Nilla Fischer. PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Idrottsdebatten om testosteron

Nilla Fischer om könstest: ”Är extremt kränkande”

Svenska fotbollsstjärnan Nilla Fischer reagerar starkt på nyheten om att Svenska fotbollförbundet öppnar för att könstesta kvinnliga spelare. Hon säger till Expressen att hon själv inte skulle gå med på att testas.

– Det är oacceptabelt och extremt kränkande, säger hon till tidningen och fortsätter:

– Varför är det alltid vi kvinnor som ska kontrolleras och ifrågasättas? Det kan väl finnas män som har avvikande värden också, säger hon.

Toppnyheter

Coronaviruset Röster om viruset
Bild från Kungens tal TT
Coronaviruset Röster om viruset

Kungen: ”Jag tänker på alla barn som riskerar förlora sina mor- och farföräldrar”

Coronaviruset har Sverige och hela världen i sitt grepp, säger kung Carl XVI Gustaf i sitt tal till nationen på söndagskvällen. Han menar att han ser hur en ”civil mobilisering” har inletts i Sverige, och tänker på alla som jobbar inom vården under virusutbrottet.

– Trots en ansträngd situation och trots en risk för hälsan.

Inför påsk uppmanar han svenskarna att agera osjälviskt och undvika resor, och han säger att alla har ett ansvar för att skydda äldre och andra riskgrupper.

– Jag tänker på alla barn som riskerar att förlora sina mor- och farföräldrar.

När krisen väl är över kan vi dra nytta av all den omtanke som visats, menar han.

– Även om det kan kännas svårt, kom ihåg, du är inte ensam.

2 tim
Kungen vid Stenharmmars slott TT
undefined

Kommentarer: ”Allvarsamt tal som får godkänt”

Kungens tal till nationen under söndagskvällen får godkänt, men ”kommer inte att gå till historien”, enligt Expressens krönikör Karin Lennmor. Det tal han höll efter tsunamin 2004 var bättre och mer personligt, menar hon:

”Det är ju då kungen är som bäst, när han talar ur hjärtat och inte fumlande läser ur prasslande pappersmanuskript eller stirrar in i en prompter”, skriver Karin Lennmor.

SVT:s politiske kommentator Mats Knutson beskriver talet som allvarsamt:

– Det var också en uppmaning att tänka osjälviskt. Att ställa upp och skilja det som är viktigt från det som är oviktigt, som kungen sa, säger Knutson.

1 tim
Johan Giesecke.  JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN
undefined

Tar den svenska strategin i försvar: ”Alla andra gör fel”

Att Sveriges strategi för att bekämpa coronaviruset särskiljer sig i ett internationellt perspektiv beror på att alla andra gör fel. Det säger den tidigare statsepidemiologen Johan Giesecke till Dagens Industri.

Han tror att Sveriges åtgärder har haft effekt och betonar vikten av att ha befolkningen med sig på åtgärderna.

– Att skapa restriktioner som folk inte förstår är också riskabelt, säger han till DI.

Däremot hade han gärna sett att rekommendationen om att isolera äldre hade kommit tidigare, och han tycker att det var fel att stänga gymnasier eftersom barn och ungdomar antagligen inte smittar ”så mycket”.

5 tim
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Smittan i Italien
Patient med covid-19 får vård i Bergamo. PIERO CRUCIATTI / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Smittan i Italien

Norska sjuksköterskor och läkare skickas till Italien

Norsk sjukvårdspersonal skickas till italienska Lombardiet för att hjälpa till inom landets hårt pressade sjukvård. Det rapporterar NRK.

– Vi bör hjälpa varandra när krisen slår till, och det är fint att kunna bidra med att hjälpa Italien nu, säger utrikesminister Ine Eriksen Søreide.

Sjukvårdslaget består av 19 sjuksköterskor och läkare samt ytterligare tre personer som ska hantera logistiken. De kommer från olika sjukhus.

– Vi har kontroll på smittsituationen i Norge medan Italien befinner sig i kulmen av krisen, motiverar hälsominister Bent Høie beslutet.

20 min
Sjukvårdare tar hand om en patient i Italien. Claudio Furlan / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Italien planerar för nästa fas: ”Svåra månader”

Italiens hälsominister Roberto Speranza säger att man börjat skissa på hur nästa fas i coronavirusepidemin i landet kan se ut. Enligt honom är målet att skapa förutsättningar att kunna leva med viruset tills ett vaccin utvecklats, skriver Reuters.

När antalet dödsfall om dagen nu börjat sjunka i Italien, hoppas regeringen att epidemin nått en kulmen. Fas två skulle bland annat innebära lättnader i de hårda restriktioner som infördes för en månad sedan, samtidigt som social distansering och ansiktsmasker kommer fortsätta behövas ett bra tag framöver.

– De kommande månaderna kommer bli svåra, säger Roberto Speranza.

5 tim
Alberto Pizzoli / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Påven manade till mod och hopp bakom stängda dörrar

Påve Franciskus manade till mod och hopp i sin mässa under Palmsöndagen. Han beskrev coronavirusutbrottet som en ”tragedi”.

– När vi står med ryggen mot väggen, när vi befinner oss i en återvändsgränd utan ljus och möjlighet att fly, när det verkar som att Gud själv inte svarar, då ska vi komma ihåg att vi inte är ensamma, sa påven.

På grund av pandemin ekade Peterskyrkan tom, skriver AFP och TT. I stället sändes ceremonin digitalt.

Påve Franciskus har testats för coronaviruset två gånger sedan slutet av februari, båda gångerna med negativt resultat.

4 tim
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Svenska åtgärderna
Finansminister Magdalena Andersson.  Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Svenska åtgärderna

Andersson: Redo att lyssna på förslag från alla partier

Regeringen är beredd att lyssna på ”alla förslag oavsett avsändare” i hanteringen av coronaviruset, skriver finansminister Magdalena Andersson (S) till TT. Detta efter att Centerpartiet under dagen sagt att man vill bjuda in Moderaterna till samtal.

Enligt Andersson har oppositionspartierna tagit stort ansvar under krisen, vilket gjort att regeringen kunnat agera snabbt.

”Vi vill även fortsättningsvis arbeta med bred förankring i riksdagen och fördjupar gärna samarbetet med oppositionen."

1 tim
Annie Lööf (C) och Ulf Kristersson (M).  TT
undefined

C vill ha med M på tåget när nytt krispaket ska tas fram

Moderaterna borde bjudas in till samtal med januaripartierna för att diskutera kommande stödpaket under coronakrisen. Det skriver C-ledaren Annie Lööf och vice partiledare Anders W Jonsson på DN Debatt.

C-topparna redogör för vilka krispaket som redan presenterats, men är öppna med att det troligen kommer att behövas mer. Partiet har noterat att Moderaterna ”agerat på ett ansvarsfullt och konstruktivt sätt” under krisen.

De sträcker nu ut handen till Ulf Kristersson (M) inför nästa fas i att rädda jobb och företag.

”Den uppgiften kräver samling här och nu, men den kräver också att den konstruktiva anda som nu finns i svensk politik består även efter pandemin.”

4 tim
Inrikesminister Mikael Damberg, statsminister Stefan Löfven och socialminister Lena Hallengren. TT
undefined

Remissinstanserna om nya lagen: ”Motiverat just nu”

Tolv remissinstanser hade ett dygn på sig att granska lagförslaget som ger regeringen möjlighet att vidta åtgärder utan ett beslut från riksdagen. Klockan 18.00 på söndagskvällen gick tiden ut. Flera av instanser menar att förslaget är motiverat under den rådande coronakrisen, skriver TT. Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) har dock vissa invändningar. Enligt förslaget ska regeringen kunna omfördela sjukvårdsmateriel och läkemedel mellan kommuner och regioner, något som organisationen invänder mot.

”SKR vill kraftfullt understryka att myndigheterna inte har kapacitet eller kompetens att hantera omflyttning av resurser mellan regioner och kommuner och att sådana åtgärder inte är ändamålsenliga för att säkerställa tillgång till läkemedel och utrustning”, skriver SKR i sitt remissvar.

Advokatsamfundet ingick inte i gruppen av remissinstanser men har ändå skrivit ett yttrande där organisationen riktar kritik mot den korta remisstiden.

”Remissinstanserna ges inte en reell möjlighet att överväga förslagen”, skriver Advokatsamfundet.

2 tim
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Smittans effekter
Tullinspektörer kontrollerar postförsändelser vid Arlanda flygplats.  Izabelle Nordfjell/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Smittans effekter

Falska läkemedel säljs på nätet under virusutbrottet

Att falska läkemedel mot coronaviruset säljs på nätet ligger i linje med hur den kriminella marknaden brukat att se ut. Det säger Susanne Lundin, som forskar om falsk medicin, till Sveriges Radio.

Detta efter att Interpol nyligen genomfört en räd i 90 länder mot kriminella som försöker tjäna pengar på pandemin.

– När det är brist på en vara, så brukar det väldigt snabbt dyka upp olika grå svarta marknader eller helt kriminella marknader som i det här fallet, säger hon.

27 min
Arkivbild.  Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Polisombud: Uppmaningen om hemjobb följs inte här

Polisanställda riktar kritik mot myndighetens högsta ledning då man menar att de inte följer Folkhälsomyndighetens rekommendation kring hemarbete, rapporterar Sveriges Radio.

Tillförordnade huvudskyddsombudet Robert Tkalcic menar att en stor del anställda skulle kunna jobba hemifrån, men att ledningens huvudbudskap är att alla som är friska ska arbeta på plats.

Ledningen menar att det är upp till enskilda chefer att bestämma, men enligt Tkalcic tillåter många inte hemarbete ändå.

5 tim
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Svenska vården
Illustrationsbild TT
Coronaviruset Svenska vården

Gamla respiratorer tas i bruk – nya går på export

Socialstyrelsen har nyligen skrivit avtal med svenska Getinge om en leverans på 200 respiratorer. Samtidigt är medicinteknikbolagets målsättning att tillverka 16 000 respiratorer i år, skriver Expressen. De flesta av dem kommer att exporteras och alltså inte tas i bruk av den svenska vården som istället börjar använda sig av gamla respiratorer som uppges komma från Socialstyrelsens gamla beredskapslager.

– Det har inte samma funktioner och prestanda som moderna respiratorer men bedöms vara tillräckligt bra för användning under rådande omständigheter, säger Björn Persson, verksamhetschef på Karolinska sukhuset, till Expressen.

2 tim
Arkivbild.  Tomas Oneborg/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Sjuksköterska: Lyssna på oss som jobbar i vården

Bristen på rätt skyddsutrustning forsätter att vara en fråga som oroar bland vårdpersonal runt om i landet. Det rapporterar SVT:s Agenda som talat med ambulanssjuksköterskan Jimmy Henriksson.

Han ställer sig kritisk till riktlinjer från Folkhälsomyndigheten och regionerna, som säger att man vid vissa undersökningar inte behöver bära munskydd om man samtidigt bär visir. Han tycker att beslutsfattarna behöver lyssna mer på de som jobbar i vården.

– Hjälp oss i detta. Det känns som ett risktagande man gör.

1 tim
Arkivbild.  Mikael Fritzon/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Förslag: Ny instans ska ge Sverige utrustning snabbt

Regeringen har tagit emot ett förslag från Arbetsmiljöverket om att upprätta ett snabbspår för godkännande av skyddsutrustning under coronapandemin, skriver Svenska Dagbladet.

Detta efter att Socialstyrelsen tvingats tacka nej till utrustning som inte är EU-certifierad. Enligt SvD är certifieringen tidsödande och Arbetsmiljöverket föreslår att man skapar en ny och tillfällig instans för kontroll.

EU har under utbrottet beslutat att man tillåter vissa undantag, därför skulle det nya snabbspåret vara möjligt.

3 tim
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Globala spridningen
Jair Bolsonaro. Andre Borges / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Globala spridningen

Lågt stöd för avgångskrav på Jair Bolsonaro

Brasiliens president Jair Bolsonaro vill inte vidta större åtgärder mot coronavirusets spridning i landet, samtidigt som oppositionen kräver hans avgång. Men de flesta brasilianare vill inte att han lämnar sin post. Detta enligt en opinionsundersökning som Reuters refererar till.

59 procent av respondenterna är emot Bolsonaros avgång medan 37 procent stöder det. Samtidigt visar en annan opinionsundersökning att Bolsonaros agerande i frågan om smittan av 39 procent bedöms som ”dålig” eller ”hemsk”, en ökning med sex procent den senaste månaden.

De som bedömer hans insatser i smittfrågan som ”bra” eller ”mycket bra” har sjunkit från 35 till 33 procent.

39 min
Bild från ligaspelet.  OSWALDO RIVAS / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Ligaspelet pågår – men all sorts närkontakt undviks

Samtidigt som merparten av världens fotbollsligor antingen pausats eller skjutits upp till följd av coronapandemin så rullar ligaspelet i Nicaragua på – men allt är ändå inte som vanligt.

Matcherna spelas helt utan publik och spelare berättar att man i den mån det är möjligt undviker dueller och all sorts kroppskontakt. Målvakten Carlos Mosquera i Deportivo Las Sabanas säger till Reuters att det är svårt att fokusera på spelet under pandemin.

– Man tänker alltid att motståndare kan vara smittade, säger han.

4 tim
Fängelse i Marocko. Mosa'ab Elshamy / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Marocko släpper 5 600 fångar för att stoppa smitta

Marockos kung Mohammed VI har i dag benådat över 5 600 fångar, som nu kommer att släppas fria från landets överfulla fängelser. Orsaken bakom beslutet är att minska spridningen av coronaviruset, skriver AFP.

Fångarna har valts efter ålder och hälsa, samt uppförande och tid i fängelse. Människorättsgrupper har uppmanat myndigheterna att befria politiska fångar, men det är oklart hur många av dem som nu har benådats.

4 tim
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Smittan i USA
Social distansering i Boston. Michael Dwyer / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Smittan i USA

Amerikaner uppmanas hålla sig hemma i veckan

Coronavirussmitthärdar som de amerikanska delstaterna New York och Louisiana, samt staden Detroit, kommer se en dramatisk ökning av dagliga dödsoffer den närmaste veckan. Det menar Deborah Birx, koordinator för Vita husets coronagrupp, enligt USA Today.

– Nu är det läge att inte ta sig till matbutiken eller apoteket, utan i stället göra allt som är möjligt för att skydda din familj och dina vänner, säger hon.

På en presskonferens i går varnade president Donald Trump för att den kommande veckan kommer bli den tuffaste för USA, med många dödsoffer.

3 tim
Sjukvårdare i New York. Mary Altaffer / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Hälsovårdschef varnar för den ”sorgligaste veckan”

Den kommande veckan kommer bli den svåraste och sorgligaste i många amerikaners liv på grund av coronavirusets stora spridning i USA. Det säger landets hälsovårdschef Jerome Adams, enligt AP.

– Det här kommer bli vårt Pearl Harbor, vårt 11 september – men det kommer ske i hela landet och jag vill att USA förstår det, säger han.

Folkhälsochefen Anthony Fauci menar att sannolikheten är stor att viruset kommer fortsätta plåga landet på ett eller annat sätt resten av året.

– De kommande veckorna kommer bli chockerande för några, säger han.

4 tim
Wyckoff Heights Medical Center, New York City. ANDREW KELLY / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Över 3 500 döda i New York – tusentals frivilliga stöttar upp vården efter nöd-sms

Minst 3 565 har dött i covid-19 i New York och delstaten har nu med över 113 000 fall nästan lika många konstaterade sjuka som hela Italien.

På lördagsmorgonen skickades ett nöd-sms till New York Citys samtliga 8,6 miljoner invånare där ännu mer medicinsk personal efterlystes.

– Till alla som inte redan deltar i den här kampen, vi behöver er, sa borgmästaren Bill de Blasio på lördagen.

Enligt myndigheterna har 85 000 människor anmält sitt intresse att hjälpa till efter meddelandet.

Idag 04:03
Läs mer om Coronaviruset