Hem
Svenstorps slott (Shutterstock)

Nämndens råd: Låt inte äldste sonen ta över slotten

Svenstorps och Björnstorps gods i Skåne ska inte få drivas vidare som fideikommiss av äldste sonen efter den nuvarande baronen Nils Gyllenkroks död. Det rekommenderar fideikommissnämnden i ett yttrande till regeringen, skriver Dagens Nyheter.

Nämndens ordförande Eskil Nord hänvisar till att lagens utgångspunkt är att fideikommissen ska avvecklas, en process som pågått sedan 1960-talet.

Familjen Gyllenkrok har fått dispens för en generation efter förre baronens död 2011.

Så fungerar fideikommiss

Fideikommiss är en form av ägande som syftar till att hålla samman egendomar över generationsskiften, oftast genom att äldste sonen tar över som förvaltare (fideikommissarie).

Redan 1964 stiftades en lag om att avskaffa fideikommissen, men det finns möjlighet att få dispens – vanligen med hänvisning till kulturvärden.

Ett tiotal fideikommiss återstår nu i Sverige. Det senaste förlängningsärendet avgjordes 2021 när fideikommissnämnden avslog en ansökan gällande Fullerö utanför Västerås.

Ett alternativt sätt att hålla samman egendomen är att bilda ett fideikommissaktiebolag med samtliga arvtagare som delägare.

Läs mer

 
Ägarformen har rötter i 1600-talet
Wikipedia (sv)
Fideikommiss (från latinets fideicommissum, "anförtrott gods" av fides "tro", "tillit" och commissum "anförtrott", "överlämnat") är ett förordnande, vanligen i testamente, varigenom föreskrivs att viss egendom ska, utan att kunna avyttras, i viss angiven ordning (oftast efter förstfödslorätt med företräde för manlig avkomma) tillfalla den ene efter den andre inom en viss släkt eller grupp av personer. I allmänt språkbruk menas med fideikommiss vanligen den egendom – fastigheter eller lösöre – som förordnandet omfattar. Numera tillåter de flesta länder inte skapande av fideikommiss, och i flera länder har de befintliga avskaffats, eller är på väg att avskaffas.[källa behövs] Huvudsyftet med en fideikommissbildning var att säkerställa att egendomen övergick till nästa generation utan att delas upp och därmed minskas. Innehavaren av ett fideikommiss kallas fideikommissarie men personen äger strikt betraktat inte egendomen (även om personen står som lagfaren ägare till egendomen), men disponerar, förvaltar och har rätt till inkomster från egendomen.
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen