President Barack Obama och vice president Joe Biden 2016. Carolyn Kaster / TT
Trumps USA Primärvalen 2020

Obama avrådde Biden från att kandidera 2016

Barack Obamas övertygelse om att Hillary Clinton var en bättre kandidat i presidentvalet 2016 gjorde att han försökte övertyga vicepresident Joe Biden att hålla sig utanför. I en skildring av deras långvariga relation skriver New York Times att Obama till och med lät sina rådgivare visa för Biden hur dåliga hans förutsättningar i valet var.

När Biden annonserade sin kandidatur i förra veckan lovordades han av Barack Obama – men ex-presidenten avstod från att ge sitt formella stöd. Obama har sagt att han inte kommer att ställa sig bakom någon kandidat.

På måndagen håller Biden sitt första kampanjmöte i Pittsburgh i Pennsylvania.

Toppnyheter

Brandmän kämpar mot bränderna i Kampar i Indonesien. ADEK BERRY / AFP
Indonesiska bränderna

Nära 200 gripna efter skogsbränder i Indonesien

Indonesien har gripit 185 personer som misstänks för de stora skogsbränderna i landet, rapporterar AFP. Fyra företag utreds också för bränderna.

– Indonesisk polis kommer att använda lagen mot den som kan bevisas ha bränt skog och land. Oavsett om det var med flit eller av oaktsamhet, säger polisens presstalesperson Dedi Prasetyo i Jakarta.

Bränderna startas ofta i syfte att röja skog till förmån för jordbruksmark. Den giftiga röken i landet har lagt sig som en tjock dimma över stora delar av landet och luftföroreningarna har lett till att tusentals skolor på Sumatra och Borneo har tvingats stänga.

1 tim
Skogsbränderna i Indonesien har rasat i över en månad. WILLY KURNIAWAN / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Skogsbränderna tvingar flera skolor att stänga

Skolor i två städer på den indonesiska delen av Borneo kommer få hålla stängt i en vecka på grund av luftföroreningar orsakade av de pågående skogsbränderna i Indonesien, rapporterar Reuters.

Så här års brukar Indonesien och dess grannländer drabbas av smog från skogsavverkning, men i år har situationen varit avsevärt värre än vanligt.

Även skolor i Malaysia har fått stängas och luftkvaliteten i Singapore har sjunkit dramatiskt på grund av smogen från Indonesien.

Igår 19:59
Tjock smog i Singapore. ROSLAN RAHMAN / AFP
undefined

Singapore täcks av smog från indonesiska bränderna

Luftkvaliteten i Singapore har sjunkit till de lägsta nivåerna på tre år – på grund av de pågående skogsbränderna i grannlandet Indonesien, rapporterar Reuters. Smogen ligger så pass tungt att många invånare stannat hemma under lördagen för att undvika den hälsofarliga röken.

Bränderna i Indonesien har rasat i över en månad – och har nästan fördubblats i antal på bara några dagar. Majoriteten av bränderna tros vara anlagda av bönder, för att frigöra mark för palmoljeplantage – vilket lett till en diplomatisk kris med grannlandet Malaysia.

14 sep
Läs mer om Indonesiska bränderna
Brexit Storbritanniens framtid
Boris Johnson och Jean-Claude Juncker ska enligt uppgifter äta lunch. På bilden syns snäckor som fötts upp i Bulgarien för att serveras och kallrökt lax.  TT
Brexit Storbritanniens framtid

Sniglar, lax och ost på menyn inför lunchmötet

Sniglar, lax och ost ska stå på menyn inför lunchtoppmötet med Storbritanniens premiärminister Boris Johnson, EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker och EU:s brexitförhandlare Michel Barnier i Luxemburg i dag. Det rapporterar Reuters och hänvisar till en brittisk regeringskälla.

Det är ännu inte klart vilken restaurang som ledarna ska äta på men enligt nyhetsbyrån har restaurangen Bouquet Garni både escargot och lax på sin lunchmeny.

Inför mötet har Juncker sagt att det inte finns någon öppning för att omförhandla avtalet som Theresa May slöt med EU och krävde ny idéer från britternas sida.

– Vi vet inte exakt vad britterna vill ha i detalj, precist och exakt och vi väntar fortfarande på alternativa förslag. Jag hoppas vi kan få det, men tiden är på väg att rinna ut, sa han i går till radiostationen Deutschlandfunk.

3 tim
Nigel farage. TT.
undefined

Farage: Brexit fördröjs igen – parlamentet stoppar avtalet

Storbritanniens utträde ur EU kommer att senareläggas igen eftersom parlamentet kommer att avvisa premiärminister Boris Johnsons försök till ett avtal med Bryssel. Det säger Brexitpartiets ledare Nigel Farage till Reuters.

Enligt Farage intrigerar Londons politiska elit med EU för att svika folkomröstningsresultatet. Han förutspår att EU vid sitt toppmöte den 17-18 oktober kommer att göra vissa eftergifter gentemot Storbritannien, men att det inte kommer att hjälpa eftersom parlamentet kommer att avvisa dem.

– Så vi kommer inte att lämna den 31 oktober och då befinner vi oss på verkligt okänt territorium – om parlamentet driver igenom en andra folkomröstning eller vi har ett nyval, det vet jag inte, säger Farage till Reuters.

29 min
Lämna-anhängare och Boris Johnson. TT
undefined

Johnson hoppfull inför EU-mötet i dag: ”Kan göra det”

”Jag tror passionerat att vi kan göra det” – det skriver Storbritanniens premiärminister Boris Johnson i en kolumn i Daily Telegraph. Under måndagen ska han träffa EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker och EU:s brexitförhandlare Michel Barnier i Luxemburg.

”Om vi kan nå tillräckliga framsteg under de närmsta dagarna planerar jag att gå till det avgörande toppmötet den 17 oktober och slutföra ett avtal som kommer att skydda företagens och invånarnas intressen på båda sidor om kanalen, och på båda sidor om gränsen mot Irland”, skriver Johnson i texten.

Han anklagar också de brittiska parlamentsledamöterna för att medvetet försöka ge intrycket av att Storbritannien inte längre kan eller kommer att lämna EU den 31 oktober, ett datum som Johnson konsekvent har stått fast vid.

Idag 05:17
Läs mer om Brexit
De åtalade poliserna under rättegången gällande dödsskjutningen av Eric Torell, i Stockholms tingsrätt. Ingela Landström/TT / TT NYHETSBYRÅN
Dödsskjutningen av Eric Torell

Åklagaren yrkar på böter för de åtalade poliserna

Åklagaren yrkar på dagsböter för de tre åtalade poliserna i Eric Torell-fallet, rapporterar Sveriges Radio. Den polis som avlossade det dödande skottet bör dömas för vållande till annans död och även få villkorlig dom, yrkar åklagaren enligt radion.

I dag är sista dagen i rättegången om dödskjutningen av Eric Torell. Poliserna sköt verkanseld mot honom i vad de uppfattade som en nödvärnssituation, men åklagaren anser att de borde slutat att skjuta.

– När Eric vänder ryggen till riktar han inte längre vapnet mot poliserna och utgör inget hot. Därmed har nödvärnssituationen upphört, säger åklagaren Martin Tidén under sitt slutanförande enligt TT.

Det är tre poliser som åtalats för brott i samband med skjutningen av 20-åringen med Downs syndrom i Vasastan i Stockholm. En av poliserna anklagas för vållande till annans död och en annan för tjänstefel. Den tredje åtalade är polisen som ledde insatsen, även han anklagas för tjänstefel. Alla tre nekar till brott.

4 tim
Blommor och och ljus på den plats där Eric Torell blev ihjälskjuten av polisen. Stina Stjernkvist/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Sista dagen i rättegången om skjutningen av Torell

Rättegången om Eric Torells död går in på sin sista dag, skriver TT. Åklagare och försvaret kommer att hålla pläderingar där de sammanfattar bevisningen och sin syn på vad som inträffat.

Det är tre poliser som åtalats för brott i samband med skjutningen av 20-åringen med Downs syndrom i Vasastan i Stockholm. En av poliserna anklagas för vållande till annans död och en annan för tjänstefel. Den tredje åtalade är polisen som ledde insatsen, även han anklagas för tjänstefel. Alla tre nekar till brott.

6 tim
Läs mer om Dödsskjutningen av Eric Torell
En bild från Nasa visar bränderna efter attackerna mot oljeanläggningarna i helgen.  HANDOUT / NASA Worldview
Drönardådet i Saudiarabien

Huthirebellerna: Saudisk olja är fortsatt måltavla

Huthirebellerna i Jemen säger att Saudiarabiens oljeanläggningar fortsatt är deras måltavlor efter att den väpnade gruppen tagit på sig helgens drönardåd mot oljebolaget Saudi Aramco, rapporterar Bloomberg.

Den väpnade gruppen, som stöds av Saudiarabiens ärkefiende Iran, säger via sin egen tv-station att deras vapen kan nå överallt i hela Saudiarabien.

USA:s utrikesminister Mike Pompeo sa i helgen att det inte finns några bevis att attackerna utfördes från Jemen och anklagade i stället Iran direkt för attackerna.

4 tim
Illustrationsbild på tankande person/satellitbilder på Buqyaq-anläggningen i Saudiarabien som attackerades. TT
undefined

Bensinpriserna i Sverige höjs efter drönarattackerna

De ledande svenska bensinbolagen höjer priset med 15 öre per liter efter drönardåden i Saudiarabien, skriver Expressen. Även dieselpriset stiger med samma summa.

Priserna sänktes lika mycket förra veckan, en sänkning som nu alltså dras tillbaka. Tidningen skriver att en liter bensin nu kostar 15,53 kronor och att en liter diesel kostar 16,38 kronor.

De två anläggningarna som bombades tillhör företaget Saudi Aramco, som beskrivs som världens största oljebolag.

6 tim
Läs mer om Drönardådet i Saudiarabien