Illustrationsbild. Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Bilbränderna i Gävle

Nya bilbränder i natt: ”Jagar flera gärningspersoner”

För tredje natten i rad har flera fordon brunnit i stadsdelen Sätra i Gävle. Efter första branden grep polisen en person, men även efter detta uppstod nya bränder.

– Vi jagar flera gärningspersoner, säger Andreas Örth vid polisen till Aftonbladet.

Den gripne mannen släpptes efter förhör men är fortfarande intressant i utredningen. Totalt har polisen hanterat tre bränder under natten och ytterligare tre personer greps efter att ha släpat ut bråte på en vältrafikerad gata.

Bland annat har två husvagnar och två släpvagnar förstörts.

Toppnyheter

Annika Andersson, Vilhelminas kommunalråd. Vilhelmina kommun/TT
Kommunernas intäkter

Kommunen tvingas låna miljoner för att betala löner

Vilhelminas ekonomi är i botten och nu vill kommunstyrelsen låna cirka 60 miljoner för att klara årets löpande utgifter, som till exempel att betala ut anställdas löner, skriver Dagens Samhälle.

Det är en mycket stor summa i en liten kommun med endast 6 700 invånare.

– Det är fruktansvärt. Jag trodde aldrig att vi någonsin skulle hamna i en sådan situation, säger kommunalrådet Annika Andersson (C) till Dagens Samhälle.

Efter flera goda år, bland annat tack vare bidrag från staten för flyktingmottagning, rasade kommunens ekonomi 2018. Några av Vilhelminas stora kostnader finns inom utbildningsnämnden och inför nästa kommunfullmäktige föreslås att flera skolor läggas ner.

1 tim
Illustration. CHRISTINE OLSSON / TT NYHETSBYRÅN
undefined

”Ge kommuner ekonomiska incitament att gå samman”

Opinion Det kommer bli svårt att erbjuda god kommunal välfärd i hela Sverige om inte kommuner med svag ekonomi ges incitament att gå ihop. Det skriver Niklas Karlsson (S), ordförande i den kommunutredning som under onsdagen lämnas över till regeringen, på DN Debatt. Karlsson ser det som en lösning som kan stärka kommunernas verksamheter.

Han ser en ökad polarisering mellan Sveriges kommuner, med en alltmer ansträngd ekonomi på många håll. Utan stora förändringar på området kan ojämlikheten mellan kommunerna bli större, skriver han.

Han listar flera punkter som särskilt viktiga i utredningen. Det handlar bland annat om att man vill inrätta en kommundelegation som i samråd med kommuner och landshövdingar ska föra dialog om hur kommuner kan gå samman.

Igår 21:27
Läs mer om Kommunernas intäkter
Coronaviruset Globala spridningen
Ebba Andersson under vinter-OS i Pyeongchang 2018. Heikki Saukkomaa / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Globala spridningen

Sverige ställer in OS-resor efter virusutbrottet i Kina

Sveriges olympiska kommitté (SOK) har ställt in ett antal förberedelseresor till Kina inför vinter-OS i Peking 2022, rapporterar TT.

Anledningen är det nya coronavirusets spridning, säger verksamhetschefen Peter Reinebo till nyhetsbyrån:

–  Vi följer de officiella rekommendationerna och som det är nu påverkar dessa Kina och då låter vi bli att åka till Kina, säger han.

UD avråder sedan tidigare från att åka till den värst drabbade Hubei-provinsen och sedan i veckan även från att resa till övriga Kina, med vissa undantag.

9 min
Passagerare får lämna Diamond Princess.  TT
undefined

Friska passagerare lämnar isolerat kryssningsfartyg

Hundratals konstaterat friska passagerare lämnar under onsdagen kryssningsfartyget Diamond Princess som ligger i karantän utanför Yokohama i Japan, rapporterar internationella medier. De som får gå i land har testas negativt och visar inte heller några symptom på att ha blivit smittade.

Strax efteråt kom beskedet att 79 nya fall bekräftats ombord, vilket innebär att minst 621 passagerare på fartyget har smittats. Fartyget har hållits isolerat i två veckor.

4 tim
Demonstranter till stöd för människorättsaktivisten Xu Zhiyong som gripits av polisen. Vincent Yu / TT NYHETSBYRÅN
undefined

351 kritiker mot kinesiska styret uppges ha tystats

Sedan coronavirusets utbrott i Kina har 351 kritiker av den kommunistiska ledningen tystats. Detta enligt människorättsgruppen Chinese Human Rights Defenders, skriver SvD.

Bland annat har människorättskämpen Xu Zhiyong uppmanat Kinas president Xi Jinping att avgå. Enligt Amnesty International har han gripits av polisen.

Andra kända fall av tystade kritiker är medborgarjournalisterna Fang Bin och Chen Qiushio, som har dokumenterat situationen i miljonstaden Wuhan som sedan flera veckor tillbaka är i karantän. Båda personerna är sedan en tid tillbaka försvunna.

Igår 19:41
Läs mer om Coronaviruset

Lokala nyheter

Välj mellan Stockholm, Göteborg och Malmö/Lund