Hem
Bild från en klimatdemonstration. Skylten syftar på att K2–18b ibland nämns som en beboelig planet, men budskapet är att vi i stället borde ta hand om jorden. Till höger syns en spegel i James Webb-teleskopet. (Shutterstock/Wikimedia)

Nasas superteleskop gjorde fyndet 120 ljusår bort

Forskningsfyndet om att det potentiellt kan finnas liv på exoplaneten K2-18b gjordes med hjälp av Nasas extremt skarpa James Webb-teleskop (JWST). Teleskopet är så kraftfullt att forskarna kunde analysera den kemiska uppbyggnaden av planetens atmosfär genom att titta på ljuset som avges därifrån – trots att planeten ligger 120 ljusår bort. Det skriver BBC.

I jämförelse ligger solen åtta ljusminuter bort.

Forskarna upptäckte svavelföreningar som på jorden bara skapas av levande ting. Och vid K2-18b är nivåerna tusenfalt högre än vid jorden, enligt studien.

– Om kopplingen till liv verkligen stämmer så kryllar det av liv på den här planeten, säger astronomen Nikku Madhusudhan.

Men det finns många ”om”, ”men” och ”kanske” som omgärdar rapporten. Astronomen Laura Kreidberg konstaterar att metoden som har använts är ”galet svår” och manar till viss försiktighet.

bakgrund
 
James Webb-teleskopet
Wikipedia (sv)
James Webb-teleskopet (James Webb Space Telescope, förkortad JWST, även känt för sitt tidigare namn Next Generation Space Telescope, förkortat NGST), namngett efter före detta Nasa-chefen James E. Webb, är ett rymdteleskop och efterföljaren till både Hubbleteleskopet och Spitzerteleskopet. Teleskopet skickades upp i rymden på juldagen 2021, från den europeiska rymdbasen Kourou i Franska Guyana med hjälp av en Ariane 5-raket. JWST är ett samarbete mellan NASA, ESA och Canadian Space Agency.
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen