Sebastian Kurz Ronald Zak / TT NYHETSBYRÅN
Ibizaskandalen i Österrike

Österrikes kansler tvingas bort – regeringen faller

Österrikes förbundskansler Sebastian Kurz regering förlorar en misstroendeomröstning och tvingas avgå efter Ibizaskandalen, skriver TT.

Kurz och hans parti ÖVP har suttit i koalition med FPÖ vars partiledare Heinz-Christian Strache tvingades avgå efter att han avslöjats med att förhandla med en påstått rysk kvinna i en villa på Ibiza, något som fångades på film. Kurz avgår därmed efter endast 525 dagar vid makten. Hans regering blev den mest kortlivade sedan 1945, skriver Krone.

Socialdemokraterna, det största oppositionspartiet väckte misstroende mot Kurz regering efter skandalen. Även FPÖ samt partiet Nu röstade för att fälla regeringen.

Landets president väntas nu utse en tillfällig kansler i väntan på all landet kan hålla nyval i september.

Toppnyheter

Coronaviruset Fakta om smittan
Kvinna med munskydd och visir i Thailand. Gemunu Amarasinghe / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Frågan som delar forskare: Är coronaviruset luftburet?

Är det nya coronaviruset luftburet eller inte? Det är en fråga som delar experter över hela världen, skriver vetenskapstidskriften Nature.

Världshälsoorganisationen WHO och flera officiella organ hävdar att det inte finns tillräckligt med bevis för att kunna säga att sars-cov-2 är luftburet, det vill säga att det är möjligt att smittas genom aerosolpartiklar.

Men det finns experter som hävdar att det kan ta flera år att få klara bevis för aerosolsmitta, och att det vore bättre att förutsätta att så är fallet, skriver sajten.

Idag 11:11
WHO
undefined

Coronaviruset har nått tre nya länder i Afrika – över 800 000 smittade i världen

Antalet smittade av coronaviruset har passerat 800 000, skriver WHO i sin senaste dygnsrapport. 72 736 nya bekräftade smittfall registrerades under dygnet. Över 4 000 dog, vilket innebär att dödssiffran globalt är över 40 000.

WHO skriver också att coronaviruset har nått tre nya länder på den afrikanska kontinenten: Botswana, Burundi och Sierra Leone.

Eftersom siffrorna över antalet smittade bara gäller konstaterade fall kan det faktiska antalet smittade vara högre. Med tanke på att länder mäter på olika sätt kan siffrorna också vara svåra att jämföra mellan länder.

Uppgifterna ovan kommer från WHO:s senaste dagliga uppdatering för den 1 april. Nedan går Omni igenom den senaste statistiken om smittans utbredning.

Texten uppdaterades i Omni 2 april klockan 08.20.

Idag 06:31
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Svenska vården
Taha Alexandersson.  TT
Coronaviruset Svenska vården

Sverige saknar hundratals platser inom intensivvården

På flera håll i landet håller intensivvårdplatserna på att ta slut, rapporterar SVT Nyheter. Enligt Folkhälsomyndighetens prognos över antalet patienter som kan komma att behöva intensivvård räcker inte platserna som det ser ut just nu.

Bedömningen är att det kommer behövas mellan 900 och 1 300 platser när coronapandemin når sin topp. I nuläget saknas mellan 100 och 400 platser, detta trots att man på flera håll skalat upp IVA-platserna.

Socialstyrelsens krisberedskapschef Taha Alexandersson säger att man än så länge har expanderat med drygt 250 platser, om man inte räknar med fältsjukhuset i Älvsjö i Stockholm.

– Men absolut, om man följer moduleringen från Folkhälsomyndigheten kommer inte det att vara tillräckligt.

2 tim
Andreas Hvarfner. SVT
undefined

Läkare: Måste prioritera på ett sätt vi inte är vana vid

Vården i Stockholm kommer att hamna i ett läge där man måste prioritera på ett sätt som man inte är van vid. Det säger Andreas Hvarfner, överläkare på Karolinska sjukhuset, i SVT:s Aktuellt.

Han befarar att intensivvårdplatserna kan ta slut redan i helgen som kommer. Även om platserna utökas kommer det inte att räcka, säger han.

– Vi närmar oss med raska steg ett tak. Blir det inte i helgen så blir det nästa vecka.

Socialminister Lena Hallengren (S) säger att vården står inför flera tuffa situationer, och att det kan bli aktuellt med hjälp över regiongränserna genom att mindre drabbade regioner stöttar upp de som drabbats hårt.

1 tim
Illustrationsbild. Tomas Oneborg/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Attendo: Behövs utrustning för all vår personal

Vårdjätten Attendo flaggar för att de kommer behöva mycket mer skyddsmaterial i sina verksamheter, rapporterar SVT Nyheter. Just nu är läget under kontroll men ansträngt.

– Vi planerar för att se all personal som potentiella smittspridare, oaktat symptom. Därmed behöver vi skyddsmaterial i en helt annan utsträckning., säger Attendos vd Martin Tivéus till SVT.

Tivéus vill att coronatester även görs i äldreomsorgen. Senaste dagarna har larm kommit om smitta på äldreboenden. Enligt Ekots kartläggning finns misstänkta fall på äldreboenden i var tredje kommun.

Idag 13:19
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Smittan i Sverige
Region Stockholms finansregionråd Irene Svenonius (M / Fältsjukhuset i Älvsjö Jessica Gow / Jonas Ekströmer / TT
Coronaviruset Smittan i Sverige

Stockholm begär aktivering av krislägesavtal – öppnar fältsjukhuset för patienter

Region Stockholm begär att få aktivera krislägesavtalet med Vårdförbundet. Det bekräftas av finansregionråd Irene Svenonius (M) under en pressträff på torsdagskvällen. Beslutet var enhälligt i regionstyrelsen.

– Det är jag glad över, vi står eniga i kampen att rädda stockholmarnas liv och hälsa, säger Svenonius.

Nu kommer en förfrågan att skickas till Sveriges kommuner och regioner om att få aktivera avtalet och det blir i så fall möjligt för personal att jobba 48 timmar i veckan med högre ersättning.

Fältsjukhuset i Älvsjö öppnas i helgen upp för patienter, säger hälso- och sjukvårdsdirektör Björn Eriksson vid pressträffen.

4 tim
Bild från fältsjukhuset i Älvsjö.  Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Vårdpressen i Stockholm lär bli störst i mitten på april

Region Stockholm ska öka kapaciteten inom intensivvården för att möta ökningen av coronasmittade, meddelar hälso- och sjukvårdsdirektör Björn Eriksson vid en pressträff.

Eriksson visade upp prognoser för hur man tror att vårdbehovet i regionen kan komma att utvecklas. Påfrestningen väntas bli som mest extrem i mitten av april.

– Det finns risk för kapacitetsbrist och ett extremt läge där vi behöver ställa om på ett ännu mer radikalt sätt än vad vi gjort nu, säger Eriksson.

Eriksson betonar att prognoserna inte är helt säkra. Han meddelar också att det fältsjukhus som byggts upp i Älvsjö öppnas till helgen.

Se Regionens prognoser i bilderna nedan.

3 tim
Test för covid-19 i Italien.  Cecilia Fabiano / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Leverans från Kina ger hopp om dubblat coronatestande

Den leverans av testmaterial från Kina som i går landade på Arlanda gör att man nu hoppas på att kunna dubbla antalet coronatester i Sverige.

Det säger Lars Engstrand, professor i smittskydd på Karolinska Institutet, till Sveriges Radio. Engstrand var den som la beställningen strax innan det inte längre gick att beställa mer material.

Nu ska Karolinska institutet föra en diskussion med regionerna och Folkhälsomyndigheten för att se hur materialet ska användas på bästa sätt, säger Engstrand.

Idag 14:45
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Smittans effekter
Arkivbild.  Isabell Höjman/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Smittans effekter

Rusning till vårdprogram – sökandet har ökat kraftigt

Coronakrisen tycks ha fått många svenskar att välja yrken inom vården. Antalet personer som sökt in till läkar- och sjuksköterskeprogram vid svenska universitet och högskolor har ökat drastiskt, skriver DN.

Anmälningstiden har ännu inte löpt ut, men i skrivande stund har 4 895 personer sökt till läkarprogrammet sedan 16 mars, att jämföra med 3 987 samma period förra året. Det är en ökning med 23 procent.

Ser man till sjuksköterskeprogrammet är ökningen ännu större: 26 procent fler har sökt till programmet jämfört med i fjol.

1 tim
”The last of us 2” PRESS
undefined

Efterlängtad speluppföljare skjuts upp på obestämd tid

Releasedatumet för den mycket efterlängtade uppföljaren till ”The last of us”, som korats till ett av förra decenniets bästa spel, skjuts fram igen. Det skriver utvecklaren Naughty Dog på Twitter. Trots att spelet är i stort sett färdigt, har man valt att flytta fram lanseringen på obestämd tid på grund av coronapandemin.

Enligt Sony har beslutet tagits eftersom den globala krisen ”förhindrar oss från att ge våra spelare den lanseringsupplevelsen som de förtjänar”.

När spelet kan tänkas släppas är i nuläget okänt.

2 tim
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Smittan i USA
Sjukvårdspersonal vid Maimonides Medical Center i Brooklyn, New York. SPENCER PLATT / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Smittan i USA

Flotta av mobila bårhus ska avlasta i New York

I New York har man ordnat med 45 mobila bårhus för att avlasta sjuhus och krematorier, rapporterar New York Times. Coronapandemin i USA är just nu som värst i New York och för vårdpersonal som hanterar döda kroppar är situationen ansträngd, med brist på liksäckar och utrymme i kylrummen. Även begravningsbyråer och krematorier belastas hårt.

De mobila bårhusen ska avlasta samtliga fem stadsdelar i New York.

– När systemet överbelastas så överbelastas också systemet för att hantera döda, säger Patrick J. Kearns, fjärde generationens begravningsentreprenör i New York, till tidningen.

2 tim
Joe Biden och Bernie Sanders. MANDEL NGAN / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Demokratmöte skjuts upp – utmanarbeskedet dröjer

Demokraternas partikonvent som skulle äga rum i juli skjuts upp, skriver amerikanska medier. Det innebär att partiets beslut om vem de kommer att nominera som sin presidentkandidat i striden mot Donald Trump blir försenat.

Partikonventet var planerat att hållas i Milwaukee den 13 till 16 juli, det nya datumet sätts nu till den 17 augusti.

”Under rådande omständigheter av osäkerhet tror vi att det bästa tillvägagångssättet är att lägga till mer tid för att se hur situationen utvecklar sig och sätta vårt parti i bästa möjliga position för ett lyckat konvent”, säger Joe Solmonese, ordförande för konventens kommitté, i ett uttalande enligt CNBC.

5 tim
Illustrationsbilder TT
undefined

Sex veckor gammal bebis död i USA: ”Förkrossande”

Över 5 000 personer i USA har dött i covid-19. Ett av de senaste dödsfallen var ett sex veckor gammalt spädbarn, rapporterar AFP.

Spädbarnet blev inlagt på ett sjukhus i delstaten Connecticut förra veckan. Connecticuts guvernör Ned Lamont skriver på Twitter att tester har bekräftat att det nyfödda barnet hade covid-19.

”Det här är fullkomligt förkrossande. Vi tror att det här är ett av de yngsta liven i världen som har förlorats på grund av covid-19”, skriver Lamont.

Idag 09:31
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Forskningsframsteg
Ted S. Warren / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Forskningsframsteg

Första vaccinstudien på människor siktar mot fas 2

Den första studien av corona-vaccin på människor kan gå vidare till nästa steg redan i vår. Det uppger bioteknikbolaget Moderna, där Astra Zeneca är storägare, rapporterar CNBC.

– Vi kommer förhoppningsvis att gå vidare till en fas 2-studie och vi räknar med att det sker i vår eller kanske tidig sommar, säger bolagets grundare Noubar Afeyan.

Moderna samarbetar med amerikanska forskningsinstitut i arbetet för att ta fram en vaccinkandidat. De första testerna på människor påbörjades i Seattle i mitten av mars.

25 min
Coronavirus. Illustration. Stefan Hörberg/Rithuset AB / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Lovande resultat från studie på lungsjukdomsläkemedel

En forskningsstudie visar att ett läkemedel som redan testats mot lungsjukdom kan hämma covid-19 genom att minska virusmängden som tar sig in i lungor och andra vävnader. Det uppger Karolinska institutet i ett pressmeddelande. De står tillsammans med forskare vid University of British Columbia (UBC) i Kanada bakom studien.

Enligt forskarna är resultaten lovande för behandling av covid-19-patienter som är i ett tidigt skede av infektionen.

– Vår förhoppning är att dessa resultat kan bidra till utvecklingen av en ny läkemedelsbehandling som kan hjälpa patienter med covid-19, säger Ali Mirazimi, adjungerad professor vid institutionen för laboratoriemedicin vid Karolinska Institutet och en av studiens korresponderande författare.

2 tim
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Röster om viruset
Magdalena Andersson (S).  Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Röster om viruset

Analyser: Andersson skulle kunna låna 100 miljarder till

Finansminister Magdalena Andersson (S) skulle kunna låna ytterligare 100 miljarder för att lindra coronavirusets effekter – om hon bara vill. Det skriver SVT:s ekonomireporter Kristina Lagerström i en analys, samma dag som Andersson konstaterat att man ”spränger 100-miljardersvallen”.

Lagerström skriver att den svenska statsskulden är den lägsta sedan 1977, och att tunga ekonomer länge menat att Sverige borde låna mer för att investera. Men nu i kristider är läget ett annat – pengarna ska snarare gå till betalningar än till investeringar.

”Det är såklart inte lika hållbart”, skriver hon.

TV4:s politiske kommentator Marcus Oscarsson skriver på Facebook att dagens stödpaket till kommunerna har möjliggjorts tack vare att både blåa och röda regeringar länge fokuserat på stabila statsfinanser.

I ett historiskt perspektiv är Sveriges skuld mycket låg, skriver Oscarsson.

3 tim
Illustration.  Niels Christian Vilmann / TT NYHETSBYRÅN
undefined

”Bra med storskaliga tester – se upp för lycksökare”

Opinion Att Sverige vill utöka antalet coronatester är bra – men det gäller att se upp med ”lycksökare” på provtagningsmarknaden. Det skriver Britt Skogseid och Ola Winqvist från Svenska Läkaresällskapet på SvD Debatt.

De menar att vissa aktörer säljer coronavirusets ”motsvarighet till graviditetstest”, och varnar för stora konsekvenser om inte testerna är tillräckligt tillförlitliga.

”För att åstadkomma en hög precision behövs test med hög precisionsstandard och detta måste såväl myndigheter, allmänheten och alla som erbjuder tester ha i åtanke nu när ropen om testning av alla skalla.”

2 tim
En polis på ett folktomt Times Square i New York. BRENDAN MCDERMID / TT NYHETSBYRÅN
undefined

”Flyr som gammelmormor flydde från pandemin 1918”

Opinion Flera skribenter sätter ord på den oro som världens befolkning känner inför coronapandemin. Författaren Bryan Mealer skriver i The Guardian att hans släkts stora trauma har känts avlägset fram tills nu. Mealers gammemormor och hennes dotter dog i sviterna av spanska sjukan när den slog mot Texas på 1910-talet.

”Jag flyr från New York med min fru, barn och hund, precis som mina förfäder flydde från pandemin 1918”, skriver Mealer som känner sig privilegierad över att han har möjlighet att lämna New York.

”De fattiga och hemlösa kommer att lida oproportionerligt och människor vi känner kommer bli sjuka och inte klara sig.”

Aftonbladets Helena Trus skriver om sorgen att inte kunna träffa sin farmor Cyla på grund av besöksförbudet på äldreboenden. I stället pratar de i telefon.

”Jag försöker döva mitt dåliga samvete att jag inte kunnat hälsa på henne på flera veckor. Att det kan dröja månader till nästa gång.”

6 tim
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Globala spridningen
Volontärer leverar mat till fattiga i EL Chorillo i Panama City. LUIS ACOSTA / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Globala spridningen

Panama och Peru delar upp utegångsförbudet efter kön

Från och med onsdagen gäller utegångsförbud i Pamana för att bekämpa spridningen av coronaviruset. Landet har valt en annorlunda väg när man nu begränsar medborgarnas rörlighet, skriver CNN. Kvinnor får lämna hemmet för att göra ärenden under måndagar, onsdagar och fredagar medan män tillåts gå ut under tisdagar, torsdagar och lördagar.

Samma beslut har tagits i Peru, rapporterar Reuters. Där gäller dock omvända dagar jämfört med Panama.

På söndagar görs inga undantag i Panama, då ska alla stanna hemma. Utegångsförbudet gäller i åtminstone 15 dagar framöver. Panamas president Laurentino Cortizo skriver på Twitter att beslutet om att dela upp veckans dagar tagits eftersom det fortfarande rörde sig mycket folk utomhus, trots det nationella påbudet om att stanna hemma.

1 tim
Sjukvårdspersonal mäter temperaturen på en kvinna i Pyongyang. KIM WON JIN / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Nordkorea insisterar: Inte en enda coronadrabbad

Nordkorea är fortfarande helt förskonat från coronaviruset. Det försäkrar landets smittskyddsmyndighet, skriver AFP och TT.

– Inte en enda människa har smittats med det nya coronaviruset i vårt land hittills, säger Pak Myong-Su vid smittskyddsmyndigheten.

Landet har kritiserats för att inte redovisa antalet sjuka och döda och avhoppare menar att det rör sig om en massiv mörkning. USA:s högsta militär i Sydkorea pekar på de åtgärder som Nordkoreas militär vidtagit som visar att smitta finns.

– De vidtog drakoniska åtgärder vid sina gränsövergångar och i sina enheter för att göra precis vad alla andra gör, vilket är att stoppa spridningen, säger Robert Abrams till radionätverket VOA News.

5 tim
Ett shoppingkvarter i Kinas huvudstad Peking. Mark Schiefelbein / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Oro för ny virusvåg i Kina – region sätts i karantän

Området Jia i Henanprovinsen i Kina har infört nya kraftfulla restriktioner för sina runt 600 000 invånare. De får numera varken lämna Jia eller sina hem utan särskilda tillstånd.

I Kina växer oron för en andra virusvåg – antingen från så kallade asymtomatiska fall eller från utlandet. Restriktionerna i Jia infördes efter att en kvinna som besökt området testat positivt efter att ha träffat en läkare som själv inte uppvisade några symtom men senare visade sig vara smittad, rapporterar AFP.

På torsdagen registrerade Kina 35 nya covid-19-fall. Enligt myndigheterna var samtliga ”importerade” från utlandet.

Idag 12:26
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Svenska åtgärderna
Arkivbild. ANDERS WIKLUND / TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Svenska åtgärderna

Uppgift: Resor till Gotland kan stoppas av regeringen

Regeringen överväger att stoppa alla resor till Gotland inför påsk för att minska risken för smittspridning av coronaviruset, erfar Expressen.

Undantag skulle i så fall göras för alla som är folkbokförda på ön. Många från Stockholm, en region som drabbats hårt av utbrottet, har fritidshus på Gotland. Därför pekas ön ut som särskilt sårbar.

– Det handlar om vårdens kapacitet på Gotland, säger en källa i regeringen till tidningen.

Enligt tidningens uppgifter har det redan förts diskussioner mellan myndigheter och departement om ett reseförbud till Gotland.

5 tim
Stefan Löfven.  TT
undefined

Löfven: Blir värre innan det vänder – tungt ansvar på alla påskresande svenskar

Den som väljer att resa under påskledigheten bär ett tungt ansvar på sina axlar, säger statsminister Stefan Löfven (S) vid en pressträff om coronaviruset.

Löfven säger att kulmen över spridningen ännu inte har nåtts, och att det kommer bli värre innan det vänder.

– Jag kan inte nog understryka hur viktigt det nu är med uthållighet.

Enligt Löfven har myndigheterna än så länge dragit sig för att gå ut med en prognos över hur många som väntas avlida i covid-19, eftersom det är väldigt svårt att göra en sådan prognos.

Han säger också att smittan i Östergötland och Sörmland är på nästan samma nivå som i Stockholm om man ser till befolkningsmängden.

– Det som sker i Stockholm kan mycket väl ske i andra delar av landet.

Idag 13:55
Utrikesminister Ann Linde (S).  TT.
undefined

Kraftig ökning av biståndet för att få hem svenskar

Regeringen höjer konsulära biståndet för att få hem svenskar som befinner sig utomlands under coronapandemin till 100 miljoner, från tidigare 10 miljoner. Det framgår av ett pressmeddelande.

Omkring 60 flygningar har redan organiserats, med över 2 000 svenskar ombord. Det handlar bland annat om flygningar från Indien och Peru, skriver TT.

UD:s inställning är fortsatt att resenärerna i första hand ska ordna hemresor på egen hand. Det nya beslutet fattades tillsammans med Centerpartiet och Liberalerna.

3 tim
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Dagens börs
Kevin Hagen / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Dagens börs

Wall Street vände upp – Trump bakom oljerally

New York-börserna steg på torsdagen under extremt slagig handel när investerare vägde in både positiva och negativa nyheter. Vid stängning stod de ledande indexen som följer:
• S&P 500: +2,3 procent
• Nasdaq: +1,7 procent
• Dow Jones: +2,2 procent


Enligt CNBC pekade terminerna länge uppåt inför öppningen, men nyheten om att 6,6 miljoner amerikaner anmälde sig som arbetslösa förra veckan gav röda börsindex. Veckan före var samma siffra 3,3 miljoner, vilket då med råge var den högsta nivå som någonsin uppmätts.

– USA:s arbetsmarknad är i fritt fall, säger Gregory Daco, chefsekonom vid Oxford Economics, till Reuters.

Börserna fick senare en skjuts när Trump twittrade att Ryssland och Saudiarabien väntas presentera rejäla produktionsminskningar av olja inom kort. Uttalandet fick oljepriserna att rusa över 30 procent och energisektorn drev Wall Street uppåt. Ryssland dementerade senare uppgifterna.

Energibolagen blev ändå dagens stora vinnare med en sektoruppgång på 9 procent. Exxon Mobil och Chevron steg 8 respektive 11 procent. Apache lyfte i sin tur 16 procent.

1 tim
Ints Kalnins / TT NYHETSBYRÅN
undefined

USA-data pressade börsen – Lupe vinnare på oljerally

Handeln på Stockholmsbörsen bjöd på kraftiga pendlingar mellan röda och gröna siffror på torsdagen och när klockan ringde för dagen var låg indexen kring nollan:
• OMXS30: +0,1 procent
• OMXSPI: +/-0,0 procent
USA-börsernas terminer tydde på kraftiga uppgångar och drog med sig Stockholm – ända tills nyheten kom på eftermiddagen att rekordsiffran 6,6 miljoner amerikaner anmälde sig arbetslösa i förra veckan.

Trots det vände USA-börserna upp och fick ytterligare fart efter att Trump meddelat att han väntar sig att Saudiarabien och Ryssland slutar att priskriga efter samtal med båda parter. Brentoljan rusade som mest över 35 procent och Wall Street lyfte och drog med sig Stockholm – som nästan nådde upp till gröna siffror.

Bland storbolagen gick det tungt för Hennes & Mauritz. Klädjätten som i morgon lämnar delår rasade 6,5 procent efter att DI rapporterat att H&M planerar att masspermittera tiotusentals medarbetare på grund av coronapandemin.

Bland vinnarna på storbolagslistan fanns Swedish Match, Skanska och Telia.

Redan hårt slaktade Intrum, som fallit med 55 procent under året, fick sänkt rekommendation av Handelsbanken och rasade 8,7 procent.

Bättre gick det för Lundin Petroleum som rusade 15,6 procent efter dagens positiva nyheter för oljesektorn.

5 tim
Illustrationsbild. Lee Jin-man / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Svagt uppåt på Asienbörser – men Tokyo sjunker

Ledande Asienbörser inledde torsdagens handel med nedåtgående index, men Kina vände upp över nollstrecket igen. Vid 05-tiden svensk tid såg läget ut som följer:
• Nikkei: −0,9%
• Shanghai: +0,5%
• Shenzhen: +0,7%
• Hang Seng: −0,3%
• Kospi: +1,3%

I den inledande handeln var nedgångarna breda och bland annat Hongkongs Hang Seng-index och Seouls Kospiindex var ner runt 1 procent, men båda lyckades återhämta sig.

I går backade Wall Street rejält igen, sedan Vita huset flaggat för att mellan 100 000 och 240 000 amerikaner kan dö i coronapandemin. President Donald Trump varnade för att några ”väldigt, väldigt smärtsamma” veckor väntar.

Masayuki Kubota vid Rakuten Securities menar att oron nu är stor för att smittan ska ta ny fart och drabba ännu fler i Japan, som hittills anses ha lyckats begränsa smittspridningen någorlunda.

– De senaste dagarnas siffror har orsakat stor oro, säger han enligt TT.

Idag 03:49
Läs mer om Coronaviruset