Hem
(TT)

Omni sammanfattar: Veckans viktigaste nyheter

Hängde du med i nyheterna i veckan? Omni sammanfattar en del av det viktigaste som hänt.

Sverige förlänger inte avtalet med Saudiarabien

(CLAUDIO BRESCIANI / TT / TT NYHETSBYRÅN)

I tisdags meddelade statsminister Stefan Löfven att det militära samarbetsavtalet med Saudiarabien inte kommer att förlängas. Beskedet kom efter att arabiska utrikesministrar fördömt uttalanden som utrikesminister Margot Wallström gjort om landet. Konflikten trappades upp ytterligare när Saudiarabien nästa dag kallade hem sin Stockholmsambassadör. De kyliga relationerna skapade snabbt rubriker världen över. Financial Times kallade händelseutvecklingen ett ”ovanligt uppriktigt diplomatiskt storgräl”. Enligt uppgifter till SvD kände Saudiarabien till att avtalet skulle stoppas sedan tidigare, och det ska ha varit anledningen till att Wallström stoppades från att tala inför Arabförbundet i Kairo redan i måndags.

Blandade reaktioner på att Saudiavtalet skrotas

Den svenska regeringens beslut att inte förlänga avtalet med Saudiarabien ledde till både hurrarop och burop. Flera människorättsorganisationer hyllade regeringen för att stå upp emot ett land som kränker mänskliga rättigheter. Wallström fick också stöd från den ansedda tidningen Washington Post. ”Äntligen ett västland som talar klarspråk med Saudiarabien” löd rubriken. Företrädare för näringslivet verkade dock inte lika lyriska. ”Konsekvenserna kan bli kännbara under lång tid framöver och i potten ligger jobben i svenska exportföretag”, sa Investors ordförande Jacob Wallenberg till SvD. Den förre utrikesministern Carl Bildt kallade det brutna avtalet olyckligt, eftersom Sverige nu tappat ”trovärdighet som fördragspartner”. Wallström vek sig dock inte för kritiken, hon sa i en intervju med Aftonbladet att ”hon ångrar ingenting” och att hon känt ett ”otroligt stöd” från svenska folket. ”Wallström gör mig stolt över att vara svensk och sosse”, skrev Aftonbladets Fredrik Virtanen.

Militär upprustning på Gotland genom höjd skatt

(JESSICA GOW / TT / TT NYHETSBYRÅN)

Med anledning av bland annat ökad rysk militär aktivitet i Östersjön vill regeringen satsa drygt sex miljarder kronor på försvaret 2016–2020, meddelade försvarsminister Peter Hultqvist och finansminister Magdalena Andersson i veckan. Pengarna ska användas till förstärkt ubåtsjakt och en militär styrka på Gotland. ÖB Sverker Göranson har dock avrått från en fast styrka på Gotland och hävdat att resurserna kan användas bättre. Flera politiska kommentatorer slog fast att regeringen i den här frågan valt att lyssna på övriga partiers önskemål snarare än ÖB. Satsningen kommer att finansieras av framför allt höjda skatter, enligt Magdalena Andersson.

Åklagare vill förhöra och topsa Assange i London

(ROGER VIKSTRÖM / TT / TT NYHETSBYRÅN)

För snart fem år sedan anhölls Wikileaksgrundaren Julian Assange i sin frånvaro, misstänkt för våldtäkt och ofredande av två kvinnor i Sverige. Men några förhör med den misstänkte har aldrig hållits eftersom han vägrat att komma till Sverige och åklagaren har vägrat att åka till Ecuadors ambassad i London dit Assange tog sin tillflykt sommaren 2012. På fredagen meddelade överåklagare Marianne Ny att hon ändrat inställning och begärt att få höra och dna-topsa Assange i London. Beskedet välkomnades av Assanges advokat Thomas Olsson: ”Han kommer att samarbeta fullt ut”, sa han till nyhetsbyrån TT.

Mobiltelefoner knyter misstänkta till trippelmordet

(BJÖRN LARSSON ROSVALL / TT / TT NYHETSBYRÅN)

Två bröder som misstänks för trippelmordet i Uddevalla häktades i onsdags på sannolika skäl, som är den starkare misstankegraden. Männen, 21 respektive 22 år, förnekar brott. Men enligt chefsåklagaren Daniel Edsbagge binder vittnen och teknisk bevisning, som analyser av mobiltelefoner, de misstänkta männen till platsen och tidpunkten för brottet. ”Den tekniska bevisningen består bland annat av att vi har analyserat mobiltelefonerna, det är ingen hemlighet. Det gör att vi kan säga att det sannolikt är så att de befunnit sig på platsen för mordet och även vid tidpunkten för mordet” säger Edsbagge till DN. Offren, två män födda 1993 och 1992 och en kvinna född 1996, hittades i lördags morse skjutna till döds på en parkeringsplats i Uddevalla.

Valberedning enig: Busch Thor ska leda KD

(MAJA SUSLIN / TT / TT NYHETSBYRÅN)

En enig valberedning föreslog i fredags Ebba Busch Thor, som anses tillhöra partiets konservativa högerfalang, som ny partiledare för Kristdemokraterna efter Göran Hägglund. Busch Thor tackade för förtroendet vid en pressträff i riksdagen. ”Jag är oerhört glad och tacksam för det förtroende som de kristdemokratiska medlemmar och valberedningen har gett mig. Det är ett fantastiskt uppdrag att med 21 000 kristdemokrater bidra till en starkare kristdemokratisk röst och öka familjers inflytande”. Statsvetaren Jenny Madestam tror att hon kan vara en tillgång för allianssamarbetet. ”Ebba Busch Thor är en väldigt tydligt ideologisk, högerdriven kristdemokratisk kandidat och jag tror att Alliansen kan stärkas med henne som ledare”, säger hon till TT.

Inga terrorplaner bakom gripande i Bosnien

(TT / NTB Scanpix)

Bosnisk säkerhetspolis uppgav i fredags att de gripit fem personer, varav en svensk man i femtioårsåldern, misstänkta för att ha planerat ett terrordåd ett skandinaviskt land. Tre av männen hade gripits vid gränsen med en sprängladdning i bilens bagagelucka. Gripandet skedde efter samarbete med svensk och nederländsk polis. Men svensk polis dementerade samma kväll att det rörde sig om misstankar om terrorbrott. ”Det finns ingenting som tyder på att det är terrorrelaterat. Det handlar om gängrelaterad brottslighet i södra Sverige” sa Andreas Fahlen, pressekreterare på polismyndighetens nationella pressjour, till Expressen. Polisen bekräftade för Sydsvenskan att Malmös kriminella värld var målet för insatsen i Bosnien.

Fyra år av blodigt inbördeskrig i Syrien

Det har gått fyra år sedan det blodiga inbördeskriget i Syren bröt ut. Drygt 200 000 människor har mist livet. 66 000 av dem är civila, enligt den brittiska organisationen Syriska människorättsobservatoriet. Över fyra miljoner har tvingats fly landet och grannländerna Jordanien, Libanon och Turkiet har tagit emot den stora majoriteten av flyktingarna. USA måste förhandla med Syriens president Bashar al-Assad och försöker få honom att gå med på samtal, sa utrikesminister John Kerry till CBS News på söndagen. Kerrys uttalande går emot Washingtons tidigare inställning, som gått ut på att al-Assad måste avgå.

Storvarsel på Ericsson och Sony Mobile

(OLA TORKELSSON / TT / TT NYHETSBYRÅN)

I veckan kom två tunga varselbesked. Svenska telekomjätten Ericsson varslar 2200 anställda i Sverige. Neddragningarna berör Stockholm, Borås, Kumla, Göteborg, Linköping och Karlskrona. I Katrineholm läggs verksamheten helt ned. ”Alla är i chock, en del grät. Jag är besviken över att man valde att avveckla istället för att skära ner, säger Ola Orre, ordförande för IF Metall på Ericsson i Katrineholm” till SVT efter beskedet. Även mobilföretaget Sony Mobile meddelade i veckan att de varslar 1 000 personer i Lund.

Norwegians pilotstrejk över – 200 000 drabbades

Pilotstrejken inom Norwegian blåstes av i tisdags efter att parterna har enats. Att fackförbunden slutligen valde att lägga ner stridsyxan var Norwegians bud på en treårig anställningsgaranti. ”Vi fick en garanti från moderbolaget att våra piloter inte kommer att bytas ut mot billigare arbetskraft” sa Vegard Einan, vice ordförande vid det norska fackförbundet Parat. Strejken inleddes den 28 februari och påverkade omkring 200 000 resenärer. Enligt experter kan strejken ha kostat bolaget uppemot en halv miljard norska kronor.

PSG slog ut Chelsea – Zlatan utvisad

(Alastair Grant / TT / NTB Scanpix)

Zlatan Ibrahimovic blev utvisad redan efter en halvtimme. Trots det lyckades hans PSG i torsdags slå ut Chelsea och laget lyckades ta sig vidare till kvartsfinal i Champions League efter förlängning. Zlatans utvisning efter glidtacklingen mot Chelseas Oscar blev mycket omdebatterad, och flera brittiska medier ansåg att domaren fattat fel beslut. Men argast var nog Ibrahimovic. ”Jag trodde inte det var sant när jag fick det röda kortet. Men det var inte det värsta. Det var Chelseaspelarenas reaktioner. De hoppade omkring och omringade både domaren och mig. Det kändes som det var elva bebisar som var runt mig” sa han efter matchen. Rött kort ger en matchs avstängning. Den 19 mars avgör Uefas disciplinkommitté om avstängningen kommer att gälla fler matcher.

Måns vann Melodifestivalen: ”Jag är så lycklig”

(MAJA SUSLIN / TT / TT NYHETSBYRÅN)

Måns Zelmerlöw, med låten ”Heroes”, vann Melodifestivalen efter att ha fått både den internationella juryns och folkets röster. Han kommer få åka till Wien i Österrike för att representera Sverige i Eurovision Song Contest i maj. ”Jag är så lycklig, jag är så glad, jag vill krama hela världen”, sa han till SVT direkt efter vinsten. Bland musikkritikerna var det blandade känslor. ”Zelmerlöw har en låt och en show i schlagervärldsklass”, skrev DN:s Hanna Fahl medan SvD:s Harry Amster hade hoppats på Mariette som vinnare.

Emmylou Harris och Evelyn Glennie får polarpriset

Countrysångerskan Emmylou Harris från USA och skottska slagverkaren Evelyn Glennie tilldelas Polarpriset 2015. Emmylou Harris som får Polarpriset i den populärmusikaliska klassen är känd för att hålla armlängds avstånd till sin egen genre. Samtidigt har hon under många år samarbetat med artister som Bob Dylan, Dolly Parton och på senare år Mark Knopfler. Evelyn Glennie som får årets Polarpris i den klassiska kategorin blev döv vid 12 års ålder och har haft som sin mission att få världen att inse att riktigt lyssnande berör, skriver DN.

Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen