Hem
Ostindiefararen Götheborg i Stockholm med anledning av kronprinsessbröllopet. (MAJA SUSLIN / TT / TT NYHETSBYRÅN)

Ostindiefararen Götheborg kan ha gjort sin sista resa

Ostindiefararen Götheborg kan ha gjort sin allra sista resa, rapporterar SVT Nyheter Väst. Då styrelsen beslutat att inte genomföra någon besiktning av skeppet, riskerar det att förlora samtliga certifikat som behövs för att kunna segla.

– Man vet att gör man inte sina besiktningar och tappar certifikaten så är det otroligt svårt, nästintill omöjligt, att få tillbaka dem. Medan det är mycket enkelt att göra den här besiktningen, säger Sigrid Ringarp, tidigare anställd på Götheborg.

Men vd:n för Svenska ostindiska companiet (SOIC), som i dag ansvarar för fartyget, menar att det inte finns några pengar till finansiering av seglatser.

– Problemet är inte certifikaten utan det är att pengarna för att kunna segla inte finns, säger Chatrine Fritzell till SVT.

bakgrund
 
Ostindiefararen Götheborg
Wikipedia (sv)
Ostindiefararen Götheborg är en replik av den ostindiefarare med samma namn (Götheborg), som 1745 gick på grund och sjönk vid Hunnebådan i Göteborgs hamninlopp. Ostindiefararen Götheborg är världens största oceanklassade segelskepp byggt i trä (ek); det har en total längd 58,5 meter och stormastens topp 47 meter över vattenlinjen. År 1986 startade en marinarkeologisk utgrävning av originalskeppet. År 1995 påbörjades bygget och åtta år senare sjösattes Götheborg. Under 20 månader mellan 2005 och 2007 seglade skeppet den historiska rutten till Kina och hem igen. Sedan dess har man varit ute på ett antal mindre expeditioner i Sverige och i övriga Europa, sommaren 2010 deltog man bland annat i festligheterna kring kronprinsessan Victorias bröllop. Ostindiefararen Götheborg är klassat som passagerarfartyg och går under vanlig svensk flagga. Men i hamn hissas den tvåtungade SOIC-flaggan som skeppet hade vid första utresan från Göteborg. Projektet Ostindiefararen Götheborg drivs av Svenska Ostindiska Companiet, som i sin tur ägs av en ideell stiftelse.
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen