En cell på häktet i Huddinge i Stockholm ett av Kriminalvårdens säkerhetshäkten. Claudio Bresciani/TT / TT NYHETSBYRÅN
Svenska brottsbekämpningen

Ny metod ger färre självmord på anstalter

Sedan november 2016 har det inte skett ett enda självmord på svenska anstalter, rapporterar Sveriges Radio. Skälet är att Kriminalvården har börjat med att utreda den mentala hälsan hos alla som ska avtjäna ett straff.

– Vi fångar upp dem redan när de kommer och ställer ett antal frågor kring mående och historia, om man försökt ta självmord innan. Och utfallet kan göra att man sätts under tillsyn eller får träffa en psykiatriker, säger Jörgen From Nordin, enhetschef på Kriminalvårdens säkerhetsavdelning till SR.

I svenska häkten begick däremot två personer självmord förra året.

Toppnyheter

Coronaviruset Globala spridningen
Sju månader gamla Issa Ibrahim Nasser undersöks på en klinik i Deir Al-Hassi i Jemen. Han väger bara tre kilo. Issa Al-Rajhi / TT NYHETSBYRÅN
undefined

122 miljoner riskerar att nå svältgräns i virusets skugga

Hjälporganisationen Oxfam varnar i en ny rapport för att 12 000 människor per dag kan dö av hunger som en följd av coronavirusets effekter på samhället. Fler riskerar att dö av svält än av själva viruset, skriver de i rapporten ”The hunger virus”.

Hundratals miljoner människor har förlorat sin inkomst när samhällen stänger ner vilket innebär att ytterligare 122 miljoner människor kan hamna på svältgränsen i år. Det skulle innebära att totala antalet gick från 149 miljoner förra året till över 270 miljoner i år.

”Covid-19 är droppen för miljoner människor som redan kämpar med effekterna av konflikt, klimatförändringar, ojämlikhet och ett icke-fungerande livsmedelssystem som lett till att miljontals arbetare och producenter lever i fattigdom”, skriver Chema Vera, Oxfams internationella vd, i ett pressmeddelande.

3 tim
Läs mer om Coronaviruset