En ambulans i ett av de drabbade områdena. M.D. Mughal / TT NYHETSBYRÅN
Vintervädret i Pakistan

Över 130 döda av hårt väder i Pakistan och Afghanistan

Över 130 personer har dött i Pakistan och Afghanistan de senaste dagarna på grund av hårt vinterväder med sträng kyla, snöskred och översvämningar, skriver AFP. Många hem har också förstörts.

Värst drabbat är de pakistanska delarna av Kashmir där 62 personer har dött och tio saknas, enligt de lokala myndigheterna.

Enligt prognoserna väntas det besvärliga vädret fortsätta.

Toppnyheter

Coronaviruset Smittan i Sverige
Region Stockholms finansregionråd Irene Svenonius (M). Jessica Gow/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Smittan i Sverige

Stockholm begär aktivering av krislägesavtal – öppnar fältsjukhuset för patienter

Region Stockholm begär att få aktivera krislägesavtalet med Vårdförbundet. Det bekräftas av finansregionråd Irene Svenonius (M) under en pressträff på torsdagskvällen. Beslutet var enhälligt i regionstyrelsen.

– Det är jag glad över, vi står eniga i kampen att rädda stockholmarnas liv och hälsa, säger Svenonius.

Nu kommer en förfrågan att skickas till Sveriges kommuner och regioner om att få aktivera avtalet och det blir i så fall möjligt för personal att jobba 48 timmar i veckan med högre ersättning.

Fältsjukhuset i Älvsjö öppnas i helgen upp för patienter, säger hälso- och sjukvårdsdirektör Björn Eriksson vid pressträffen. Ytterligare kapacitetsökning kommer att ske inom intensivvården och enligt beräkningarna kommer det ske en extrem påfrestning för vården i mitten av april.

– Det finns risk för kapacitetsbrist och ett extremt läge där vi behöver ställa om på ett ännu mer radikalt sätt än vad vi gjort nu, säger Eriksson.

28 min
Test för covid-19 i Italien.  Cecilia Fabiano / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Leverans från Kina ger hopp om dubblat coronatestande

Den leverans av testmaterial från Kina som i går landade på Arlanda gör att man nu hoppas på att kunna dubbla antalet coronatester i Sverige.

Det säger Lars Engstrand, professor i smittskydd på Karolinska Institutet, till Sveriges Radio. Engstrand var den som la beställningen strax innan det inte längre gick att beställa mer material.

Nu ska Karolinska institutet föra en diskussion med regionerna och Folkhälsomyndigheten för att se hur materialet ska användas på bästa sätt, säger Engstrand.

3 tim
Arkivbild. Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Efter larmet: Ingen smitta på äldreboenden i Malmö

Samtidigt som coronasmittan drabbat var tredje äldreboende i Stockholm tycks man ha klarat sig betydligt bättre i Malmö. Inte ett enda fall har konstaterats bland stadens äldreboenden, skriver Sydsvenskan.

Flera äldre vistas på sina rum med förkylningssymptom men de test som hittills gjorts har varit negativa.

– Så ser det ut i nuläget. Ingen vet hur det kommer att bli i morgon, säger kommunens avdelningschef Helen Martinsson till tidningen.

2 tim
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Svenska åtgärderna
Arkivbild. ANDERS WIKLUND / TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Svenska åtgärderna

Uppgift: Resor till Gotland kan stoppas av regeringen

Regeringen överväger att stoppa alla resor till Gotland inför påsk för att minska risken för smittspridning av coronaviruset, erfar Expressen.

Undantag skulle i så fall göras för alla som är folkbokförda på ön. Många från Stockholm, en region som drabbats hårt av utbrottet, har fritidshus på Gotland. Därför pekas ön ut som särskilt sårbar.

– Det handlar om vårdens kapacitet på Gotland, säger en källa i regeringen till tidningen.

Enligt tidningens uppgifter har det redan förts diskussioner mellan myndigheter och departement om ett reseförbud till Gotland.

1 tim
Stefan Löfven.  TT
undefined

Löfven: Blir värre innan det vänder – tungt ansvar på alla påskresande svenskar

Den som väljer att resa under påskledigheten bär ett tungt ansvar på sina axlar, säger statsminister Stefan Löfven (S) vid en pressträff om coronaviruset.

Löfven säger att kulmen över spridningen ännu inte har nåtts, och att det kommer bli värre innan det vänder.

– Jag kan inte nog understryka hur viktigt det nu är med uthållighet.

Enligt Löfven har myndigheterna än så länge dragit sig för att gå ut med en prognos över hur många som väntas avlida i covid-19, eftersom det är väldigt svårt att göra en sådan prognos.

Han säger också att smittan i Östergötland och Sörmland är på nästan samma nivå som i Stockholm om man ser till befolkningsmängden.

– Det som sker i Stockholm kan mycket väl ske i andra delar av landet.

4 tim
Arkivbild.  Tomas Oneborg/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

SD vill slopa trängselskatt i coronakrisen: ”Ett hinder”

Trängselskatten bör slopas under coronakrisen. Det förslaget kommer från Sverigedemokraterna, som menar att smittspridningen skulle kunna mildras om fler väljer bilen före kollektivtrafiken.

Partiets trafikpolitiske talesperson Jimmy Ståhl säger till Sveriges Radio att man även i grunden ställer sig kritiskt till trängselskatterna, men att det är särskilt angeläget att få till en ändring just nu under virusutbrottet.

– Trängselskatten är ju ett hinder för många att ta sig till arbetet.

1 tim
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Svenska fallen
Anders Tegnell. TT
Coronaviruset Svenska fallen

Tegnell: Tveksamt om tidigt besöksförbud gjort skillnad

Sverige bör räkna med ett ökat antal döda nu när coronaviruset letat sig in på många av landets äldreboenden, säger statsepidemiolog Anders Tegnell till Aftonbladet.

– Ja, det är nog tyvärr en konsekvens som vi måste räkna med.

Trots utvecklingen menar Tegnell inte att regeringens förbud mot besök på äldreboenden kom för sent, utan att det fanns väldigt tydliga rekommendationer även innan. Han ställer sig tveksam till om ett tidigare förbud hade gjort någon skillnad.

Han säger också att nuvarande förbud är en ”väldigt tydlig signal” om att äldre måste skyddas.

1 tim
Illustrationsbilder. TT
undefined

Vårdbolag: 50 av de döda vårdades på äldreboenden

Mer än var femte av dödsoffren i covid-19 hade vårdats på äldreboenden i Stockholm. Det uppger vårdföretaget Familjeläkarna som har 230 äldre på boenden i Stockholm som smittats av corona. 50 av dem har avlidit.

Familjeläkarna ansvarar för läkarvården på drygt hälften av äldreboendena i Stockholm. De 230 smittofallen och 50 dödsfallen är fördelade på 45 av bolagets boenden.

Totalt har 239 dödsfall i covid-19 bekräftats i Sverige, enligt gårdagens siffror från Folkhälsomyndigheten.

Idag 11:33
Illustrationsbilder. TT
undefined

Tidigt sportlov och stängd gräns var bra för Skåne

Att Skåne hade sportlov tidigare än exempelvis Stockholm är ett av skälen till att viruset inte har fått samma spridning i regionen. Det skriver Sydsvenskan som listar sju skäl till den relativt långsamma spridningen i Skåne.

Danmarks stängda gränser mot Sverige, uppdaterade hygienrutiner och ett snabbt beslut om besöksförbud på äldreboenden listas också som tänkbara faktorer.

Enligt Folkhälsomyndighetens senaste statistik har Skåne 291 bekräftade fall av coronasmitta.

Idag 08:37
Läs mer om Coronaviruset
Presidentvalet i USA Smittan i USA
Joe Biden och Bernie Sanders. MANDEL NGAN / TT NYHETSBYRÅN
Presidentvalet i USA Smittan i USA

Demokratmöte skjuts upp – utmanarbeskedet dröjer

Demokraternas partikonvent som skulle äga rum i juli skjuts upp, skriver amerikanska medier. Det innebär att partiets beslut om vem de kommer att nominera som sin presidentkandidat i striden mot Donald Trump blir försenat.

Partikonventet var planerat att hållas i Milwaukee den 13 till 16 juli, det nya datumet sätts nu till den 17 augusti.

”Under rådande omständigheter av osäkerhet tror vi att det bästa tillvägagångssättet är att lägga till mer tid för att se hur situationen utvecklar sig och sätta vårt parti i bästa möjliga position för ett lyckat konvent”, säger Joe Solmonese, ordförande för konventens kommitté, i ett uttalande enligt CNBC.

2 tim
Illustrationsbilder TT
undefined

Sex veckor gammal bebis död i USA: ”Förkrossande”

Över 5 000 personer i USA har dött i covid-19. Ett av de senaste dödsfallen var ett sex veckor gammalt spädbarn, rapporterar AFP.

Spädbarnet blev inlagt på ett sjukhus i delstaten Connecticut förra veckan. Connecticuts guvernör Ned Lamont skriver på Twitter att tester har bekräftat att det nyfödda barnet hade covid-19.

”Det här är fullkomligt förkrossande. Vi tror att det här är ett av de yngsta liven i världen som har förlorats på grund av covid-19”, skriver Lamont.

Idag 09:31
Anthony Fauci och Donald Trump.  Alex Brandon / TT NYHETSBYRÅN
undefined

USA:s folkhälsochef Fauci hotas – får personskydd

Den amerikanske folkhälsochefen Anthony Fauci får utökat personskydd efter att ha mottagit hot, skriver New York Times.

Fauci medverkar regelbundet på president Donald Trumps pressträffar om coronaviruset och är en stark förespråkare för de regler kring social distansering som stängt ner stora delar av det amerikanska samhället.

Det har gjort Fauci, som tjänat som expert under både republikanska och demokratiska presidenter, till en måltavla för kritiker som menar att han försöker underminera president Donald Trump.

Idag 07:51
Läs mer om Presidentvalet i USA
Coronaviruset Röster om viruset
En polis på ett folktomt Times Square i New York. BRENDAN MCDERMID / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Röster om viruset

”Flyr som gammelmormor flydde från pandemin 1918”

Opinion Flera skribenter sätter ord på den oro som världens befolkning känner inför coronapandemin. Författaren Bryan Mealer skriver i The Guardian att hans släkts stora trauma har känts avlägset fram tills nu. Mealers gammemormor och hennes dotter dog i sviterna av spanska sjukan när den slog mot Texas på 1910-talet.

”Jag flyr från New York med min fru, barn och hund, precis som mina förfäder flydde från pandemin 1918”, skriver Mealer som känner sig priviligierad över att han har möjlighet att lämna New York.

”De fattiga och hemlösa kommer att lida oproportionerligt och människor vi känner kommer bli sjuka och inte klara sig.”

Aftonbladets Helena Trus skriver om sorgen att inte kunna träffa sin farmor Cyla på grund av besöksförbudet på äldreboenden. I stället pratar de i telefon.

”Jag försöker döva mitt dåliga samvete att jag inte kunnat hälsa på henne på flera veckor. Att det kan dröja månader till nästa gång.”

2 tim
Irene Svenonius. Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Ledare: Även Svenonius borde vara självkritisk

Opinion Ansvaret för bristande beredskap och den norska regeringens framträdande roll i coronakrisen är två ämnen som avhandlas på torsdagens ledarsidor.

Förre socialministern Göran Hägglund gjorde rätt när han beklagade att alliansregeringen valde att inte upprätthålla beredskapslagren i samband med att apoteken avreglerades, anser Expressens osignerade ledare. Men kritik gällnade beredskapen borde även riktas mot såväl den nuvarande rödgröna regeringen som mot Region Stockholms Irene Svenonius (M).

”Till skillnad från Göran Hägglund vägrar Svenonius att axla ett eget ansvar för den otillräckliga lagerhållningen”, lyder ett av resonemangen.

Norges strategi i kampen mot det nya coronaviruset utgår i högre grad från politisk styrning och bygger mindre på expertisens råd jämfört med Sverige, skriver Claes Arvidsson på SvD:s ledarsida. Detta innebär att statsminister Erna Solberg har fått större möjlighet att göra avvägningar mellan olika mål, något som Andersson menar är naturligt för politiken.

Men att Solberg gett sig själv en central roll kan också ha med partiegoism och en önskan att visa handlingskraft att göra, avslutar Andersson.

Idag 07:45
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Globala spridningen
Sjukvårdspersonal mäter temperaturen på en kvinna i Pyongyang. KIM WON JIN / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Globala spridningen

Nordkorea insisterar: Inte en enda coronadrabbad

Nordkorea är fortfarande helt förskonat från coronaviruset. Det försäkrar landets smittskyddsmyndighet, skriver AFP och TT.

– Inte en enda människa har smittats med det nya coronaviruset i vårt land hittills, säger Pak Myong-Su vid smittskyddsmyndigheten.

Landet har kritiserats för att inte redovisa antalet sjuka och döda och avhoppare menar att det rör sig om en massiv mörkning. USA:s högsta militär i Sydkorea pekar på de åtgärder som landets militär vidtagit som visar att smitta finns.

– De vidtog drakoniska åtgärder vid sina gränsövergångar och i sina enheter för att göra precis vad alla andra gör, vilket är att stoppa spridningen, säger Robert Abrams till radionätverket VOA News.

2 tim
Ett shoppingkvarter i Kinas huvudstad Peking. Mark Schiefelbein / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Oro för ny virusvåg i Kina – region sätts i karantän

Området Jia i Henanprovinsen i Kina har infört nya kraftfulla restriktioner för sina runt 600 000 invånare. De får numera varken lämna Jia eller sina hem utan särskilda tillstånd.

I Kina växer oron för en andra virusvåg – antingen från så kallade asymtomatiska fall eller från utlandet. Restriktionerna i Jia infördes efter att en kvinna som besökt området testat positivt efter att ha träffat en läkare som själv inte uppvisade några symtom men senare visade sig vara smittad, rapporterar AFP.

På torsdagen registrerade Kina 35 nya covid-19-fall. Enligt myndigheterna var samtliga ”importerade” från utlandet.

5 tim
Donald Trump / resenärer i Peking TT
undefined

Trump om Kinas siffror: ”Verkar vara i underkant”

USA har passerat Kina i antalet bekräftade dödsfall i covid-19. Landet har nu rapporterat över 5 000 döda – betydligt fler än Kinas 3 300.

Donald Trump ställer sig dock frågande till de kinesiska siffrorna.

– Hur vet vi att de stämmer? Siffrorna verkar vara något i underkant, säger han enligt AFP.

Trump tillägger dock att han egentligen inte kan avgöra om statistiken stämmer eftersom han inte är ”en revisor från Kina”.

Idag 05:19
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Smittans effekter
Kim Jae-joong. Kin Cheung / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Smittans effekter

K-popstjärna riskerar fängelse för coronaskämt

K-popstjärnan Kim Jae-joong riskerar fängelse efter ett aprilskämt där han påstod att han smittats av coronaviruset och låg på sjukhus. Det skriver South China Morning Post. Han utreds för att ha spridit desinformation och riskerar fem års fängelse eller böter på motsvarande 80 000 kronor.

Själv hävdar Kim Jae-joong att aprilskämtet lades upp för att öka medvetenheten kring farorna med coronaviruset. Efter skarp kritik från sina 1,9 miljoner följare på Instagram har både aprilskämt och förklaring raderats från hans konto.

1 tim
Tequandra Rozier, uppsagd från Starbucks. JOE RAEDLE / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Ny extrem siffra från USA: Över 6 miljoner anmälde sig arbetslösa förra veckan

Hisnande 6,6 miljoner amerikaner anmälde sig arbetslösa under förra veckan, enligt färsk statistik.

Analytikerkåren hade på förhand väntat sig 3,1 miljoner nyanmälda arbetslösa, enligt CNBC.

Förra veckan var samma siffra 3,3 miljoner. Det i sig var den klart högsta siffran som någonsin uppmätts. Den tidigare högstanoteringen innan coronakrisen var nära 700 000 personer under en vecka 1982.

– USA:s arbetsmarknad är i fritt fall, säger Gregory Daco, chefsekonom vid Oxford Economics, till Reuters.

Enligt Daco kommer det att bli än värre. Allt fler delstater är på väg att stängas ner. Och många stater har fortfarande inte hunnit registrera alla inkomna anmälningar om arbetslöshet, säger han.

5 tim
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Smittan i Europa
Flyktinglägret Ritsona norr om Aten. ALKIS KONSTANTINIDIS / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Smittan i Europa

Flyktingläger i Grekland sätts i karantän i två veckor

Ritsona-lägret i Grekland sätts i karantän efter att en kvinna boende i lägret testats positivt för coronaviruset, skriver flera medier. Flyktinglägret norr om Aten sätts nu i karantän i två veckor. Kvinnan fick ett positivt svar på sitt coronatest i samband med att hon födde barn på sjukhus i Aten.

Samtidigt uppmanar guvernören för tre öar i egeiska havet, den region i Grekland som tar emot flest migranter, till att samtliga flyktingläger i landet bör isoleras.

"Det finns en omedelbar och stor risk för att viruset ska sprida sig i lägren och konsekvenserna vore katastrofala" skriver Constantinos Moutzouris i ett uttalande.

Innan beskedet om att Ritsona-lägret ska isoleras berömde premiärminister Kyriakos Mitsotakis hälsoarbetet i lägren i en intervju med CNN och menade att man har bra koll på smittspridningen.

3 tim
Grand Place i Bryssel. Francisco Seco / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Belgien femte land i Europa med över 1 000 dödsfall

Som femte land i Europa har Belgien registrerat över 1 000 dödsfall i covid-19. På torsdagen noterades ytterligare 183 döda – 60 fler än i går – och landets totala dödssiffra är nu 1 011, meddelar hälsomyndigheterna på sin dagliga presskonferens.

De senaste tre dagarna har dödssiffran fördubblats, men det beror delvis på att den officiella statistiken har uppdateras med dödsfall på äldreboenden som tidigare inte hade registrerats, skriver AFP.

Med 11,4 miljoner invånare är Belgien ett av de värst drabbade länderna per capita.

Idag 10:18
Läs mer om Coronaviruset