Nicklas Bäckström. GEOFF BURKE / BILDBYRÅN
NHL 19/20

Nicklas Bäckström har skrivit på nytt jättekontrakt

Den svenske NHL-stjärnan Nicklas Bäckström har skrivit på ett nytt kontrakt med sin klubb Washington Capitals, skriver flera medier. Kontraktet sträcker sig över fem år och är värt motsvarande 437 miljoner kronor.

Bäckström, som valt att förhandla utan hjälp av agenter, säger till Aftonbladet att han är nöjd.

– Kanske hade jag kunnat få högre lön om jag avvaktat och testat den fria marknaden i sommar, men den risken ville jag inte ta, säger Bäckström.

Toppnyheter

Donald Trump/Greta Thunberg lyssnar på Donald Trumps tal. Evan Vucci / TT NYHETSBYRÅN
Toppmötet i Davos 2020

Trump vill se mer optimism: ”Avvisa domedagsprofeter och apokalyptiska visioner”

President Donald Trump hyllade USA:s ekonomiska landvinningar när han talade på Världsekonomiskt forum i Davos.

– USA blommar, och ja, USA vinner igen som aldrig förr, sa Trump och lyfte fram handelsavtalen med Kina, Mexiko och Kanada.

Toppmötet fokuserar på klimatfrågan i år och Trump meddelade att USA ansluter sig till toppmötets initiativ om att plantera ”tusen miljarder träd”.

Samtidigt varnade han för överdriven pessimism i klimatdebatten. Uttalandet kan tolkas som kritik mot Greta Thunberg och andra unga klimataktivister som är på plats i Davos.

– Detta är en tid för optimism och för att avvisa de ständiga domedagsprofeterna och deras visioner om en apokalyps, sa han.

Samtidigt som Trump är i Davos ökar pressen på hemmaplan. I dag inleds i praktiken riksrätten mot honom i USA:s senat.

2 tim
Greta Thunberg i Davos. FABRICE COFFRINI / AFP
undefined

”Agera som om ni älskade era barn över allting annat”

”Vårt hus brinner fortfarande.” Det sa Greta Thunberg i sitt tal på Världsekonomiskt forum. Med det hänvisade hon till sitt tal under förra årets toppmöte där hon gjorde samma liknelse – och uppmanade världen till att ”ha panik” över klimatfrågan.

I sitt tal i år krävde Thunberg en rad saker från företag, banker, institutioner och stater som finns representerade, däribland stopp för subventioner till fossilt bränsle och omedelbart stopp för investeringar i utvinning av fossila bränslen.

Hon avslutade talet med att på nytt säga att alla borde ha panik – ”och agera som om ni älskade era barn över allting annat”.

3 tim
Läs mer om Toppmötet i Davos 2020
Oscar Sjöstedt till vänster.  Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
Vårbudgeten 2020

SD är redo att rösta för en budget från M, KD och V

Sverigedemokraterna är berett att rösta ja till en extrabudget från övriga oppositionspartier – utan att själva ha varit med och förhandlat den. Det säger partiets ekonomisk-politiska talesperson Oscar Sjöstedt till TT.

Han medger också att han inte har någon uppfattning om hur förhandlingarna mellan M, KD och V går. En ja-röst från SD skulle kräva att förslagen är fullt finansierade, säger Sjöstedt.

– Det skulle kännas mer seriöst.

11 min
Karolina Skog (MP), Emil Källström (C), finansminister Magdalena Andersson (S) och Mats Persson (L). Fredrik Persson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Ledare: De såg inte behovet – satsningen räcker inte till

Opinion Januaripartiernas miljardsatsning på välfärden är ett av flera ämnen som lyfts på tidningarnas ledarsidor under morgonen. Satsningen får kritik – men på olika sätt.

Expressens ledarredaktion är kritisk mot att det tagit så lång tid för S, MP, C och L att se kommunernas akuta ekonomiska behov. De menar att satsningen borde ha kommit redan i höstbudgeten, en budget som ledarsidan för övrigt menar är ”usel”.

”De var så upptagna med att bocka av punkterna i januariuppgörelsen att de inte såg utvecklingen i landet.”

Jenny Wennberg, ledarskribent på Aftonbladet, tycker att regeringen är alldeles för defensiv i frågan och menar att fem miljarder inte räcker på långa vägar. Om Löfven och Socialdemokraterna ändå klarar av att möta problemen inom välfärden är mycket vunnet inför nästa val, menar hon.

”Löser regeringen välfärdens problem minskar man på köpet otryggheten och kriminaliteten som just nu byggs en dålig skola och ett utsatt område i taget.”

Idag 06:14
undefined

Andersson till Busch Thor: Lite ihålig argumentation

Regeringspartierna är överens med C och L om att skjuta till 3,5 miljarder kronor till kommunerna och 1,5 miljarder till regionerna i år för att stärka välfärden.

Kristdemokraternas Ebba Busch Thor är kritisk och partiet vill att kommunerna och regionerna ska ha ytterligare 1,7 miljarder kronor.

Finansminister Magdalena Andersson (S) invänder i kvällens Aktuellt i SVT att KD:s förslag bygger på att 3 av de miljarderna tas från kommunerna.

– Då klingar hela hennes argumentation lite ihåligt, säger Andersson.

Busch Thor tillbakavisar samtidigt kritik om att de endast är intresserade av att sätta käppar i hjulen för regeringen.

– Även en socialdemokratisk finansminister måste klara av att kunna räkna ut att fem myror är fler än fyra elefanter, säger hon.

Igår 21:32
Läs mer om Vårbudgeten 2020
Prins Harry och Meghan Markle. Arkivbild. Tim Ireland / TT NYHETSBYRÅN
Harrys och Meghans beslut

Fotografer vid parets nya hem hotas med stämning

Prins Harry och Meghan Markle hotar att stämma medier efter att man publicerat bilder på Markle och sonen Archie vid parets nya hem i Vancouver, skriver Sky News.

Deras advokater hävdar att fotograferna gömde sig i buskar och att bilderna togs utan deras medgivande.

Paret har tidigare stämt den brittiska tidningen Mail on Sunday för att den publicerat utdrag ur ett brev som Markle skickade till sin far.

12 min
Prins Harry vid sitt sista uppdrag i London som kunglighet. BEN STANSALL / AFP
undefined

Prins Harry lämnar landet för nya livet: ”Symboliskt”

Prins Harry har lämnat Storbritannien och anlänt till Vancouver i Kanada för att påbörja sitt nya liv med hustrun Meghan Markle och deras son Archie, skriver Sky News.

The Telegraph beskriver avfärden som ”symbolisk”, då den sker bara två dagar efter att Buckingham Palace tillkännagivit sin uppgörelse med paret.

Uppgörelsen innebär att prins Harry och Meghan Markle inte längre är formella medlemmar av kungafamiljen. Därmed har de inte heller rätt till något apanage.

Idag 05:29
Prins Harry och Meghan Markle. Toby Melville / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Prins Harrys första ord: Vi hade inget annat val

Prins Harry uttalar sig nu för första gången om den uppgörelse med kungafamiljen som presenterades i går, skriver Sky News.

Han bekräftar att han och hustrun Meghan Markle inte ville ge upp alla offentliga åtaganden för kungahuset. Prinsparet var redo att ge upp apanaget men hade hoppats att kunna fortsätta med vissa kungliga uppdrag.

– Tyvärr var inte det möjligt, säger han på en välgörenhetsgala, enligt tv-kanalen.

19 jan
Läs mer om Harrys och Meghans beslut
Trumps USA Riksrätten mot Trump
Donald Trump. SAUL LOEB / AFP
Trumps USA Riksrätten mot Trump

Analyser: Det här kommer att hända under riksrätten

En hätsk partipolitisk drabbning väntar i USA:s senat när Donald Trump blir den tredje presidenten att ställas inför riksrätt, skriver New York Times Nicholas Fandos.

En debatt om premisserna för rättegången inleds klockan 19.00 svensk tid i dag och förloppet väntas bli långdraget. Om förslaget får grönt ljus går rättegången snabbt vidare till öppningsanföranden under onsdagen. En knäckfråga, som sannolikt får stort utrymme nästa vecka, är om nya vittnen och bevis ska få tas upp.

Inget tyder på att Trump kommer att dömas och avsättas eftersom det skulle krävas kvalificerad majoritet, 67 röster. I ett hypotetiskt scenario får dock vicepresident Mike Pence nominera en efterträdare till Trump. Denne blir president efter att ha godkänts av både representanthuset och senaten.

National Reviews Andrew McCarthy skriver i en analys om det som konservativa kritiker gärna framhåller: bristen på ett brott så grovt att kongressens kraftfullaste vapen, riksrätt, ska användas. Om ett sådant brott hade begåtts skulle inte så mycket tid lagts på politisk positionering och byråkratiskt malande, enligt honom.

1 tim
Resolutionen som Mitch McConnell lagt fram/McConnell TT
undefined

I dag startar riksrätten mot Trump: Republikanerna vill se en tajt tidsram i senaten

Mitch McConnell, Republikanernas majoritetsledare i USA:s senat, har presenterat sitt förslag för vilka principer som ska gälla för riksrätten mot president Donald Trump. Efter månader av politiska turer i representanthuset startar rättegången i praktiken i senaten i dag.

McConnell föreslår bland annat att de sju demokrater som valts ut att driva åtalet mot Trump och presidentens försvar får 24 timmar var att argumentera för sin sak i senaten. McConnell föreslår också en tajt tidsram. Parterna ska få två dagar var på sig att nyttja sina timmar, vilket är mindre än i rättegången mot Bill Clinton då tre dagar tilläts.

Förslaget till hur rättegången hålls är det första som debatteras, och möjligen ändras, under dagens förhandlingar.

Idag 04:38
Chuck Schumer, arkivbild. MANDEL NGAN / AFP
undefined

Mitch McConnell anklagas för att mörklägga bevisning

Demokraterna riktar kritik mot hur Republikanerna utformat förslaget till formerna för riksrätten mot president Donald Trump.

Förslaget från den republikanske majoritetsledaren Mitch McConnell, som lades fram sent i går, är det första på agendan under riksrättens första dag.

Enligt McConnells förslag ska bevismaterialet från representanthuset inte automatiskt tas upp i senatens rättegång. I stället ska en omröstning avgöra om bevismaterialet ska användas.

Minoritetsledaren Chuck Schumer säger att McConnell med sin resolution visar att han inte vill höra några av de existerande bevisen mot Trump, eller några nya bevis.

– Det är mörkläggning, och det amerikanska folket kommer att inse exakt vad det handlar om, säger han enligt flera medier.

Idag 04:50
Läs mer om Trumps USA
Bild från Somalias huvudstad Mogadishu efter en attack mot SYL Hotel av extremistgruppen al-Shabaab, 11 december 2019.   Farah Abdi Warsameh / TT NYHETSBYRÅN
Svenskarna i IS-kriget

IS-anhängare kommer inte ställas inför rätta i Somalia

Somalia kommer inte ställa svenska IS-anhängare som evakueras från läger i Syrien inför rätta. Det uppger landets EU-ambassadör Ali Said Faqi för Ekot sedan Somalias president ska ha godkänt en plan för att hämta kvinnor och barn från flera europeiska länder.

Malena Rembe, tidigare chefsanalytiker för kontraterrorism vid Säpo, säger att en evakuering till Somalia vore djupt olycklig. Bland annat för att personer som begått brott inte kommer att lagföras. Men också för att terrorgruppen al-Shabaab är etablerad i landet.

– Ur ett säkerhetsperspektiv låter det inte bra och ur ett humanitärt perspektiv så är ju situationen i Somalia ganska ansträngd, säger hon.

2 tim
Bild från al-Hol.  Baderkhan Ahmad / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Svensk-somaliska barn i al-Hol kan tas emot i Somalia

Svensk-somalier som Ekot har talat med vill att deras anhöriga som befinner sig i läger för IS-anhängare i Syrien ska evakueras till Somalia. Landets president har godkänt en plan för att hämta kvinnor och barn från flera europeiska länder, enligt EU-ambassadören Ali Said Faqi.

Yassin har en dotter och två barnbarn i al-Hol-lägret. Han har rest till Somalia och tänker stanna där till dess att han kan återförenas med sin familj.

– Det är det enda ljusa hoppet som finns för att ta min dotter till säkerhet, säger Yassin.

Enligt kurdiska uppgifter har omkring hälften av de svenska kvinnorna i lägret somalisk bakgrund, mellan 30 och 40 personer.

Idag 06:08
Läs mer om Svenskarna i IS-kriget
Mikael Damberg.  Claudio Bresciani/TT / TT NYHETSBYRÅN
Explosionerna i Husby/Kista

Damberg öppnar för tuffare straff: ”Genuint förbannad”

Inrikesminister Mikael Damberg (S) vill se straffskärpningar kring sprängmedelsbrott under året. Det skriver han på Facebook efter att två explosioner skett vid bostadshus i nordvästra Stockholm i natt.

Han skriver att sprängningarna gör honom ”genuint förbannad” och nämner insatsen Operation Rimfrost som ett exempel på att regeringen nu jobbar för att få stopp på den grova kriminaliteten.

”Med den kraftsamling som nu görs är jag övertygad om att det här går att vända”, skriver han.

Damberg skriver vidare att det är ett tufft arbete som väntar och att han ”hela tiden” är beredd att överväga nya åtgärder.

2 tim
Brottsplatsen på Östermalm i Stockholm t.v. Husby t.h.  TT
undefined

Explosionerna kopplas till sprängning på Östermalm

Nattens explosioner i Husby norr om Stockholm kopplas till sprängningen på Östermalm natten till den 13 januari, enligt uppgifter till Aftonbladet.

Polisen kan i nuläget inte bekräfta att ett samband utreds.

– Vi tittar på kopplingar till pågående förundersökningar men i nuläget kan jag inte bekräfta uppgifterna, säger Anna Westberg vid polisens ledningscentral.

I nuläget utreds nattens sprängningar som två separata händelser. Polisen har spärrat av platsen för att säkra spår. Man kollar även övervakningsfilmer i området.

6 tim
Läs mer om Explosionerna i Husby/Kista

Lokala nyheter

Välj mellan Stockholm, Göteborg och Malmö/Lund