Hem
Illustrationsbild av kalkonungar med fågelinfluensa (Charlie Neibergall / TT NYHETSBYRÅN)

Nytt tyskt viruslarm – 70 000 fåglar kan avlivas

70 000 kycklingar riskerar avlivning efter att fågelinfluensa upptäckts på en hönsgård i Rostock i Tyskland. Det rapporterar flera medier.

På den gård där viruset H5N8 har bekräftats finns omkring 4 500 kycklingar, men ägaren har verksamhet även på andra platser.

– För att bekämpa utbrottet och förhindra det från att sprida sig ytterligare är det ur veterinärmedicinsk synvinkel nödvändigt att avliva upp till 70 000 kycklingar på olika platser, säger en talesperson för myndigheterna i distriktet Landkreis Rostock.

Under de senaste veckorna har utbrott av fågelinfluensa rapporterats från flera håll i Europa. 16 000 kalkoner har avlivats i norra Tyskland och i Danmark har myndigheterna beordrat avlivning av 25 000 kycklingar.

bakgrund
 
Fågelinfluensa
Wikipedia (sv)
Fågelinfluensa, fjäderfäinfluensa, aviär influensa eller hönspest är en term som har flera betydelser. Tidigare kallades alla influensor som orsakas av influensavirus typ A, vilket är ett släkte av virus inom familjen Orthomyxoviridae för "fågelinfluensa". Detta bruk blir dock allt mer ovanligt. En generell benämning på förekomst av influensavirus typ A hos vilda fåglar. Alla subtyper av influensavirus typ A förekommer hos vilda fåglar men främst hos andfåglar. Inom medicin och veterinärmedicin syftar "fågelinfluensa" på en högpatogen, det vill säga en mycket smittsam sjukdom oftast med dödlig utgång, som främst drabbar fjäderfä. Denna sjukdom har ibland även visat sig kunna smitta andra djur och människor, det vill säga sjukdomen kan utvecklas till en zoonos.Fågelinfluensa delas in i två grupper beroende på hur smittsamma och dödliga de är bland fjäderfä (speciellt kyckling): lågpatogen fågelinfluensa (LPAI) och högpatogen fågelinfluensa (HPAI). Alla kända högpatogena subtyper av fågelinfluensa har utvecklats hos tamfåglar. Den absolut främsta källan till uppkomst av högpatogen fågelinfluensa och även den största smittospridaren är handel med fjäderfä. Sentida studier har dock visat att även vilda fåglar, främst simänder, vid specifika förhållanden kan föra smittan vidare. De absolut flesta varianter av fågelinfluensa är lågpatogena och orsakar inte allvarliga sjukdomstilstånd hos vilda fåglar och kan inte smitta andra däggdjur eller människor. Högpatogen fågelinfluensa förekommer mycket sällan i det vilda.

Rostock

karta
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen