Arkivbild. JESSICA GOW / TT / TT NYHETSBYRÅN
Klimatförändringarna

Ny rapport: Utsläppen av koldioxid i världen ökar

För andra året i rad ökar utsläppen av koldioxid i världen, enligt en ny rapport från Global Carbon Project.

Under 2018 har utsläppen ökat med uppskattningsvis 2,7 procent, vilket är en ny rekordnivå. För att nå FN-målet om högst en och en halv grads uppvärmning skulle världens utsläpp behöva minska med 6-7 procent per år.

Rapporten kommer mitt under det stora klimatmötet som just nu hålls i den polska staden Katowice.

Toppnyheter

Brexit Förhandlingarna
Frank Augstein / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Brexit Förhandlingarna

May inför omröstningen: Ställer inte upp för nyval

Premiärminister Theresa Mays framtid inom Torypartiet står på spel under kvällens misstroendeomröstning. Just nu försöker hon övertyga sina partikamrater att ge henne fortsatt förtroende i ett tal bakom stängda dörrar, rapporterar brittiska medier.

Under mötet har framkommit att hon inte tänker ställa upp för nyval till posten som premiärminister 2022, enligt deltagare på mötet.

– Hon sa att hon inser att många inte är bekväma med att låta henne leda oss genom nästa val, säger en partiets vice ordförande James Cleverly till Sky.

– Hon var mycket tydlig om att det här vore ett mycket dåligt tillfälle att byta partiledare.

Sky News bevakar utvecklingen utanför sammanträdeslokalen i London. Inifrån kan man höra Toryledamöter väsnas genom att banka på borden. Flera personer har lämnat mötet i förtid, däribland den avhoppade brexitministern David Davis.

Än så länge tyder det mesta på att Theresa May kommer att vinna dagens omröstning.

1 tim
Matt Dunham / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Brexit Förhandlingarna

Majoritet av Torypolitiker ger May offentligt stöd

Allt fler parlamentsledamöter från det konservativa Torypartiet i Storbritannien väljer att visa offentligt stöd för premiärminister Theresa May. Det skriver Reuters inför kvällens omröstning där hon riskerar att tvingas bort från sin post som partiledareledare.

För att få sitta kvar behöver May få en majoritet av parlamentets 315 toryledamöter bakom sig i omröstningen. Hittills har minst 185 av dem indikerat att de tänker rösta för att låta Theresa May fortsätta.

Vad parlamentarikerna säger offentligt kan man dock behöva ta med en nypa salt. Röstningen är anonym och flera ledamöter som offentligt stödjer May har i slutna sällskap sagt att de tänker rösta emot henne.

2 tim
Läs mer om Brexit
Trumps USA Rysslandsutredningen
Michael Cohen och hans familj anländer till domstolen Craig Ruttle / TT NYHETSBYRÅN
Trumps USA Rysslandsutredningen

Trumps ex-advokat Michael Cohen får tre års fängelse

Donald Trumps tidigare advokat Michael Cohen döms till tre års fängelse, skriver amerikanska medier.

– Mr Cohen har erkänt sig skyldig till ett riktigt smörgåsbord av bedrägliga handlingar, säger domaren William Pauley, enligt CNN.

Cohen har erkänt att han betalat ut pengar till två kvinnor för att undvika en sexskandal inför presidentvalet 2016 och att han ljugit för kongressen om planer på att bygga ett Trump Tower i Moskva.

– Det var mitt uppdrag att dölja hans (Donald Trumps) smutsiga affärer, sa advokaten i samband med att han bad domaren om ett förmildrat straff.

Michael Cohen har samarbetat med Rysslandsutredaren Robert Mueller med hopp om att undvika fängelse. Åklagarna ansåg dock att samarbetet inte varit så omfattande att han kunde slippa fängelsestraff, utan yrkade på fyra års fängelse.

2 tim
Manuel Balce Ceneta / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Trumps USA Rysslandsutredningen

Advokater: FBI lurade Michael Flynn att ljuga

Michael Flynns advokater bad en federal domare att den tidigare säkerhetsrådgivaren ska slippa fängelsetid sent på tisdagen. Anledningen uppges vara att FBI-agenter som intervjuade honom förra året fick honom till att ljuga, skriver New York Times.

”Hans samarbete var inte ett försök att dölja delar eller försena utredningen” skriver advokaterna i ett uttalande, utan att närmare förklara på vilket sätt Flynn ska ha blivit vilseledd av FBI.

Flynn, som tidigare erkänt att han bland annat ljugit om sina kontakter med den ryske ambassadören Sergej Kisljak, är medveten om att han handlat fel, menar hans advokater. De hävdar dock att straffen måste stå i proportion till att Flynn aldrig informerades av FBI-agenterna om konsekvenserna av falska vittnesmål.

