Pacemaker kan sluta fungera – risk för dödsfall
Över 2 500 svenskar har en pacemaker inopererad som riskerar att sluta fungera – på grund av ett tekniskt fel i batterierna, skriver DN. Pacemakern och ICD:n, som tillverkas av St. Jude Medical, kan i tysthet sluta fungera eller laddas ur långt tidigare än när den beräknade livslängden gått ut.
– Det är flera år sedan vi såg något lika allvarligt, säger Fredrik Gadler, överläkare vid Karolinska Universitetssjukhuset och ansvarig för det svenska pacemakerregistret, till tidningen.
Enligt Gadler kan felet i värsta fall ledas till dödsfall. Nu specialövervakas svenska patienter som antingen får gå på täta besök hos läkaren eller ha extra maskiner hemma.
Omkring 1,5 procent av batterierna beräknas drabbas av felet.
bakgrund
Pacemaker
Wikipedia (sv)
En pacemaker, även kallad hjärtstimulator eller pulsgenerator, är en elektronisk apparat som opereras in i kroppen hos personer vars hjärtas pumpverksamhet inte alltid fungerar som den ska till följd av fel i hjärtats elektriska fortledningssystem. Exempel på indikation för hjärtstimulatorimplantation är att sinusknutan eller AV-noden inte fungerar tillfredsställande, varvid patienten kan svimma, uppleva svår yrsel eller trötthet. Hjärtstimulatorn är ungefär lika stor som en tändsticksask och placeras under nyckelbenet och därifrån går en eller två elektroder till hjärtat. Hjärtstimulatorn lyssnar av hjärtats egen aktivitet och skickar vid behov elektriska signaler till hjärtats högra förmak och/eller kammare som skickar impulser vidare till muskelcellerna i hjärtats väggar. Hjärtat pumpar sedan ut blod till lungkretsloppet och det stora kretsloppet. Hjärtstimulatorn ersätter alltså sinusknutans och/eller AV-nodens funktion vid behov.
Världens första hjärtstimulator som opererades in helt i en människa tillverkades i Sverige av Rune Elmqvist 1958, och opererades in samma år av hjärtkirurgen Åke Senning. Den fungerade däremot inte så bra, den första höll bara ett par timmar och den andra bara ett par veckor. Men den första patienten Arne Larsson överlevde både uppfinnaren och kirurgen, och fick uppleva 26 pacemakrar innan han vid 86 års ålder avled 2001 (Enligt Guinness rekordbok avled Arne Larsson den 16 januari 2002 efter att ha fått 26 pacemakrar inopererade).
I februari 1960 hade tekniken gått framåt och Elmqvist gjorde ännu en hjärtstimulator som opererades in i en patient i Uruguay. Den höll tills patienten avled av andra anledningar efter 9 månader. Senare samma år skedde den första operationen i USA, med en hjärtstimulator designad av Wilson Greatbatch som höll i över ett år. Uppfinnarna gav upphov till var sin hjärtstimulatorfabrik, vilka finns kvar än i dag (om än med andra namn).
Hjärtstimulatorimplantation är idag ett rutiningrepp som oftast utförs av kardiolog med specialisering inom arytmologi. Operationen tar vanligen mindre än 1 timme och utförs med lokalbedövning.
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen