Donald Trump Evan Vucci / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Trumps USA Trumps team

Ny bok: Trump hade en lista med fiender i Vita huset

USA:s president Donald Trump skapade en ”fiendelista” bestående av medlemmar i sin egen administration under den värsta turbulensen i Vita huset 2017. Det skriver Vita husets tidigare kommunikationsrådgivare Ciff Sims i en ny bok, enligt Axios.

I boken beskrivs hur Trump skapade två listor – en med personer han kunde lita på och en med personer han inte kunde lita på. Sims skriver också att Trump frågade honom om han visste vem som läckte till medierna.

”Ge mig deras namn”, ska presidenten ha sagt enligt det utkast som Axios publicerat av boken.

Toppnyheter

Arkivbilder på Missing People och Velmira. TT
Misstänkta mordet i Avesta

Ny sökinsats efter saknade Velmira har inletts i Avesta

Den största sökinsatsen hittills efter saknade Velmira inleddes i dag på strategiska platser i och omkring Avesta, skriver Aftonbladet. Polisen misstänker att Velmiras 45-årige man, som har gripits i Slovenien, har mördat henne.

– Han har uppenbarligen kört bilen från Avesta ner till Slovenien. Om mannen haft kroppen med sig kan han ha dumpat henne längs vägen, säger polisens presstalesperson Stefan Dangardt.

Under morgonen höll polisen en genomgång om sökinsatsen. Tio poliser, tio personer från hemvärnet, tjugo från Missing People och trettio från Resursgruppen Avesta Hedemora hjälper till i sökandet. Klockan 13.30 hade det inte gjorts något framsteg i sökandet, skriver Avesta Tidning.

39 min
Arkivbild på deltagare ur Missing People. Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Misstänkta mordet i Avesta

Handplockad grupp deltar i sökande – inga framsteg än

Vid 13.30-tiden hade inga framsteg gjorts i sökandet efter saknade Velmira, som befaras ha mördats, skriver Avesta Tidning. Totalt hjälper 20 personer från Missing People till i sökandet.

– Den här gången är det bara utbildad ledningspersonal. Det är en begränsad grupp som vi själva har handplockat, säger Per Folkesson, en av organisationens ledningspersoner i Avesta, till tidningen.

Anledningen är att det pågår en förundersökning om brott. Velmiras make greps vid en gränskontroll i Slovenien och är på sannolika skäl misstänkt för mord.

5 min
Läs mer om Misstänkta mordet i Avesta
Kerstin Joensson / TT NYHETSBYR≈N/ NTB Scanpix
Sveriges relation med Ungern

Ungern kallar upp svensk ambassadör efter tweet

Ungerns utrikesdepartement har kallat upp Sveriges ambassadör i landet efter att socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S) twittrat kritiskt om landets familjepolitik, skriver AFP med hänvisning till ungerska medier.

I ett tal sa premiärminister Viktor Orbán att ungerska kvinnor som föder fyra eller fler barn inte ska behöva betala inkomstskatt. Alternativet är ett bättre sätt att öka befolkningsmängden än att släppa in människor från muslimska länder, menade Orbán.

”Alarmerande”, kommenterade Strandhäll i ett inlägg i veckan. ”Politiken osar 30-tal och som högerpopulist behöver man skapa dimridåer för vad den här typen av politik gör med den självständighet kvinnor kämpat för.”

På en pressträff i går sa Ungerns utrikesminister Peter Szijjarto att Strandhälls kommentar är oacceptabel.

2 tim
Orbán under sitt tal.  Szilard Koszticsak / TT NYHETSBYRÅN
Sveriges relation med Ungern

Orbán: Kvinnor som föder många barn slipper skatten

Ungerska kvinnor med fyra eller fler barn kommer aldrig mer att behöva betala inkomstskatt, lovar landets president Viktor Orbán i sitt årliga tal till nationen. Det rapporterar The Guardian.

Syftet med förslaget är att öka landets befolkning och det är enligt Orbán en bättre lösning än att släppa in invandrare från muslimska länder.

– Det föds färre och färre barn i Europa. För väst har svaret på det varit invandring, sa han i talet.

– Vi ungrare har ett annat sätt att tänka. I stället för bara siffror vill vi ha ungerska barn. Invandring är för oss att kapitulera, fortsatte han.

10 feb
Läs mer om Sveriges relation med Ungern
Jonas Sjöstedt och Ana Süssner Rubin.  TT
EU-parlamentsvalet 2019

V splittrat när partiets linje i EU-frågan ska spikas

Det råder oenighet inom Vänsterpartiet om vilken inställning man ska ha till EU.

Partiet samlas i dag för EU-valskonferens i Norrköping där frågan kommer att debatteras. Partistyrelsen skriver i sitt förslag till EU-valplattform att man inte vill driva frågan om EU-utträde just nu men flera inom partiet är kritiska och vill att kravet på ett utträde ska finnas med i plattformen.

– Det finns så mycket som är fel med EU, och att då säga att vi ska göra EU till ett solidaritetsprojekt känns väldigt långt borta för mig, säger Ana Süssner Rubin som är ordförande för Vänsterpartiet i Skåne och står som nummer två på partiets EU-lista.

V-ledaren Jonas Sjöstedt vill pausa kravet på utträde och menar att väljare riskerar att tro att partiet inte är pådrivande inom frågor som rör klimatet eller löntagares rättigheter eftersom man hellre vill se att Sverige lämnar EU.

4 min
EU-parlamentsvalet 2019

Sjöstedt: ”Vi har alltid varit aktiva för att förändra”

Vänsterledaren Jonas Sjöstedt menar att det är viktigare att fokusera på klimathotet och kampen mot högerextremismen snarare än att driva frågan om ett EU-utträde.

– Vi har alltid varit aktiva för att förändra, vi får ett problem om väljarna tror att de röstar på någon som inte vill göra något, säger han i en intervju med TV4 Nyhetsmorgon.

Sverigedemokraterna har bytt fot och meddelat att man inte kommer driva frågan om ett EU-utträde. I intervjun säger Sjöstedt att han struntar i deras inställning och att Vänsterns roll blir att arbeta för att SD inte ska få någon makt.

Vänsterpartiet är splittrat i sin inställning till EU-frågan och flera distrikt vill att man tydligare ska adressera ett utträde i valplattformen.

Igår 08:53
Läs mer om EU-parlamentsvalet 2019
Jan Björklund och Cecilia Wikström på L:s partiråd.  Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
Jan Björklunds avgång

Analys: Fördel Kristersson i L:s partiledarprocess

Liberalernas vägval i partiledarfrågan blir viktig för flera partier, skriver SvD:s Göran Eriksson i en analys.

Han menar att de tre kandidater som hittills signalerat att de kan vara intresserade av partiledarposten i Liberalerna, Nyamko Sabuni, Mats Persson och Johan Pehrson, alla står för en annan linje gentemot SD än den som till slut fick Liberalerna att släppa fram Löfven som statsminister.

”Räknar man kandidater står det alltså 3–0 till Ulf Kristersson i Liberalernas partiledarprocess”, skriver han.

Aftonbladets Lena Mellin menar att Liberalernas interna strid har dragit ner humöret i partiet vilket kan få påverkan på EU-valet senare i vår.

”Men hur mycket han än sliter ser Jan Björklund ut att tvingas avsluta sin partiledarkarriär med ännu ett förlustval”, skriver hon.

1 tim
Erik Ullenhag, Jan Björklund och Nyamko Sabuni CHRISTINE OLSSON / TT / TT NYHETSBYRÅN
Jan Björklunds avgång

Splittring inom L när efterträdare ska utses

Partiledarvalet blir ett viktigt vägval för vilket ledarskap man vill ha inom Liberalerna, skriver Dagens Nyheter.

Nyamko Sabuni och Erik Ullenhag pekas ut som möjliga efterträdare till Jan Björklund, visar en kartläggning som tidningen gjort. Men kandidaterna symboliserar två vitt skilda linjer inom partiet. Sabuni ses som en politiker som vågar vara kontroversiell och har tidigare gett uttryck för att L bör kunna samarbeta med SD. Ullenhag beskrivs som socialliberal och har profilerat sig som en tydlig motståndare till partiet.

Varken Sabuni eller Ullenhag har velat ställa upp för en intervju, skriver DN.

L-politiker från hela landet samlas i helgen för partiråd där partiledarfrågan ska diskuteras.

3 tim
Läs mer om Jan Björklunds avgång
MARIO KNEISL / BILDBYR N
Alpina VM 2019

Just nu: Swenn-Larsson jagar första VM-medaljen

Anna Swenn-Larsson har aldrig tagit en individuell medalj på ett världsmästerskap – inför andra åket i Åre ligger svenskan tvåa, endast elva hundradelar bakom ledande Wendy Holdener. Guldfavoriten Mikaela Shiffrin ska dock inte räknas bort. Amerikanskan är endast 15 hundradelar från täten.

Frida Hansdotter, som har tagit VM-medalj under de tre senaste mästerskapen, hade flera stora missar under sitt andra åk.

Svenska Charlotta Säfvenberg fick till ett stabilt andra slalomåk och kom i mål på tiden 2.02,19.

Tävlingen pågår och sänds i SVT.

1 tim
Sveriges Anna Swenn-Larsson mot Kanada i heat 7 under tisdagens lagtävling vid alpina VM i Åre 2019. Pontus Lundahl/TT / TT NYHETSBYRÅN
Alpina VM 2019

Swenn-Larsson tvåa – guldläge inför andra åket

Anna Swenn-Larsson fick till ett toppenåk i damernas slalom och har ett utmärkt medaljläge inför andra åket – endast 11 hundradelar bakom ledande Wendy Holdener.

– Det var superbra, jag är jättenöjd med mitt åk, säger Swenn Larsson till Sportbladet.

Guldfavoriten Mikaela Shiffrin, som blev krasslig under gårdagen, fick också till ett bra åk och är femton hundradelar bakom Holdener på en tredjeplats.

Frida Hansdotter tappade lite i slutet av åket och är 56 hundradelar efter täten och ligger just nu på en sjätteplats.

Svenskan Charlotta Säfvenberg är också med till andra åket – men Ylva Stålnacke körde ur.

4 tim
Läs mer om Alpina VM 2019

Lokala nyheter

Välj mellan Stockholm, Göteborg och Malmö/Lund
Soldater i Nigeria patrullerar inför valet. CRISTINA ALDEHUELA / AFP
Valet i Nigeria

Nigerias president vädjar till lugn efter uppskjutet val

Nigerias president Muhammadu Buhari vädjar till befolkningen om lugn efter att valkommissionen meddelat att president- och parlamentsvalet skjuts upp en vecka, skriver Reuters.

Det var först natten till i dag som beskedet kom och många väljare hann inte få veta något innan de på morgonen kom fram till de stängda vallokalerna.

Rivalen Atiku Abubakar säger till reportrar att han är chockad över att valet skjuts upp men uppmanar sina anhängare att ha tålamod och gå och rösta.

3 tim
En kvinna inspekterar innehållet i en låda med utrustning som skulle ha använts vid valet. LUIS TATO / AFP
Valet i Nigeria

Sociala medier fylls av besvikelse: #ThisIsNigeria

Besviken stämning råder i Nigeria efter att president- och parlamentsvalet skjutits upp till den 23 februari, skriver AFP. Många väljare hade inte hunnit få informationen förrän de kom till de stängda vallokalerna på lördagsmorgonen.

– Varför meddelade de inte förseningen tidigare? Varför göra det mitt i natten? undrar Chidi Nwakuna, en affärsman som dykt upp tidigt för att lägga sin röst i staden Port Harcourt i södra Nigeria.

Den nigerianska tidningen Premium Times skriver att många invånare använt sociala medier för att kritisera valkommissionen för dess beslut. Hashtagen #ThisIsNigeria används av invånarna för att uttrycka missnöje.

Många kritiserar valkommissionen och skriver att president Muhammadu Buhari insett att han kommer att förlora och agerar desperat.

5 tim
Journalister utanför Nigerias valkommission i väntan på beskedet. KOLA SULAIMON / AFP
Valet i Nigeria

Valet i Nigeria skjuts upp – oppositionen är kritisk

Presidentvalet i Nigeria skjuts upp en vecka och ska hållas den 23 februari. Beskedet från landets valkommission kom bara timmar innan vallokalerna skulle öppna på lördagsmorgonen. Orsaken uppges vara logistiska problem, skriver AFP.

Beslutet kritiseras av ordföranden för det största oppositionspartiet som menar att president Muhammadu Buhari försöker klamra sig fast vid makten, skriver The Guardian.

Valet ses som en folkomröstning om Buharis första mandatperiod, som präglats av en svag ekonomi och oförmåga att komma till rätta med korruption och säkerhet i landet.

Idag 04:16
Läs mer om Valet i Nigeria