Hem
Bild från Nasa som illustrerar sondens framtida uppdrag. (NASA/Johns Hopkins APL/Steve Gribben)

Ny sond ska vidröra solen: “Riktigt extremt uppdrag”

Att röra vid solen kan låta som en osannolik vision – men det är exakt vad rymdsonden Parker ska göra. Dessutom ska den av bara farten slå mänsklighetens hastighetsrekord genom att färdas 700 000 kilometer i timmen.

– Det är ett väldigt modigt uppdrag, det är riktigt extremt och det är en enormt imponerande ingenjörsinsats, sa professorn Tim Horbury till The Guardian i december, när sonden skickade tillbaka sina första signaler.

Nasas obemannade rymdfarkost,
vars fullständiga namn är “Parker solar probe”, är redan närmare solen än något annat mänsklig objekt har varit. Som närmast kommer den att vara 6,16 miljoner kilometer bort från den gassande “ytan”. Eftersom solen saknar en fast yta innebär det i sammanhanget korta avståndet att sonden tekniskt sett vidrör solen.

– Jag förstår att det inte låter så nära, men föreställ dig att solen och jorden var en meter ifrån varandra. Då skulle Parker bara vara fyra centimeter från solen, sa forskaren Nicky Fox till BBC när sonden skickades upp sommaren 2018.

När uppdraget är slutfört 2025 ska farkosten ha snurrat 24 varv runt solen. Den kommer att röra sig i jättestjärnans korona, den yttersta atmosfären som tycks ha stor påverkan på jorden. En av frågorna forskarna letar svar på är varför koronan är en miljon grader, medan solens yta “bara” är tusen grader – trots att det motsatta vore mer logiskt.

Parallellt pågår ett tiotal
andra projekt som undersöker solen, enligt den ideella organisationen The Planetary Society. Europeiska rymdorganisationen, Esa, skickade exempelvis upp sonden “Solar orbiter” i februari i år. Nu väntar en ny era som kommer att transformera forskningen om solen och göra människans rymdresor säkrare, hävdar Nasas astrofysiker Thomas Zurbuchen.

– Vi kommer att få helt ny kunskap om vår stjärna.

Detta är Omni Passion

Omni Passion är en nysatsning där vi djupdyker i ämnen som vi – och förhoppningsvis även ni läsare – är passionerat intresserade av. Fokus ligger på mänskliga och tekniska framsteg, men även trender och företeelser som kommer att forma den värld vi lever i.

Det första ämnet är “Människan i rymden”, där vi under två veckors tid tittar närmare på allt från rymdturism och asteroidbrytning till hur investerare siktar mot stjärnorna. Du får gärna tipsa oss om ämnen som du vill att vi skriver om, skriv till marcus.andersson@omni.se.

Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen