Efter förseningarna – nu får nya tunneln under Alperna klartecken. Pexels
Tågresor
Resa

Ny rekordtunnel gör tågresan till Italien snabbare

Resa Nu påbörjas bygget av världens längsta järnvägstunnel under Alperna. När allt är klart om sisådär tio kan du resa från London till Milano på sex timmar och från Paris till Milano på bara fyra timmar, skriver Vagabond och Aftonbladet.

Prislappen blir motsvarande 260 miljarder kronor, men EU kommer att hosta upp mer än hälften – 55 procent.

När tunneln står klar blir den 57,7 kilometer lång, några hundra meter längre än den nuvarande rekordhållaren, Gotthardbastunneln mellan Italien och Schweiz.

Toppnyheter

Bild från syriska gränsstaden Ras-al Ayn under torsdagen. Lefteris Pitarakis / TT NYHETSBYRÅN
Turkiska offensiven i Syrien

Trots vapenvila – uppgifter om skottlossning i Syrien

Beskjutningarna fortsätter runt Ras al-Ayn i norra Syrien trots eldupphöret, uppger Reuters.

Nyhetsbyråns reporter på plats i turkiska gränsstaden Ceylanpinar uppger att skottlossning hörts från Ras al-Ayn.

– Det är sporadisk artillerield som hörs från Ras al-Ayn, säger Syriska människorättsobservatoriets chef till AFP.

De kurdiska styrkorna i norra Syrien uppgavs i går ha sagt ja till Turkiets och USA:s förslag om vapenvila. Under pausen ska SDF-styrkorna dra sig tillbaka från det område där Turkiet vill upprätta sin så kallade säkerhetszon.

3 tim
Kurdiska flyktingar i Syrien. DELIL SOULEIMAN / AFP
undefined

Kurdiska SDF-alliansen uppges säga ja till vapenvila

De kurdiska styrkorna i norra Syrien har sagt ja till Turkiets och USA:s förslag om vapenvila. Det uppger den kurdledda SDF-alliansens högste befälhavare Mazloum Abdi, skriver TT med hänvisning till Reuters.

– Vi är redo att följa vapenvilan, säger Abdi enligt nyhetsbyrån.

Det finns dock oklarheter i uttalandet. Enligt Abdi gäller vapenvilan bara mellan orterna Ras al-Ayn och Tal Abyad och inte längs hela den norra gränsen. Han nämner inte heller något om att kurderna ska dra tillbaka sina styrkor, vilket enligt Turkiet är ett villkor för att striderna inte ska återupptas om fem dagar.

Den kurdiske politikern Saleh Muslim säger att man inte kommer att acceptera en ockupation i norra Syrien.

– Vapenvila är en sak och kapitulation är en annan. Vi är redo att försvara oss, säger han enligt The Guardian.

Igår 20:18
USA:s utrikesminister Mike Pompeo och vicepresidenten Mike Pence i Ankara i dag. Jacquelyn Martin / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Turkiet och USA eniga om tillfällig vapenvila i Syrien

USA och Turkiet har kommit överens om en tillfällig vapenvila i norra Syrien, säger USA:s vicepresident Mike Pence på en pressträff efter mötet med Turkiets president Recep Tayyip Erdogan.

Turkiet har gått med på att pausa sin invasion under fem dagar. Under den tiden ska de kurdiskledda styrkorna, med USA:s hjälp, dra sig tillbaka från området där Turkiet vill upprätta sin så kallade säkerhetszon. Det är oklart om de kurdiskledda styrkorna har gått med på villkoren.

Amerikanerna har gått med på att inte utfärda några nya sanktioner mot Turkiet under de kommande fem dagarna. Om en permanent vapenvila blir verklighet efter det kommer de nuvarande sanktionerna att hävas.

Igår 17:38
Läs mer om Turkiska offensiven i Syrien
Ulf Kristersson invigningstalade på M-stämman på fredagen. Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
M-stämman i Västerås

”Svårt för moderater när alla låter som moderater”

Opinion Det går bra för moderata idéer – men sämre för Moderaterna. Det skriver Barometerns ledarskribent Martin Tunström med anledning av den pågående M-stämman i Västerås. Enligt Tunström tävlar S om att vara tuffast i kampen mot exempelvis gängkriminalitet. ”Motvinden för Moderaterna beror inte minst på att nästan alla i dag låter som Moderaterna alltid gjort.”

Henrik L. Barvå, ledarskribent på Nya Wermlands-Tidningen, skriver att Moderaterna är vilsna tillsammans. När Ulf Kristersson talar om klassresor är det statens ansvar M-ledaren talar om, enligt Barvå. ”Alla talar om statens ansvar och om inte ens Moderaterna kan frammana engagemanget att tala om individens ansvar lär ingen göra det.”

Inte heller Aftonbladets ledarskribent Jenny Wengberg tycker att Moderaternas väg framåt är tydligt utstakad. I stället ser hon ”symbolpolitiskt trams” och en vilsen Kristersson.

2 tim
Moderaternas partiledare Ulf Kristersson och partiets rättspolitiske talesperson Johan Forssel, arkivbild. Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

M vill att fler topsas: ”Lätt lösning, begå inga brott”

Moderaternas partistämma väntas i dag säga ja till ytterligare skärpningar av partiets rättspolitik.

Det handlar bland annat om att ge polisen större möjligheter att samla in, registrera och analysera fingeravtryck, foto och DNA, skriver TT. Enligt partiets förslag ska det räcka med att fängelse ingår i straffskalan för ett brott som någon misstänks för – då ska polisen få topsa. Det skulle exempelvis inkludera skadegörelse, olovlig körning och ringa stöld, brott som i normalfallet ger böter men där fängelse finns i skalan.

– Vi landar i att när så många brott inte klaras upp, då är det rimligt att ta det här steget. Har du problem med att finnas i polisens register, så begå inga brott. Det är en enkel lösning, säger M:s rättspolitiske talesperson Johan Forssell.

2 tim
Stefan Löfven (S) och Ulf Kristersson (M). Arkivbild. Anders Wiklund/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

”Regeringen får inte vårt stöd i migrationsfrågan”

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson tror inte att de blocköverskridande samtalen om migrationspolitiken kommer att leda till ett resultat, skriver Dagens Nyheter.

– Om regeringen vill ha stöd för sin politik så får de inte det av oss, sa han till tidningen när partiets stämma i dag inleddes i Västerås.

Han tror även det kan bli svårt att få till en bred överenskommelse i migrationsfrågan då regeringspartierna S och MP står långt ifrån varandra.

M-ledaren säger att frågan om att minska invandringen till Sverige är den enskilt viktigaste inom migrationspolitiken, där ett rimligt riktmärke är att ta in lika många som de nordiska grannländerna gör.

Igår 16:26
Läs mer om M-stämman i Västerås
Kartan t.v. visar var cyklar inte får lämnas eller parkeras Göteborg stad/TT
Elsparkcyklarnas framfart

Parkering av elsparkcyklar regleras i Göteborg

Göteborg stad har slutit en överenskommelse med elsparkcykelföretagen om ett flertal regleringar för fordonen. En hastighetsbegränsning på sex kilometer i timmen införs på Kungsgatan, Korsgatan, Fredsgatan och Haga Nygata. Hastigheten kommer att begränsas tekniskt med så kallade digitala staket.

Parkering av fordonen ska inte heller kunna ske på en rad platser, bland annat längs kajerna vid Göta älv och Götälvbron. Även här ska det upprätthållas med digitala staket.

Utöver det innehåller överenskommelsen ett löfte från företagen att informera användarna om aktuella hastighetsbegränsningar och att staden ska markera särskilda parkeingszoner.

27 sek
Illustrationsbild Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Elsparkcykel är mycket sällan alternativ till bil

Bara två av hundra tillfrågade användare av elsparkcyklar i Stockholm uppger att de använder fordonet som ett alternativ till att åka bil, rapporterar Ekot. Hälften av Stockholmarna uppgav för radion att de annars hade promenerat. Övriga tillfrågade angav elsparkcykel som ett alternativ till cykel eller kollektivtrafik.

Om de hundra tillfrågade personerna är representativa för samtliga användare av fordonet så skulle det innebära att elsparkcyklarna bidrar till ökade utsläpp av koldioxid. Ekot hänvisar till en studie från North Carolina State University som visar att elsparkcyklarna står för ungefär lika mycket utsläpp per kilometer som en normalstor bil om man tar hänsyn till de utsläpp som sker vid tillverkningen och uppsamlandet och laddningen av dem.

Igår 06:42
Läs mer om Elsparkcyklarnas framfart
Brexit Storbritanniens framtid
Storbritanniens premiärminister Boris Johnson. KENZO TRIBOUILLARD / AFP
Brexit Storbritanniens framtid

Nu inleds Johnsons kamp – måste övertyga om avtalet

Efter segern i Bryssel står Boris Johnson inför sin största batalj någonsin, skriver Bloomberg i dag efter att EU och Storbritannien enats om ett brexitavtal under torsdagen.

Han måste övertyga sina egna konservativa ledamöter i parlamentet så väl som oppositionspolitiker om att det framförhandlade avtalet är rätt väg att gå. Redan i Bryssel började telefonsamtalen, sa en regeringskälla till Politico i går.

Johnson väntas rikta sitt fokus på Labours ledamöter från områden som är för brexit, en grupp av Torybrexitörer, samt de politiska vildar som uteslutits från hans eget parti, skriver BBC.

Samtal med unionistpartiet DUP väntas också fortsätta, trots att partiet i går fortsatte att motsätta sig avtalet.

4 tim
EU:s utrikeschef Federica Mogherini och Storbritanniens premiärminister Boris Johnson. OLIVIER MATTHYS / POOL
undefined

Ledare: Änglalikt tålamod med den brittiska cirkusen

Opinion Överenskommelsen mellan EU och Storbritannien om ett nytt brexitavtal står i fokus på åtskilliga ledarsidor i dag. Enligt Expressens ledarsida har ”EU-länderna visat ett änglalikt tålamod med den pågående cirkusen i brittisk politik”. Ledaren menar att den linjen bör hållas även om det brittiska parlamentet röstar nej till avtalet på lördag. ”Om Storbritannien begär ytterligare en förlängning borde det accepteras.”

Folkbladets Widar Andersson skriver att avtalet kan visa sig vara ännu ett i raden av fåfänga försök att få till ett utträdesavtal. Men om det håller är det en stor gärning av Boris Johnson och EU:s ledare, menar han. ”I dessa tider när inget knappt någonstans tycks vara beständigt eller på riktigt i politiken så tar politikerna sig samman i elfte timmen och kompromissar ihop sig om ett avtal i en stor och mycket besvärlig fråga.”

VLT:s Lars Ströman skriver i en ledare att freden på Nordirland kan räddas med det nya avtalet men att den brittiska ekonomin kommer att drabbas hårt.

2 tim
Toby Melville / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Analyser: Britterna går med på det man sa nej till 2017

Till slut hände det otänkbara: ett brexitavtal som betyder att båda sidor kan utropa sig till vinnare. Det skriver Bloombergs kolumnist Lionel Laurent efter dagens besked att EU och Storbritanniens regering kommit överens.

Men den brittiske premiärministern Boris Johnson fick göra en stor eftergift kring Nordirland och lär få svårt att få igenom förslaget i parlamentet, fortsätter Laurent.

Även Financial Times politiske kommentator Robert Shrimsley menar att det långtifrån är garanterat att Johnson lyckas få tillräckligt många röster för att uppgörelsen ska överleva parlamentet.

Exempelvis måste Johnson förlita sig på ett 20-tal röster från parlamentariker i oppositionspartiet Labour. Samtidigt kommer ”stanna”-förespråkare försöka villkora avtalet med en ny folkomröstning, skriver Shrimsley.

Om Boris Johnson får igenom avtalet i parlamentet är det en stor seger – men i praktiken innebär det att han gjort stora eftergifter och gått med på en uppgörelse som EU erbjöd redan för två år sedan, menar Robert Shrimsley.

Igår 21:30
Läs mer om Brexit