President Barack Obama och vice president Joe Biden 2016. Carolyn Kaster / TT
Trumps USA Primärvalen 2020

Obama avrådde Biden från att kandidera 2016

Barack Obamas övertygelse om att Hillary Clinton var en bättre kandidat i presidentvalet 2016 gjorde att han försökte övertyga vicepresident Joe Biden att hålla sig utanför. I en skildring av deras långvariga relation skriver New York Times att Obama till och med lät sina rådgivare visa för Biden hur dåliga hans förutsättningar i valet var.

När Biden annonserade sin kandidatur i förra veckan lovordades han av Barack Obama – men ex-presidenten avstod från att ge sitt formella stöd. Obama har sagt att han inte kommer att ställa sig bakom någon kandidat.

På måndagen håller Biden sitt första kampanjmöte i Pittsburgh i Pennsylvania.

Toppnyheter

Erik Ullenhag. Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
Jakten på ny L-ledare

Ullenhags läger ilsket över bild av avgjord seger

Det råder frustration och ilska bland de som stöttar Erik Ullenhag i Liberalernas partiledarstrid, skriver TT som har talat med flera källor. Trycket ökar på att Ullenhag och Johan Pehrson ska dra sig ur striden då Sabunis läger argumenterar för att ombuden borde välja henne då hon vunnit i nästan alla medlemsomröstningar.

– Vi måste motbevisa bilden av att allt skulle vara klart och att det vore odemokratiskt att inte följa medlemsomröstningar, säger en källa i Ullenhags läger till nyhetsbyrån.

Enligt de som stödjer Ullenhag är medlemsomröstningarna ett dåligt underlag då det i många fall har varit lågt valdeltagande. Dessutom menar de att Sabuni ofta har vunnit med liten marginal.

Den nya ledaren väljs den 28 juni.

2 tim
Olle Wästberg t.v. Nyamko Sabuni t.h. TT
undefined

L-profilen drar parallell till Trump i sluten grupp

L-profilen Olle Wästberg drar i en sluten Facebook-grupp paralleller mellan partiledarstriden i Liberalerna och valet av Donald Trump i USA, rapporterar Expressen. I ett inlägg pekar han på att de amerikanska valombuden var bundna att rösta på Trump även då han vunnit delstatsvalen med små marginaler.

”Det ledde till Trump. Något vi i L kan lära oss av?” skriver han.

På tidningens fråga svarar han att poängen inte är att jämföra Nyamko Sabuni med Donald Trump. Hans poäng är att partiet kan få en ledare som det inte vill ha, säger han.

– Ombuden till Liberalernas landsmöten ska ju kunna följa sitt samvete, och också ta hänsyn till den minoritet som finns i det egna länsförbundet, säger Wästberg till Expressen.

4 tim
Nyamko Sabuni t.v. Arman Teimouri, Robert Hannah och Maria Nilsson t.h. TT
undefined

Riksdagsledamöternas krav: Måste välja Sabuni

Riksdagsledamoten Arman Teimouri (L) vill att Erik Ullenhag och Johan Pehrson drar tillbaka sina kandidaturer och att partiet enhälligt väljer Nyamko Sabuni till partiets nya ledare, skriver Dagens Industri.

Samma krav har tidigare kommit från riksdagsledamoten Robert Hannah. Även riksdagsledamoten Maria Nilsson, som själv har ställt sig bakom Ullenhag, menar att medlemmarnas vilja måste respekteras. Utgångsläget skulle vara för svårt om ombuden går mot medlemmarna och väljer Ullenhag, menar hon.

– Jag tvivlar inte på att Erik skulle klara det, men jag vet inte om han skulle ha något parti kvar att leda om det skulle hända, säger hon till tidningen.

Idag 05:22
Läs mer om Jakten på ny L-ledare
Trumps USA Kärnavtalet med Iran
Arkivbild. Amerikansk militär.  TT
Trumps USA Kärnavtalet med Iran

”Irans utspel adderar risk till lättantändlig mix”

Iran har även innan måndagens utspel om ökad produktion av anrikat uran hotat med att ta steg bort från det internationella kärnenergiavtalet. Men kontexten är dramatiskt annorlunda, skriver Jonathan Markus i en analys i BBC.

Sedan Irans tidigare utspel i maj har det skett två fartygsattacker i persiska viken som USA anklagar Iran för. Därför adderar det nya utspelet ” ett extra lager av risk i en redan lättantändligt mix”.

Hur USA ska hantera frågan framåt är inte heller lätt, menar David Sanger i en analys i New York Times. Han skriver att Trump står inför två utmaningar: ”Göra persiska viken säker för oljetransport och samtidigt hindra Iran att bygga kärnvapenkapacitet. Inget utav uppdragen kommer att bli lätt.”

15 min
Amerikansk militär, arkivbild. Wang Yi  TT
undefined

Kina till USA: Öppna inte Pandoras ask i Irankonflikt

USA måste ändra sin strategi med extrema påtryckningar mot Iran, anser Kinas utrikesminister Wang Yi.

– Vi uppmanar alla sidor att fortsätta vara rationella och återhållsamma och inte ta till provokationer som eskalerar spänningarna i Mellanösternregionen. Öppna inte Pandoras ask, säger han vid en presskonferens, rapporterar AFP.

Uttalandet kommer i ett mycket spänt läge mellan Iran och USA. Iran gick på måndagen ut med att landet ”drastiskt” kommer öka sin produktion av anrikat uran och USA svarade med att skicka nya trupper till regioner.

4 tim
Donald Trump och Irans president Hassan Rouhani  TT
undefined

Efter Irans utspel – Trump skickar nya trupper

USA:s president Donald Trump skickar ytterligare 1 000 soldater till Mellanöstern efter Irans utspel om att trappa upp produktionen av anrikat uran, rapporterar flera medier.

Företrädare för Irans atomenergiorgan sa på måndagen att landet bara inom några dagar når den maxgräns för produktion som satts i det internationella kärnenergiavtalet – och att man tänker öka produktionen drastiskt.

”President Trump har gjort klart att han aldrig kommer tillåta Iran att utveckla kärnvapen”, skriver USA:s nationella säkerhetsrådet i ett uttalande.

Pentagon uppges också överväga att skicka ytterligare 6 000.

Idag 03:24
Läs mer om Trumps USA
Marina Riker / TT NYHETSBYRÅN
Cannabisdebatten

Sjunde AP-fonden säljer av sina cannabisaktier

Sjunde AP-fonden Såfa slopar sina innehav i cannabisföretag. Det meddelar fonden under tisdagen, rapporterar Veckans affärer. Det tillkännagavs samma dag som Högsta domstolen slog fast att cannabisolja ska vara narkotikaklassat.

Två gånger om året reviderar fonden sin ”svarta lista” över de företag som inte respekterar mänskliga rättigheter, miljö och antikorruption. Under tisdagen uppdaterades listan med de två cannabisbolagen Canopy Growth Corp och Aurora Cannabis, då de strider med internationella narkotikakonventioner, förklarar fonden.

Utöver cannabisbolagen svartlistades även bolag med kopplingar till kärnvapen, samt kränkningar av arbetsrätt och miljöregler.

39 min
Illustrationsbild. Produkter med CBD-olja i USA. TT
undefined

HD slår fast: Cannabisolja med THC är narkotika

Cannabisolja med substansen THC ska klassas som narkotika – även om den har framställts av industrihampa, slår Högsta domstolen fast.

HD prövade målet sedan riksåklagaren överklagat en dom från hovrätten där en person friats från narkotikabrott efter att ha haft fem flaskor med så kallad CBD-olja i sin ägo. Vätskan visade sig vid analys innehålla det narkotikaklassade ämnet THC. Däremot vad den producerad av lagligt odlad industrihampa och kunde enligt domarna i lägre instans inte anses vara narkotika.

Enligt HD är det dock klart att undantaget gällande industrihampa endast avser växter av släktet cannabis och inte en beredning som innehåller THC.

5 tim
Läs mer om Cannabisdebatten