Atiku Abubakar/Valet i Nigeria. TT
Valet i Nigeria

Oppositionen hävdar fusk – vill stoppa rösträkning

Nigerias största oppositionsparti PDP uppmanar valkommissionen att stoppa rösträkningen efter lördagens presidentval, skriver AFP.

PDP hävdar valbedrägerier och menar att väljarnas röstlängder har ändrats.

Anklagelsen kommer kort efter rapporter om att sittande president Muhammadu Buhari nu har en ointaglig ledning, skriver Reuters.

Toppnyheter

Trumps USA Trumps team
Donald Trump och John Bolton. Arkivbild. Evan Vucci / TT NYHETSBYRÅN
Trumps USA Trumps team

John Bolton sågar Donald Trumps utrikespolitik

John Bolton som nyligen slutade som nationell säkerhetsrådgivare kritiserade president Donald Trumps utrikespolitik vid ett privat lunchmöte under onsdagen, berättar gäster som bjudits in för Politico.

– Han sågade Trump flera gånger utan att säga hans namn, säger en av gästerna som var på plats vid lunchen som arrangerades av den konservativa tankesmedjan Gatestone-institutet, till tidningen.

Bolton ska bland annat sagt att han tycker att Trumps plan på att bjuda in talibanerna till Camp David var en dålig idé, en plan som sedan ställdes in.

Den förre säkerhetsrådgivaren sa att det skulle ha skickat en ”fruktansvärd signal” och varit ”respektlöst” gentemot offren för 11 september-attacken.

Han sa även att förhandlingarna med Nordkorea och Iran är ”dömda att misslyckas” och att ingen av länderna kommer ge upp sina försök att skaffa sig kärnvapen.

1 tim
Robert O'Brien vid besöket i Sverige. Fredrik Persson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Robert O'Brien blir ny säkerhetsrådgivare i USA

Robert O'Brien, särskilda sändebudet för gisslanfrågor, blir ny nationell säkerhetsrådgivare efter John Bolton, skriver USA:s president Donald Trump på Twitter.

O’Brien var den gisslanförhandlare från USA som besökte Sverige i och med rättsfallet mot rapartisten Asap Rocky i somras.

”Han kommer att göra ett bra jobb”, twittrar Trump.

Bolton fick nyligen sparken av Trump, men han själv hävdar att han avgick självmant.

Idag 13:29
Läs mer om Trumps USA
Magdalena Andersson och Elisabeth Svantesson i Aktuellt. SVT
Höstbudgeten

Het debatt om budgeten: ”En allvarlig anklagelse”

Oenighet om siffror och anklagelser om siffertricksande präglade debatten när finansminister Magdalena Andersson (S) och M:s ekonomisk-politiska talesperson Elisabeth Svantesson möttes i Aktuellt för en budgetdebatt.

Enligt Svantesson gör regeringen alldeles för lite för att bekämpa gängkriminaliteten. Anslagen till polisen höjs på tok för lite, menade hon. Andersson svarade att polisen och övriga delar av rättsväsendet får betydligt ökade resurser.

– Man ska inte tricksa med siffrorna om man är finansminister. Ja, det är mycket mer pengar nästa år, men det är en följd av Moderaternas och Kristdemokraternas budget, sa Svantesson.

Det fick Andersson att tända till rejält.

– Det är en allvarlig anklagelse att jag tricksar med siffrorna, Elisabeth Svantesson. Det vet du att jag inte gör.

2 tim
Fagersta/Magdalena Andersson. Wikimedia/TT
undefined

Flera S-kommuner kritiska: ”En knuff nerför stupet”

Flera socialdemokratiska kommunalråd är kritiska mot regeringens höstbudget och anser att pengarna till kommunerna inte alls räcker, rapporterar Expressen.

Kommunerna får 8 miljarder kronor mer 2020 för att upprätthålla nivån i vård, skola och omsorg. Fagerstas kommunalråd Marino Wallsten säger att pengarna inte räcker till, framför allt oroar han sig för ökade kostnader för försörjningsstöd och nedläggningen av Arbetsförmedlingen.

– Budgeten riskerar att ge många kommuner en hård knuff utför stupet, säger han till tidningen.

4 tim
Magdalena Andersson på budgetpromenad. Claudio Bresciani/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Finansministern om sin egen budget: Den är extrem

Det var inte en slopad värnskatt som drev Magdalena Andersson (S) in i politiken. Det säger finansministern till SvD efter att höstbudgeten presenterats i dag.

– Det är klart att den här budgeten är extrem eftersom vi avskaffar värnskatten. Den fördelningsprofilen är sämre än... ja den är svår att åstadkomma på något annat sätt, säger hon till tidningen.

Andersson säger att klyftorna ska utjämnas i en skattereform. Inför förhandlingarna om den säger hon att alla frågor kan komma upp på bordet, inklusive en återinförd fastighetsskatt.

Idag 13:55
Läs mer om Höstbudgeten
Valaffischer som bland annat pryds av Benjamin Netanyahu och Benny Gantz. Arkivbild. Oded Balilty / TT NYHETSBYRÅN
Nyvalet i Israel

Nästan alla röster räknade – nu väntar förhandlingar

Båda premiärministerkandidaterna Benjamin Netanyahu och utmanaren Benny Gantz öppnar för samtal med andra partier efter valet i Israel.

– Vi kommer att inleda förhandlingar och vi kommer att prata med alla, säger Gantz, enligt Times of Israel.

När nästan alla röster är räknade får Netanyahus parti Likud 32 mandat i knesset och Gantz Blåvita alliansen 33. Totalt finns det 120 stolar i parlamentet.

Ingen av kandidaterna har därför kunnat utropa sig till segrare efter valet och måste nu försöka enas med andra partier för att ta över makten.

1 tim
Benjamin Netanyahu. AMMAR AWAD / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Netanyahu väntas meddela stöd från högerpartier

Israels nuvarande premiärminister Benjamin Netanyahu väntas meddela att han fått stöd från samtliga högerpartier, rapporterar Times of Israel. Partierna skulle tillsammans få cirka 55 av de 120 mandaten i knesset, om de preliminära resultatet stämmer.

Partierna skulle i så fall fungera som ett block och föra koalitionsförhandlingar med Netanyahus parti Likud.

Mandaten skulle dock inte räcka för att bilda en koalition på egen hand, men enligt tidningen hoppas Netanyahu att mandaten ska få presidenten Reuven Rivlin att ge honom sonderingsuppdraget att bilda regering.

Idag 15:09
Israels premiärminister Benjamin Netanyahu. AMMAR AWAD / TT NYHETSBYRÅN
undefined

”Ett förödmjukande slag för Netanyahu”

Det jämna valresultatet i Israel framstår som ett ”förödmjukade slag” mot premiärministern Benjamin Netanyahu och hans parti Likud, skriver SVT:s Mellanösternkorrespondent Stina Blomgren i en analys.

Kraven på en samlingsregering som kommer från Avigdor Lieberman, ledare för nationalistiska partiet Yisrael Beitenu, sätter Netanyahu på spel skriver Blomgren.

Anledningen till det är att Benny Gantz, ledare för Blåvita alliansen, vägrar sitta i regering med premiärministern på grund av det korruptionsåtal som väntas väckas mot Netanyahu skriver Dominic Waghorn på Sky News i en analys.

”Frågan är nu om Likud kommer att offra Netanyahu för att behålla makten” skriver Waghorn.

Idag 12:26
Läs mer om Nyvalet i Israel
Mike Pompeo är på plats i Saudiarabien efter attacken. Mandel Ngan / TT NYHETSBYRÅN
Drönardåden i Saudiarabien

Pompeo kallar oljeattacken för ”en krigshandling”

USA:s utrikesminister Mike Pompeo kallar attackerna mot de saudiska oljeanläggningarna för en ”krigshandling” och säger vidare att det var en ”iransk attack”, rapporterar AFP. Pompeo anlände i dag till Saudiarabien och uttalade sig om drönar- och robotattacker på planet på väg dit.

Tidigare under dagen meddelade Saudiarabien att man har bevis för att robotarna och drönarna som avfyrats var av iranskt ursprung. Däremot har man inte kunnat fastställa den exakta avfyrningsplatsen ännu.

USA:s president Donald Trump och Storbritanniens premiärminister Boris Johnson har även diskuterat oljeattackerna i dag. De ska ha pratat om att de vill försöka enas kring ett gemensamt diplomatiskt svar på dåden.

4 tim
Rester från den robot som användes vid attacken mot en av oljeanläggningarna i helgen. HAMAD I MOHAMMED / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Saudiarabien visar upp bevis: ”Vapnen var iranska”

Saudiarabien säger att de drönare och robotar som avfyrades mot två saudiska oljeanläggningar i helgen ”utan tvekan var från Iran”. Det berättar Turki al-Malki som är talesperson för det saudiska försvarsdepartementet under en presskonferens, rapporterar BBC.

Turki al-Malki visade upp vrakdelar, bland annat från kryssningsrobotar, som sägs ha använts vid attackerna i helgen. Han säger att 18 obemannade drönare, samt sju stycken kryssningsrobotar, var av iranskt ursprung.

Turki al-Malki säger även att attacken kom norrifrån, men att den exakta avfyrningsplatsen ännu inte är fastställd.

Idag 15:07
Donald Trump. NICHOLAS KAMM / AFP
undefined

”Detaljer om sanktioner mot Iran inom 48 timmar”

USA:s president Donald Trump säger att han kommer ge fler detaljer om kommande sanktioner mot Iran inom 48 timmar, rapporterar Reuters.

Han vill dock inte ge några detaljer ännu om USA:s nästa steg i frågan.

Trump lovade tidigare i dag via Twitter att han sanktionerna mot Iran kommer att utökas ”kraftigt”. Beskedet kommer efter helgens attacker mot saudiska oljeanläggningar. Saudiarabien la tidigare under dagen fram vad de menar är tydliga bevis på att Iran ligger bakom attacken.

3 tim
Läs mer om Drönardåden i Saudiarabien
Angel Di Maria jublar efter 2–0. BAPTISTE FERNANDEZ / BILDBYRÅN
Champions League 19/20

Drömstart i CL för PSG – Di Maria sänkte Real Madrid

Paris Saint Germain fick en smakstart på Champions League-spelet när man besegrade Real Madrid med 3–0 hemma på Parc des Princes.

Segerhjälte blev Angel Di Maria, tidigare i Real, som gjorde fransmännens båda mål. 1–0 kom i den 14:e minuten när argentinaren stötte in Juan Bernats inlägg. En kvart senare dundrade han in 2–0, helt otagbart för Thibaut Courtois i Real-målet. I slutet av matchen gjorde Thomas Meunier 3–0 för PSG.

Spanjorerna hade två mål bortdömda. Gareth Bales vackra lobb fram till 1–2 blåstes av för hands efter VAR-granskning och Karim Benzemas reducering i andra vinkades av för offside.

1 tim
Tottenhams Son Heung-Min. JOHN SIBLEY / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Tottenham kollapsade – fick bara 2–2 i Grekland

Förra säsongens finalist Tottenham drabbades av ett bakslag när man inledde årets Champions League-turnering. Londonlaget tappade 2–0 till 2–2 borta mot Olympiakos och fick bara en poäng med sig.

Harry Kane gjorde 1–0 på straff i 26:e minuten och Lucas Moura satte tvåan några minuter senare. Mot slutet av halvleken reducerade grekerna genom Castelo Podence.

I andra halvlek kom kvitteringen av den franske veteranen Mathieu Valbuena på straff, vilket blev matchens sista mål.

2 tim
Läs mer om Champions League 19/20
Ilhan Omar. Arkivbild. Stephen Maturen / GETTY IMAGES NORTH AMERICA
Klimatförändringarna

Ilhan Omar: ”Thunberg får unga att bli ledare”

Den demokratiska kongressledamoten Ilhan Omar anser att 16-åriga Greta Thunberg påverkar amerikaners sätt att se på klimatförändringarna. Det säger den amerikanska politikern till SVT Nyheter.

Omar var på plats i kongressen i dag när Thunberg och några andra miljöaktivister talade och säger att hon gillar Thunbergs budskap om att man ska lyssna på forskningen.

– Greta påverkar inte bara världsledare, utan också unga människor att bli ledare, säger Omar till SVT.

3 tim
Greta Thunberg. ALASTAIR PIKE / AFP
undefined

Thunberg: ”Lyssna inte på mig – lyssna på forskarna”

Miljöaktivisten Greta Thunberg talade under onsdagen inför den amerikanska kongressen. Med sig hade hon en rapport om den globala uppvärmningen som släpptes den 8 oktober förra året.

– Jag lämnar in denna rapport som mitt vittnesmål eftersom jag inte vill att ni ska lyssna på mig. Jag vill att ni ska lyssna på forskarna, sa hon.

16-åringen sa vidare att hon vill att kongressen enas om klimatfrågan utifrån forskning och att de sedan agerar utifrån det.

Thunberg kommer senare under onsdagen att hålla en presskonferens vid trapporna vid Högsta domstolen i Washington DC.

5 tim
Greta Thunberg och Isabella Lövin.  TT
undefined

App för klimatstrejkande barn ska pressa Lövin

Greta Thunbergs miljörörelse Fridays for future har tagit fram en app för klimatstrejkande elever och föräldrar. Via appen förklaras barnets frånvaro i ett mejl till skolan samtidigt som en kopia skickas till miljöminister Isabella Lövin (MP) och utbildningsminister Anna Ekström (S).

Greta Thunberg själv har tagit ett sabbatsår från skolan och befinner sig just nu i New York, där hon bland annat ska delta vid klimattoppmötet i staden den 23 september. Hon ska också delta vid en global klimatmanifestation i staden på fredag där en skolstrejk ingår.

Idag 10:51
Läs mer om Klimatförändringarna