Mysteriet löst: Apor parade sig genom pyttelitet hål
Ett japanskt zoo har förmodligen hittat svaret på hur en gibbonhona som levde ensam i en bur kunde bli dräktig, skriver CNN.
Momo, en 12-årig primat av typen lar eller vithandad gibbon, chockade sina skötare på den botaniska trädgården i Nagasaki när hon födde en unge i februari 2021, trots att hon saknade partner.
Dna-test visar nu att det inte var fråga om en jungfrufödsel. Pappan heter Itō och bodde vid tidpunkten i buren intill. Djurparken tror att Momo och Itō lyckats para sig genom ett nio millimeter stort hål i en stålplatta som skiljde hägnen.
bakgrund
Gibboner
Wikipedia (sv)
För andra betydelser av Gibbon, se Gibbon (olika betydelser).Gibbonerna (Hylobatidae) är en familj i ordningen primater. Det finns fyra släkten (Hylobates, Hoolock, Nomascus och Symphalangus) med tillsammans omkring 15 arter. De väger 5–12 kg och är ca 45–90 cm långa. Gibboner är anpassade för ett liv i träden, med långa extremiteter och även i övrigt anatomi som medger mycket snabb förflyttning genom att svinga sig fram, upp till ca 55 km/h, och göra långa hopp, upp till 8 m. De är dock inte helt trädbundna, utan kan också gå upprätt. Dieten består i första hand av frukter, men kompletteras med löv och insekter. Gibboner finns i Sydostasien.
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen