Kvinna lägger sin röst/polisen efter explosioner. TT
Valet i Afghanistan

Nära 170 människor har dödats eller skadats

Nära 170 personer har dödats eller skadats under dagens val i Afghanistan. De flesta bodde i Kabul som drabbades av flera explosioner, uppger hälsodepartementets talesperson för AFP.

Dessutom har valet fördröjts då flera vallokaler fick öppna flera timmar senare – om de ens fick öppna överhuvudtaget – på grund av tekniska störningar och personalbrist.

Talibanerna har tidigare varnat väljare för att undvika vallokalerna ”för att skydda sina liv”, enligt AFP. Inför parlamentsvalet dödades minst tio valkandidater i riktade attacker.

Toppnyheter

Bilderna visar de tre kända incidenterna. Global News, Time Magazine, Glob and Mail
Valet i Kanada 2019

”Trudeaus ’blackface’-skandal lär dela Kanada”

Tajmingen kunde inte ha varit värre för Kanadas premiärminister Justin Trudeaus ”blackface”-skandal, skriver analytikern Michael Bociurkiw i en artikel på CNN.

Fotot som Time Magazine publicerade tidigare under torsdagen är förödande för den nuvarande premiärministerns kampanj inför valet den 21 oktober. Bociurkiw skriver att incidenterna, vilket hittills är tre kända, troligen kommer användas av motståndare för att framställa Trudeau som en person som inte verkar så progressiv som han säger sig vara.

Hans kampanj kommer även att behöva gå in i ett ”krisläge” där han kommer att behöva be om ursäkt många fler gånger, skriver Bociurkiw.

Politicos skribent Alexander Panetta tar upp att Kanada har ställts inför sådana här incidenter förut, men då har det inte involverat en sådan känd person – och inte fått lika stor uppmärksamhet.

Han tror att incidenterna kommer att dela landet och skapa en ”bitter oenighet” om i vilken utsträckning det är en ”kanadensisk kontrovers” att måla ansiktet mörkt.

Panetta skriver vidare att argumenten för och emot kommer att vara avgörande för om Trudeau får fortsatt förtroende som premiärminister.

Igår 21:24
Skärmdump på Justin Trudeau. Global News
undefined

Trudeau: ”Att måla ansiktet mörkt är aldrig okej”

Kanadas premiärminister Justin Trudeau mötte på torsdagen medier efter kritiken mot att han vid tre tillfällen målat sitt ansikte mörkt när han klätt ut sig.

– Att måla sitt ansikte mörkt är alltid oacceptabelt. Jag borde ha förstått det då och jag skulle aldrig ha gjort det, sa han.

Trudeau menar att hans privilegier gjorde att han som ung inte kunde förstå att ”blackface” var en rasistisk handling.

När en reporter frågade om hur många gånger han målat sitt ansikte mörkt så kunde han inte svara på frågan. Det finns hittills tre kända fall, samtliga har bekräftats av Trudeaus liberala parti.

Igår 18:20
Skrämdump från videon. På bilden syns Justin Trudeau i mörk ansiktsfärg. Global News.
undefined

Trudeau pressad – tredje fallet av mörk sminkning

En video visar ett tredje fall då Kanadas premiärminister Justin Trudeau har mörkt smink i ansiktet. Videon är från tidigt nittiotal, skriver Global News.

Videon är det tredje fallet på mindre än 24 timmar, bara fem veckor före valet. Tidigare i dag uppmärksammade Time Magazine ett foto på premiärministern från en fest för 18 år sedan där han syns med mörkt smink i ansiktet och en turban. Trudeau medger själv till tidskriften att han vid ytterligare ett tillfälle, under skoltiden, använt liknande mörk sminkning.

–Jag ångrar att jag gjorde detta, säger Trudeau till Time Magazine.

Bildernas äkthet har även bekräftats av Trudeaus liberala parti.

Igår 14:25
Läs mer om Valet i Kanada 2019
Nyamko Sabuni, Ebba Busch Thor och Ulf Kristersson. TT
Bindefelds 60-årsfest

Analyser: Partiledarna kan festa vidare med Bindefeld

Ulf Kristerssons, Ebba Busch Thors och Nyamko Sabunis resa till Tel Aviv för Micael Bindefelds 60-årsdag är en uppvisning i omdömeslöshet, skriver Aftonbladets Lena Mellin i en analys.

Mellin skriver att partiledarna har viktigare saker för sig och att det är hyckleri att resa bort när de predikar att alla ska jobba.

”Riksdagen öppnade i tisdags förra veckan. Men redan efter drygt en vecka tycker partiledartrion att det är dags att logga ut för lite rekreation.”

Expressens Fredrik Sjöshult skriver att partiledarna inte har gjort något olagligt, och att spekulationerna om misstänkt mutbrott är ogrundade. Enligt honom finns det för det första inget som tyder på att partiledarna kan fatta beslut som gynnar Bindefeld, för det andra kan det inte utgöra något brott om partiledarna är vän med festfixaren.

”Svensk mutlagstiftning kan anklagas för att vara tandlös men rättspraxis visar tydligt att Micael Bindefeld och partiledarna kan festa vidare i lugn och ro i Tel Aviv”.

Igår 16:51
Tel Aviv. Arkivbild. Wikimedia
undefined

Professor: En åklagare bör titta på partiledarnas resa

Ulf Kristerssons, Ebba Busch Thors och Nyamko Sabunis deltagande på Micael Bindefelds 60-årsfirande i Tel Aviv bör utredas av åklagare. Det säger Olle Lundin, professor i förvaltningsrätt, till Aftonbladet.

Knäckfrågorna är om partiledarna betalar för resorna själva, och om de är vänner till Bindefeld, enligt Lundin. Samtliga partiledare säger att de är nära vänner med Bindefeld. Kristersson betalar för resan ner men bjuds på allt annat. Busch Thor får kostnaderna betalda, säger hennes pressekreterare till DN. Det är oklart hur det är med Sabuni.

– Är man personlig vän får man alltid ge varandra grejer. Men vet vi att de är det? Bindefeld verkar ha en stor vänkrets, men det kan man ju å andra sidan ha, säger Lundin till tidningen.

Igår 14:56
Micael Bindefeld, Ulf Kristersson, Ebba Busch Thor och Nyamko Sabuni. Arkivbilder. TT
undefined

Partiledarnas deltagande på kändisfest får kritik

Flera partiledare kommer att vara på plats när festfixaren Micael Bindefeld firar sin 60-årsdag i israeliska Tel Aviv. Detta får kritik av juridikprofessorn Claes Sandgren, tidigare ordförande för Institutet mot mutor, som tycker att en åklagare borde titta på det, skriver Expressen.

– Man får ju självklart bjuda en vän på en resa. Men det finns en grupp som kan vara känslig och det är personer i offentlig tjänst, säger Sandgren.

Partiledarna som deltar är Ebba Busch Thor (KD), Ulf Kristersson (M) och Nyamko Sabuni (L). Bindefeld har tidigare sagt till tidningen att han står för resa och uppehälle till alla gästdeltagare.

Igår 12:24
Läs mer om Bindefelds 60-årsfest
Vitaliy Buyalskyi jublar. LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN
undefined

Tung förlust för Malmö FF – Dynamo avgjorde i 84:e

Malmö FF inledde Europa League-gruppspelet med en tung förlust borta mot Dynamo Kiev. Ukrainarna vann med 1–0 efter ett sent mål av Vitalij Bujalskij.

Ett defensivt inriktat Malmö, med Arnor Traustason bredvid Markus Rosenberg på topp, höll ställningarna i första halvlek, trots att Dynamo Kiev skapade en del farliga chanser.

I andra halvlek tog hemmalaget över mer och mer och allt oftare osade det hett kring Johan Dahlin i Malmömålet. Segermålet kom i den 84:e minuten när Buyalskyi blev frispelad i straffområdet och behärskat placerade in 1–0.

Igår 18:45
Markus Rosenberg PETTER ARVIDSON / BILDBYR N
undefined

Rosenberg: Har truppen för att spela i Europa League

Inom loppet av 17 dagar ska Malmö FF spela sex matcher i Europa League och allsvenskan. MFF-kaptenen Markus Rosenberg säger dock att klubben står väl rustad.

– Vi har en trupp för det, kolla på vilka som är utanför truppen och vilka som sitter på bänken men inte kommer in, säger MFF-kaptenen Markus Rosenberg till Kvällsposten.

I går anlände truppen till Kiev och i kväll klockan 21.00 möter man Dynamo Kiev.

Igår 05:50
Läs mer om Europa League 19/20
Illustrationsbilder. TT
Mjölkbråket

Bönder rasar mot Oatly: ”Vill inte leverera till dem”

Havremjölksföretaget Oatlys senaste kampanj ”Spola mjölken” har fått flera lantbrukare att ilskna till, skriver TT. Spannmålsbonden Katarina Forsberg säger till nyhetsbyrån att hon inte har någon lust att leverera havre till företaget.

– Framför allt är det tråkigt med en marknadsföring som sänker vanlig mjölk i stället för att lyfta fram vad som är bra med sin egen produkt, säger hon.

Hon får medhåll av bonden Lars-Johan Merin som säger att han tycker att kampanjen är ”oschyst”.

DN rapporterar att flera anmälningar om kampanjen har kommit in till Konsumentverket.

Igår 18:30
Illustrationsbild. Emma-Sofia Olsson/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Oatly: ”Kampanjen är inte en attack mot bönder”

Opinion Efter Oatlys reklam ”spola mjölken” som anspelar på ”spola kröken”-kampanjen från 70-talet har bönder gått ut och kritiserat havremjölksproducenten, skrev tidningen Land under förra veckan. Spannmålsodlarnas riksorganisation säger att ”ingen i svenskt lanbruk tjänar på den debatten”.

Nu besvarar havremjölksproducenten kritiken som riktats mot dem i en debattartikel i Aftonbladet.

”Kampanjen är inte en attack mot svenska bönder, lika lite som ”Spola Kröken” var en attack mot svenska sprittillverkare. Den lyfter ett i längden ohållbart konsumtionsbeteende”, skriver Linda Nordgren, communication manager på Oatly.

”Vi vet att svensk mjölk är bland den mest klimatvänliga i världen, men det räcker ändå inte” fortsätter hon.

18 sep
Läs mer om Mjölkbråket
Illustrationsbild. TT
Klimatförändringarna

Hjälpinsatser kan kosta 200 miljarder om tio år

Hjälpinsatser för klimat- och väderrelaterade katastrofer kan komma att kosta 200 miljarder kronor om tio år, enligt en rapport från Röda korset. Det är nästan dubbelt så mycket jämfört med vad det kostar i dag.

– Ju rikare länderna är, desto högre blir kostnaderna, säger Margareta Wahlström, ordförande för svenska Röda korset, till TT.

Rapporten syftar till direkthjälp vid översvämningar, stormar, torka och bränder, där det finns en koppling till klimatförändringar.

Organisationen menar att kostnaderna kan kapas upp till 90 procent med rätt insatser.

Igår 19:46
Leah Namugerwa i Kampala SUMY SADURNI / AFP
undefined

Skolflicka i Uganda slåss för klimatet: Oviss framtid

När den ugandiska tonåringen Leah Namugerwa fyllde 15 förra månaden valde hon att plantera 200 träd i stället för att ha ett födelsedagskalas. Hon är en av många unga i världen som inspirerats av Greta Thunberg att driva en klimatkamp, skriver AFP i ett reportage.

Leah Namugerwa säger att unga måste höja sina röster.

– Vi har ingen säker framtid om vi inte gör det. De nuvarande ledarna kommer att vara borta men vi kommer att vara där och leva med konsekvenserna av att de inte agerade, säger hon till nyhetsbyrån.

15-åringen skolstrejkar för klimatet tillsammans med en grupp unga och har bland annat tagit strid för att plastpåsar ska förbjudas.

Hon var också en del av den grupp unga från rörelsen Fridays for future som hedrades med Amnestys människorättspris i veckan.

Igår 06:55
Los Angelese/Donald Trump TT
undefined

Trump drar in Kaliforniens skärpta utsläppsregler

USA:s president Donald Trump drar in Kaliforniens undantag från federala utsläppsregleringar som delstaten använt för att implementera hårdare gränser för bilindustrin, rapporterar flera medier. Det är den senaste utvecklingen i striden i klimatfrågan mellan Vita huset och delstaten som är progressiv i klimatpolitiken.

Flera stora bilföretag har inte velat se Trump dra tillbaka reglerna eftersom det skapar osäkerhet för marknaden.

Igår 04:40
Läs mer om Klimatförändringarna
Brexit Storbritanniens framtid
Jean-Claude Juncker. Arkivbild. Jean-Francois Badias / TT NYHETSBYRÅN
Brexit Storbritanniens framtid

Juncker optimistisk om brexit: ”Vi kan nå ett avtal”

EU:s avgående kommissionsordförande Jean-Claude Juncker tror att det går att få till ett avtal med britterna innan utträdet den 31 oktober.

– Vi kan nå ett avtal, säger han till Sky News.

Han anser att ett avtalslöst utträde skulle få ”katastrofala konsekvenser” och berättar att han gör allt i sin makt för att få till en överenskommelse.

Juncker säger även att han kan tänka sig ett alternativ till backstop-planen som britterna försöker att förhandla bort.

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson har nu tolv dagar på sig att presentera sina brexit-planer för unionen.

Igår 17:47
Boris Johnson. Yui Mok / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Storbritannien: Kommer inte stressa fram förslag

EU pressar Storbritannien att lägga fram en ny brexit-plan inom tolv dagar. Men det kommer inte att ske, säger en talesperson för premiärminister Boris Johnson till AFP.

– Vi kommer att visa en skriftlig plan när vi är redo, inte efter någon konstgjord tidsfrist.

Det var efter ett möte med Frankrikes president Emmanuel Macron som Antti Rinne, Finlands statsminister och ordförande i EU:s ministerråd, sa att Storbritannien måste visa en skriftlig plan inom tolv dagar.

Storbritannien har under torsdagen skickat över delar av ett förslag på hur ett utträde skulle kunna gå till.

– Vi har nu delat med oss i skriftlig form ett antal konfidentiella papper som hanterar de idéer som Storbritannien lagt fram, säger en talesperson för regeringen, enligt nyhetsbyrån Reuters.

Igår 11:31
Finlands Antti Rinne och Storbritanniens Boris Johnson. TT
undefined

Johnson har tolv dagar på sig att visa brexit-lösning

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson har tolv dagar på sig att presentera sina brexit-planer. Det sa Finlands statsminister Antti Rinne i samband med ett besök i Frankrike under onsdagen, rapporterar brittiska medier.

Rinne, som just nu sitter på den roterande posten som ordförande i EU:s ministerråd, säger att både han och Frankrikes Emmanuel Macron är överens om att Storbritannien måste komma med skriftliga förslag på en lösning innan månadens slut, annars ”är det över”.

Boris Johnson har hela tiden lovat att Storbritannien ska lämna EU den 31 oktober, med eller utan avtal.

Igår 09:45
Läs mer om Brexit
Illustrationsbild. Erik Simander/TT / TT NYHETSBYRÅN
Svenska brottsbekämpningen

”Var är de nya reglerna för väktare, Mikael Damberg?”

Opinion Inrikesminister Mikael Damberg (S) måste hålla sitt löfte om att utreda nya regler för ordningsvakter och väktare, skriver M-politikern Kristoffer Tamsons på SvD Debatt.

Enligt Tamsons har polisen på allt fler orter dragit sig tillbaka till förmån för ordningsvakter. Samtidigt saknar vakter och väktare befogenheter, utbildning och verktyg för att göra polisens jobb, skriver han. Han kräver nu att Damberg tillsätter den utredning som han lovade i våras.

”Att polisen som rättsväsendets garant för medborgarnas trygghet och säkerhet nu inte har resurser att upprätthålla det samhällskontrakt medborgarna har rätt att förvänta sig är fullkomligt ohållbart”.

Igår 20:13
Lena Nitz, ordförande för Polisförbundet.  Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Om poliserna själva får välja: Slopad mängdrabatt

För att bekämpa gängkriminaliteten behövs fler poliser, samt att mängdrabatten och straffrabatten för yngre slopas. Det svarar poliserna själva i en undersökning gjord av Polisförbundet, rapporterar SVT Nyheter.

Den högst prioriterade åtgärden är slopad mängdrabatt för den som döms för flera brott. 55 procent svarar att de vill ta bort mängdrabatten. 48 procent av medlemmarna svarar att det behövs fler poliser och nästan lika många, 46 procent, anser att straffrabatten för unga måste slopas.

Polisförbundets ordförande Lena Nitz säger att man bör lyssna på professionen och att det inte finns någon ”quick fix”.

Igår 11:42
Inrikesminister Mikael Damberg och justitieminister Morgan Johansson.  Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Regeringen lägger lista med 30 förslag mot brott

Regeringen har skapat en åtgärdslista med 30 skarpa förslag för att motverka gängkriminalitet och skjutningar, rapporterar TT med hänvisning till uppgifter från regeringskansliet.

Listan är en sammanställning av förslag som regeringen och alla övriga riksdagspartier utom Sverigedemokraterna har kommit med under tidigare samtal för att motverka gängkriminalitet. Bland annat uppges förslag som handlar om bättre verktyg för polisen, straffskärpningar och förebyggande åtgärder finnas med.

De skarpa förslagen ska presenteras när partierna möts för ett tredje möte om hårdare tag mot gängkriminaliteten på fredag.

Igår 12:39
Läs mer om Svenska brottsbekämpningen