Illustrationsbild. Bendiksby, Terje / TT NYHETSBYRÅN
Jävskandalen i Göteborg

Parkeringsbolags-vd privat vän med anlitad konsult

I augusti skrev Göteborgs stads parkerings vd Maria Stenström under ett miljonavtal med en konsult som pekas ut som hennes privata vän – trots att hon tidigare nekat till att ha anlitat personen, skriver GT.

Samma konsult ingick i en stor skandal för sju år sedan, när Maria Stenström avslöjades ha köpt konsulttjänster för 2,5 miljoner kronor. Enligt GT har hon tidigare i år åkt på skidsemester till Trysil och besökt seglingstävlingar tillsammans med den utpekade konsulten utanför arbetet.

Läs mer

Toppnyheter

Supportrar till Justin Trudeaus liberala parti jublar när de första siffrorna börjar komma in. Brett GUNDLOCK / GETTY IMAGES NORTH AMERICA
Valet i Kanada

Trudeau går mot ny seger i Kanada – men hans parti ser ut att förlora majoritet

Justin Trudeau ser ut att få nytt förtroende som premiärminister för Kanada, visar preliminära mätningar från CBC och CTV. Hans liberaler har vid 05-tiden säkrat 157 mandat av 338 i parlamentet, enligt CBC:s prognos. Den konservativa utmanaren som leds av Andrew Scheer har 119 platser.

Däremot ser Trudeaus parti ut att förlora den majoritet det har haft sedan förra valet. En minoritetsregeringen skulle försvaga Trudeaus position, konstaterar Reuters, som skriver att premiärministern skulle behöva luta sig mot landets vänsterpartier för att få igenom sin politik.

Trudeau skulle teoretiskt sett också kunna skapa en koalition ihop med något annat parti, men det är ovanligt i Kanada, skriver Washington Post. Om resultaten står sig ser det därmed ut att bli Kanadas fjärde minoritetsregering på de senaste 15 åren.

1 tim
Justin Trudeau när han röstade. Sean Kilpatrick / TT NYHETSBYRÅN
undefined

”Överraskande – bättre än väntat för Justin Trudeau”

Kanadas premiärminister Justin Trudeau ser inte ut att nå gränsen på 170 mandat som krävs för egen majoritet, men ser ändå ut att vinna valet säkert. Överraskande, tycker statsvetarprofessorn Nelson Wiseman vid University of Toronto.

– Jag tror inte att någon räknade med att Trudeau skulle få egen majoritet, men de är inte så långt ifrån, säger Wiseman till AP.

För den konservativa utmanaren Andrew Scheer ser det mörkare ut. Robert Bothwell, som är professor i kanadensisk historia och internationella relationer vid samma universitet, tror att Scheer nu kommer att avgå.

– Han bedrev en väldigt smutsig kampanj. Det finns inget att vara stolt över från hans sida. Han hade möjligheten och han kastade bort den, säger Bothwell till nyhetsbyrån.

26 min
Läs mer om Valet i Kanada
År 2008 påbörjades ett pilotprojekt kring CCS på Vattenfalls kolkraftverk i östra Tyskland. Matthias Rietschel / SCANPIX
Sverige och klimathotet

Sju av åtta partier vill fånga och lagra koldioxidutsläpp

Sju av åtta riksdagspartier vill satsa på att fånga in och lagra stora industriers koldioxidutsläpp, rapporterar Ekot. Sverigedemokraterna svarar ”vet inte” på frågan.

Tekniken CCS, som betyder ”carbon capture and storage”, innebär investeringar på flera miljarder kronor. Det som kostar är tekniken för varje anläggning och för transporter till lagringen. Men flera partier tror att tekniken är ett måste, och är positiva till att avsätta pengar för fortsatt forskning och pilotprojekt.

– För att rädda klimatet behöver vi en stor verktygslåda och där är ju CCS definitivt en väldigt intressant teknik, säger Hanna Westerén, Socialdemokraternas miljö- och klimatpolitiska talesperson, till radion.

Både S och M inväntar nu regeringens klimatpolitiska utredning som ska presenteras i januari.

