Hem
Upptäcka prostatacancer. Strålningskanon på Radiumhemmet på Karolinska sjukhuset i Solna. (Dan Hansson / SvD / TT / TT NYHETSBYRÅN)

Ojämlik cancervård kostar 2 900 liv i Sverige varje år

Lågutbildade löper en betydligt högre risk att dö av sin cancer, jämfört med högutbildade, skriver Cancerfonden i sin senaste rapport.

Enligt rapporten kostar ojämlikheten 2 900 människors liv varje år. Orsakerna till denna skillnad är flera och skiljer sig åt för olika diagnoser, men tidigare studier har visat att tiden från misstanke till diagnos och från diagnos till behandling oftare är längre för lågutbildade, jämfört med högutbildade. Dessutom får högutbildade ”mer” behandling. Exempelvis är sannolikheten att en lågutbildad får en skelettröntgen vid prostatacancer betydligt lägre än att en högutbildad får det.

– De lågutbildade utreds och behandlas på ett ojämlikt sätt. Men enligt lagen ska vården vara jämlik. Sjukvården har ett ansvar att se till att alla får en lika bra behandling, säger Jan Zedenius.

I en kommentar till Sveriges Radio säger han att skillnaderna inte har att göra med att de med hög utbildning är mer pålästa och kräver mer:

– Det är framför allt skillnader i vården vi ser.

Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen