Hem
Självständighetspartiets Bjarni Benediktsson. (AP)

Oväntat resultat i Island – Piratpartiet floppar

Självständighetspartiet blir största parti i Island, enligt preliminära siffror efter lördagens val till alltinget. Med en tredjedel av rösterna räknade hade partiet en klar ledning med 30,6 procent.

Den gröna vänstern ser ut att få 16 procent och Piratpartiet, som troddes bli valets stora vinnare, 13,3 procent. Islänningarna verkade innan valet fast beslutna att få bort den sittande regeringen i sin nuvarande form, därför förvånar Självständighetspartiets siffror.

– Det är två saker som sticker ut. Först och främst hur bra det går för Självständighetspartiet, som verkar ha fått extra stöd i sista minuten. Jag är också förvånad över att Den gröna vänstern går bättre än opinionsundersökningarna förutspådde, säger Eva Heida Önnudottir, statsvetare vid Islands universitet, till TT.

Tidigare rapportering:

bakgrund
 
Piratpartiet i Sverige
Wikipedia (sv)
Piratpartiet (förkortning: PP) är ett svenskt politiskt parti som bildades under ledning av Rickard Falkvinge i januari 2006. Partiet står för personlig integritet, fri kultur och begränsning av upphovsrätt och patent. Partiet tog till en början inte ställning i andra frågor, men började under 2012 att bredda sig till andra politiska områden. Här kan särskilt nämnas basinkomst eller medborgarlön, som bland annat drevs av Gustav Nipe, dåvarande ordförande för Ung Pirat, inför riksdagsvalet 2014. Sedan grundandet i Sverige har piratpartier grundats i ett sjuttiotal andra länder, med representanter invalda i Europaparlamentet, Islands parlament, och på hundratals platser lokalt och regionalt i bland annat Tyskland, Frankrike, Tjeckien och Spanien. Många av dessa partier är medlemmar i samarbetsorganet Pirate Parties International. Partiet ställde upp i riksdagsvalet i Sverige 2006, vari det erhöll 0,63 procent av rösterna. Piratpartiet fick uppmärksamhet i media i samband med debatten om FRA-lagen, Ipred-lagen och Pirate Bay-målet. I Europaparlamentsvalet 2009 fick partiet ett mandat i parlamentet; dessutom fick partiet ytterligare ett mandat 2011 när parlamentets totala antal mandat utökades från 736 till 751. I Europaparlamentsvalet 2014 fick partiet endast 2,2% och åkte därmed ur parlamentet. I Riksdagsvalet 2014 fick partiet 0,43% i valet till riksdagen och inte heller nog många röster till några mandat i de kommuner och landsting partiet ställt upp i.
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen