Hem
Illustrationsbilder. (TT)

”Myten om kemisk obalans i hjärnan är skadlig”

Decennier av forskning har aldrig kunnat bevisa att depression och ångest orsakas av kemisk obalans i hjärnan. Mycket forskning har tvärtom avfärdat hypotesen, men ändå lever myten kvar, skriver läkaren André Marx på Expressen Debatt.

Deprimerade har inte lägre nivåer av signalsubstansen serotonin än andra, men ända sedan ”lyckopillret” Prozac lanserades på 80-talet har myten om ”kemisk obalans” varit den perfekta marknadsföringssagan, menar han.

Enligt André Marx är myten problematisk eftersom man indirekt förmedlar att individen är hjälplös och oförmögen att förändra sig själv eller sin situation – och att ens egna tillfriskande står utom ens egen makt.

Om debattören

André Marx, läkare inom allmänmedicin

bakgrund
 
Serotonin
Wikipedia (sv)
Serotonin, 5-hydroxitryptamin (5-HT), är en signalsubstans som syntetiseras i kroppen från den essentiella aminosyran tryptofan genom enzymatiska reaktioner. Serotonin tillhör gruppen monoaminer, tillsammans med dopamin, noradrenalin och adrenalin. Monoaminer är en grupp signalsubstanser som bildas via likartade metabola syntesvägar, genom en särskild dekarboxyleringsreaktion. Serotonin utnyttjas i flera olika distinkta system i människokroppen. Bland annat är serotonin både vanlig och viktig i hjärnan och mag-tarmkanalen, men har även uppgifter i blodcirkulationen där den bland annat har förmågan att aggregera trombocyter vid sårläkning. Av allt serotonin i kroppen finns 90 % i mag-tarmsystemet. I centrala nervsystemet förekommer serotonin framförallt i en rad basala strukturer (raphekärnorna) i hjärnbryggan (pons). Dessa serotonerga celler skickar ut sina nervändar till i stort sett hela hjärnan: hjärnbarken, hippocampus, basala ganglierna, limbiska systemet, hypothalamus, lillhjärnan, medulla, ryggmärgen. Det finns 14 olika receptorer som serotonin binder till. Förutom 5-HT3-receptorn, som är kopplad till en jonkanal, är alla serotoninreceptorer G-proteinkopplade receptorer. Mångfalden av receptorer bidrar till att serotonin kan ha olika effekt beroende på vilken koncentration av serotonin som föreligger och vilken receptor som finns på den plats serotoninet frisätts. Alkohol ökar tillfälligt mängden serotonin. Serotonin är bland annat inblandat i sömn, vakenhet, aggressivitet, impulsivitet, aptit och sexuell lust. Serotonin har fått mycket uppmärksamhet tack vare monoaminteorin, som postulerar att många typer av psykiatriska åkommor har sin grund i en störning i balansen av monoaminerga signalsubstanser. Bland annat klinisk depression anses bero på en störd balans i serotoninsystemet men även i noradrenalinsystemet. Det finns idag många olika läkemedel som på konstgjord väg höjer halterna av serotonin i hjärnan, och i många fall lindras depressionen genom att balansen normaliseras. Att depression endast skulle bero på en obalans i serotoninsystemet är dock en kraftig förenkling, se artikeln om depression för teorier om dess patogenes.
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen