Illustrationsbild Christine Olsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Bilbränderna i Gävle

Förslag om ordningsvakter och kameror i området

Socialdemokraterna i Gävle vill att stadsdelen Sätra, som har drabbats av bilbränder, och tre andra stadsdelar blir så kallade LoTre-områden, rapporterar SVT Nyheter Gävleborg. Det innebär att områdena kommer att kameraövervakas och att ordningsvakter anställs för att bevaka stadsdelarna.

Förslaget kom på onsdagen, efter att 14 bilar brunnit i staden. Under natten till torsdagen brann ytterligare sex bilar. Polisen misstänker att det finns ett samband mellan bränderna

Toppnyheter

Coronaviruset Smittan i Sverige
Björn Olsen. TT/SVT
Coronaviruset Smittan i Sverige

Professor: Det som händer i Italien kan hända även här

Coronaviruset Covid-19 hade kunnat få nästan lika stor spridning i Sverige som det fått i Italien, där över 200 personer smittats. Det säger Björn Olsen, professor i infektionsmedicin, i SVT:s Aktuellt.

– Vi har kanske lite annorlunda sätt att fånga upp tidigt smittade än i Italien, men det här dök ju upp som en bomb från klar himmel, säger han.

Han menar att viruset fått en ”okontrollerad spridning” i både Europa och Asien och drar sig inte för att kalla det för en pandemi. Statsepidemiologen är inte fullt lika orolig, även om han anser det vara oroväckande lokalt i Italien.

– Jag tror att vi hade klarat det bättre, säger han.

1 tim
Viruset analyseras på ett labb i Glasgow. Illustrationsbild. JANE BARLOW / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Läkare: Desinformation att vi har god beredskap

Opinion Sveriges beredskap för att hantera en stor spridning av det nya coronaviruset covid-19 i är inte god, trots regeringens intygande i dag om att så är fallet. Det anser den tidigare smittskyddsläkaren i Uppsala län, Staffan Sylvan, i ett inlägg på Expressens debattsida.

Han hänvisar bland annat till Socialstyrelsens kartläggning av landstingens beredskap som visar att bara hälften av dessa har analyserat vilka resurser de behöver för att hantera en händelse av den här typen.

”I dagsläget har våra sjukhus redan nu stora problem att ta emot och vårda akut sjuka patienter. Varför denna desinformation om vår beredskap?”. skriver Sylvan.

Idag 17:03
Folkhälsomyndigheten. Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Rådet: ”Resenärer som har symptom ska ringa vården”

Folkhälsomyndigheten uppmanar nu svenskar som varit i Italien, Kina, Sydkorea eller Iran och som har symptom att ta kontakt med vården och testa sig för coronaviruset covid-19, skriver Aftonbladet.

Beslutet togs efter telekonferensen med andra europeiska länder under måndagen och de som har symptom ska ringa 1177, inte söka sig till en akutmottagning.

– Vi vill hellre ha den här låga tröskeln så att vi inte missar något, säger Karin Tegmark Wisell vid myndigheten till Aftonbladet.

Tidigare har uppmaningen att söka vård gällt de som varit i virusdrabbade regioner i Kina.

Idag 15:13
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Globala spridningen
Bild från Iran. Ebrahim Noroozi / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Globala spridningen

Analyser: Viruset måste ses som hela världens problem

Om coronaviruset covid-19 får större spridning är det inte alls säkert att det är rätt metod att stänga ner hela städer och att förbjuda resor, skriver James Hamblin i en analys i The Atlantic.

Om forskarna framöver lyckas få fram ett vaccin bör botemedlet snarare var det motsatta, skriver han. Han menar att fler länder då måste visa på en öppenhet så att vaccin och skyddsmasker på ett effektivt sätt kan skickas mellan jordens alla hörn. Tanken om att vissa områden i världen inte kommer drabbas måste överges, menar han.

”Sjukdomen måste ses som allas problem.”

DN:s Amina Manzoor konstaterar att spridningen nått en ny fas nu när länder som Iran, Italien och Sydkorea drabbats – utan någon klar koppling till Kina. Hon är ändå hoppfull kring att skadorna ska kunna begränsas och blickar tillbaka drygt ett decennium.

”Den så kallade svininfluensapandemin 2009 blev till exempel mindre dödlig än en vanlig influensasäsong i världen, delvis på grund av de åtgärder som vidtogs.”

2 tim
António Guterres till höger.  TT.
undefined

Guterres uppmaning: Hjälp till att stoppa en mardröm

Samtliga länder måste vara med och bidra på så sätt att utbrottet av coronaviruset covid-19 inte slutar i en ”global mardröm”. Det sa FN:s generalsekreterare António Guterres i samband med att han besökte världshälsoorganisationen WHO under måndagen, rapporterar Reuters.

Guterres vädjade särskilt om att fler länder ska bidra med ekonomiska medel till WHO. Han manade också alla länder till att vara väl förberedda i händelse av att viruset når nya platser.

– Om inte samtliga gör vad som krävs kan det få dramatiska konsekvenser, sa han.

4 tim
Marknad i Sydkorea.  Lee Jong-chul / TT NYHETSBYRÅN
undefined

WHO: Kulmen i Kina nådd men faran är ännu inte över

Utbrottet av coronaviruset covid-19 har redan nått sin kulmen i Kina, men det innebär inte på något sätt att faran är över. WHO uppmanar alla länder att göra sig redo för en potentiell global pandemi, skriver AFP.

Kulmen i Kina uppnåddes mellan 23 januari och den 2 februari och antalet nya fall i Wuhan blir nu färre och färre. Under en pressträff på måndagen tackade WHO-chefen Tedros Adhanom Ghebreyesus för de åtgärder som Kina vidtagit för att begränsa smittan.

Oron kring viruset kvarstår dock eftersom smittan fått fäste i flera andra länder, däribland Sydkorea och Italien.

6 tim
Läs mer om Coronaviruset
Anders W Jonsson (C): Staffan Claesson / TT NYHETSBYRÅN
Framtiden i sjukvården

C-toppen om vårdens kris: ”Kastar paj på varandra”

Centerpartiets toppnamn Anders W Jonsson, vikarie på partiledarposten för Annie Lööf, är kritisk mot debatten som förs om vården i Stockholm just nu.

– Jag vänder mig starkt mot att den här bilden att man utifrån en kaotisk helg på Södersjukhuset försöker kasta paj på varandra, säger Jonsson till SvD.

Han säger att situationen just nu varken är region Stockholms eller regeringens fel utan ett delat ansvar mellan de två samt verksamhetsledningen för sjukhuset. Sjukhuset gick under helgen upp i stabsläge men detta hävdes sedan under måndagen.

1 tim
Arkivbild. Tomas Oneborg / SvD / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Skyddsombudet: Saknas 30 sjuksköterskor på Sös

Stabsläget på Södersjukhuset kommer inte som någon överraskning för personalen, säger sjuksköterskan och huvudskyddsombudet Carina Hansen till SvD.

Enligt Hansen saknas 30 sjuksköterskor, bara på sjukhusets akutmottagning.

– Stockholmarna borde sätta press på politikerna. Det är mitt absolut viktigaste budskap, säger hon till tidningen.

Sjukhuset gick upp i stabsläge under söndagen på grund av brist på vårdplatser. Under måndagen ska man utvärdera situationen och ta beslut om det ska kvarstå eller hävas.

Idag 07:14
Läs mer om Framtiden i sjukvården
Illustration.  Kirsty Wigglesworth / TT NYHETSBYRÅN
Fallet Assange

Assanges advokat ser risk för självmord vid utlämning

USA:s begäran om utlämning kring Julian Assange bör stoppas eftersom det finns en stor risk att Assange begår självmord om han lämnas ut till USA. Det sa advokaten Edward Fitzgerald vid dagens rättegång i London och hänvisade till att Assange har en historia av depressioner, rapporterar Ekot.

Han menar att risken ökar i och med att Assange riskerar att hamna i isoleringscell. Dessutom är USA:s begäran politiskt motiverad, enligt Fitzgerald.

7 min
Teckning inifrån den rättsal där domstolsförhandlingarna hölls.  Elizabeth Cook / TT NYHETSBYRÅN
undefined

USA: Assange satte liv i fara när dokument släpptes

Julian Assange satte amerikanska informatörers liv i fara när Wikileaks publicerade läckta och oredigerade dokument som gjorde att källornas identitet kunde avslöjas.

Det hävdade USA:s ombud James Lewis när domstolsförhandlingarna om Assange ska utlämnas till USA i dag startade i London. Lewis tryckte även på att journalistik inte kan rättfärdiga lagbrott.

Assange som själv var på plats i rätten i London är anklagad för 17 fall av brott mot USA:s spionlagar och ett fall av förberedelse till dataintrång. Domstolsförhandlingarna om en utlämning till landet väntas ta flera månader.

Idag 12:40
Julian Assange.  Matt Dunham / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Domstol i London avgör om Assange utlämnas till USA

I dag startar domstolsförhandlingarna om Wikileaks-grundaren Julian Assange ska utlämnas från Storbritannien till USA, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Assange avtjänar nu ett fängelsestraff i Storbritannien för brott mot landets borgensregler. I USA misstänks han för spioneri och dataintrång efter att Wikileaks publicerat hemligstämplade dokument, och det är därför som landet nu vill ha honom utlämnad.

Själv hävdar Assange att han agerat som journalist och att de publicerade dokumenten var av allmänt intresse. Om Assange blir utlämnad till USA riskerar han att dömas till ett 175 år långt fängelsestraff.

Idag 05:43
Läs mer om Fallet Assange
Weinstein i rätten / försvarsdvokaten Donna Ruto som ligger bakom strategin i försvaret. TIMOTHY A. CLARY / John Minchillo
Domen mot Weinstein

Analyser: Därför blir det inte livstid för Weinstein

Nu är Harvey Weinsteins fall mot botten klart och hans glamorösa livsstil på Manhattan och i Los Angeles kommer bytas ut mot en vardag på ett fängelse i delstaten New York, skriver The Guardians Ed Pilkington i en analyserande text. Straffen för de brott han under måndagen bedömdes skyldig till är mellan 5 och 25 år i fängelse, något hans advokater redan sagt att de kommer överklaga.

”Domen markerar slutet för den mogul som utövat sin makt psykiskt och fysiskt över kvinnor som sökte hans hjälp i filmbranschen”, skriver Pilkington.

Nyckeln till varför Harvey Weinstein inte kommer att dömas till livstids fängelse är våldtäktsanklagelsen från skådespelaren Annabella Sciorra som filmmogulen frikändes ifrån, skriver CNN:s Eric Levinson.

Preskriptionstiden för Sciorras anklagelser har passerats, det misstänkta brottet inträffade för 26 år sedan. Hade juryn dock gjort bedömningen att Weinstein våldtagit Sciorra så hade de övriga fallen kunnat räknas som grövre och därmed rendera i ett livstidsstraff, skriver Levinson.

4 tim
Harvey Weinstein. SPENCER PLATT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Harvey Weinstein dömd: Är skyldig till våldtäkt

Juryn har enats om en dom för filmmogulen Harvey Weinstein, rapporterar amerikanska medier. Juryn har enats om att Weinstein är skyldig till våldtäkt och sexuellt övergrepp. Han frias dock från några av åtalspunkterna.

I rättegången har den 67-årige filmgiganten åtalats för fem punkter. Nu har juryn efter fem dagars överläggning enats om att fria Weinstein från de grövsta åtalspunkterna men döma honom för en våldtäkt och ett sexuellt övergrepp.

Enligt uppgifter till Deadline är en överklagan från Weinstein redan på väg till domstolen i New York. AFP skriver att Weinstein kommer att vara kvar i häktet tills det är klart vilket straff han kommer att få.

Idag 16:53
Rosanna Arquette utanför domstolen tidigare i år. Mark Lennihan / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Efter domen: ”Vår kamp är långt ifrån över”

Harvey Weinstein kommer nu för evigt att bli ihågkommen som en brottsling. Det menar gruppen ”Silence breakers” de kvinnor som klev fram och vittnade mot filmmogulen som under måndagen fick sin dom. I ett uttalande säger de att de är besvikna på domen, Weinstein frikändes från de tyngsta åtalspunkterna.

De hyllar också de kvinnor som vågat vittna, rapporterar Sky News.

”Deras mod kommer att gå till historien. Vår kamp är långt ifrån över” säger de i ett uttalade. I gruppen ingår bland andra Rosanna Arquette och Ashley Judd.

Även gruppen ”Time’s up”, som grundades av Hollywoodkändisar för att protestera mot sexuella trakasserier, har uttalat sig.

– Den här rättegången och juryns beslut innebär en ny era av rättvisa, inte bara för ”Silence breakers” som vittnade under stora risker utan för alla som överlevt trakasserier och övergrepp på jobbet, säger Tina Tchen, ordförande för organisationen, till Deadline.

6 tim
Läs mer om Domen mot Weinstein

Lokala nyheter

Välj mellan Stockholm, Göteborg och Malmö/Lund