Illustration över det nya området Fixfabriken. Göteborgs stad
Lokalpolitiken i Göteborg

Nytt Göteborgskvarter kan säljas för 200 miljoner

Marken där första kvarteret i nya Fixfabriksområdet i Majorna i Göteborg kommer att ligga väntas säljas för närmare 200 miljoner kronor, rapporterar GP.

– Det är en prisbild som jag verkligen inte är besviken på, säger stadens fastighetsdirektör Martin Öbo.

Byggherren F O Peterson står bakom det vinnande budet. På måndag ska politikerna i fastighetsnämnden fatta beslut om det första kvarteret av sex i området ska säljas till byggherren.

Läs mer

Toppnyheter

Jon Georg Dale (Fremskrittspartiet)/ Norges statsminister Erna Solberg (Høyre) TT
Norska IS-kvinnan

Norska sprickan djupnar: ”Inget fel på vår moral”

Fremskrittspolitikern Jon Georg Dale som är Norges jordbruksminister, reagerar starkt på att statsminister Erna Solberg (Høyre), motiverar beslutet att ta hem IS-kvinnan och hennes sjuka barn med att det är det rätta att göra ur en moralisk aspekt.

Till TV2 säger jordbruksministern att det inte är något fel på hans partis moraliska kompass.

– Vi kompromissar inte med folk som frivilligt ansluter sig till terrororganisationer. Att vi är tydliga med det handlar inte om dålig moral, tvärtom står vi för de principer som Norge är grundat på, säger Dale.

FRP-ledaren Siv Jensen ska lämna sin kravlista för att stanna i regeringen till Solberg på måndag. Den 29-åriga kvinnan misstänks för samröre med terrororganisationer och hennes advokat kommer under söndagen att hålla en presskonferens, skriver VG.

Igår 23:34
Gardermoen i natt. Fredrik Hagen / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Norska säkerhetstjänsten: ”Hotnivån är oförändrad”

Hotnivån i Norge förändras inte av att en 29-årig IS-kvinna hämtats hem från Syrien tillsammans med sina två små barn. Det uppger norska säkerhetspolisen PST på en pressträff.

Kvinnan greps när hon landade på flygplatsen Gardermoen i natt. Hon och barnen fördes därefter till Ullevåls sjukhus.

– Vi har en bra plan för att ta hand om barnen i vad som är en krävande situation, säger PST-chefen Hans Sverre Sjøvold.

Enligt Sjøvold ska förhör hållas med kvinnan så snart det är möjligt. Hon misstänks för deltagande i terrororganisation. Enligt norska myndigheter har hon både ingått i Jabhat al-Nusra och IS under åren 2013–2019.

– Vi är i första fasen vad gäller utredningen, säger Sjøvold.

Fallet har väckt stor uppmärksamhet i Norge och kan tvinga fram en regeringskris.

Igår 12:42
Läs mer om Norska IS-kvinnan
Drottning Elizabeth II med Meghan Markle och prins Harry. Arkivbild. TOLGA AKMEN / AFP
Harrys och Meghans beslut

Analyser: Drottningen har styrt detta med järnhand

Beskedet att Meghan Markle och prins Harry inte längre är arbetande medlemmar av kungafamiljen är ”omskakande”, säger Sky News hovkommentator Alastair Bruce.

– Det var ett varmt uttalande från drottningen, samtidigt som hon har löst ett problem som behövde lösas med sin monarkiska järnhand, säger han.

BBC:s kommentator Jonny Dymond skriver att det var nödvändigt med en tydlig separation mellan prinsparet och hovet.

”Harry och Meghan är fortfarande medlemmar av familjen, men de är i praktiken inte längre kungliga”, skriver han.

Expressens Karin Lennmor säger att drottningen i sitt uttalande försöker visa en försonlig sida, men att det ser annorlunda ut bakom kulisserna.

– Jag tror att det finns rejäla stormar under ytan. Det har bråkats mycket om det här, säger hon.

Igår 20:52
Meghan Markle och prins Harry. Frank Augstein / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Brittiska kungahuset: Prins Harry och Meghan slutar använda sina kungliga titlar

Prins Harry och Meghan Markle har nått en uppgörelse med kungafamiljen som bland annat innebär att de inte längre kommer att kalla sig kungliga högheter. Det skriver Buckingham Palace i ett pressmeddelande.

Paret kommer inte formellt att ingå i kungafamiljen och har därmed inte rätt till något apanage. Förändringarna kommer att träda i kraft under våren 2020.

Drottning Elizabeth skriver i uttalandet att hon är nöjd med att ha nått en överenskommelse.

”Hela kungafamiljen hoppas att dagens uppgörelse ska låta dem påbörja ett lyckligt och fridfullt nytt liv”, skriver hon.

Igår 18:35
Drottning Elizabeth hälsar på den nyfödde Archie i maj 2019. Chris Allerton / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Drottningen: De kommer alltid att vara högt älskade

Prins Harrys och Meghan Markles önskan om ett mer självständigt liv är fullt förståeligt med tanke på den mediebevakning som man fått utstå, skriver drottning Elizabeth i sitt pressmeddelande.

”Jag vill tacka dem för deras hängivna arbete över hela vårt land och samväldet, och jag är särskilt stolt över hur snabbt Meghan har blivit en del av familjen”, skriver hon.

I formell mening är paret inte längre medlemmar av kungafamiljen, men drottningen tillägger:

”Harry, Meghan och Archie kommer alltid att vara högt älskade medlemmar av min familj”.

Igår 19:21
Läs mer om Harrys och Meghans beslut
Utrikesminister Ann Linde (S). Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
Sveriges relation med Kina

Expert: Hårdare markering än tidigare mot Kina

Enligt Asienforskaren Björn Jerdén är Ann Lindes uttalande om att Kinas ambassadör ska kallas till utrikedepartementet en hårdare markering än vad Sverige tidigare gjort mot Kina.

Jerdén säger till TT att den svensk-kinesiska relationen sticker ut i en internationell kontext och en anledning till det ansträngda förhållandet är den fängslade förläggaren Gui Minhai.

– Vad jag känner till är det första gången man öppet går ut med att man kallar upp ambassadören angående ett specifikt utfall han gjort mot media, säger Jerdén till nyhetsbyrån.

Den uppblossade konflikten handlar om att SVT avslöjat att Kina försökt påverka vad svenska medier publicerar.

Igår 21:49
 Gui Congyou / Hans Wallmark TT
undefined

Moderaterna vill inte se utvisning av Gui Congyou

Moderaterna tycker att det är fel taktik att utvisa Kinas ambassadör Gui Congyou. Partiet är dock starkt kritiskt till Kinas agerande.

– Att kasta ut en ambassadör kommer inte ändra Kinas förhållande till Sverige och frågan är vilka motreaktioner de kommer att genomföra mot oss, säger Hans Wallmark, M:s utrikespolitiske talesperson, till SVT.

Partiet vill i stället att man tillsammans med andra länder har ett gemensamt förhållningssätt till Kina.

Frågan har återaktualiserats efter SVT:s granskning om att ambassaden försökt påverka svenska mediers publiceringar. V, KD och SD upprepar nu sina krav på en utvisning medan L tycker att man bör börja med att UD kallar till sig Gui Congyou, skriver SVT.

Utrikesministern meddelade under lördagen att hon kommer kalla till sig Gui Congyou.

Igår 19:04
Ann Linde (S) Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Linde om Kinas försök att påverka media: ”Allvarligt”

Uppgifterna om att den kinesiska ambassaden försökt påverka svenska mediers publiceringar gör att utrikesminister Ann Linde (S) kommer att kalla till sig Kinas ambassadör i Sverige, Gui Congyou, rapporterar SVT.

– I Sverige råder yttrandefrihet och det som Kinas ambassadör nu gör är väldigt allvarligt, säger Linde till SVT.

Hon påpekar att UD flera gånger påtalat att yttrandefriheten är grundlagsskyddad i Sverige.

Enligt en enkät som SVT gjort har den kinesiska ambassaden försökt påverka bland annat SR, SVT, SvD och Expressen. Under fredagen publicerade ambassaden kritik mot den svenska medierapporteringen på sin hemsida och kallade den för ”frekventa illasinnade attacker” mot det kinesiska kommunistpartiet.

Igår 14:24
Läs mer om Sveriges relation med Kina
Illustrationsbild. TT
Rapporten om Brå

Brå-utredare: Studien om Brå är långt ifrån saklig

Opinion Utredare vid Brå riktar ny kritik mot den studie som forskare vid Linköpings universitet publicerat om politisk påverkan på rådet. Arton personer verksamma vid Brå skriver i DN Debatt att de inte vill ifrågasätta de som intervjuats i studien men att de motsätter sig slutsatsen.

”Som nuvarande anställda utredare på Brå motsätter vi oss dock den generella beskrivningen av vår verksamhet som styrd, censurerad eller präglad av en tystnadskultur”, skriver de.

Att Brås forskningsfrågor utgår från vilket underlag regeringen behöver innebär inte att de är politiskt styrda, menar de. Utredarna skriver att den studie som Linköpingsforskarna gjort om Brå är ”långt ifrån en granskning som kan anses saklig och metodologiskt godtagbar”.

Igår 20:53
Brå / Jerzy Sarnecki TT
undefined

Författare till Brå-rapport riktar kritik mot Sarnecki

Opinion Forskarna bakom rapporten om Brottsförebyggande rådet, som vållade debatt i december, skriver på SvD Debatt att den polarisering som uppstått riskerar att göra att rapportens slutsats går förlorad.

I rapporten beskrevs att Brå låtit sig påverkas av politiska påtryckningar och att specifikt Socialdemokraterna hade ”stark anknytning” till rådet. Den kopplingen tog dock rapportförfattarna sedan avstånd från.

Författarna skriver att de var beredda på kritiken men att den också visar hur politiskt känslig den fråga som de belyst är. De skriver att de inte kan lyfta fram allt material de har som stärker deras påståenden eftersom det skulle röja de anonyma intervjupersonerna. De kritiserar i sin tur Jerzy Sarnecki som varit skarpt kritisk mot rapporten.

”Han har för vana att attackera forskare och journalister som beskrivit verkligheten på ett annat sätt än det som han gjort till sitt eget.”

16 jan
Läs mer om Rapporten om Brå
P3 Guld
Einár, Molly Sandén och Dree Low prisades alla tvåfaldigt. Adam Ihse/TT / TT NYHETSBYRÅN
P3 Guld

Hiphopsuccé på P3 Guld – Einár och ZE prisades

Det blev hiphopens kväll under P3 Guldgalan i Partille arena. Einárs ”Katten i trakten” blev årets låt och ZE utsågs till årets artist. Därmed besegrade han Avicii, Tove Lo, Veronica Maggio och Molly Sandén som också var nominerade i kategorin.

Dree Low tog hem två pris, liksom Molly Sandén, vilket gjorde henne superglad.

– Så många år som jag har kämpat med att övertala mig själv om att jag inte behöver en sådan här. Men vem fan försöker jag lura? sa Sandén i tacktalet.

Igår 22:17
Molly Sandén. Adam Ihse/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Maggio, Avicii och Sandén kan ta storslam i kväll

Två kvinnliga artister har möjlighet att kamma hem tre vinster vardera på P3 Guld i Partille arena i kväll. Det handlar om Veronica Maggio och Molly Sandén. Även avlidne artisten Avicii kan ta tre pris, han är nominerad för det postuma albumet ”Tim”, skriver TT.

Förra året var det hiphopgruppen Hov1 som kammade hem flest priser. I år är de dock bara nominerade i en kategori, årets grupp.

Galan direktsänds i P3 och i SVT2 samt i SVT Play.

Igår 19:42
SR:s vd Cecilia Benkö och programledaren Kodjo Akolor anländer till P3 Guld-galan i Partille arena i Göteborg. Adam Ihse/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Kodjo om kvällens P3 Guld: Ambitionen är att gå ut

När P3 Guld går av stapeln i Partille arena under lördagskvällen är det med komikern och Morgonpasset-veteranen Kodjo Akolor som programledare. Till Göteborg Direkt säger han att hans uppgift är att vara tittarnas och lyssnarnas ciceron under kvällen.

Hans plan är att gå på efterfesten när arbetet är över.

– Jag har alltid ambitionen att gå ut. Men verkligheten blir oftast någon annan. Jag avslutar med ett glas vin på mitt rum, trött på uppmärksamheten.

Störst guldchans har Veronica Maggio, Molly Sandén och Avicii som är nominerade i tre kategorier vardera.

Galan direktsänds i P3 och i SVT2 samt i SVT Play.

Igår 19:42
Läs mer om P3 Guld