Utrikesåret: Flyktingkatastrof, terror och historiska beslut
En flyktingkatastrof som inte sett sin like sedan andra världskriget och flera stora terrordåd har präglat utrikesåret 2015. I USA fattades ett historiskt beslut som ger samkönade par i alla delstater rätt att gifta sig och i Paris lyckades världens ledare enas om ett avtal för hur klimatfrågorna ska hanteras.
Terrorister går till attack mot Charlie Hebdo
Två tungt beväpnade bröder öppnade den 7 januari eld på den franska satirtidningen Charlie Hebdo mitt under ett redaktionsmöte. Bröderna samarbetade med ytterligare en man som tog gisslan i en judisk matbutik två dagar senare. Sammanlagt dog 17 personer i terrorattackerna i Frankrike. Al-Qaida i Jemen tog på sig ansvaret för dåden och hävdade att det var en hämnd för att tidningen publicerat bilder på profeten Muhammed. Många visade sitt stöd för tidningen genom att hålla upp plakat med budskapet ”Je suis Charlie” vid manifestationer för yttrandefrihet.
Lars Vilks-möte och synagoga i Köpenhamn utsatta för attentat
Ett debattmöte i Köpenhamn den 14 februari avbröts när en man började skjuta in i lokalen med ett automatvapen. En dansk filmskapare, Finn Nørgaard, sköts ihjäl men den svenska konstnären Lars Vilks tros ha varit huvudmålet. Ytterligare en skottlossning inträffade senare på natten vid Köpenhamns synagoga där en bat mitzvah hölls. En 37-årig medlem i judiska församlingen, som hade tagit på sig ansvaret som säkerhetsvakt, blev skjuten i huvudet och dog senare. Den förmodade gärningsmannen sköts ihjäl efter några timmars polisjakt.
Massaker på universitet i Kenya
Den somaliska islamistgruppen al-Shabaab har de senaste åren utfört en mängd dåd i östafrikanska länder. På universitetet i den kenyanska staden Garissa dödades den 2 april 148 personer vid en utdragen massaker. Kristna studenter hölls som gisslan och många dödades genom avrättningsliknande skott. Fler dog på universitetet än vid attacken i gallerian Westgate i huvudstaden Nairobi 2013, som al-Shabaab också låg bakom.
Över 9 000 döda i jordbävningen i Nepal
En kraftig jordbävning med en magnitud på 7,8 skakade Nepal 25 april. Över 9 000 människor dog i skalvet och miljontals drabbades. Räddningsarbetare hade svårt att nå fram till avlägsna delar av landet. Skalvet utlöste även en lavin på Mount Everest där 19 personer dog, vilket gör det till den dödligaste dagen någonsin på berget.
Samkönade äktenskap tillåts i alla USA:s delstater
USA:s högsta domstol slog den 26 juni fast att konstitutionen kräver att samkönade äktenskap ska tillåtas i alla delstater. En uppmärksammad rad ur domen löd: ”De ber om lika värdighet i lagens ögon. Konstitutionen ger dem den rättigheten”. Det historiska beslutet fattades med knapp marginal men firades i hela landet. Som en hyllning lystes Vita huset i Washington DC upp i regnbågsflaggans färger.
60 miljoner människor på flykt världen över
Treårige Alan Kurdis kropp spolades upp ur Medelhavet och hittades på en strand i Turkiet. Bilden gick rakt in i mångas hjärtan och satte ljus på att över 60 miljoner människor för tillfället befinner sig på flykt. Det är fler än på många decennier, och enligt FN:s flyktingorgan är kriget i Syrien den främsta orsaken till ökningen. Hundratusentals människor har begett sig över Medelhavet i undermåliga båtar i hopp om att ta sig in i Europa, och tusentals har dött på vägen.
En efter en sluts EU-ländernas gränser
När Ungern stängde sista luckan i sitt taggtrådsstängsel mot Serbien slöts en av de vägar som många på flykt tagit för att komma in i EU. Fler europeiska länder följde efter med olika gränsstopp och på många håll blev flyktingar strandsatta eller begav sig ut på långa vandringar för att hitta nya rutter. Inom EU har oron för att den fria rörligheten inom unionen hotas växt och länderna har gjort flera försök att komma överens om hur flyktingarna ska kunna fördelas.
Ryssland ger sig in i Syrienkriget
I slutet av september gav sig även Ryssland in i det infekterade inbördeskriget i Syrien. Både landets regim och rörelser såsom terrorgruppen Islamiska staten har tvingats miljontals civila på flykt, och tusentals har dödats. President Vladimir Putin har nära band till landets diktator Bashar al-Assad vilket kritiserats av USA som också strider i landet. Ett flertal länder som Turkiet, Frankrike och Tyskland deltar nu i striderna på olika sätt. Det alla parter tycks överens om är att bekämpa IS.
IS-anhängare koordinerade attacker i Paris
Självmordsbombarna hade placerat ut sig på Paris uteserveringar, vid en fotbollsarena och på konsertlokalen Bataclan. Genom sina koordinerade attacker kvällen den 13 november dödade de 130 personer. Terrorgruppen IS har tagit på sig dåden och gärningsmännen som överlevde och andra som misstänks ha varit delaktiga i dåden har jagats på olika håll i Europa och världen.
Globalt klimatavtal undertecknas
Ett globalt klimatavtal antogs 12 december i Paris av de 195 länder som deltog på FN:s klimatmöte. Ett av huvudbesluten är att den globala uppvärmningen ska begränsas till under 2 grader jämfört med förindustriell tid med målet att sikta på att begränsa den ytterligare, till 1,5 grader. Att världens regeringar alls lyckats nå ett avtal ses som en framgång – däremot har kritik riktats mot att målen är svåra att leva upp till och att avtalet inte är rättsligt bindande.