Idag 09:07
Bilder på explosionsplatsen. Jeppe Gustafsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Kraftig explosion i natt: ”Gick inte helt enligt plan”

Ett polisförråd förstördes och flera andra byggnader skadades i explosionen vid Garnisonen i Linköping, skriver SVT Nyheter. Explosionen inträffade vid midnatt i natt i samband med Nationella bombskyddets arbete. Flera i Linköping vaknade av smällen, enligt kanalen, och fönsterrutor på angränsande byggnader krossades.

– Det gick inte helt enligt plan och föremålet detonerade men vi hade tagit höjd för det och är glada över evakueringen nu, säger polisens presstalesperson Erik Terneborn till Corren.

Området hade varit avspärrat sedan 13-tiden i går då ett misstänkt föremål anträffades. Föremålet förvarades i polisförrådet, där explosionen inträffade.

Polisen vill inte gå in på vad det var för ett föremål, men enligt uppgifter till Aftonbladet rör det sig om en moped som var fylld med sprängdeg.

Idag 03:31
Läs mer om Utrymningen i Linköping