Bild från förödelsen efter gårdagens attack i Kabul. Rahmat Gul / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Våldet i Afghanistan

Nya samtal: ”Sällsynt chans för fred i Afghanistan”

Nya fredssamtal mellan parterna i krigets Afghanistan inleds i dag i Qatar. Hittills har talibanerna vägrat delta i samtal där landets president Ashraf Ghani deltar, skriver TT.

Det senaste försöket att få parterna till samtalsbordet misslyckades. Men Tyskland, som är en viktig spelare i förhandlingarna, är ändå positivt inför dagens samtal.

– Afghanistan har just nu en sällsynt chans att nå fred, säger Mark Potzel, som är Tysklands särskilda representant för Afghanistan.

I går tog talibanerna på sig den blodiga attacken i Kabul, där sex personer dog och över 50 barn skadades.

Läs mer om gårdagens attack

Toppnyheter

En bild från Nasa visar bränderna efter attackerna mot oljeanläggningarna i helgen.  HANDOUT / NASA Worldview
Drönardådet i Saudiarabien

Huthirebellerna: Saudisk olja är fortsatt måltavla

Huthirebellerna i Jemen säger att Saudiarabiens oljeanläggningar fortsatt är deras måltavlor efter att den väpnade gruppen tagit på sig helgens drönardåd mot oljebolaget Saudi Aramco, rapporterar Bloomberg.

Den väpnade gruppen, som stöds av Saudiarabiens ärkefiende Iran, säger via sin egen tv-station att deras vapen kan nå överallt i hela Saudiarabien.

USA:s utrikesminister Mike Pompeo sa i helgen att det inte finns några bevis att attackerna utfördes från Jemen och anklagade i stället Iran direkt för attackerna.

1 tim
Illustrationsbild på tankande person/satellitbilder på Buqyaq-anläggningen i Saudiarabien som attackerades. TT
undefined

Bensinpriserna i Sverige höjs efter drönarattackerna

De ledande svenska bensinbolagen höjer priset med 15 öre per liter efter drönardåden i Saudiarabien, skriver Expressen. Även dieselpriset stiger med samma summa.

Priserna sänktes lika mycket förra veckan, en sänkning som nu alltså dras tillbaka. Tidningen skriver att en liter bensin nu kostar 15,53 kronor och att en liter diesel kostar 16,38 kronor.

De två anläggningarna som bombades tillhör företaget Saudi Aramco, som beskrivs som världens största oljebolag.

2 tim
Läs mer om Drönardådet i Saudiarabien
Brexit Storbritanniens framtid
Boris Johnson och Jean-Claude Juncker ska enligt uppgifter äta lunch. På bilden syns snäckor som fötts upp i Bulgarien för att serveras och kallrökt lax.  TT
Brexit Storbritanniens framtid

Sniglar, lax och ost på menyn inför lunchmötet

Sniglar, lax och ost ska stå på menyn inför lunchtoppmötet med Storbritanniens premiärminister Boris Johnson, EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker i Luxemburg i dag. Det rapporterar Reuters och hänvisar till en brittisk regeringskälla.

Det är ännu inte klart vilken restaurang som ledarna ska äta på men enligt nyhetsbyrån har restaurangen Bouquet Garni både escargot och lax på sin lunchmeny.

Inför mötet har Juncker sagt att det inte finns någon öppning för att omförhandla avtalet som Theresa May slöt med EU och krävde ny idéer från britternas sida.

– Vi vet inte exakt vad britterna vill ha i detalj, precist och exakt och vi väntar fortfarande på alternativa förslag. Jag hoppas vi kan få det, men tiden är på väg att rinna ut, sa han i går till radiostationen Deutschlandfunk.

10 min
Lämna-anhängare och Boris Johnson. TT
undefined

Johnson hoppfull inför EU-mötet i dag: ”Kan göra det”

”Jag tror passionerat att vi kan göra det” – det skriver Storbritanniens premiärminister Boris Johnson i en kolumn i Daily Telegraph. Under måndagen ska han träffa EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker och EU:s brexitförhandlare Michel Barnier i Luxemburg.

”Om vi kan nå tillräckliga framsteg under de närmsta dagarna planerar jag att gå till det avgörande toppmötet den 17 oktober och slutföra ett avtal som kommer att skydda företagens och invånarnas intressen på båda sidor om kanalen, och på båda sidor om gränsen mot Irland”, skriver Johnson i texten.

Han anklagar också de brittiska parlamentsledamöterna för att medvetet försöka ge intrycket av att Storbritannien inte längre kan eller kommer att lämna EU den 31 oktober, ett datum som Johnson konsekvent har stått fast vid.

4 tim
Liberaldemokraternas partikongress på söndagen. Jonathan Brady / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Liberaldemokrater: Brexit avbryts om vi får makten

Liberaldemokraterna skärpte på söndagen sin hållning i brexitfrågan genom att formellt anta en partilinje om att göra allt för att stoppa EU-utträdet, skriver Reuters.

På en partikongress röstade en majoritet igenom att Liberaldemokraterna ska avbryta brexitprocessen om partiet får makten vid nästa val.

Enligt Reuters understryker beslutet hur brexit har omformat Storbritanniens politiska landskap, när Liberaldemokraterna och Tories nu befinner sig i varsin ände av spektrumet. Mellan 2010 och 2015 formade de två partierna en koalitionsregering.

Igår 21:01
Läs mer om Brexit
Inrikesminister Mikael Damberg intervjuas.  Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Svenska brottsbekämpningen

Kriminolog: Politiker tävlar om tuffare förslag mot våld

Flera av de politiska förslag som just nu diskuteras för att stoppa gängvåldet saknar stöd i forskningen. Det menar kriminologiprofessorn Felipe Estrada Dörner som intervjuas i P1-morgon.

I de pågående politiska samtalen har man bland annat lyft fram förslag på visitationszoner, vistelseförbud, kronvittnen och anonyma vittnesmål. Men Estrada Dörner menar att det pågår en kriminalpolitisk kapprustning som bortser från forskningsresultat.

– De folkvalda tävlar om att framställa sig själva som den som ställer tuffast krav, säger han i P1-morgon.

Bo Wennström, som är professor emeritus i rättsvetenskap vid Uppsala universitet, är av en annan åsikt. Han menar att de saker som kriminologer tidigare sagt inte har stämt eller hjälpt.

2 tim
Polisavspärrningar efter att en kvinna skjutits till döds i en lägenhet i Råcksta i slutet av augusti.  Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

V-politiker: Stoppa våldet med ökad jämlikhet

Opinion För att bryta våldsspiralen med gängkriminalitet och skjutningar krävs förebyggande arbete på flera nivåer i samhället, skriver tio vänsterpartister på Aftonbladets debattsida.

Artikelförfattarna menar att de polisiära insatser som nu diskuteras i samtal mellan riksdagspartierna inte kommer att få avsedd effekt om det inte också kombineras med en ekonomisk politik för ökad jämlikhet.

”Det är hög tid att återupprätta det förebyggande arbetet och utforma insatser som faktiskt bygger på forskning och beprövad erfarenhet. Inga fler unga ska behöva sätta livet till innan det blir verklighet” skriver de i debattartikeln.

1 tim
Arkivbild.  Johan Nilsson / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Fler gängbrott kan lösas med snabb husrannsakan

Fler mord och mordförsök i gängmiljöer kan lösas om polisen genomför snabba husrannsakningar och om fler kriminaltekniker arbetar på brottsplatsen, rapporterar Ekot.

Bara runt 20 procent av mord i gängmiljö klaras upp, jämfört med andra spaningsmord där uppklarningsprocenten ligger på runt 90 procent. Polisen i Stockholm har låtit forskare gå igenom 340 utredningar om mord och mordförsök de senaste tio åren för att få en bättre bild av vad som kan vara framgångsfaktorer i utredningsarbetet.

– Vi har tittat på vad det är som gör att vi lyckas med just dem. Resultatet av det återför vi nu till våra utredare, och försöker också skapa de förutsättningar för utredarna som de behöver, säger Ulf Johansson, regionpolischef i Stockholm.

4 tim
Läs mer om Svenska brottsbekämpningen
Branden vid Friidottens hus Adam Ihse/TT / TT NYHETSBYRÅN
Branden vid Friidrottens hus

”Branden är en katastrof för trampolinföreningen”

Branden vid Friidrottens hus i Göteborg är en stor förlust för trampolinföreningen som tränade i den nu nedbrunna Slottsskogshallen. Ungdomstränaren Jonas Heiman berättar för SVT Nyheter Väst att han kände sig alldeles tom när han såg bilderna av den totalförstörda byggnaden på sociala medier på morgonen.

– Det är en katastrof faktiskt, för klubben. Det kändes som att allt vi har byggt upp bara revs ner, säger han till SVT.

14 min
Bild från branden. Adam Ihse/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Slottsskogshallen har rasat – branden under kontroll

Den kraftfulla branden vid Friidrottens hus i Göteborg är under kontroll. Det meddelade räddningstjänsten till P4 Göteborg vid midnatt.

– Spridningsrisken har minskat betydligt, säger Bo Andersson, stabschef för räddningstjänsten i Storgöteborg, till radion.

En halvtimme tidigare bekräftade räddningstjänsten att Slottsskogshallen, en träningslokal för ungdomar som används som uppvärmningsarena vid tävlingar i Friidrottens hus, har rasat ihop. Arbetet med att släcka branden fortsätter in på måndagen.

5 tim
Läs mer om Branden vid Friidrottens hus