Hem
Arkiv. En guldgubbe. (Blekinge Museum.)

Nya guldgubbar hittade vid utgrävning i Blekinge

Tre nya guldgubbar från järnåldern har hittats i Västra Vång i Blekinge, rapporterar P4 Blekinge. Tidigare har 43 guldgubbar, som är små förgyllda figurer, hittats på platsen.

I det nya fyndet finns två så kallade parfigurer, där gubbarna är vända mot varandra i vad som kan tolkas som en kärleksfull omfamning.

– Nästa vecka börjar utgrävningarna av själva kullen i Västra Vång och där räknar vi med att hitta väldigt många spännande saker, säger Blekinge Museums Mikael Henriksson till radion.

Det första fyndet i Västra Vång gjordes 2013, då 29 gubbar hittades.

bakgrund
 
Västra Vång
Wikipedia (sv)
Västra Vång (även kallat Vång) är en by i Ronneby kommun, där flera av Blekinges märkvärdigaste arkeologiska fynd har gjorts. Byn är bevarad i samma skick som från före enskiftet. Byn ligger inom ett riksintresseområde för kulturmiljövården med många fornlämningsmiljöer från både förhistorisk och historisk tid. Landskapet kring rullstensåsen har många spår av bosättningar, från stenåldern och framåt. I byns närområde ligger Kasakulle med gravar och stenmonument från järnåldern, det vikingatida Hjortsberga gravfält, och Björketorpsstenen. Vid Johannishus gods finns skeppssättningar och domarringar.
bakgrund
 
Guldgubbe
Wikipedia (sv)
En guldgubbe är en typ av artefakt från järnåldern som består av en liten bleckplåt – typisk 10–18 mm hög – i guld eller guldlegering med detaljerade bilder av människor eller djur. Bilden på det tunna blecket är antingen framställd med en stämpel – patriser har hittats – eller tillverkats genom så kallad penndrivning där figurerna formats med ett spetsigt verktyg.
karta
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen