AEG

Nya trender: Så ligger du steget före i köket i höst

Vi är ständigt på jakt efter nya smaksensationer. Nya trender, nya råvaror och nya sätt att tillaga maten. Här är en framtidsspaning signerad AEG som ger dig ett försprång i köket.

Ät mer lila

När det gäller grönsaker är det lila som är det nya gröna. Rödbetor, lila sötpotatis och hibiskusblommor är alla rika på antocyanin, en naturlig antioxidant. De lila grönsakerna är inte bara nyttiga utan också smakrika.

Det är enkelt att tillaga dessa läckerheter med AEG ångugn, med eller utan Sousvide-funktion. Lagar du med ånga bevaras färg och smak bättre än utan. Sousvide innesluter smakerna helt och bevarar vitaminer och smaker. Dessutom kan du laga på låga temperaturer med stor noggrannhet för bästa resultat.

Gör din egen umami-bomb

Umami – den femte smaken – erövrar nu hemmaköket. Umami finns naturligt i många ingredienser som tomat, selleri, kött och svamp.

Det är enkelt att tillverka sin egen umami-blandning. Torka helt enkelt karljohanssvamp eller shiitake på låg temperatur över natten i din AEG ångugn. När de torkat mortlar du svamparna till ett pulver, du sedan enkelt kan använda för att förhöja vilken rätt som helst.

Laga ”fooled pork”

Fler och fler människor letar efter hälsosamma alternativ till kött utan att kompromissa på smak eller konsistens. Utvecklingen går fort - i dag vill tillverkarna inte bara skapa dugliga alternativ, de vill på sikt ersätta köttet totalt. Ett tydligt exempel på det är den nya våg av veganska hamburgare, som kan serveras medium-rare och som ”blöder”. Gillar man pulled pork finns ett smidigt och vegetariskt alternativ i jackfruit, som är grunden till rätten ”pulled jackfruit” eller ”fooled pork”. TIllaga på AEGs nya induktionshäll och i ångugn och njut av resultatet, som påminner mycket om vanlig pulled pork.

Detta är en annons från vår partner, den är inte skriven av journalisterna på Omnis redaktion. Innehållet behöver inte nödvändigtvis reflektera Omniredaktionens åsikter.

Dela

Öppna i ny flik

Relaterade ämnen

AEG Partner

Toppnyheter

Valet 2018 Spelet om regeringsmakten
Annie Lööf. Jessica Gow/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Spelet om regeringsmakten

Lööf: ”I tre månader har C varit spindeln i nätet”

Annie Lööf (C) är beredd att ta ansvar för att Sverige får en ny regering, säger hon till SVT inför dagens statsministeromröstning. Hon upprepar att Moderaterna och Socialdemokraterna nu måste ta ett större ansvar.

– Nu är det talmannen som äger taktpinnen framåt, säger C-ledaren.

Hon noterar att Centerpartiet i slutet har hamnat i centrum.

– Under tre månaders tid har Centerpartiet varit spindeln i nätet, säger Lööf.

3 min
Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Spelet om regeringsmakten

Kristersson: Går med hög hastighet mot ett extra val

Det vore respektfullt mot svenska folket att lösa regeringsfrågan före jul. Det säger M-ledaren Ulf Kristersson till SVT Nyheter inför statsministeromröstningen i riksdagen om Stefan Löfven.

– Ytterst går vi nog med ganska hög hastighet med ett extra val, säger han.

Kristersson vill inte spekulera framåt kring vad som kommer att hända men om Löfven röstas ner, vilket är det väntade utfallet, står M-ledaren till förfogande.

– Om Löfven inte väljs i dag kommer talmannen att ta nya kontakter och se om det finns nya och bättre förutsättningar.

1 min
Läs mer om Valet 2018
Valet 2018 Röster om regeringsfrågan
Per Westerberg och Andreas Norlén. TT
Valet 2018 Röster om regeringsfrågan

Tidigare talmannen backar Norlén: ”Inte hans fel”

Per Westerberg, moderat talman mellan 2006 och 2014, är förvånad över att regeringsbildningen har tagit så lång tid.

– Men det är inte talmannens fel. Det är ju att partiledarna inte har kommit överens, säger han i P1-morgon.

Westerberg tror att nästa regering kommer att ledas av M och KD. I och med att deras gemensamma budget har gått igenom varnar han samtidigt för vad som händer om det ändå blir Stefan Löfven (S) som blir statsminister.

– 2014 ville Stefan Löfven ha ett extra val när han förlorade budgetvoteringen. Därmed är vi redan nu ute på det sluttande planet, säger han.

11 min
Jonas Sjöstedt (V) och Jimmie Åkesson (SD) debatterar inför valet. Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Röster om regeringsfrågan

Ledare: SD och V är emot en öppen samhällsmodell

Opinion Dagens ledarsidor diskuterar flera olika aktuella frågor. Dagens Nyheter, som håller sig kvar vid regeringsbildningen, menar att både Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet är motståndare till den öppna samhällsmodellen. Även om SD är ett ”mer osympatiskt och demokratiskt opålitligt parti” är det också rimligt att hålla V borta från inflytande, skriver tidningen.

”Partiet vill rikta en rak vänster mot exakt det som gjort Sverige rikt och fritt.”

Sydsvenskans huvudledare skriver att kampen mot terrorism måste fortsätta efter gårdagens Säpo-tillslag på flera platser i Västsverige.

”Medborgarnas liv och säkerhet är den demokratiska rättsstatens högsta prioritet”, skriver tidningen.

Göteborgs-Postens Jenny Sonesson oroar sig över att aborträtten hotas i Norge. I stället för att abort tillåts vid allvarlig sjukdom hos fostret kan abort framöver bara tillåtas när det inte är livsdugligt, skriver hon.

”Om man vill försvara handikappade är inskränkt aborträtt fel väg.”

1 tim
Annie Lööf (C). Claudio Bresciani/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Röster om regeringsfrågan

Analys: Hot om nyval kan få Lööf (C) att ändra sig om S

Annie Lööfs (C) förhandlingar med Socialdemokraterna är sannolikt inte över, skriver Margit Silberstein i Dagens Samhälle.

Centerpartiet har redan röstat nej till både Stefan Löfven (S) och Ulf Kristersson. Silberstein menar att partiet därför kan få skulden för att regeringsbildningen misslyckats och på så sätt straffas hårt i ett extra val.

”Mot den bakgrunden kan Centerns nej till Stefan Löfven i dag bli ett ja i morgon”, skriver hon.

Att C-ledaren är boven i dramat är på flera sätt en orättvis bild, skriver TV4:s politiske kommentator Marcus Oscarsson på Facebook. Samtidigt håller han med om att det är allmänhetens uppfattning. Han menar därför att det brådskar för partiet att lösa regeringsdramat.

”Den tunna isen kanske håller fram till jul men sen blir läget akut för Centern”, skriver han.

Igår 08:43
Läs mer om Valet 2018
Illustrationsbilder/Brunnsparken i centrala Göteborg/ TT
Svenskt mottagande

”En grupp väldigt unga som röker heroin dagligen”

Fältassistenter i Göteborg vittnar om att de möter ensamkommande med tungt heroinmissbruk men att man inte har någon hjälp att erbjuda eftersom varken stat eller kommun vill ta ansvar för missbruksvården av gruppen.

– Vi har en grupp väldigt unga människor som röker heroin dagligen och den gruppen måste tas hand om, någon måste ta ansvar, säger fältarbetaren Magnus Bergström till Ekot.

Sveriges kommuner och landsting, SKL, uppger att man flera gånger har påtalat problemet för regeringen. Migrationsminister Heléne Fritzon säger till Ekot att hon inte vill kommentera frågan eftersom hon sitter i en övergångsregering.

1 tim
Åsa Furén-Thulin. Sveriges Kommuner och Landsting
Svenskt mottagande

Kritiken: Unga som söker asyl får inte missbruksvård

Det är nästan omöjligt att få hjälp att lämna kriminalitet och drogberoende för den som fyllt 18 år och befinner sig i en asylprocess, rapporterar Ekot. Nu kräver SKL att frågan om ansvar för behandling förtydligas eftersom unga faller mellan stolarna.

– Jag hoppas innerligt att den nya regeringen tar ansvar för den här gruppen och att vi får ersättning upp till 21 år, säger Åsa Furén-Thulin, sektionschef på SKL.

Staten har tidigare ersatt kommuner för missbruksvården för ensamkommande upp till att de blev 21 år. Regelverket ändrades 2017 och nu får kommunerna inte ersättning om behandling inletts efter 18-årsdagen.

1 tim
Läs mer om Svenskt mottagande

Lokala nyheter

Välj mellan Stockholm, Göteborg och Malmö/Lund
Arkivbild. Drago Prvulovic/TT / TT NYHETSBYRÅN
Terrortillslagen i Västsverige

MSB uppmanar: Sprid inte obekräftade uppgifter

Bidra inte till att rykten med obekräftad information sprids. Det uppmanar Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps (MSB) till efter att flera tillslag med koppling till misstänkt terrorism gjorts i Västsverige.

– Om man känner oro är det viktigt att man går till bekräftade källor och inte bidrar till ryktesspridning i sociala medier. I detta fall är det Säpo som är källan, säger Anna Nyman, enhetschef för operativa avdelningen på MSB, till SVT Nyheter Väst.

Det var tidigt på torsdagsmorgonen som tillslag gjordes på flera platser. Göteborg, Ale och Lilla Edet var några av orterna, enligt uppgifter till flera medier.

En person har anhållits misstänkt för förberedelse, alternativt stämpling till terrorbrott.

2 tim
På torsdagsmorgonen gjorde Säkerhetspolisen insatser på flera platser i västra Sverige i samverkan med polisen och under ledning av Nationella operativa avdelningen (Noa). Adam Ihse/TT / TT NYHETSBYRÅN
Terrortillslagen i Västsverige

Flera släppta efter tillslag – anhållen nekar till brott

Den man som anhållits misstänkt för förberedelse, alternativt stämpling, till terroristbrott och grovt vapenbrott förnekar brott, uppger hans advokat Michael Hansson för SVT Väst.

– Jag är belagd med yppandeförbud men så mycket kan jag säga att han förnekar det brott som han är misstänkt för, säger han.

De andra personer som tagits till förhör under morgonen har släppts.

Igår 15:31
Magnus Norell. CHRISTINE OLSSON / TT / TT NYHETSBYRÅN
Terrortillslagen i Västsverige

Terrorexpert kritisk till hotnivå-skala: ”Eländig”

Terrorexperten Magnus Norell riktar stark kritik mot Säkerhetspolisens sätt att mäta hotnivån i Sverige, skriver GP. Detta eftersom hotnivån är nationell medan hoten oftast är centrerade kring vissa platser.

– Den eländiga skalan är riktigt dum. Den är nationell, men det är inte farligt i alla delar av Sverige på samma gång, säger han till tidningen.

I dagsläget ligger hotnivån på en trea på den femgradiga skalan. Det innebär att ett attentat skulle kunna inträffa. Hotnivån är oförändrad trots nattens terrortillslag i Västsverige.

Igår 14:31
Läs mer om Terrortillslagen i Västsverige