43 min
Nordsjön/arkivbild.  Carina Johansen / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Nordsjöns botten kan bli gravplats för koldioxid

Koldioxid kan komma att lagras storskaligt under Nordsjöns havsbotten, rapporterar SR:s Vetenskapsradion. Tanken är att lagringen kan påbörjas vid årsskiftet 2023–2024 och i höst inleds provborrningar.

– Det finns en kapacitet så stor att Europas utsläpp kan hanteras under lång tid, säger Sverre Overå, ansvarig projektledare på oljebolaget Equinor.

Flera storföretag är överens om att utveckla en metod för att fånga koldioxidutsläpp och sedan begrava den under havsbotten. Förutsättningen är att stortinget i Norge godkänner satsningen nästa år.

Igår 11:51
Läs mer om Sverige och klimathotet
Ahn Young-joon / TT NYHETSBYRÅN
Dagens börs

Asienbörserna stiger måttligt på handelshopp

Asienbörserna rör sig i huvudsak försiktigt uppåt på tisdagsmorgonen och följer därmed utvecklingen på Wall Street i går kväll. Enligt CNBC är uppgångarna troligen en konsekvens av mildare tongångar mellan USA och Kina.

Valutastrategen Ray Atrill kopplar samman investerarnas förnyade optimism till ett uttalande från Donald Trumps ekonomiska rådgivare Larry Kudlow i går. Kudlow öppnade för att tillgodose Kinas vädjan om att stoppa den planerade tullhöjningen i december.

Vid 05.50 svensk tid står de ledande indexen som följer:
• Nikkei: Helgstängt.
• Shanghai: –0,1 %
• Shenzhen: +0,2 %
• Hongkong: +0,2 %
• Kospi: +1,1 %

24 min
undefined

Uppåt på Wall Street inför hektiska rapportveckan

New York-börserna avslutade måndagens handel på plus efter förra veckans dystra avslutning. I vanlig ordning påverkade handelskriget mellan USA och Kina investerarnas humör, men även brexit och den pågående rapportsäsongen stod i fokus, skriver CNBC och Reuters.

Vid stängning såg indexen ut som följer:
• S&P500: +0,7%
• Nasdaq: +0,9%
• Dow Jones: +0,2%
Den amerikanska flygplanstillverkaren Boeing backade 3,8 procent efter att UBS, Bank of America och Credit Suisse sänkt sina respektive riktkurser för aktien. Aktien dök 6,8 procent i fredags efter att Reuters rapporterat att amerikanska luftfartsmyndigheten FAA utreder interna meddelanden som tycks visa att man kände till säkerhetsproblem med olycksplanen 737 Max redan 2016.

Israeliska läkemedelsbolaget Teva steg 8,7 procent efter att bolaget nått en förlikning i tusentals opioidfall.

Netflix steg 1 procent efter att streamingjätten meddelat planer på att ta in cirka 19 miljarder kronor för att producera nytt innehåll, skriver Market Watch.

Liksom i Sverige står de amerikanska marknaderna inför en rapporttät vecka och 120 av S&P:s 500 bolag ska bekänna färg, skriver CNBC. Bland annat McDonalds, Caterpillar och Ford släpper rapporter på tisdag och onsdag.

Igår 20:02
Nasdaq, Byggmax och Marie Ehrling. TT
undefined

Rekord för Stockholmsbörsen – Atlas Copco lyfte rejält

Stockholmsbörsen inledde handelsveckan med en rivstart och både det breda indexet OMXSPI och storbolagsindexet OMXS30 stängde på nya rekordnivåer.
• OMXSPI: +0,9 procent
• OMXS30: +1,6 procent
OMXS30 stängde på drygt 1724 punkter och slog därmed det tidigare stängningsrekordet från april 2015.

Vid lunchtid släppte verkstadsjätten Atlas Copco sin delårsrapport som i stort sett var bättre än analytikernas förväntningar på alla punkter. A-Aktien lyfte 9,4 procent och toppade storbolagsindexet. B-aktien steg 9,1 procent.

Förra veckans rapportvinnare Getinge och Sandvik klättrade 2,2 respektive 3,9 procent. Även Holmen fortsatte stiga efter förra veckans rapportrusning och stängde upp 5,2 procent.

I går meddelade Telia att ordföranden Marie Ehrling fått sparken av storägaren staten. Den förre Tele2-vd:n Lars-Johan Jarnheimer föreslås bli ny ordförande. Aktien steg cirka 2 procent.

SAS bekräftade i helgen att flygbolaget har vunnit det kontrakt med norska försvaret som Norwegian innehaft sedan 2008. Aktien avancerade drygt 2,8 procent.

Fastighetsbolaget Fabege lyfte förvaltningsresultatet med 23 procent men nettouthyrningen var negativ. Aktien rasade 8,5 procent och drog med sig flera andra fastighetsjättar i fallet.

Igår 15:40
Läs mer om Dagens börs
Trumps USA Turkiska offensiven i Syrien
Trump/Erdogan. TT
Trumps USA Turkiska offensiven i Syrien

Pompeo: Trump är redo att angripa Turkiet militärt

Enligt USA:s utrikesminister Mike Pompeo är president Donald Trump redo för krig med Turkiet, rapporterar CNBC.

– Vi föredrar fred framför krig, men om militären behöver sättas in är Trump redo att göra det, säger Pompeo, utan att specificera var gränsen går för ett sådant beslut.

– Vi kommer också använda oss av våra diplomatiska möjligheter, vilket vi föredrar, säger han.

Igår 20:39
Syriska kurder sitter vid vägkanten nära gränsen mot Irak. Muhammad Hamed / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Kurder fast vid gränsen mot Irak: ”Vår framtid är borta”

Minst 160 000 syriska kurder har flytt sina hem sedan Turkiet inledde sin offensiv mot norra Syrien förra veckan, skriver Reuters. 5 000 av dessa har tagit sig över gränsen till Irak och många av dem har fått betala smugglare motsvarande 15 000 kronor för att lyckas.

Men de kurdiska flyktingar som inte har råd med det har fastnat vid gränsen vid gränskontrollen i Semalka. Endast skadade tillåts passera gränsen, så många av de som flytt kommer sova under bar himmel – i väntan på att kunna ta sig till Irak.

– Jag har ingen aning om vart vi ska. Vår framtid är borta, säger 24-åriga Zainab Rassul, som flytt tillsammans med sin mamma.

Igår 20:07
Erdogan och Putin.  Burhan Ozbilici / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Syriens framtid avgörs vid Putins och Erdogans möte

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan möter under tisdagen Rysslands president Vladimir Putin. Många menar att det är då den verkliga uppgörelsen om nordöstra Syriens framtid sker, säger SVT:s reporter i Turkiet, Tomas Thorén.

– Från Putins håll har det kommit dubbla budskap. Han har å ena sidan sagt att Turkiet har rätt att försvara sig och å andra sidan att Syriens gränser ska kontrolleras av Syriens president Bashar al-Assad, säger han.

Erdogan säger under måndagen att han kommer att ta nästa ”nödvändiga” steg i Syrien efter mötet med Putin, skriver Reuters.

Under tisdagskvällen går det fem dagar långa eldupphöret ut.

Igår 10:51
Läs mer om Trumps USA
Brexit Storbritanniens framtid
Leo Tolstoj till vänster.  Wikimedia / TT
Brexit Storbritanniens framtid

Nästa steg i brexit: ”Som att läsa Tolstoj på bussen”

Efter att talmannen John Bercow nekat premiärminister Boris Johnson att hålla en ny omröstning om brexitavtalet väntas nya diskussioner i det brittiska parlamentet under tisdagen. Då ska parlamentsledamöterna börja rösta om ett lagstiftningspaket kallat ”Withdrawal Agreement Bill”, som måste godkännas för att brexitavtalet ska gå igenom, skriver SVT Nyheter.

TT skriver att lagförslaget kommer att plöjas igenom i rekordtempo. Dessutom har de brittiska ledamöterna möjlighet att lägga till ändringsförslag till det redan omfattande paketet.

”Det är som att be parlamentsledamöterna läsa klart (Leo Tolstojs) Krig och fred på bussen på väg hem från jobbet”, skriver BBC:s biträdande politikredaktör Norman Smith enligt TT.

SVT:s utrikesreporter Anna-Maja Persson säger till den egna kanalen att tisdagen kan bli helt avgörande för vad som blir nästa steg i brexitsoppan.

– Men vad som kommer sen, det vet ingen, säger hon.

Igår 21:31
Boris Johnson och John Bercow House of common
undefined

Analyser: Johnson kan trovärdigt skylla ifrån sig

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson är på väg att trassla in sig i parlamentet. Det är analyserna efter att talmannen John Bercow beslutade att inte hålla en omröstning om brexitavtalet på måndagkvällen.

Om EU erbjuder en senareläggning av brexit är Johnson tvungen att acceptera det – den så kallade Bennlagen, skriver DN:s Erik de la Guera. The Telegraphs Asa Bennet är inne på ett liknande spår och menar att Johnson har ryggen fri.

”Johnson kan trovärdigt argumentera för att han inte hade gjort det om inte parlamentet hade bundit hans händer”, skriver Bennet.

Patrick Muggire på New Statesmen tror att det scenariot kan leda till att brexit inte kommer ske innan ett brittiskt parlamentalsval.

”Johnsons enda alternativ kan vara att dra tillbaka avtalet, skylla på parlamentsledamöterna och Berlow, ta med sig avtalet till den brittiska befolkningen – och hoppas på en majoritet”, skriver Patrick Muggire på New Statesmen.

Igår 21:33
Läs mer om Brexit
Mohammed Buya Turay och Djurgården firar segern. CARL SANDIN / BILDBYRÅN
Herrallsvenskan 2019

Krönikor: ”Rånet på Ullevi” fel sätt att säkra guldet

Djurgården har en hand på SM-bucklan efter segern mot IFK Göteborg, konstaterar Expressens krönikör Daniel Kristoffersson. Men de solklara domarmissarna som låg bakom segern gör att en eventuell titel kommer att bli omdiskuterad.

”Räkna med att det också kommer att snackas om rånet på Gamla Ullevi om det blir SM-guld till Djurgården”, skriver han.

Sydsvenskans Max Wiman skriver att det inte alls är orättvist om Djurgården nu vinner SM-guld.

”Men guldet borde inte ha ’säkrats’ på det här sättet”, skriver han och argumenterar för att svensk fotboll nu måste höja standarden på domarna eller ta hjälp av tekniken i form av VAR för att undvika liknande situationer i framtiden.

Igår 21:56
Mohammed Buya Turay blev matchhjälte. CARL SANDIN / BILDBYRÅN
undefined

Flera tveksamma domslut när Dif kopplade guldgrepp

Djurgården har skaffat sig guldläge i allsvenskan efter seger 1–0 borta mot IFK Göteborg på måndagen. Men det var Göteborg som inledde bäst och många trodde att laget också tog ledningen när Lasse Vibe rullade in bollen tidigt i matchen. Men domaren valde att blåsa för offside, ett tveksamt domslut.

– Det är inte offside, sa experten Hasse Backe i C Mores studio.

I andra halvlek höjde sig Djurgården – men laget hade också på nytt domaren med sig när Göteborg inte fick straff i en situation mitt i halvleken.

Det dröjde till minut 70 innan matchens första mål kom. Marcus Danielson slog en fin hörna till Mohammed Buya Turay, som satte 1–0. Men även den situationen föregicks av en tveksamhet, då det borde ha blåsts för offside i momentet som gav upphov till hörnan.

Segern innebär att Djurgården nu är tre poäng före Hammarby, AIK och MFF när bara två omgångar återstår att spela.

Igår 19:06
Kristoffer Karlsson. MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN
undefined

Domaren erkänner missar: ”Stor besvikelse för mig”

Domaren Kristoffer Karlsson medger att han och hans team gjorde flera avgörande missar i den viktiga matchen mellan IFK Göteborg och Djurgården. Till Expressen säger han dels att Göteborg borde ha fått en straff och att en Djurgården-spelare borde blåsts av för offside före hörnan som gav Djurgården 1–0.

– Precis som en spelare som gör ett stort misstag i en match är det en stor besvikelse för mig. Det var snabbt in i duschen, säger Karlsson.

C Mores expert Alexander Axén sa under sändningen att han anser att missarna visar att VAR behövs i allsvenskan.

– Vi kan inte sitta här och diskutera sådana här saker hela tiden. Jag antar att de som är motståndare mot VAR är nöjda med de här situationerna, sa Axén.

Igår 19:47
Läs mer om Herrallsvenskan 2019