Idag 05:22
Läs mer om Trumps USA
Valet 2018 Röster om regeringsfrågan
Anders Wiklund/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Röster om regeringsfrågan

”En dag Löfven vill glömma så fort som möjligt”

Expressens politiske kommentator K-G Bergström konstaterar att Sverige nästa år styrs med en borgerlig budget oavsett hur nästa regering ser ut. Han tror inte heller att inkomstskatterna höjs 2020 även om det blir en S-regering. ”Socialdemokraterna har inte upphävt ett enda av Fredrik Reinfeldts fem jobbskatteavdrag. Att de skulle göra sig impopulära genom att stoppa ett sjätte som löntagarna vant sig vid, är osannolikt”, skriver Bergström som konstaterar att onsdagen 12 december blev en dag som Stefan Löfven vill glömma så fort som möjligt.

SVT:s Mats Knutson är inne på samma linje, vi befinner oss nu i Stefan Löfvens ”svarta vecka”, menar han:

”I måndags fick han nobben av Annie Lööf, i dag röstades hans övergångsbudget ner och på fredag kommer samma riksdag att rösta ner honom som statsministerkandidat”

1 tim
Ebba Busch Thor och Ulf Kristersson. Arkivbild. Tomas Oneborg/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Röster om regeringsfrågan

Blandade reaktioner på M och KD:s budget

Beskedet att M:s och KD:s budgetreservation klubbats igenom i riksdagen möts av blandade reaktioner, skriver TT. Svenskt Näringsliv är positiva till skattesänkningarna, Sveriges läkarförbund till satsningen på primärvården och Stockholms handelskammare gläds åt avskaffandet av flygskatten.

”Det är bra att den svenska flygskatten tas bort då den är skadlig för jobben och konkurrenskraften utan att tydligt gynna klimatet”, säger vd:n Andreas Hatzigeorgiou i ett uttalande.

Samtidigt är akademikerförbundet SSR:s ordförande Heike Erkers kritisk till neddragningen på tre miljarder kronor på arbetsmarknadspolitiska program.

”Vi är starkt kritiska till att en så stor omställning ska genomföras med endast en budgetreservation som grund”, säger hon.

Rädda Barnen ifrågasätter neddragningarna inom migrationsområdet men ställer sig positiv till en annan del av budgetreservationen:

”Dagens beslut innebär bland annat att en ökad ambition att korta köerna till barn- och ungdomspsykiatrin vilket vi tycker är mycket välkommet”, säger Ola Mattsson, chef för Sverigeprogrammet på Rädda Barnen, i en kommentar.

1 tim
Läs mer om Valet 2018
Valet 2018 Budgetstriden
M- och KD-budgeten går mot seger. TT
Valet 2018 Budgetstriden

Riksdagen röstar ja till M-KD-budget – stöds av SD

Riksdagen har med knapp majoritet röstat ja till Moderaternas och Kristdemokraternas riktlinjer för den ekonomiska politiken och budgetpolitiken för 2019. Sverigedemokraterna gjorde det möjligt, genom att i sista omgången stödja de båda partiernas reservation, rapporterar TT.

Budgeten innehåller bland annat skattesänkningar på närmare 20 miljarder kronor. – Vi behöver rusta Sverige för sämre tider, säger Moderaternas ekonomiskpolitiska talesperson Elisabeth Svantesson till SVT.

Reservationen innebär en rad viktiga tillägg och ändringar jämfört med den avskalade övergångsbudget som regeringen presenterade för en månad sedan.

3 tim
Jämställdhetsmyndighetens generaldirektör Lena Ag Ester Sorri
Valet 2018 Budgetstriden

Jämställdhetsmyndigheten läggs ner om ett år

Ett resultat av att riksdagen röstat igenom Moderaternas och Kristdemokraternas budgetförslag är att den nya Jämställdhetsmyndigheten läggs ner.

– Vi kommer att minska utrymmet med 40 miljoner kronor till myndigheten för 2019 och det blir inga pengar för 2020. Det innebär att man får ett år på sig att avveckla verksamheten, säger Hans Rothenberg, moderat riksdagsman från Göteborg, till P4.

Myndigheten ligger i Angered och bildades den 1 januari i år.

3 tim
Ebba Busch Thor. Pontus Lundahl/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Budgetstriden

Busch Thor: ”Både konstigt och inte alls konstigt”

Trots att Sverige inte har en regering på plats talar det mesta för att landet kommer att styras med en M- och KD-budget.

– Det är både konstigt och inte alls konstigt. Jag tycker självklart att det känns väldigt bra om det här budgetförslaget går igenom, säger KD-ledaren Ebba Busch Thor i P4 Extra, inför eftermiddagens budgetomröstning.

Hon kommenterade också regeringsbildandet.

– Nu har vi prövat Socialdemokraterna i fyra år och sett resultatet av det och jag tycker det är uppenbart att det finns ett stöd i Sveriges riksdag för en annan politisk inriktning, säger hon.

Budgetomröstningen sker klockan 16.00 i dag.

5 tim
Läs mer om Valet 2018
Arkivbild VEGARD WIVESTAD GR¯TT / BILDBYR N NORWAY
Petter Northugs framtid

”Det var svenskarna han helst av allt ville slå”

Svenska sportkrönikörer tar med saknad emot beskedet om att norske skidstjärnan Petter Northug avslutar karriären. Dagens Nyheters Johan Esk skriver att skidsporten behövde Petter Northug på samma sätt som Petter Northug behövde Sverige:

”Han behövde svenskarna som den där extra motivationsfaktorn. Det var svenskarna han helst av allt ville slå”, skriver han.

Sportbladets Petra Thorén konstaterar att skidsporten inte kommer att bli densamma utan honom:

”Vem ska reta de svenska åkarna nu? Och vem ska vi reta oss på? Det kommer att bli tomt utan Petter Northug i skidcirkusen. Tomt och vemodigt på sitt sätt.”

Expressens Tomas Pettersson menar att Northug präglade skidsporten under hela sin karriär:

”Kombinationen av såväl världens snabbaste ben som käft gjorde Petter Northug till en unik varelse. En mänsklig färgexplosion i en sport som annars mest bara målats i svart och vitt.”

2 tim
Petter Northug under pressträffen. TT
Petter Northugs framtid

Petter Northug i tårar – avslutar skidkarriären

Petter Northug avslutar sin skidkarriär, meddelar han på en pressträff.

– Det är klart att jag har vetat om det i några dagar. Det har varit mycket tankar som har snurrat i mitt huvud, säger en tårögd Northug.

Han hade svårt att få fram orden när han meddelade sitt avsked från den internationella scenen.

– Jag hade en dröm när jag var en liten unge att bli en bra skidåkare. Jag är stolt över att jag har lyckats. Längdåkningen har varit mitt liv så länge så det är klart att det är tufft att ge sig, säger han.

Norrmannen har haft en tung säsongsinledning och har själv känt att han ligger för långt efter täten. 32-åringen, som är en av Norges mest framgångsrika skidåkare genom tiderna, har tagit 13 VM-guld, 2 OS-guld och 18 världscupsegrar.

Idag 10:56
Petter Northug. Matthias Schrader / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Petter Northugs framtid

Hyllas: ”Har betytt mer än det går att beskriva”

Petter Northug hyllas av flera tunga skidåkarprofiler sedan han meddelat att han avslutar sin karriär.

– Han är den störste. Det var mer än bara en bra skidåkare. Han var en show-man, säger den tidigare skidåkaren Emil Helge Svendsen i NRK:s sändning.

Den norska skidlegendaren Vegard Ulvang menar att Northug har lyckats vända världens blickar mot den lilla sporten.

– Först ska vi säga tusen tack till en fantastisk skidåkare som betytt otroligt mycket för sporten. Kanske mer än det går att beskriva med ord, säger han.

Sebastian Samuelsson, den svenske OS-guldmedaljören i skidskytte, instämmer i hyllningskören.

”Petter Northug var kanske den största idolen jag hade som ung skidåkare. Tror att få inser hans storhet”, skriver han på Twitter.

Idag 11:39
Läs mer om Petter Northugs framtid
Valet 2018 Spelet om regeringsmakten
Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Spelet om regeringsmakten

Norlén utesluter inte ännu en omröstning före jul

Statsminister Stefan Löfven räknar själv med att bli nedröstad vid fredagens statsministeromröstning. Därmed tas ett nytt steg mot extraval. Talmannen Andreas Norlén utesluter inte ännu en statsministeromröstning före jul, rapporterar TT. Han konstaterar också att den partiledare som föreslås i en eventuell fjärde och sista statsministeromröstning kan ha en fördel.

– Om det blir en fjärde omröstning så är det antingen den personen som blir vald eller också blir det extraval, säger Norlén till TT.

2 tim
Anders Wiklund/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Spelet om regeringsmakten

Löfven: M och KD ger SD avgörande inflytande

Statsminister Stefan Löfven (S) kommenterar nu talman Andreas Norléns besked om fredagens statsministeromröstning.

– Jag står naturligtvis till förfogande. Det var en del av den överenskommelse jag hade med talmannen, säger han på en pressträff.

Samtidigt kritiserar han Moderaterna och Kristdemokraterna, som senare i eftermiddag väntas få igenom sin budget i riksdagen:

– M och KD får igenom sin budgetreservation med hjälp av SD. Statens finanser lämpar sig synnerligen dåligt av ryckighet och politiskt spel. Det är ansvarlöst att M och KD gör på det här sättet. De ger SD ett avgörande inflytande över svensk politik.

4 tim
Maria Arnholm (L). Hossein Salmanzadeh/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Spelet om regeringsmakten

Arnholm (L) beklagar att C sa nej till Stefan Löfven

Liberalernas partisekreteraren Maria Arnholm betonar i ett intern mejl att L inte på något sätt sagt nej till de uppgörelser som förhandlats fram i samtal med C, S och MP. Det skriver Aftonbladet, som har tagit del av mejlet.

”Då Centerpartiet sade nej på måndagsmorgonen föll hela förslaget där och då. Själv beklagar jag att förslaget inte kunde prövas slutligt av vårt partiråd”, skriver Arnholm.

Enligt partisekreteraren innehöll överenskommelsen en rad punkter som var viktiga för Liberalerna, bland annat avskaffad värnskatt, stora satsningar på LSS och höjda försvarsanslag.

6 tim
Läs mer om Valet 2018

Lokala nyheter

Välj mellan Stockholm, Göteborg och Malmö/Lund