Donald Trump  Evan Vucci / TT NYHETSBYRÅN
Riksrätten mot Trump

”Överväldigande bevis” för att Trump pressade Ukraina

Riksrätten mot Donald Trump innehåller ”överväldigande bevis” för att presidenten försökte pressa Ukraina att påverka det amerikanska presidentvalet genom att utreda Joe Biden. Det hävdar de demokrater som fungerar som åklagare när riksrättsprocessen nu tagits vidare till senaten, skriver NBC News.

Trumps agerande beskrivs av Demokraterna som ”den värsta mardrömmen för den amerikanska konstitutionens skapare”.

I det dokument där Demokraterna riktar de formella anklagelserna mot presidenten slår man även fast att han måste avsättas.

Trumps advokater kallar anklagelserna för ”skamlösa” och menar att riksrätten är en ”farlig attack mot det amerikanska folkets rätt att välja sin president”.

Toppnyheter

Två åtalade rånare. Polisens förundersökning
Ungdomsrånen

Kriminolog: Rånarna är få men ”brottsbenägna”

Ungdomsrånen begås av en liten grupp ”brottsbenägna individer” som ofta ligger bakom ett stort antal grova brott, skriver SvD.

– De här kriminella ungdomarna hade sannolikt ägnat sig åt destruktiva beteenden oavsett. De kanske hade slagits eller hållit på med skadegörelse, säger polisens analytiker Sven Granath till tidningen.

För många kan rånen vara ett sätt att finansiera ett narkotikamissbruk. Det finns dessutom en koppling mellan ökade födelsekullar och ökad brottslighet, enligt Granath.

2 tim
Illustrationsbild. Robin Haldert / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Ledare: Sluta sprid fabler om kriminaliteten

Opinion På DN:s ledarsida vänder sig Erik Helmerson mot bilden där medelklassen beskylls för att bara bry sig sig om det kriminella våldet när det börjar drabba dem själva.

Detta, menar Helmerson, är en strategi som både högern och vänstern använder sig av för att vinna billiga politiska poänger.

”I stället för att sprida fabler om kriminaliteten kunde vi kanske kräva mer forskning om dess utveckling och orsaker”, skriver han.

Kriminaliteten uppmärksammas även av SvD:s Karl Sigfrid, som sågar regeringens lagförslag om utegångsförbud för ungdomar som gjort sig skyldiga till rån och andra former av våld.

Brott av den här typen borde ge strängare straff än så, anser Sigfrid.

”För en vanlig medborgare är det svårt att begripa hur vi kan låta dömda rånare och våldsbrottslingar fortsätta verka fritt och förstöra livet för skolbarn”, resonerar han.

Också Sydsvenskans huvudledare kretsar kring brott och straff, i det här fallet den nya lagen om dataavläsning som väntas klubbas igenom på onsdagen.

Att polisen nu får befogenheter att hacka misstänkta personers mobiltelefoner är i grunden bra, anser man i texten. Men samtidigt måste den personliga integriteten värnas och därför krävs att lagen både utvärderas och används med försiktighet.

Idag 08:09
Läs mer om Ungdomsrånen
Annika Andersson, Vilhelminas kommunalråd. Vilhelmina kommun/TT
Kommunernas intäkter

Kommunen tvingas låna miljoner för att betala löner

Vilhelminas ekonomi är i botten och nu vill kommunstyrelsen låna cirka 60 miljoner för att klara årets löpande utgifter, som till exempel att betala ut anställdas löner, skriver Dagens Samhälle.

Det är en mycket stor summa i en liten kommun med endast 6 700 invånare.

– Det är fruktansvärt. Jag trodde aldrig att vi någonsin skulle hamna i en sådan situation, säger kommunalrådet Annika Andersson (C) till Dagens Samhälle.

Efter flera goda år, bland annat tack vare bidrag från staten för flyktingmottagning, rasade kommunens ekonomi 2018. Några av Vilhelminas stora kostnader finns inom utbildningsnämnden och inför nästa kommunfullmäktige föreslås att flera skolor läggas ner.

4 tim
Illustration. CHRISTINE OLSSON / TT NYHETSBYRÅN
undefined

”Ge kommuner ekonomiska incitament att gå samman”

Opinion Det kommer bli svårt att erbjuda god kommunal välfärd i hela Sverige om inte kommuner med svag ekonomi ges incitament att gå ihop. Det skriver Niklas Karlsson (S), ordförande i den kommunutredning som under onsdagen lämnas över till regeringen, på DN Debatt. Karlsson ser det som en lösning som kan stärka kommunernas verksamheter.

Han ser en ökad polarisering mellan Sveriges kommuner, med en alltmer ansträngd ekonomi på många håll. Utan stora förändringar på området kan ojämlikheten mellan kommunerna bli större, skriver han.

Han listar flera punkter som särskilt viktiga i utredningen. Det handlar bland annat om att man vill inrätta en kommundelegation som i samråd med kommuner och landshövdingar ska föra dialog om hur kommuner kan gå samman.

Igår 21:27
Läs mer om Kommunernas intäkter

Lokala nyheter

Välj mellan Stockholm, Göteborg och Malmö/Lund