Hem
(FEDERICO PARRA / AFP)

Oro i Venezuela underlättar för omstridda Keystone

Utbyggnaden av Keystone XL, den 180 mil långa oljeledning från Kanada till mexikanska golfen, kan delvis motiveras med oro i Latinamerika. Mexikanska raffinaderier har blivit beroende av kanadensisk råvara sedan tillförseln från bland annat Venezuela sinat det senaste decenniet, skriver Bloomberg.

Delstaten Nebraska gav under måndagen det sista tillståndet som TransCanada behövde för att fortsätta utbyggnaden. Beslutet kan överklagas.

bakgrund
 
Keystone Pipeline
Wikipedia (sv)
Keystone Pipeline system är ett nordamerikanskt pipelinesystem som ägs av det kanadensiska energiföretaget Transcanada Corporation och som går igenom både Kanada och USA i syfte att transportera petroleum och naturgas mellan oljedepån i Hardisty i Alberta och oljeraffinaderierna i Patoka och oljedepån i Roxana i Illinois respektive oljeraffinaderierna i Port Arthur och oljedepån i Houston, förväntas i drift under första halvan av 2017, i Texas. En utökning av Keystone med namnet Keystone XL var förslagen men den drogs med kontroverser, osäkerhet rörande natur och miljö i Nebraska och nationell politisk maktspel och som till sist blev stoppad av USA:s 44:e president Barack Obama i november 2015. Den 24 januari 2017 signerade USA:s 45:e president Donald Trump en exekutiv order om att inleda återupptagningen av Keystone XL.
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen