Hem
Arkivbild, Adam Ward (Michael Graczyk / TT / NTB Scanpix)

Nu ska Adam, 33 avrättas – trots psykisk sjukdom

På tisdagskvällen, amerikansk tid, ska 33-årige Adam Ward avrättas i delstaten Texas i USA, för att han för elva år sedan sköt ihjäl en obeväpnad man utanför sitt hem. Mannen jobbade som inspektör och tog foton av sopor. Ward menar att han i själva verket attackerades, och att han agerade i självförsvar.
Nu vädjar flera amerikanska advokater till USA:s högsta domstol om att stoppa den planerade avrättningen, rapporterar flera medier.
Enligt advokaterna lider Ward nämligen av vanföreställningar, paranoia och bipolär sjukdom och enligt ett beslut i högsta domstolen får personer som lider av mental funktionsnedsättning inte avrättas.

bakgrund
 
Dödsstraff i USA
Wikipedia (sv)
Dödsstraffet i USA har varit omdebatterat. Drygt 15 000 människor tros ha avrättats i USA sedan 1608, varav drygt 1 100 sedan dödsstraffet återinfördes 1976 efter nio års uppehåll. 1972, efter ett historiskt femårigt moratorium, konstaterade landets högsta domstol, att dödsstraffet inte var förenligt med den amerikanska konstitutionen, vilket i praktiken innebar att dödsstraff inte kunde utdömas som brottspåföljd. En viktig kritik var att det rådde godtycklighet i hur och när dödsstraff dömdes. Men 1976 hade flera delstater stramat upp reglerna för hur en rättegång som behandlade ett åtal som kunde leda till dödsstraff skulle genomföras. Högsta domstolen var nöjd med detta och sedan dess är dödsstraffet återinrättat som straffpåföljd för brott i USA. Det är sedan 1977 (då den sista avrättningen verkställdes i Frankrike) den enda stat i västvärlden att hålla fast vid dödsstraffet i praktiken, även om ytterligare ett fåtal demokratier (Japan, Indien, Taiwan, Botswana och Indonesien) regelbundet verkställer avrättningar. Ungefär en tredjedel av alla dödsdomar som utdelas i USA leder slutligen till avrättning. 18 av de 35 delstater som tillämpar dödsstraff (2009) har verkställt tio dödsdomar eller fler under de senaste trettio åren. Texas är klart den mest konsekventa tillämparen och har verkställt nästan hälften av alla avrättningar under denna period, samtliga genom giftinjektion, som delstaten som första jurisdiktion i världen antog i lagboken 1977 och i praktiken 1982. Den 2 december 2005 klockan 2.15 lokal tid avrättades den tusende fången sedan dödsstraffet återinfördes 1976. Det var Kenneth Lee Boyd i North Carolina som avrättades med en giftinjektion. Han dömdes mot sitt nekande för ett flertal mord 1988. Dödsstraff finns som laglig straffpåföljd i 33 av USA:s 50 delstater. Av dessa är det dock en minoritet som regelbundet använder dödsstraffet. Till de 33 räknas exempelvis Nebraska, vars högsta domstol ogiltigförklarat den enda avrättningsmetod som delstatens grundlag tillåter. Kalifornien, med ca 38 miljoner invånare, har genomfört sammanlagt tretton avrättningar sedan 1976 och i New York satt en ensam fånge i dödscell i över trettio år innan benådning formellt utverkades. Dödsstraffet är en extrem form av hot mot en enskild människas liv varför dödsstraffets allmänpreventiva effekter studerats av kriminologer, sociologer med flera. Resultaten har inte varit helt entydiga, men det mesta tyder på att denna yttersta form av bestraffning inte fungerar som avskräckning. Avskräckning fungerar endast i brottspreventivt syfte i de fall där gärningsmannen är kalkylerande och rationell, varför avskräckning inte fungerar på grova våldsbrottslingar. De flesta av de grövsta våldsbrotten begås av individer som är påverkade eller är under inverkan av starka känslor. Samtliga avrättningar har sedan tidigt 1960-tal gällt mord (dödsstraff för övriga civila brott, t.ex. våldtäkt, ogiltigförklarades 2008).
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen