Hem

”Orderglädje – men för tidigt tala om vändning”

(Vadim Ghirda / AP)

Klättrande exportordrar är en glädjande nyhet i färska industri-PMI-siffror. Signalerna är dock fortsatt nedgång i sektorn, även om inköpscheferna är lite muntrare än förut, säger experter till Omni Ekonomi.

– Det är för tidigt att tala om en vändning, säger Erik Spector, enhetschef på Konjunkutrinstitutet.

Viktigast för industrin framåt blir vad som händer i omvärlden – framförallt i Europa – där det kommer blandade signaler, enligt Olle Holmgren, som är chefsstrateg på SEB.

– Svensk industri kan få lite stöd från att den svaga kronan men det kommer inte vara tillräckligt för att undvika en nedgång om det viker i Europa, säger han.

Inköpschefsindex för industrin steg i juli för andra månaden i rad. Är det nu det vänder uppåt?

expert
Erik Spector
Enhetschef, Konjunkturinstitutet

”Det är naturligtvis goda nyheter att industri-PMI steg men indexet ligger fortfarande klart under 50 och det är för tidigt att tala om en vändning.”

expert
Olle Holmgren
Chefsstrateg, SEB

”Det är nog för tidigt för den slutsatsen. Uppgången under de två senaste månaderna följer på en lika stor nedgång i maj och nivåerna tyder fortfarande på fallande produktion i industrin. Viktigt för industrin blir vad som händer i omvärlden och där kommer det blandade signaler. PMI är svaga i övriga Europa medan USA är fortsatt motståndskraftigt. Europa är viktigast för svensk export.”

Vad gör inköpscheferna mer hoppfulla än tidigare?

expert
Erik Spector
Enhetschef, Konjunkturinstitutet

”Den mest positiva nyheten i PMI var att index för nya exportordrar nu ligger strax över 50, vilket betyder att de inte längre minskar.”

expert
Olle Holmgren
Chefsstrateg, SEB

”Orderingång och produktion sjunker långsammare än tidigare.”

Hur kan den svenska industrikonjunkturen visa motståndskraft trots ränteläget och all oro i omvärlden?

expert
Erik Spector
Enhetschef, Konjunkturinstitutet

”Jag tycker nog att man i första hand ska ta med sig att PMI fortfarande är nedpressat och att det fortsätter att indikera nedgång. Sedan är det som sagt positivt att PMI inte längre är fullt så lågt som tidigare.”

expert
Olle Holmgren
Chefsstrateg, SEB

”Jag tror inte att Sverige skiljer sig så mycket från euroområdet och Tyskland. Svensk industri kan få lite stöd från att den svaga kronan var lite starkare i juli men det kommer inte vara tillräckligt för att undvika en nedgång om det viker i Europa. Svag PMI i Tyskland talar för att en del av uppgången i juli kommer att reverseras under de närmaste månaderna.”

Vilken roll spelar kronkursen för riktningen i svensk industri framåt?

expert
Erik Spector
Enhetschef, Konjunkturinstitutet

”I sig kan ju en svag krona vara positivt för vissa företag inom industrin. Det gör att man kan hålla lägre priser än sina konkurrenter på en internationell marknad. Samtidigt importeras mycket insatsvaror inom industrin och ofta har man säkrat sig mot valutaförändringar. Svag krona innebär dessutom en risk att Riksbanken behöver hålla räntan högre, vilket dämpar aktiviteten i hela svenska ekonomin.”

expert
Olle Holmgren
Chefsstrateg, SEB

”Kronan kan ge ett visst stöd under en nedgång men den internationella efterfrågan är viktigare.”

Läs mer:

Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen