Mytomspunna träden dör i Afrika när temperatur ökar
Baobabträden med sina tjocka stammar är ikoniska för savannen men nu riskerar Afrikas äldsta levande organismer att dö ut, skriver CNN.
Flera av jättarna som dött på senare år är mer än 2 000 år gamla. Enligt en studie som publicerats i Nature Plants misstänker forskarna att åtminstone en del av orsaken är klimatförändringar.
Samtliga fall där träd dött har inträffat i södra Afrika.
– När det gäller att exakt förklara vad som dödar träden... min misstanke är att vi betraktar ett av de områden i världen som värms upp snabbast och i kombination med torrare förutsättningar så klarar inte träden av det, säger forskaren Stephan Woodborne.
Baobabsläktet
Wikipedia (sv)
Baobabsläktet (Adansonia) är ett växtsläkte med åtta tropiska trädarter i familjen malvaväxter. Sju av arterna kommer från Afrika varav sex av dessa hör hemma i Madagaskar, samt en art från Australien.
Tidigare bildade baobabsläktet och andra släkten en egen familj, kapokväxter (Bombacaceae), men hela den familjen ingår numera i malvaväxterna. Några av de omkring 180 arter som ingick i kapokväxterna är apbrödsträd, kapok, durian och balsaträd.
Släktet är uppkallat efter Michel Adanson.
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen