Hem
(Jessica Gow/TT / TT NYHETSBYRÅN)

Myndigheter får kritik för PFAS-utsläpp: ”Defensiva”

Regeringen särskilde utredare Göran Enander presenterade i dag rapporten om hur det giftiga ämnet PFAS hamnade i bland annat den blekingska orten Kallinges dricksvatten.
Vid presentationen riktade utredaren kraftig kritik mot flera myndigheter för bristande handlingskraft i samband med utsläppen, skriver SVT.
– Myndigheterna har varit alldeles för defensiva. MSB har varit otydliga. Försvaret har arbetat för sakta. HAV har inte satt avtryck. Den myndighet som har fungerat bäst är Livsmedelsverket, sa Enander.
Utredningen lämnas i dag till miljöministern Åsa Romson (MP). Hon beskriver PFAS-utsläppet i allvarliga ordalag:
– Det handlar om vad som beskrivs som den allvarligaste kemikalieolyckan i Sverige sedan BT-Kemi.
Enligt en kartläggning som Livsmedelsverket har gjort har omkring 3,4 miljoner svenskar kommunalt dricksvatten som är påverkat av perfluorerade ämnen, som kan bildas när PFAS bryts ner. Ämnena lagras i kroppen, och den som dricker vatten med höga halter under lång tid tros kunna drabbas av negativa hälsoeffekter.

bakgrund
 
Perfluoroktansulfonsyra
Wikipedia (sv)
Perfluoroktansulfonsyra (PFOS) är ett perfluorerat ytaktivt ämne. Det förekommer ofta i form av salt eller som anjon och heter då perfluroktansulfonat. PFOS hör till gruppen perfluorerade alkylsyror (PFAS), tillsammans med bl.a. PFOA, PFHxS, FTOH. De generella egenskaperna för denna grupp är att de är både hydrofoba och lipofoba, de är dessutom motståndskraftiga mot syra och bas vilket gör dem mycket svårnedbrytbara i naturen vilket resulterar i en anrikning av PFOS i t.ex. fisk. PFOS sprids genom luft och vatten, men det finns också risk för exponering inomhus via hushållsdamm. Låga halter av ämnet finns i både mark och vatten i hela Sverige. Användningen har minskat under 2000-talet, eftersom det är förknippat med miljörisker.
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen