Illustrationsbild. Janerik Henriksson / TT / TT NYHETSBYRÅN
Inrikes

Myndigheters gamla it-system ”en jättekostnad”

Kostnaderna för it-systemen inom offentlig sektor är höga och förhindrar utvecklingen av digitala tjänster, rapporterar Sveriges Radio Ekot. Problemet är att de nuvarande systemen är gamla och kostar mycket att underhålla.

– Det är en jättekostnad för offentlig sektor. Problemet skapar effekterna att vi inte klarar av att vara relevanta för våra brukare, säger Johan Magnusson, digitaliseringsforskare vid Göteborgs universitet som har granskat över 70 organisationer inom offentlig sektor.

Notan för statens sammanlagda kostnader för it uppgick till 30 miljarder kronor, enligt siffror från Ekonomistyrningsverket.

Läs också

Toppnyheter

Satellitbilder visar svart rök stiga mot himlen efter gårdagens drönarattacker i Saudiarabien/Abbas Mousavi. TT
Drönardådet mot saudiska oljejätten

Irans svar: Anklagelserna är obegripliga och poänglösa

Iran slår ifrån sig anklagelserna från USA om att landet skulle ligga bakom de dubbla drönarattackerna mot två stora saudiska oljeanläggningar i går, skriver Reuters.

– Sådana värdelösa anklagelser är meningslösa, obegripliga och poänglösa, säger Abbas Mousavi, talesperson för Irans utrikesdepartement, i ett uttalande.

USA:s utrikesminister Mike Pompeo sa i går att Iran har ”utfört en aldrig tidigare skådad attack på världens energiförsörjning”. Iran menar att anklagelserna är ett sätt för USA att rättfärdiga framtida aktioner mot landet, skriver AFP.

Iranstödda Huthirebellerna har tagit på sig dådet.

2 tim
Mohammed bin Salman.  TT
undefined

Kronprinsen till Trump: Redo hantera aggressioner

Saudiarabiens kronprins Mohammed bin Salman har uppgett för USA:s president Donald Trump att landet är redo och har kapaciteten att hantera terroristaggressioner, skriver Reuters med hänvisning till den statliga nyhetsbyrån SPA.

USA fördömer drönarattackerna mot oljejätten Saudi Aramcos anläggningar och Trump ska ha sagt sig vara redo att samarbeta för att garantera säkerheten, skriver Reuters.

Den amerikanska energimyndigheten uppger att den kan minska sina strategiska oljelager om det blir nödvändigt. Flera experter som Reuters pratat med tror att oljepriset kommer stiga markant efter lördagens attack.

2 tim
Läs mer om Drönardådet mot saudiska oljejätten
Brexit Storbritanniens framtid
Stephen Barclay lämnar sitt kontor i veckan. Frank Augstein / TT NYHETSBYRÅN
Brexit Storbritanniens framtid

Brexitministern: Är mycket som hänt bakom kulisserna

Tekniska diskussioner om brexit har förts med EU och nordirländska ledare, säger Storbritanniens brexitminister Stephen Barclay i en intervju i Sky News samhällsprogram ”Sophy Ridge – the take”.

– Enormt mycket har hänt bakom kulisserna. Vi är väldigt tydliga med vad vi behöver för att få igenom ett avtal genom parlamentet, säger Barclay i sändningen.

Han poängterar att den så kallade backstop-planen för gränsen mot Irland, som ska garantera att det inte blir gränskontroller mot Irland, måste bort från avtalet.

1 tim
Boris Johnson och Jean-Claude Juncker träffas i morgon. TT
undefined

Källa inför mötet: Johnson ska sätta hårt mot hårt – redo att strunta i nya lagen

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson har bestämt sig för en hårdför linje när han i morgon träffar EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker för ett första officiellt möte, säger en regeringskälla till Bloomberg.

Johnsons mål är att få till ett utträdesavtal med EU, men om det misslyckas kommer han inte att be om mer tid. Han kommer också att avvisa alla sådana förslag från EU, trots att det brittiska parlamentet har röstat igenom en lag som innebär att Johnson måste be om mer tid om inget avtal har förhandlats fram. Nyhetsbyrån skriver att den brittiska premiärministern kommer att strunta i lagen och i stället försöka besegra sina motståndare i domstol.

Johnson har hela tiden varit tydlig med målet att ta Storbritannien ur EU den 31 oktober, oavsett om det finns ett utträdesavtal på plats eller inte.

6 tim
Hulken/Boris Johson. TT
undefined

Jämför sig med Hulken: ”Ju argare, desto starkare”

Om inget brexitavtal hunnit bli färdigt till den 31 oktober kommer Storbritannien att slita sig loss från EU:s kedjor som Hulken, säger Boris Johnson i en intervju med Daily Mail och syftar på Marvels gröna och arga superhjälte.

Boris Johnson säger också att han kommer att strunta i att parlamentet röstat igenom en lag som ska tvinga honom att begära förlängd utträdestid ur EU.

– Ju argare Hulken blir, desto starkare blir Hulken, säger han.

Igår 22:45
Läs mer om Brexit
Helg Långläsning
Illustrationsbild. Erik Simander/TT / TT NYHETSBYRÅN
Helg Långläsning

I rekordtorkans grepp: ”Vår stad är nere för räkning”

I östra Australien råder just nu en torka värre än någon som regionen tidigare har upplevt. Den stora Burrendongdammen som förser bland annat samhällena Dubbo, Warwick och Walgett, med tusentals invånare var, med vatten är fylld till mindre än fem procent.

The Guardian har besökt området och mött både de människor vars uppgifter det är att rädda samhällena och de som står i valet mellan att överge sina hem eller stanna kvar och kämpa.

– Warwick är en underbar, stolt stad, men den är nere för räkning. Jag vet faktiskt inte hur vi någonsin ska hämta oss efter det här, säger trädgårdsmästaren Ian Macdonald.

Läs hela reportaget via länken nedan.

2 tim
Illustrationsbild. 11840 / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Schackspelandets mörka sida visar sig i vikten

När Anatolij Karpov försvarade sin världsmästartitel i schack år 1984 fick mästerskapen avbrytas efter 48 spelade matcher på grund av att han hade gått ner tio kilo och ”såg ut som döden”.

Det har nämligen visat sig att schackspelare förbränner uppemot 6 000 kalorier om dagen under ett mästerskap, trots att de bara sitter på en stol och emellanåt flyttar på en pjäs med ena armen, skriver ESPN i ett längre reportage.

Det som får en att rasa i vikt är konstant förhöjda stressnivåer under flera timmars koncentrerat spelande per match – samt dålig kosthållning orsakad av just stress under mästerskapen.

Läs hela reportaget i länken här under.

2 tim
Läs mer om Helg
En kvinna i regnrusk/arkiv. Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Höstrusket på väg in över Sverige – risk för hård vind

Vädret är på väg att slå över från sensommar till höstrusk, rapporterar SVT Nyheter. Under morgonen drar ett oväder in över Västkusten från Norge, där det har orsakat jordskred och översvämningar. SMHI har utfärdat en klass 1-varning och flaggar för mycket hårda vindar.

Blåsigt blir det i hela södra Sverige. Norra Sverige kan också drabbas av det norska ovädret – där är prognosen både snö och hårda vindar.

2 tim
Illustrationsbild. TT.
undefined

Hösten gör entré – kallare än normalt i hela landet

Kallare väder än normalt väntar i hela landet nästa vecka, rapporterar Ekot.

På söndagen blir det ordentligt blåsigt i landets södra delar, särskilt längs västkusten, där SMHI kan komma att utfärda en klass 1-varning. Höstrusket verkar sedan fortsätta in i nästa vecka, då det ser ut att bli lägre temperaturer än normalt i söder – och mycket lägre temperaturer än normalt i norr.

Men redan mot slutet av nästa vecka kan det bli ett väderskifte igen. Den prognosen är dock osäker.

Igår 15:21
Läs mer om Höstvädret