TT
Opinionen för FI

Özz Nujen skänker 100 000 kronor till FI

Först gav musikern Benny Andersson 100 000 kronor till Feministiskt Initiativ. Nu gör komikern Özz Nujen samma sak. I ett mejl till partiet motiverar han sin gåva:
”Det säger mycket om ett samhälle när den sittande statsministern stolt säger att han inte är feminist. Det säger mycket om en människa som inte ens förstår eller vill förstå att feminism är vanlig jävla rättvisa, där jämställdhet och jämlikhet råder mellan människor, oavsett kön”

Bakgrund:

Toppnyheter

Säkerhetspersonal bär masker i Wuhan, den stad där smittan spridits ifrån. NICOLAS ASFOURI / AFP
Coronavirusets spridning

Stigande dödssiffror i Kina – från 81 till 106 på ett dygn

Antalet människor som dött av coronavirusutbrottet i Kina har nu passerat 100. Myndigheterna skriver upp siffran från 81 till 106, rapporterar internationella medier.

Sedan i går har 1 300 nya fall bekräftats vilket innebär att omkring 4 000 personer nu har smittats.

Det finns fortfarande osäkerheter kring hur farligt viruset är och hur lätt det sprids mellan människor, men sjukdomsfall har bekräftats i flera länder i Asien, Nordamerika och Europa. Tyskland är det senaste i raden av länder att rapportera sitt första bekräftade sjukdomsfall.

2 tim
Resenärer från Peking som landat på flygplatsen Charles de Gaulle i Paris. Kamil Zihnioglu / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Tyskland och Frankrike: Vi flyger hem dem som är fast

Både Tyskland och Frankrike kommer att flyga hem medborgare som fastnat i Wuhans karantän. Transporter till och från staden har stoppats och tiotals miljoner människor sitter fast, inklusive tusentals utländska medborgare.

Frankrikes hälsominister Agnès Buzyn säger till AFP att hemflygningen från Wuhan kommer att ske med Kinas tillåtelse och övervakas av medicinska experter, rapporterar AFP.

Även Tysklands regering vill flyga hem sina medborgare, enligt källor till Der Spiegel.

Igår 20:12
Läs mer om Coronavirusets spridning
Kobe Bryant och hans 13-åriga dotter Gianna/ John Altobelli / Ara Zobayan TT / Orange Coast College (AP) / Group 3 Aviation
Kobe Bryant 1978–2020

Tre av nio kroppar hittade – här är kraschens dödsoffer

Totalt dog nio människor i söndagens helikopterolycka där basketlegendaren Kobe Bryant och hans 13-åriga dotter Gianna omkom.

Bland de övriga sju fanns bland annat den erfarne helikopterpiloten Ara Zobayan och baseballtränaren John Altobelli. Även Altobellis fru Keri och deras dotter Alyssa dog i kraschen, enligt New York Times sammanställning.

Färdens mål var en ungdomsturnering där Bryants lag ”The Mambas” skulle spela. En av spelarna var Alyssa. För att undvika en lång bilresa fick familjen Altobelli följa med i helikoptern.

Arbetet efter kraschen pågår fortfarande och hittills har tre kroppar hittats, skriver TT.

1 tim
Kobe Bryant med dottern Gianna-Maria 2014/räddningspersonal vid olycksplatsen. TT
undefined

TMZ får stenhård kritik efter publicering om Bryant

Mediejätten TMZ är i blåsväder efter dess rapportering om basketgiganten Kobe Bryants död under söndagen. Sajten var först med uppgifterna och publicerade utan att anhöriga underrättats om dödsfallet.

Polismannen Alex Villanueva kallade publiceringen ”extremt respektlös” och ”fullständigt olämplig”. AFP har sökt företrädare för sajten utan att få något svar.

TMZ har en historia av att vara först att rapportera om kända människors död. Man har byggt upp ett stort nätverk av källor och gör ingen hemlighet av att man kan betala stora summor pengar till tipsare.

– När det gäller sådana här historier i nöjesvärlden, som skapar stora rubriker, så styr och ställer TMZ i den här staden. De har folk överallt, säger nöjesjournalisten Simon Thompson till AFP.

Igår 20:26
Läs mer om Kobe Bryant 1978–2020
Illustrationsbild, väg. Tomas Oneborg/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Utvecklingen av elbilar

Förslag om kilometerskatt: ”Landsbygden är vinnare”

Sverige bör införa en kilometerskatt på bilkörande, anser forskare från bland annat IVL Svenska Miljöinstitutet och Chalmers. Det rapporterar Ekot.

En sådan reform skulle täcka upp för förlorade skatteintäkter från bensin- och dieselförsäljningen när antalet elbilar och laddhybrider ökar, enligt forskarnas nya rapport.

Kilometerskatten skulle göra bilkörandet relativt sett billigare på landet och dyrare i städerna. Bilister får enligt förslaget betala skatt för varje körd kilometer samtidigt som skatten sänks på bensin och diesel.

– Är man boende och verksam på landsbygden är man vinnare i det här förslaget, säger Anders Roth på IVL.

2 tim
Tomas Oneborg/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Bilbransch spår elbilarnas stora genomslag 2020

I år kommer elektrifieringen av den svenska bilflottan ske på bred front. Det spår branschen själv, enligt SvD Näringsliv.

Samtidigt riskerar europeiska biltillverkare EU-böter i miljardklassen om de inte sänker sina snittutsläpp av koldioxid för hela produktion till 2021.

Enligt beräkningar av PA Consulting är det inget bolag som i dag ser ut att klara sig under gränsen. BMW ser enligt beräkningar ut att få böta 754 miljoner euro i böter medan Volkswagen kan räkna med svindlande 4,5 miljarder euro i böter.

Igår 13:48
Illustrationsbild. Solum, Stian Lysberg / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Forskare: Landsbygdsbor bör få slippa vägskatten

Opinion Elektrifieringen av bilflottan kommer att leda till att intäkterna från skatter på drivmedel försvinner. Dessa skatter missgynnar dessutom folk på landsbygden, skriver sju forskare på DN Debatt.

Man föreslår därför en ny trafikbeskattning där körsträckan beskattas i stället för drivmedlet. Dessutom bör bilister på landsbygden slippa vägskatt medan folk i storstäder beskattas extra mycket. Man motiverar det med att storstadsbilisterna har större klimatpåverkan och fler alternativ till bilen.

Debattörerna vill att frågan börjar utredas så fort som möjligt ”så att en omläggning kan genomföras under ordnade former”.

Igår 21:01
Läs mer om Utvecklingen av elbilar
Palle Borgström. Adam Ihse/TT / TT NYHETSBYRÅN
Klimatförändringarna

LRF antar tufft klimatmål – begär hjälp från staten

Lantbrukarnas riksförbund vill fasa ut de fossila bränslena till 2030. Det är ett av målen i det hållbarhetsprogram på 38 punkter som nyligen antogs av lantbrukarnas intresse- och branschorganisation, rapporterar Sveriges Radio.

Men för att klara klimatmålet behöver lantbrukarna hjälp av staten, menar förbundsordförande Palle Borgström.

– I dag finns inte de marginalerna att lantbrukare och skogsägare kan ta de här kostnaderna helt själva utan det behövs hjälp från samhället, säger han till Ekot.

2 tim
Isabella Lövin TT
undefined

Lövin: Att kompensera för klimatet är inte effektivt

Miljö- och klimatminister Isabella Lövin (MP) tycker inte att handel med utsläppsrätter är särskilt effektiv ur ett internationell perspektiv. Det säger hon i en intervju med Dagens Nyheter.

Hon menar att handeln riskerar att skapa sänkta ambitioner kring hur låga Sveriges utsläpp bör vara, och att ansvaret för en klimatomställning vilar på ”hela världen och hela det svenska samhället”.

– Vi måste gå bort från tankesättet att man ska kompensera för någonting, säger hon.

Igår 18:49
DAVID HECKER / EPA
undefined

Biljättar kan få rekordböter för utsläpp: ”Fel riktning”

Många fordonstillverkare riskerar rekordböter när EU skärper utsläppskraven 2021, enligt PA Consulting.

– Deadline närmar sig med stormsteg och det uppseendeväckande är att utsläppen för flera bilproducenter går i fel riktning och att de faktiskt är längre från målet i år jämfört med i fjol, säger Lars Erik Maurud som är delägare i konsultbolaget i E24.

Från och med nästa år inför EU strängare gränser för koldioxidutsläpp. Den nya gränsen ligger på 95 gram koldioxid per kilometer, vilket betyder att inget europeiskt bolag i dagsläget når de genomsnittliga utsläppsmålen.

– Just nu är det Toyota som ligger bäst till att nå utsläppsmålen men vi estimerar att även de måste göra sig redo att betala böter. BMW ser i dagsläget ut att få 754 miljoner euro i böter medan Volkswagen kan räkna med svindlande 4,5 miljarder euro i böter enligt våra beräkningar, fortsätter Maurud.

Igår 13:49
Läs mer om Klimatförändringarna

Lokala nyheter

Välj mellan Stockholm, Göteborg och Malmö/Lund