Högerextrema NMR under Almedalen 2018. Vilhelm Stokstad/TT / TT NYHETSBYRÅN
Nazismen i Sverige

Nazister håller sig undan – skenskriver sig hos mamma

Flera rättegångar mot svenska nazister har fått skjutas upp eftersom de misstänkta inte har kunnat nås för att delges misstanke, skriver Expressen. Bland annat har det hänt att misstänkta skrivit sig hemma hos sina föräldrar där de inte bor, och sedan inte gått att spåra.

I flera fall har nazister hållit sig borta så länge att brottet de misstänks för har hunnit preskriberas.

Camilla Wagner misshandlades av nazister under Almedalsveckan 2018. Hennes rättegång har redan hunnit ställas in två gånger.

– Det känns väldigt jobbigt att ha det här framför sig, säger Wagner.

Toppnyheter

En kvinna på ett äldreboende. JESSICA GOW / TT / TT NYHETSBYRÅN
Debatten om äldrevården

Sex av tio kommuner skär ner på äldreomsorgen

Sex av tio kommuner gör i år besparingar på den nämnd som har hand om äldreomsorgen, rapporterar Kommunalarbetaren som granskat nämndernas budgetar. Totalt 180 av landets 290 kommuner berörs.

Några av konsekvenserna är minskad bemanning, vikariestopp och mer helgjobb för de anställda. Därtill räknas nedläggning av boenden och kortare tid för till exempel duschning och städning i hemtjänsten.

Dessutom hade en stor del av kommunerna förra året underskott i de aktuella nämnderna – totalt rör det sig om ett underskott på 1,8 miljarder. Enligt tidningen motsvarar det nästan 2 000 platser på särskilda boenden i äldreomsorgen.

2 tim
Ett äldre par håller varandra i hand.  Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Pressat läge för äldrevård: ”Går hem och gråter”

En av de kommuner som gör besparingar på äldreomsorgen i år är Hörby, som försöker parera ett underskott på 25 miljoner kronor. Det rapporterar Kommunalarbetaren.

Läget i Hörby är pressat och socialchefen Eva Klang Vänerklint liksom fackförbundet Kommunal menar att det inte finns mycket mer att spara in på. Till exempel är schemat slimmat i hemtjänsten och man tar inte in vikarier om någon i personalen är sjuk.

– Jag pratade med en undersköterska nyligen som sade att jag orkar inte mer, jag går hem och gråter på kvällen, säger Ingrid Olsson, ordförande för Kommunal i Hörby.

2 tim
Läs mer om Debatten om äldrevården