Hem
Bilder från året. (TT)

Nyhetsåret 2015 i bilder

2015 var året då terrordåd skakade bland annat Paris, Tunisien och Beirut. Det var året då 2010-talets flyktingström från Afrika och Mellanöstern till Europa intensifierades. Det var året då historiska beslut fattades, bland annat att samkönande äktenskap ska tillåtas i USA och att det första globala klimatavtalet undertecknades.
Nedan följer en sammanfattning av året i bilder.

Bild på treårig pojke väckte världens empati

2 september: Alan Kurdi uppspolad på en strand i Turkiet. (Nilufer Demir / TT NYHETSBYRÅN)

Bilden på en livlös treårig pojke, Alan Kurdi, utlöste en våg av empati för människor på flykt när den nådde världen i september. Det märktes exempelvis på Radiohjälpens insamling för flyktingar som var rekordstor i samband med publiceringen.

Prisad fotograf skildrade farlig flykt till Europa

11 augusti: En överfull jolle med syriska flyktingar mellan Turkiet och Grekland. Bilden har tagits strax efter att båtens motor gått sönder. (YANNIS BEHRAKIS / TT)

60 miljoner människor är på flykt i världen. Av dem har cirka en miljon under året färdats över Medelhavet, bort från krig och förtryck och mot drömmen om ett bättre liv. Den prisade journalisten Yannis Behrakis bilder har skildrat flyende människors verklighet.

Kärleken släpptes fri i USA

24 april: Par kysser varandra under en International Gay Rodeo Association's-fest i Arkansas. (LUCY NICHOLSON / TT NYHETSBYRÅN)

I slutet på juni lyste Vita huset upp i regnbågens färger. Anledningen var att USA:s högsta domstol slagit fast att konstitutionen kräver att samkönade äktenskap ska tillåtas i alla delstater.

Pennan blev symbol för motstånd efter blodig Parisattack

9 januari: En penna hålls upp utanför Franska institutet i London efter attacken mot Charlie Hebdo. (JUSTIN TALLIS / AFP)

Paris skakades av två terrordåd under 2015. Efter det första, som bland annat riktades mot satirtidningen Charlie Hebdos redaktion, användes pennan som symbol för motstånd och för att hylla de dödade.

Tydlig bild av klimatförändringar under FN:s klimatmöte

Före och efter smog i Peking.

Samtidigt som världens ledare samlades i Paris för FN:s klimatmöte i december låg den värsta smogen för 2015 över den kinesiska huvudstaden Peking. Men plötsligt försvann föroreningarna när starka vindar svepte in.
Den tydliga skillnaden i luftkvalitet mellan de två dagarna förevigades i flertalet uppsättningar bilder.

Jordliknande planet kan ge ny bild av liv

23 juli: Konstnärlig tolkning av Kepler-452b sida vid sida med jorden. (T. Pyle / TT NYHETSBYRÅN)
24 juli: Nytagna bilder på planeten Pluto. (Uncredited / TT / NTB Scanpix)
28 september: Nasa publicerar nytagna bilder från Mars som uppges visa uttorkade kanaler. Bilderna är det första beviset för att det kan finnas vatten på planeten. (NASA / TT NYHETSBYRÅN)

Nasa presenterade flera upptäckter under 2015. En av dem var Kepler-452, en planet som är den första av sitt slag att upptäckas. Det vill säga en himlakropp i jordens ungefärliga storlek som cirkulerar i den ”beboeliga zonen” kring en sol-liknande stjärna.

Vilken färg har klänningen? Viral bild delade sociala medier

27 februari: Bilden i mitten är originalet. De är andra är redigerade för att visa hur ögat uppfattar färger olika.

I februari la en kvinna upp en bild på en klänning på nätet och frågade vilken färg den var. Vit och guld? Eller svart och blå? Frågan orsakade kaos eftersom alla uppfattar den olika.

Calbuco fick första utbrottet på 50 år

22 april: Aska stiger från vulkanen Calbuco. (STRINGER / TT NYHETSBYRÅN)

För första gången på nästan 50 år fick vulkanen Calbuco i Chile ett utbrott i våras. Tusentals människor fick evakueras.

Avstängd Blatter blev symbol för korruption

20 juli: Brittisk komiker kastar pengar på Blatter under presskonferens. (FABRICE COFFRINI / AFP)

Det har stormat kring Fifa under året. Härvan kröntes i december när organisationens president Sepp Blatter och Uefas president Michel Platini stängdes av från fotboll i åtta år.

Rohingya i fokus under historiskt val

4 juni: Rohingya-flyktingar i norra Burma. (YE AUNG THU / AFP)

Den muslimska minoriteten rohingya hamnade i centrum när Burma i november gick till ett historiskt parlamentsval. Orsaken var bland annat nobelprisade Aung San Suu Kyis, vars parti NLD till slut stod som segrare i valet, tystnad om förtrycket av folkgruppen.

Årets person: Angela Merkel

8 juni: Merkel pratar med USA:s president Barack Obama under ett G7-möte i södra Tyskland. (Michael Kappeler / TT NYHETSBYRÅN)

Den tyska förbundskanslern Angela Merkel utnämndes till 2015 års ”Person of the Year” av den amerikanska tidskriften Time.
I sin motivering hyllade tidningen den kristdemokratiska politikerns ledarskap under Eurokrisen, flyktingkrisen och i samband med Rysslands ingripande i Ukraina.

Terrorist öppnade eld på charterort

26 juni: livlösa kroppar täckta av filtar på en strand i Tunisien. (Uncredited / TT / NTB Scanpix)

38 personer, mestadels brittiska turister, sköts i juni ihjäl på en strand i den tunisiska badorten Sousse. Islamistgruppen IS tog på sig dådet.

Dödligt virusutbrott spred skräck i Seoul

12 juni: Arbetare i skyddskläder sprider en antiseptisk lösning i en konsertlokal i Seoul för att motverka spridningen av mers. (Lee Jin-man / TT / NTB Scanpix)

I maj drabbades Sydkorea av ett utbrott av det dödliga mers-viruset. Över 30 personer dog.

Krislösningarna avlöste varandra på Rosenbad

23 oktober: Regeringen och Allianspartierna presenterar en överenskommelse om migrations- och integrationspolitiken. (Vilhelm Stokstad/TT / TT NYHETSBYRÅN)

Presskonferenserna på Rosenbad avlöste varandra under året. Terrorhotet och flyktingkrisen har tvingat regeringen till blocköverskridande överenskommelser och krisåtgärder.

Andrepilot kraschade plan i Alperna

31 mars: Räddningsarbetare i Seyne-les-Alpes där Germanwings-planet kraschades. (Yves Malenfer / TT / NTB Scanpix)

I mars störtade den tyske andrepiloten Andreas Lubitz medvetet ett Germanwings-plan i de franska Alperna. 150 personer dödades.

Terrorister dödade 130 i hjärtat av Paris

13 november: Dödsoffer utanför konsertarenan Bataclan i Paris efter attacken. (Jerome Delay / TT / NTB Scanpix)

För andra gången på ett år slog terrorn till mot Paris i november. Över 130 personer dödades i ett antal synkroniserade dåd som terrorgruppen Islamiska staten tagit på sig.

Hundratal döda efter explosioner i Tianjin

15 augusti: Utbrända bilar efter explosionerna i Tianjin. (TT / NTB Scanpix)

Över 100 personer dödades efter ett antal explosioner i kinesiska Tianjin i augusti. Landets myndigheter har i efterhand kritiserats för att ha mörkat detaljer om händelsen.

Liberia förklarades fritt från ebola

11 mars: Hjälparbetare i Liberia håller upp sina armar efter att ha begravt en person som tros ha dött av ebola, på årsdagen av att WHO konstaterade utbrottet. (Abbas Dulleh / TT / NTB Scanpix)

Liberia har två gånger under året förklarats fritt från ebola, efter fjolårets utbrott som krävt över 11 000 dödsoffer.

Grekerna köade i väntan på nytt stödpaket

10 juli: Man håller i nummerlapp i väntan på att få ta ut pengar på en bank i Aten. (Emilio Morenatti / TT / NTB Scanpix)

Skuldkrisen höll ett hårt grepp om Grekland under året. Landet kom, efter två nyval och en folkomröstning, överens med de internationella långivarna om ett nytt stödpaket.

Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen