Nordeas vd Casper von Koskull. TT
Nordeas flytt

Nordea höll möte med svenska ägare om flytten

I tisdags höll Nordea ett möte med flera svenska minoritetsägare i banken, skriver SvD Näringsliv. Med på mötet var bland andra AMF, Swedbank Robur och AP-fonderna. Flera av deltagarna vädrade efter mötet skepsis till Nordeas flyttbeslut. En person med insyn säger till tidningen att de detaljer som presenterades inte var tillräckliga för att kunna avgöra om det är ett bra beslut eller inte att flytta huvudkontoret. En aktieägare konstaterar att lagar och förordningar när det gäller bolagsstyrning skiljer sig mellan länderna.
– Som aktieägare i Nordea måste man fundera över om värdet på ens investering kan bli lägre, säger personen.

Läs också

Toppnyheter

Valet 2018 Opinionsläget
Ulf Kristersson och Stefan Löfven. TT
Valet 2018 Opinionsläget

Fortsatt mörka siffror för Löfven och Kristersson

Såväl Moderaterna som Socialdemokraterna kämpar med vikande väljarstöd. Bilden bekräftas av en ny undersökning som Sifo gjort för Ekot. S backar för sjätte månaden i rad och landar på 24,9 procent, den lägsta siffran sedan februari 2016.
Moderaterna når 20,2 procent och är därmed bara 0,2 procent före Sverigedemokraterna.
Såväl S partisekreterare Lena Rådström Baastad som hennes moderata kollega Gunnar Strömmer förklarar de svaga siffrorna med det starka fokuset på migrationsfrågan hittills i valrörelsen.

2 min
Moderaternas partiledare Ulf Kristersson och partiets ekonomisk-politiska talesperson  Thomas Johansson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Opinionsläget

Ny mätning: M-ledaren toppar näringslivets förtroendelista

Moderaternas Ulf Kristersson är den partiledare som har överlägset högst förtroende bland företrädare i näringslivet. Hela 79 procent av de tillfrågade i DI-barometern uppger att de har stort eller mycket stort förtroende för honom – en uppgång med 4 procentenheter sedan i våras.
Även Annie Lööf (C) har höga förtroendesiffror: 48 procent har stort eller mycket stort förtroende för henne. Lägst förtroende har statsminister Stefan Löfven med endast 12 procent som uppger att de har stort eller mycket stort förtroende för honom.
Enligt DI återspeglar Kristerssons höga förtroende och Löfvens låga förtroende att näringslivet i stor utsträckning röstar borgerligt.

1 min
Kristdemokraternas ledare Ebba Busch Thor (KD) vid en pressträff före sitt tal under Politikerveckan på Spånga IP i Järva tidigare i juni. Claudio Bresciani/TT / TT NYHETSBYRÅN
Opinionsläget

Ny bottennotering för KD: Får 2,6 procents väljarstöd

Kristdemokraterna får 2,6 procents väljarstöd, sitt lägsta resultat hittills i den sammanvägning av flera stora opinionsmätningar som Sifo gör för Ekot.
– Alliansen har inte varit lika mycket sammansvetsad inför det här valet, det finns frågor där allianspartierna är väldigt oense, säger statsvetarprofessorn Henrik Ekengren Oscarsson.
Bättre går det för Vänsterpartiet som noterar sitt bästa resultat någonsin i mätningen, 9,5 procent. Sverigedemokraterna går fortsatt bra med ett väljarstöd på 20 procent, precis under Moderaterna som får 20,2 procent.

Idag 03:21
Läs mer om Opinionsläget
Fotbolls-VM Sveriges VM-resa
Truppen samlades framför medierna. JOEL MARKLUND / BILDBYR N
Fotbolls-VM Sveriges VM-resa

Landslagets gemensamma svar på hoten: Fuck rasism!

Mycket av efterspelet till gårdagens match mellan Sverige och Tyskland har handlat om de rasistiska påhoppen på Jimmy Durmaz som spridits på sociala medier. Inför dagens träning samlades därför landslaget och förbundskapten Janne Andersson framför närvarande journalister.
– Att bli kritiserad är något vi lever med, men att bli kallad blattejävel och självmordbombare och få mordhot mot mig och mina barn är helt oacceptabelt, sa Durmaz bland annat i ett kort uttalande, innan hela truppen gemensamt följde upp med att gemensamt utropa ”fuck rasism!”

35 min
Jimmy Durmaz.  PILAR OLIVARES / TT NYHETSBYRÅN
Fotbolls-VM Sveriges VM-resa

SvFF polisanmäler hoten mot Jimmy Durmaz

Svenska Fotbollförbundet polisanmäler hoten som riktats mot Jimmy Durmaz efter gårdagens match mot Tyskland. Det säger generalsekreteraren Håkan Sjöstrand till P4 Extra.
– Man måste kunna hantera en smärtsam förlust med nån slags värdighet och anständighet, vi tolererar inte det här, säger Sjöstrand som understryker att man nu ska fokusera på att kunna leverera på plan igen om några dagar.
Fotbollförbundet kommer att stå som anmälare.
– Jimmy ska få fokusera på det han är här för, att spela fotboll, säger han.

3 tim
Annie Lööf (C), Gustav Fridolin (MP), Jimmie Åkesson (SD) och Margot Wallström (S), Ulf Kristersson (M).  TT
Fotbolls-VM Sveriges VM-resa

Politiker upprörs: ”Hatarna skämmer ut Sverige”

Flera svenska politiker upprörs över de rasistiska påhopp som riktats mot Jimmy Durmaz efter gårdagens VM-match mot Tyskland.
”Nu behöver vi ta tillbaka Sverige från rasisterna och hatarna. Hatarna förpestar samhället och skämmer ut Sverige”, skriver Centerpartiets partiledare Annie Lööf på Instagram.
Moderaternas partiledare Ulf Kristersson skriver på Instagram att han blir både bedrövad och rasande av kommentarerna och utrikesminister Margot Wallström (S) skriver på Facebook att hon känner stor sorg och besvikelse. Socialminister Annika Strandhäll (S) skriver att även hon mötts av hot och hat då hon poserade med en svensk flagga på bild innan matchen och att hoten mot Durmaz kommer från samma håll.
”Jag kommer alltid att stå upp mot dessa krafter. Deras kvinnohat och rasism är ett gift som bryter sönder Sverige och gör oss svagare”, skriver hon.
Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson skriver att Durmaz inte hade sin bästa dag på jobbet i går: ”Det har inget att göra med i vilket land hans föräldrar är födda”.
Gustav Fridolin (MP) skriver att man både vinner och förlorar tillsammans, oavsett om man är ett fotbollslag eller ett land.
”Så. Nu går vi och vinner mot Mexiko. Och #stopparrasismen på vägen”.

3 tim
Läs mer om Sveriges VM-resa
Fotbolls-VM Grupp F
Fans tittar på Sveriges match mot Tyskland.  Jessica Gow/TT / TT NYHETSBYRÅN
Fotbolls-VM Grupp F

Färre SOS-larm när det är svensk match i fotbolls-VM

Antalet nödsamtal sjunker när Sveriges herrlandslag spelar VM. Så var det åtminstone på lördagen, då det märktes en tydlig nedgång i antalet 112-samtal under de två timmar matchen mot Tyskland pågick, rapporterar TT.
I stället för genomsnittliga 1 074 samtal ringdes 978 stycken – en minskning med nio procent.
Att färre ringer under stora matcher har flera orsaker. Dels väntar de som inte har ett akut ärende, dels stannar fler människor hemma vilket gör att färre är inblandade i, eller orsakar, olyckor.

2 tim
Oliver Bierhoff och Ulrich-Voigt/Janne Andersson efter matchen.  TT
Fotbolls-VM Grupp F

Efter storbråket: Nu ber tyska ledare om ursäkt

De tyska ledare vars beteende fick Janne Andersson att gå i taket efter matchen mellan Sverige och Tyskland har bett om ursäkt, rapporterar Aftonbladet.
Det var Hans Ulrich-Voigts och Oliver Bierhoffs agerande som gjorde Andersson ursinnig och fick honom att gestikulera upprört mot den tyska bänken.
– Jag har bett om ursäkt. Jag klappade bara mot den svenska bänken. Det var inte okej, säger Hans Ulrich-Voigt.
Tysklands förbundskapten Joachim Löw säger dock att han inte såg vad som hände, skriver Expressen.
– Vem gjorde gester? Jag? Gjorde jag någonting? Det var ingenting jag såg, säger han.

Idag 05:35
Läs mer om Grupp F
Fotbolls-VM Grupp G
Felipe Baloy  gjorde det historiska VM-målet för Panama MURAD SEZER / BILDBYR N
Fotbolls-VM Grupp G

Vild glädje i Panama efter historiska VM-målet

Glädjen visste inga gränser bland Panamas spelare och laget fans när Felipe Baloy gjorde mål mot England i 78:e minuten. Detta trots att laget redan låg under med 6–0 och att matchen sedan länge var avgjord. Målet var nämligen Panamas första någonsin i ett VM-slutspel.
Då spelade det mindre roll att matchen slutade 6–1 och att England tog sin största VM-seger någonsin. För Panama är chansen att gå vidare i mästerskapet nu också borta.

26 min
Harry Kane blev tremålsskytt mot Panama. MURAD SEZER / BILDBYR N
Fotbolls-VM Grupp G

England klart för åttondel efter överkörning

ENG–PAN | 6–1 England dominerade från start när laget ställdes mot Panama i jakten på en plats i åttondelsfinalen. Första målet kom redan efter åtta minuter genom John Stones. England öste på och hade redan i paus en 5–0-ledning.
Efter paus gjorde laget även 6–0 innan stort jubel utbröt då Felipe Baloy gjorde 6–1. Målet var nämligen Panamas första någonsin i ett VM-slutspel. Tre av de engelska målen gjordes av Harry Kane, som därmed leder VM:s skytteliga.

3 tim
Läs mer om Grupp G
Jabar Amin, arkivbild. Maja Suslin/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet i Turkiet

OSSE kritiserar Turkiet för att ha stoppat Jabar Amin

Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa, OSSE, kritiserar Turkiet för att ha stoppat MP-politikern Jabar Amin från att resa in i landet i torsdags. Det rapporterar nyhetsbyrån AP. Amin skulle ha observerat dagens president- och parlamentsval som en del av OSSE:s delegation.
Den svenske politikern stoppades på Atatürk-flygplatsen i Istanbul, fråntogs sitt pass och tvingades återvända till Sverige.
Turkiets president Recep Tayyip Erdogan är favorittippad i valet men pressas hårt. Enligt en del bedömare har oppositionen en reell chans att utmana om valet går till en andra omgång. Samtidigt är världens blickar riktade mot transparensen i valet, skriver AFP. De första resultaten väntas sent i kväll.

4 tim
President Erdogan tillsammans med sina barnbarn. UMIT BEKTAS / TT NYHETSBYRÅN
Valet i Turkiet

Erdogan har lagt sin röst – hävdar högt valdeltagande

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan har lagt sin röst i parlaments- och presidentvalet i Istanbul. Han sa att Turkiet upplever en ”demokratisk revolution”, skriver AP.
Enligt presidenten tyder mycket på att valdeltagandet är högt. Han hävdade att 50 procent redan hade röstat, men det saknas ännu sådana officiella valsiffror.
Totalt ska 56 miljoner väljare lägga sin röst och valet beskrivs som det viktigaste på många år.

3 tim
En kvinna står framför en valaffisch för det nationella oppositionspartiet ”Det goda partiet” (Iyi Party).  Emre Tazegul / TT / NTB Scanpix
Valet i Turkiet

Väljarna har blicken fäst på den turkiska ekonomin

När Turkiets väljare i dag går till valurnorna är det många som har blicken fäst vid landets ekonomi. Det kan i sin tur leda till att sittande president Recep Tayyip Erdogan tvingas bort från den post han innehaft i snart fyra år, rapporterar CNN.
Inflationen i landet har stigit till 12 procent de senaste åren, samtidigt som valutan har sjunkit till rekordlåga nivåer gentemot den amerikanska dollarn.
Erdogan har sagt att han vill ha ökad statlig kontroll över landets ekonomi, genom att bland annat flytta makten över styrräntan från centralbanken till regeringen. Det har fått utländska investerare att i allt högre grad dra öronen åt sig, enligt kanalen.
Liran har fallit med omkring 40 procent sedan den misslyckade statskuppen i juli 2016. I ett försök att motverka raset har landets centralbank höjt styrräntan till nära 18 procent.

4 tim
Läs mer om Valet i Turkiet
Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
Sommar i P1

”Viktig insats från Bianca Ingrosso om bulimi”

Bianca Ingrosso vänder ut och in på sig själv i sitt sommarprat, konstaterar Aftonbladets Kerstin Nilsson i sin recension av sändningen. Med talet om bulimi gör Ingrosso dessutom en viktig insats, skriver hon.
”När Bianca Ingrosso berättar om sjukdomen hon fortfarande lever med – och kämpar emot – brister nästan rösten.”
Expressens Maria Brander skriver att Ingrosso är uppriktig på samma sätt som ett barn är.
”Det finns ett driv i hennes röst som antyder att hon bara måste få berätta det här”, skriver hon om historierna om skilsmässokaos och vilda tonårsfester.
Nils Hansson skriver i DN om programformatet och att sommar kommit att kretsa mer kring svärta och dramatik än mys. Det har varit ett problem för många yngre sommarvärdar genom åren men är det inte för Ingrosso.
”Bianca Ingrosso har hjärtskärande många sår att redovisa”, skriver Hansson.

1 tim
Bianca Ingrosso Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio
Sommar i P1

Bianca Ingrosso om bråk och ångest: ”Allt blev svart”

Realityprofilen och influencern Bianca Ingrosso är dagens sommarvärd. Själv säger hon att programmet handlar om den svåra vägen fram till där hon befinner sig i dag.
Bland annat berättar hon självutlämnade om festerna, ätstörningarna och skilsmässan mellan föräldrarna Pernilla Wahlgren och Emilio Ingrosso.
– Varför kom ingen annan gråtandes till dagiset efter ett bråk hemma, säger hon i programmet att hon brukade undra.
Hon berättar också om en panikångestattack när kroppen sa ifrån.
– Allt blev bara svart.

Idag 07:15
Läs mer om Sommar i P1
Valet 2018 Valrörelsen
Illustrationsbild.  JON NAZCA / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Valrörelsen

Experter: Nu ökar risken för utländsk valpåverkan

Påverkansaktioner från främmande makt är ett av de största hoten inför valet i höst och ju närmare valet vi kommer desto större blir risken. Det säger Mikael Tofvesson, enhetschef på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB), till TT.
– Det är viktigt att inte släppa garden, säger han.
Att ryska nättroll opererar på forum som Flashback, Facebook och Twitter kan man vara säker på, enligt Mikael Tofvesson. Men hotet mot valrörelsen kommer inte bara utifrån, säger Björn Palmertz, senioranalytiker på Försvarshögskolan och expert på påverkansoperationer.
– Den största utmaningen på lång sikt är en normalisering av en populistisk argumentationsteknik som inte är baserad på verkligheten eller fakta, säger han.

4 tim
Isabella Lövin (MP) och Annie Lööf (C)  TT
Valet 2018 Valrörelsen

MP tappar kandidater – Centern lockar till sig namn

Samtidigt som Miljöpartiet tappar kandidater till andra partier lyckas man dåligt med att locka till sig partibytare från andra partier, rapporterar SVT Nyheter.
SVT har kartlagt de som kandiderat till riksdagen, lokala val och landstingsval i år och jämfört listorna med de som kandiderade 2014. Totalt har 1 115 kandidater bytt parti.
Miljöpartiet har tappat 85 kandidater, medan elva kandidater anslutit sig till partiet från ett annat parti. Centerpartiet har lyckats bäst med att locka över partibytare. Totalt har 128 kandidater anslutit sig till partiet från andra partier, medan man har tappat 53.
– Huvudförklaringen där är väl att Miljöpartiet haft stora interna problem som en konsekvens av alla kompromisser som har ingåtts i regeringen, säger Tommy Möller, professor i statsvetenskap.

5 tim
Illustrationsbilder.  TT
Valet 2018 Valrörelsen

Ledare: Svenskar är aldrig nöjda – trots fler jobb

Opinion Svenska folket verkar ha vant sig vid alla de framsteg som den rödgröna regeringen gjort, men blir aldrig nöjda, skriver Aftonbladet i en ledare.
Tidningen frågar sig om höjda bidrag och nya jobb inte spelar någon roll i det debattklimat av raseri som råder i sociala medier. Den citerar också Tage Erlander som kallade fenomenet för ”De stigande förväntningarnas missnöje”.
Arbetarbladet menar dock att missnöjet som nu leder till att människor röstar på Sverigedemokraterna har vuxit fram under årtionden av växande klyftor i Sverige. Tidningen skriver att ledande socialdemokrater gett nedsättande kommentarer om varför människor proteströstar. Däribland Stefan Löfvens planeringschef i statsrådsberedningen Wille Birksten, som skrev på Twitter att proteströster är ”ok för barn i trotsåldern, vuxna tar ansvar”.
”Den här typen av attityd till väljarna kommer knappast göra SD-rösterna färre. Snarare befäster det bilden av att det i Sverige finns en politisk elit som står i motpol till vanligt folk”, skriver tidningen.

Idag 06:42
Läs mer om Valrörelsen