Nu går klassiska chatt-appen ICQ i graven
ICQ var en mycket populär meddelande-app för datorer i mitten av 90-talet, när internetuppkoppling började leta sig ut i hushållen. Efter det har tjänsten levt vidare – bland annat som en mobilapp – om än mer eller mindre i anonymitet. Men nu läggs appen ned av den ryska ägaren Mail.ru Group. Det skriver Engadget.
ICQ:s popularitet dalade snabbt när alternativ som Yahoo Messenger och MSN Messenger dök upp i slutet av 90-talet , men under sin storhetstid hade appen 100 miljoner registrerade konton.
ICQ utvecklades ursprungligen av det israeliska företaget Mirabilis, köptes senare av AOL, och därefter av ryska Mail.ru Group.
Appen kommer att sluta fungera den 26 juni.
ICQ
Wikipedia (sv)
ICQ (på engelska homofon till I seek you, ”jag söker dig”) är ett program för att skicka direktmeddelanden (IM, Instant Messages) till internetanvändare som man har inlagda i en kontaktlista. Programmet byggdes av Arik Vardi, Yair Goldfinger, Sefi Vigiser och Amnon och deras företag Mirabilis. ICQ lanserades år 1996, 1998 köptes Mirabilis upp av America Online för 407 miljoner dollar och år 2010 av Mail.Ru Group. Själva protokollet ICQ använder sig av för att skicka meddelanden heter OSCAR.
Det finns idag många fler program för ICQ-nätverket än det som utvecklats av Mirabilis och AOL. Några exempel på alternativa klienter är Miranda IM, Pidgin, Adium och Licq.
Under en period i slutet av 1990-talet var ICQ ledande inom direktmeddelanden sett till antalet användare och 2001 nådde tjänsten sin topp med över 100 miljoner användare. Man passerades sedan av Microsofts Live Messenger innan den konkurrerades ut av Skype, och den öppna standarden XMPP/Jabber som tillåter chatt mellan olika chattnätverk och används av bland annat Google Talk och Facebook Chat (delvis). ICQ har fortsatt att vara stort i Ryssland och sedan 2010 har tjänsten ryska ägare. År 2014 var första året sedan det tidiga 00-talet som ICQ ökade i antalet användare, främst tack vare en ny smartphoneapp.
Användare av ICQ identifieras genom en sifferkod som tidigare kallades för UIN (Universal Internet Number) men som Mirabilis numera bara kallar för ICQ#.
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen