Norwegian

Ny rapport: Här är grönaste flygbolaget över Atlanten

Norwegian är det flygbolag med lägst bränsleförbrukning per passagerare bland alla flygbolag som flyger mellan Europa och USA. Det visar siffror från den oberoende amerikanska organisationen ICCT*. ICCT har analyserat bränsleförbrukningen på de tjugo största flygbolagen som flyger mellan Europa och USA. Resultaten visar att Norwegian har en bränsleförbrukning på 44 passagerarkilometer per liter, vilket är 33 procent mer bränsleeffektivt än branschgenomsnittet.

– Under de senaste åren har flera lågprisbolag med moderna flottor lanserat transatlantiska linjer men Norwegian är fortfarande det mest bränsleeffektiva flygbolaget, säger Brandon Graver, ansvarig för ICCT-rapporten.

”Hoppas de gör medvetna val”

Norwegian flyger med fulla plan och passagerarna kan flyga direkt till flera städer i USA för att undvika mellanlandningar.

– Jag tror att passagerarna är väldigt miljömedvetna och medvetna generellt sett i dag. Och jag hoppas att man gör ett medvetet val och flyger med Norwegian på grund av våra bränsleeffektiva flygplan, säger Michael Forvass, kapten på Norwegian.

*OM ICCT:
ICCT är en miljöorganisation som bedriver vetenskapliga analyser och rapporter av miljöpåverkan i olika branscher.

Detta är en annons från vår partner, den är inte skriven av journalisterna på Omnis redaktion. Innehållet behöver inte nödvändigtvis reflektera Omniredaktionens åsikter.

Dela

Öppna i ny flik

Relaterade ämnen

Norwegian Partner

Toppnyheter

Pheu Thais premiärministerkandidat Sudarat Keyuraphan.  SOE ZEYA TUN / TT NYHETSBYRÅN
Valet i Thailand

Oppositionen ser ut att få flest platser i underhuset

Vallokalerna har nu stängt i Thailand och enligt en första vallokalsundersökning ser den tidigare premiärministern Thaksin Shinawatras parti Pheu Thai ut att säkra flest platser i underhuset. Det skriver Reuters.

Enligt vallokalsundersökningen får partiet 163 platser i representanthuset, medan militärens parti får näst flest, med 96 platser. Men även om resultatet stämmer räcker inte rösterna för att Pheu Thai ska kunna bilda en majoritetsregering, eftersom lagar stiftade av militärjuntan ger militären en fördel.

Militären är enligt en grundlagsändring från 2014 garanterad samtliga 250 mandat i senaten.

32 min
En kvinna röstar i Bangkok.  LILLIAN SUWANRUMPHA / AFP
Valet i Thailand

Entusiasm bland unga: ”Vill verkligen ha en förändring”

Det har rått stor entusiasm bland unga väljare som fått rösta för första gången i Thailand i dag, skriver Bangkok Post.

Enligt valkommissionen väntas valdeltagandet hamna på minst 80 procent, vilket i så fall är högre än vid valet 2011, då runt 75 procent av de röstberättigade deltog. Av de runt 51 miljoner som tillåts rösta i valet är 7 miljoner förstagångsröstare.

– Jag vill verkligen ha en förändring i landet. Jag vill inte att samma personer ska styra landet längre, säger den 19-åriga studenten Pethrada Intanin till Sveriges Radios Ekot.

2 tim
En kvinna röstar i Bangkok.  Gemunu Amarasinghe / TT NYHETSBYRÅN
Valet i Thailand

Röstandet i gång i första valet i Thailand på åtta år

Vallokalerna i Thailand har nu öppnat, rapporterar flera medier. Men det är helt olika spelregler för regeringssidan och oppositionen när det första parlamentsvalet på åtta år inleds.

Militären är enligt en grundlagsändring från 2014 garanterad samtliga 250 mandat i senaten. I parlamentets underhus, representanthuset, står 500 mandat på spel. Men juntans stödpartier behöver bara få 126 av dessa för att dess ledare, premiärminister Prayut Chan-o-cha, ska få bilda regering, skriver TT.

Oppositionen, med den tidigare ministern Sudarat Keyuraphan i spetsen, måste däremot vinna 376 mandat i underhuset för att kunna knipa premiärministerposten.

Chatchart Sittiphan, som kandiderar som premiärminister för partiet Pheu Thai, röstade under morgonen vid en skola i distriktet Watthana.

– Jag är inte uppspelt. Det som sker sker. Allt är redan förutbestämt, säger han till Bangkok Post.

6 tim
Läs mer om Valet i Thailand
Norska kryssningsfartyget i sjönöd

Dramatisk natt – fartyget var nära att gå på grund

Det har varit en dramatisk natt för passagerarna ombord på kryssningsfartyget Viking Sky utanför Norges kust. I videoklipp som sprids på Twitter kan man se hur bord och stolar far fram över golvet när kryssningsfartyget kränger i de hårda vindarna.

Under lördagen, när inga av Viking Skys motorer fungerade, ska fartyget ha varit 100 meter från att gå på grund, uppger lotsar i Møre och Trøndelag, enligt TT. Besättningen kämpade i mer än en halvtimme med att förankra fartyget, och när de till slut lyckades var de farligt nära land.

– De var väldigt nära grundstötning. Det var nog ingen rolig upplevelse att vara ombord på fartyget då, säger Emil Heggelund, driftsansvarlig för lotsarna, till Bergens Tidene.

Det blåser fortsatt kuling på platsen, men läget ombord har förbättrats något i och med att tre av motorerna nu åter är i drift. Evakueringen har pågått hela natten och beräknas fortsätta i många timmar till.

5 tim
Fartyget Viking Sky Svein Ove Ekornesvåg / TT NYHETSBYRÅN
Norska kryssningsfartyget i sjönöd

Evakuerad: ”Aldrig upplevt något så skrämmande”

Evakueringen av det norska fartyget Viking Sky väntas pågå hela natten. Helikoptrar evakuerar passagerarna en efter en och fortfarande väntar cirka 1 200 personer på att få lämna kryssningsbåten.

Janet Jacob är en av de passagerare som har evakuerats och säger att hon bad för alla ombord på båten.

– Jag blev rädd. Jag har aldrig upplevt något så skrämmande, säger hon till NRK.

Runt 130 av 1 300 personer har evakuerats hittills.

Igår 22:14
Läs mer om Norska kryssningsfartyget i sjönöd
Helg Långläsning
Jehovas vittnens högkvarter i Brooklyn, New York.  Seth Wenig / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Helg Långläsning

Hemlig databas avslöjar övergrepp inom ​Jehovas

Sexuella övergrepp inom den katolska kyrkan har fått stor uppmärksamhet de senaste åren, men vittnesmål om liknande händelser inom Jehovas vittnen har inte fått lika stor spridning.

Det kan dock ändras nu, skriver The Atlantic i ett långt reportage där de följt det tidigare vittnet Mark O’Donnell. Efter att ha lämnat samfundet 2013 har O’Donnell jobbat med att läcka dokument om övergrepp som tidigare hållits hemliga av samfundets ledning.

Under mer än 20 år ska Jehovas vittnen ha samlat in rapporter om övergreppsanklagelser utan att låta polisen utreda anklagelserna. Bland annat ska en mamma ha berättat om hur hon och dottern kallades in för att be tillsammans med den 11-åriga dotterns styvfar, efter att de rapporterat till Jehovas vittnen om att styvpappan förgripit sig på dottern.

Läs hela reportaget via länken nedan.

6 min
Arkivbild. Sigurdsøn, Bjørn / TT NYHETSBYRÅN
Helg Långläsning

Hennes son dog – kallas hora av vaccinmotståndare

Bara dagar efter att hennes fyraårige son dog gick mamman in på sin Facebooksida för att mötas av kommentarerna att hon hade dödat sin son. I ett stort CNN-reportage berättar flera mammor om hur de har utsatts för hat och hot från vaccinmotståndare efter att deras barn har dött.

En mamma berättar hur hon blev kallad ”hora” och ”lögnare” när hon berättade att hon förlorat sin femårige son i influensa i ett inlägg i en grupp på Facebook.

Jill Promoli är en av mammorna. Hon tror att vaccinmotståndarna försöker att tysta henne från att berätta om händelsen eftersom det är ett starkt argument för att vaccinera sina barn.

Läs hela reportaget via länken nedan.

4 tim
Christoph Schmidt / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Helg Långläsning

Så avslöjades biljättarnas utsläppsfusk av en slump

Under en rutinkontroll av två dieseldrivna Volkswagenbilar 2013 upptäckte John German vid det amerikanska miljöinstitutet ICCT att något inte stämde. Bilarna släppte ut betydligt mer kväveoxid än de borde. Utsläppen var så mycket högre, uppemot 20 gånger, att det inte kunde röra sig om ett misstag – German och hans kollegor förstod att det handlade om fusk.

The Guardian berättar i ett längre reportage historien om det som skulle komma att bli en av de värsta miljöskandalerna genom tiderna och involvera flera av världens största biltillverkare.

– Det var så systematiskt och så spritt. Volkswagen visade sig inte ens tillhöra den värsta halvan. Med några få undantag gjorde alla det här, säger John German.

Läs hela reportaget via länken nedan.

4 tim
Läs mer om Helg
Brexit Storbritanniens framtid
Philip Hammond/Theresa May  TT
Brexit Storbritanniens framtid

Finansministern kritisk mot kuppmakarna: ”Själviskt”

Storbritanniens finansminister Philip Hammond försvarar premiärminister Theresa May efter uppgifter om att flera ministrar planerar en kupp för att avsätta henne.

I en intervju med Sky News säger Hammond att Mays föreslagna brexitavtal är en ”förnuftig väg framåt” och att det inte löser några problem att byta ut premiärministern.

– Att nu prata om spelarna på spelplanen är rent ut sagt själviskt, säger Hammond och tillägger:

– Det här handlar inte om premiärministern eller någon annan individ, det handlar om vårt lands framtid.

Enligt tidningen The Sunday Times politikredaktör vill elva ministrar att May ska avgå och planerar att ställa henne mot väggen på måndag.

2 tim
Kamran Jebreili / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Brexit Storbritanniens framtid

Richard Branson kräver ny omröstning: ”Katastrof”

Storbritannien står på gränsen till en fullskalig katastrof, skriver sir Richard Branson i ett blogginlägg på Virgins hemsida, enligt BBC

Branson anser också att Theresa May inte längre jobbar för nationens intresse utan att hon nu sätter sitt parti framför landet.

Nu vill han att britterna ska få en ny folkomröstning för att avgöra om landet ska lämna EU eller inte.

– Närmare tre år efter folkomröstningen säger bevisen nu att få, om ens något, om de ursprungliga antagandena om att lämna EU var korrekta, skriver Branson.

1 tim
Theresa May. Matt Dunham / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Brexit Storbritanniens framtid

Minister: ”Hon kommer att vara borta inom tio dagar”

En regelrätt kupp är på gång för att avsätta Theresa May, rapporterar Reuters och hänvisar till Tim Shipman, politikredaktör på The Sunday Times.

Han skriver på Twitter att elva ministrar vill att Theresa May ska avgå och att de tänker ställa henne mot väggen på måndag.

– Slutet är nära. Hon kommer att vara borta inom tio dagar, säger en icke namngiven minister enligt Shipman.

Igår 21:56
Läs mer om Brexit
Emil Forsberg.  JOEL MARKLUND / BILDBYR N
Fotbolls-EM 2020

Landslaget bekräftar: Emil Forsberg lämnar truppen

Landslaget bekräftar nu att Emil Forsberg kommer att lämna landslagstruppen inför matchen mot Norge.

I ett pressmeddelande skriver laget att Forsberg i går fick en känning av en gammal skada. Han ska ha bestämt sig för att återvända till Leipzig efter en dialog med landslagsledningen och det medicinska teamet.

– Det är såklart väldigt tråkigt att Emil måste lämna. Men dessvärre inte helt oväntat utifrån att han nyligen är tillbaka efter långtidsskada, säger förbundskapten Janne Andersson.

Aftonbladet rapporterade i går att Forsberg bestämt sig för att lämna truppen i ”vredesmod” eftersom han var missnöjd med att han bytts ut i den 68:e minuten.

1 tim
Emil Forsberg byttes ut mot Rumänien. SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN
Fotbolls-EM 2020

Uppgifter: Forsberg lämnar truppen ”i vredesmod”

Sveriges mittfältare Emil Forsberg var uppenbart missnöjd när han byttes ut efter en timmes spel i EM-kvalet mot Rumänien. Efter matchen vägrade han att prata med medier. Nu uppger källor för Sportbladet att Forsberg helt lämnat den svenska landslagstruppen ”i vredesmod”.

Han ska också ha meddelat förbundskapten Janne Andersson sitt beslut.

Efter matchen sa Andersson att bytet på Forsberg var planerat.

– Jag hade räknat med en timme för Emil Forsberg, han har spelat max en timme de senaste sex månaderna. Jag hade inte en tanke på att han skulle orka, sa Andersson.

Landslaget har inte kommenterat Sportbladets uppgifter.

Igår 23:36
Viktor Claesson och Marcus Berg. MATHILDA AHLBERG / BILDBYRÅN
Fotbolls-EM 2020

Krönikor: Marcus Berg har blivit en hackkyckling

En ny epok i svensk landslagsfotboll är på väg, skriver Expressens Noa Bachner efter 2–1-segern mot Rumänien. Robin Quaison fick chansen från start och gjorde mål, och Alexander Isak byttes in och var nära att göra det.

Desto dystrare ser det ut för Marcus Berg som hade problem med både bolltouch och målskytte i matchen. Bachner skriver att Berg har blivit en hackkyckling och tycker kritiken i viss mån är orättvis.

”Spelare som närmar sig landslagspension ska enligt sed liknas vid gammal mat och till varje pris hållas ansvariga för sina egna och de kollektiva brister som syns där ute.”

Sportbladets Erik Niva tycker att matchen är ett tecken på att Janne Andersson börjar fasa ut flera spelare som varit ryggraden i hans defensiva taktik, och att han kan utveckla herrlandslagets spel.

”Strukturen sitter, ramen håller. Det går att fylla den med en annan sorts färg, och få ihop till en blågul segertavla ändå.”

Igår 19:37
Läs mer om Fotbolls-EM 2020
Josefin Nilsson som ung. Arkivbild. Anders Wiklund/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Josefin Nilsson 1969–2016

Många starka känslor om Josefin Nilssons liv

Den nya dokumentärfilmen om sångaren och skådespelaren Josefin Nilssons liv ”Älska mig för den jag är” har väckt starka reaktioner i sociala medier sedan den släpptes i fredags.

Under bland annat hashtaggen #brinnerförjosefin reagerar människor på det som framkommit i filmen, att Nilsson under sent 1990-tal misshandlades svårt av sin dåvarande pojkvän, skriver TT.

Under gårdagskvällen hedrades hon även med en ljusmanifestation i Stockholm, skriver Dagens Nyheter.

Den svenska stjärnan avled efter en tids sjukdom 2016, bara 46 år gammal. I fredags när filmen släpptes skulle hon ha fyllt 50 år.

2 tim
Josefin Nilsson. Arkivbild. Jessica Gow / TT / TT NYHETSBYRÅN
Josefin Nilsson 1969–2016

Nilssons syster: Hon tog med oss alla i vinden

Ainbusk-sångerskan Josefin Nilsson, kanske mest känd för sin roll som Eva i filmen ”Eva & Adam”, skulle ha fyllt femtio i år. Snart tre år efter hennes bortgång släpps dokumentären ”Älska mig för den jag är” på SVT-Play.

I en intervju med SVT:s Morgonstudion berättar hennes syster om stjärnans liv.

– För oss var hon den som gjorde målet i matchen. Hon kunde improvisera på scenen och hade en enorm lust att sjunga och hon tog med oss alla i den vinden, säger Marie Nilsson Lind, som också var medlem i Ainbusk.

Systern berättar också om tiden då Josefin levde i en relation där hon blev misshandlad.

– Det skadade hennes själ och hennes livslust, säger Nilsson Lind.

22 mar
Läs mer om Josefin Nilsson 1969–2016

Lokala nyheter

Välj mellan Stockholm, Göteborg och Malmö/Lund
Damon Severson från New Jersey Devils och Oliver Ekman-Larsson.  BRUCE BENNETT / GETTY IMAGES NORTH AMERICA
NHL 18/19

Ekman-Larsson säkrade viktig poäng för Coyotes

Arizona Coyotes förlorade med 2–1 mot New Jersey efter straffar. Men målet, som gjordes av Oliver Ekman-Larsson, gav laget en viktig poäng och det betyder att de fortfarande har chansen att ta sig till Stanley Cup-slutspelet, skriver Sportbladet.

Laget har spenderat många år i botten av tabellen och Ekman-Larsson säger att den senaste säsongen har varit mycket roligare än de föregående åren.

– Skillnaden är enorm. Det märks på hela laget och hela organisationen, säger han.

På söndag spelar Arizona mot Long Island och efter det väntar tre matcher mot Chicago, Colorado och Minnesota, som kan avgöra vilka lag som går till slutspelet.

1 tim
Chicago Blackhawks Brandon Saad sträcker sig efter pucken med Colorado Avalanches Samuel Girard i bakgrunden.  Ron Chenoy / TT NYHETSBYRÅN
NHL 18/19

Kamp om slutspelsplatser hårdnar: ”En besvikelse”

Kampen om platserna i Stanley Cup-slutspelet tätnade i natt när Colorado klättrade upp ett steg i tabellen, medan Dallas halkade närmare strecket, skriver TT.

Med sin fjärde raka seger tog sig Colorado upp på den viktiga åttonde positionen, som ger den sista wild card-platsen.

4–2 mot Chicago räckte för att gå förbi ett Minnesota som föll med hela 5–1 borta mot Carolina. Lucas Wallmark var en av Carolinaspelarna som förstörde Minnesotas dag. 23-åringen satte 4–1 med elva minuter kvar att spela.

Dallas hade inför lördagens matcher chansen att rycka ifrån slutspelskampen och sätta sig själva i en mer bekväm position inför slutspurten. Men hemma mot Pittsburgh blev det förlust med 2–3. Trion som jagar Dallas är Colorado, Arizona och Minnesota.

– Det är definitivt en besvikelse, men jag känner att vi fortfarande har bra självförtroende i laget, sa Dallas svenske back John Klingberg efter matchen.

3 tim
Läs mer om NHL 18/19