Inga Edwards/Nattionalteatern.  TT
Nöje & kultur

Nationalteaterns Inga Edwards är död

Skådespelaren Inga Edwards har dött, skriver Göteborgs-Posten. Hon har varit verksam på Göteborgs stadsteater och var med och startade både proggruppen Nationalteatern och Angereds teater.

Edwards blev 82 år gammal och avled på tisdagen efter flera års sjukdom.

”Det är obeskrivligt tungt, men också obeskrivligt mycket kärlek i sinnet”, skriver döttrarna Andrea och Susanna Edwards på Facebook.

Toppnyheter

Coronaviruset EU:s framtid
Hans Dahlgren, arkivbild. TT
Coronaviruset EU:s framtid

Sverige saknar brittisk bundsförvant i budgetstrid: ”Alltid stått vid vår sida”

Striden om EU:s återhämtningspaket efter coronakrisen gör att fajten om långtidsbudgeten skärps – och att pressen på ”snåla” Sverige hårdnar.

EU-minister Hans Dahlgren (S) svarar både ja och nej på frågan om Sveriges läge är mer utsatt nu än vid tidigare budgetstrider. Å ena sidan har Sverige tappat en tung bundsförvant i Storbritannien.

– De har alltid stått på vår sida förut i sådana här sammanhang, säger han till TT.

Å andra sidan har den svenska grupperingen med ”frugala fyran” – Nederländerna, Österrike och Danmark – fungerat bra, menar Dahlgren.

– Det gör det betydligt lättare att göra vår röst hörd jämfört med om vi hade varit ensamma.

21 min
Magdalena Andersson, arkivbild. Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Expert: Andersson har inte visat på ”känsla för feeling”

De fyra länder, däribland Sverige, som vill se en nedtonad EU-långtidsbudget och lån, kan få en del symboliska eftergifter när frågorna ska avgöras vid toppmötet i Bryssel 17–18 juli. Det tippar Daniel Tarschys, senior rådgivare vid Svenska institutet för europapolitiska studier (Sieps).

Enligt honom kan det handla om att hela eller delar av de viktiga miljardrabatterna på medlemsavgiften behålls.

Han påpekar samtidigt att Magdalena Andersson (S) gjort en del mindre diplomatiska uttalanden som inte visat på ”känsla för feeling” om länderna söderut, vilket kan ha bidragit till en bild av bristande solidaritet.

1 min
Löfven och Sánchez vid ett tidigare tillfälle. Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Löfven och Sánchez träffas – väntas prata om krisen

Statsminister Stefan Löfven kommer att ta emot sin spanske kollega Pedro Sánchez på Harpsund den 14 och 15 juli, skriver regeringen i ett pressmeddelande.

Det blir första gången Löfven fysiskt möter en utländsk ledare sedan före coronapandemin, skriver Expressen. Mötet handlar om att förbereda sig inför EU:s kommande toppmöte där bland annat olika EU-stöd efter krisen ska diskuteras.

Sánchez har tidigare sagt att han ska försöka övertyga Löfven om att ställa sig bakom det stödpaket som EU har föreslagit men som Sverige och ytterligare några länder säger nej till.

Igår 17:25
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Svenska vården
Illustrationsbilder.  TT
Coronaviruset Svenska vården

Obduktioner visar: Läkare tar ofta fel på dödsorsak

Många svenskar dör av något annat än vad den behandlande läkaren skriver i intyget. Det visar en sammanställning av 200 obduktioner som patologer i Lund jämfört med Socialstyrelsens statistik, rapporterar Sydsvenskan.

Resultatet visar enligt professor och överläkare Elisabet Englund vikten av att obducera i större utsträckning än i dag – inte minst med tanke på coronautbrottet.

– Vi vet att många som avlider med diagnosen covid-19 inte dör av infektionen utan av något annat. Då behövs att vi tar reda på vad de dog av och redovisa det, säger hon.

2 tim
Södersjukhuset.  Jessica Gow/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Trots lättat tryck – läkare larmar: ”Ingen ljusning”

Personal på Södersjukhuset, Sös, i Stockholm larmar om ett fortsatt tufft läge – trots att antalet covidpatienter minskar och att flera närliggande sjukhus gått tillbaka till normalläge efter månader av förhöjd beredskap.

– Vi ser ingen som helst ljusning, säger ST-läkaren Laura Björnström till Stockholm Direkt.

Det finns fortfarande covidpatienter på akuten, påpekar hon. Samtidigt har man fått tillbaka det normala flödet av patienter och ska börja beta av den vårdskuld som byggts upp under våren.

Dessutom väntas vilande anställningsstopp, varsel och sparkrav tas upp igen i höst.

Igår 10:44
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Svenska åtgärderna
Magdalena Andersson (S).  Jessica Gow/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Svenska åtgärderna

Finansministern: ”Krisen har satt blixtbelysning på svagheterna i samhället”

Finansminister Magdalena Andersson (S) vill beskatta bankerna hårdare och höja skatten på kapital för att återuppbygga samhället efter coronakrisen. Det säger hon i en stor intervju med DI där hon bland annat berättar om tiden under den mest intensiva coronakrisen.

Enligt Andersson har krisen ”satt blixtbelysning” på samhällets svaga punkter och säger att hon hör många människor som vill att samhället och välfärden förstärks.

– En hög kvalitet på äldreomsorg, förskola, skola och sjukvård för alla, oavsett inkomst, där ligger den stora omfördelningen i samhället, säger hon till tidningen.

2 tim
Badbrygga/Tät trafik.  TT
undefined

MSB oroas över resorna: Krävs råd sommaren ut

Läget i Sverige gällande coronaviruset är fortfarande allvarligt och det krävs en fortsatt hög beredskap, skriver Myndigheten för samhällsskydd och beredskap i en ny rapport enligt Expressen.

Myndigheten ser ett behov av åtgärder för att ”bibehålla eller förbättra” fysisk distansering hela sommaren. Det är också viktigt med riktlinjer och råd som särskilt berör besöksnäring i och med att semesterresorna väntas öka, enligt MSB.

I rapporten betonas vikten av ”ansvarsfullt resande och att människor håller avstånd” för att förhindra ökad smittspridning.

4 tim
Tjock på solbryggor i Malmö. Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Ny rapport: Stora brister kring att hålla avstånd

Det råder stora problem kring hur svenskarna följder direktiven om att hålla avstånd under coronapandemin. Det visar en ny studie som Länsstyrelsen i Skåne gjort för hela landet, på beställning av regeringen.

– Folk håller inte avstånd i tillräckligt stor utsträckning. Det gäller särskilt kvällstid i samband med alkoholförtäring, säger länsöverdirektör Ola Melin vid Länsstyrelsen i Skåne.

Rapporten visar också att människor är dåliga på att undvika att resa om de uppvisar symptom, vilket Folkhälsomyndigheten varit noga med att man ska. Enligt Ola Melin har detta gjort att man nu ser tecken på ökad smittspridning i landet.

Igår 16:58
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Smittan i Latinamerika
Arkivbild: Panama City Arnulfo Franco / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Smittan i Latinamerika

Personal varnar för kollaps i Panama: Utnötningskrig

Panamas sjukvård riskerar att kollapsa när antalet fall av covid-19 ökar kraftigt i landet. Den varningen kommer från sjukvårdsfackligt håll i landet, rapporterar AFP.

De senaste veckorna har antalet fall ökat från omkring 200 per dag till 1 100.

– Om två veckor kommer vi antagligen inte ha någon plats att ställa alla sängar, säger Domingo Moreno vid en koalition av vårdfack till nyhetsbyrån.

Enligt myndigheternas uppskattningar hamnar 20 procent av alla som smittas på sjukhus. Det innebär att i dagens takt läggs 200 personer in på sjukhus varje dag, varav 50 på intensiven.

– Man är rädd att smittas, att befinna sig i en situation som äventyrar ens liv. Det här är ett utnötningskrig, säger läkaren Giselle Sanchez.

42 min
Arkivbild: Skyddsmasktillverkning i Destra Brasils fabrik i Sao Paolo AMANDA PEROBELLI / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Dödssiffran i hårt drabbade Brasilien passerar 70 000

Över 70 000 människor har dött i Brasilien efter att ha smittats av det nya coronaviruset. Det uppger landets sjukvårdsdepartement, rapporterar AFP.

Enligt myndigheterna har man registrerat 45 000 nya smittade och 1 200 nya dödsfall det senaste dygnet. Det innebär över 1,8 miljoner fall totalt i landet.

Delstaterna São Paulo och Rio de Janeiro är de värst drabbade i landet, som har 212 miljoner invånare. Sett till antalet invånare totalt så har Brasilien registrerat 335 dödsfall per miljon invånare. Det är lägre än USA:s 403 och Spaniens 607, enligt AFP.

5 tim
Läs mer om Coronaviruset
Vänster: Prodemokratiska politiker protesterar när den nya säkerhetslagen diskuteras i Hongkong. Höger: Bilder från 20-årsfirandet av Macaos återförening med Kina TT
Hongkongprotesterna

Skillnad på säkerhetslagar i Hongkong och Macao

Hongkong och Macao är två grannstäder med kolonialt förflutet som i dag är speciella administrativa regioner i Kina under ”Ett land, två system”-principen. I båda städerna har nationella säkerhetslagar införts, men effekterna av dem skiljer sig mycket åt. Det skriver Natalie Wong för South China Morning Post.

Den lag som nyligen infördes i Honkong är enligt experter hårdare än den som infördes i Macao för 11 år sedan. Det beror delvis på att Hongkong är ett internationellt finanscentrum och att staden med nära sju miljoner invånare har en mer påtaglig politisk aktivism än Macao med knappt 700 000 invånare, skriver hon.

Men en annan förklaring är att det politiska landskapet har förändrats. Medan Macaos lag togs fram under en period där Peking hade högre tillit till staden, så har säkerhetslagen i Hongkong skräddarsytts av det politiska ledarskapet i huvudstaden.

1 tim
En man spanar igenom vattenfyllda barriärer vid öppningen av Kinas nya kontor för att skydda nationell säkerhet i Hongkong, tidigare i veckan.  Kin Cheung / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Polisräd i Hongkong inför viktiga primärvalen

Polisen i Hongkong har genomfört en räd mot det ledande opinionsinstitutet PORI som hjälpt den prodemokratiska oppositionen i staden i arbetet med de kommande primärvalen. Det rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Polisen ska ha kopierat information från PORI:s servrar, uppger organisationen. Polisen säger att räden har att göra med en anmälan om att PORI:s datorer blivit hackade.

De kommande valen är viktiga för demokratilägret i Hongkong, konstaterar TT. Lokalvalen i höstas var en framgång, och under våren har det funnits tecken på att de ska kunna nå majoritet i parlamentet. Men många tror att Pekings fastare grepp om Hongkong kan leda till att höstens val blir stökigt.

2 tim
Läs mer om Hongkongprotesterna